Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 1779

Autor:  Igor [ čtv črc 01, 2010 11:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Mam uz asi tyzden kefirove huby a podarilo sa mi celkom dobre nabehnut na vyrobu asi 3l kefiru denne. Mam tak k dispozicii asi 1l kefiru na osobu. Rad by som sa Vas opytal, ako je najlepsie kozumovat kefir v priebehu dna. Ako tento jeden liter v priebehu celeho dna pit.
Je lepsie ho pit medzi jedlami alebo ako sucast jedla? Je vhodny kefir hned rano alebo dopoludnia? Som zvyknuty dopoludnie jest len ovocie a hned rano vypit asi 0,5 - 0,7l vody. Mam si dat potom kefir? Mozem alebo mam uzivat kefir na noc, podobne ako probioticke kultury aby sa namnozili v crevach? Ako rozdelit tento liter kefiru na den aby pre organizmus bol co najosoznejsi? Zatial som ho pil ako mi prislo na chut. Pil som ho aj skoro rano aj neskoro vecer aj medzi jedlami, poobede. Nemal som s nim ziadne traviace problemy, prave naopak. Som zvyknuty na zincicu a kefir mi ju z casti pripomina, aj ked nie je taky kysli. Len neviem ci robim dobre, ked ho pijem ako pride, ci nie je lepsie ine casovanie.

Autor:  Jarda [ pát črc 02, 2010 9:39 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Igor píše:
Mam uz asi tyzden kefirove huby a podarilo sa mi celkom dobre nabehnut na vyrobu asi 3l kefiru denne. Mam tak k dispozicii asi 1l kefiru na osobu. Rad by som sa Vas opytal, ako je najlepsie kozumovat kefir v priebehu dna. Ako tento jeden liter v priebehu celeho dna pit.
Je lepsie ho pit medzi jedlami alebo ako sucast jedla? Je vhodny kefir hned rano alebo dopoludnia? Som zvyknuty dopoludnie jest len ovocie a hned rano vypit asi 0,5 - 0,7l vody. Mam si dat potom kefir? Mozem alebo mam uzivat kefir na noc, podobne ako probioticke kultury aby sa namnozili v crevach? Ako rozdelit tento liter kefiru na den aby pre organizmus bol co najosoznejsi? Zatial som ho pil ako mi prislo na chut. Pil som ho aj skoro rano aj neskoro vecer aj medzi jedlami, poobede. Nemal som s nim ziadne traviace problemy, prave naopak. Som zvyknuty na zincicu a kefir mi ju z casti pripomina, aj ked nie je taky kysli. Len neviem ci robim dobre, ked ju pijem ako pride, ci nie je lepsi ine casovanie.

Jak vám bude chutnat, ale já ho piji většinou večer, aby bakterie v nočním klidu mohly nerušeně pracovat. Jinak manželka dělá dceři ráno kefír rozmixovaný s ovocem a u dětí je to asi nejvhodnější způsob, jak ho do nich dostat. Jinak časový rozvrh užívání je opravdu podle snášenlivosti a zase tak bych se tím netrápil.

Autor:  Igor [ pát črc 02, 2010 12:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Citace:
Jak vám bude chutnat, ale já ho piji většinou večer, aby bakterie v nočním klidu mohly nerušeně pracovat. Jinak manželka dělá dceři ráno kefír rozmixovaný s ovocem a u dětí je to asi nejvhodnější způsob, jak ho do nich dostat. Jinak časový rozvrh užívání je opravdu podle snášenlivosti a zase tak bych se tím netrápil.


Dakujem za odpoved.

Autor:  Sikora [ ned črc 04, 2010 3:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Podmáslí, kefír, jogurt

Je možné udělůat kefír z mléka, kt. zkyslo (2 dny bylo v teplo po dojení) ?neškodí to nějak jednak houbě a následně střevu?

Autor:  Mikeš [ ned črc 04, 2010 7:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Tvaroh

Mám otázku ohledně tvarohu. Jak jej lze nejlépe vyrobit? Lze pomocí houby nebo stačí jen mléko nechat zkysnout v teple? Zatím mám zkušenosti jen s klasickým návodem ( naočkovat smetanovou kulturou a pak srazit kapkou syřidla), ale to syřidlo se mi moc nezamlouvá....Používám nepast. kozí mléko. Děkuji za odpověď.

Autor:  Jarda [ ned črc 04, 2010 10:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Sikora píše:
Je možné udělůat kefír z mléka, kt. zkyslo (2 dny bylo v teplo po dojení) ?neškodí to nějak jednak houbě a následně střevu?

Dle mého názoru tím nemáte co zkazit a určitě to můžete vyzkoušet. Houbě, ani tělu by výsledný produkt nijak škodit neměl.

Autor:  Jarda [ ned črc 04, 2010 11:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tvaroh

Mikeš píše:
Mám otázku ohledně tvarohu. Jak jej lze nejlépe vyrobit? Lze pomocí houby nebo stačí jen mléko nechat zkysnout v teple? Zatím mám zkušenosti jen s klasickým návodem ( naočkovat smetanovou kulturou a pak srazit kapkou syřidla), ale to syřidlo se mi moc nezamlouvá....Používám nepast. kozí mléko. Děkuji za odpověď.

Možné jsou oba postupy, přičemž lepší vlastnosti má výsledný produkt z kefíru. Ten není problém si vyrobit v dostatečném množství, následně přelít přes plátýnko a nechat podle potřeby vykapat syrovátku. Je to určitě vhodnější a přirozenější postup, než srážení mléka pomocí syřidla.

Autor:  muflon [ stř črc 07, 2010 1:11 am ]
Předmět příspěvku:  Co radeji nekombinovat s kefirem

Existuji nejake potraviny nebo ingredience ktere by jste nedoporucil brat zaroven s kefirem?

Mne se velmi osvedcilo zapijet kefirem napr.snedeni cele palice cerstveho letniho cesneku(Globus nyni 1kg za cca 70-90kc)(nikoli sucheho bezne pres rok prodavaneho cesneku)......nebo kefir a palive cerstve Habaneros(k dostani napr.v Bille za cca 39kc nejakych 8ks zlutych nebo cervenych soudeckovych stredne malych paprik).

Je vhodne kefir nepovazovat za piti ale za jidlo je i dost syty..., jim ho casto se syrovou hlivou ustricnou(Globus 1kg za 99kc)

Autor:  Jarda [ stř črc 07, 2010 9:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Co radeji nekombinovat s kefirem

muflon píše:
Existuji nejake potraviny nebo ingredience ktere by jste nedoporucil brat zaroven s kefirem?

Mne se velmi osvedcilo zapijet kefirem napr.snedeni cele palice cerstveho letniho cesneku(Globus nyni 1kg za cca 70-90kc)(nikoli sucheho bezne pres rok prodavaneho cesneku)......nebo kefir a palive cerstve Habaneros(k dostani napr.v Bille za cca 39kc nejakych 8ks zlutych nebo cervenych soudeckovych stredne malych paprik).

Je vhodne kefir nepovazovat za piti ale za jidlo je i dost syty..., jim ho casto se syrovou hlivou ustricnou(Globus 1kg za 99kc)

Osobně považuji kefír za potravinu a podle mého názoru se snese prakticky se vším, nicméně sám ho s ničím nemíchám a piji ho večer jako zdroj probiotických bakterií.

Autor:  Mikeš [ pát črc 09, 2010 10:29 am ]
Předmět příspěvku:  kefírová houba

Chtěl bych se zeptat uživatelů kefírové houby, zda nemáte nekdo zkušenost - nějak se mi přestala dařit výroba kefíru. Dřív byl krásně krémový a chutově výborný, ted se mi zdá, že není tak dobrý a je dost kyselý a hlavně řídký. Navíc je na sítku poznat, že se děje i něco s houbou - vyrůstají z ní jakoby taková bílá ouška, která jsou velká i třeba 5 cm, dál tam jsou takové bílé dlouhé provazce, ale sliz to není....co s tím?

Autor:  Jarda [ pát črc 09, 2010 2:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: kefírová houba

Mikeš píše:
Chtěl bych se zeptat uživatelů kefírové houby, zda nemáte nekdo zkušenost - nějak se mi přestala dařit výroba kefíru. Dřív byl krásně krémový a chutově výborný, ted se mi zdá, že není tak dobrý a je dost kyselý a hlavně řídký. Navíc je na sítku poznat, že se děje i něco s houbou - vyrůstají z ní jakoby taková bílá ouška, která jsou velká i třeba 5 cm, dál tam jsou takové bílé dlouhé provazce, ale sliz to není....co s tím?

Houbu máte patrně ve špatné teplotě, která je buď vysoká, nebo nízká a za těchto podmínek houba pracuje špatně. Většinou ji stačí dát do vhodných podmínek, což se nyní bohužel dost špatně v tomto horkém počasí zajišťuje a houba se zase srovná.

Autor:  Kometa [ pát črc 09, 2010 10:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Koukla jsem do cedníku a taky mi to udělala. Zkusím ji tedy nechávat pracovat na chodbě, tam snad bude chladněji. V těhle vedrech máme v bytě až 30 stupňů a to je holt moc pro nás pro všechny co tu žijeme.

btw.zkusila jsem si dnes dát do kefíru cukr Muscovado (od firmy Nový věk, opravdu hodně tmavý třtinový cukr) a je to uplná lahůdka \":)\" Ale melasa by asi byla zdravější, že?

Autor:  Jarda [ sob črc 10, 2010 8:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
Koukla jsem do cedníku a taky mi to udělala. Zkusím ji tedy nechávat pracovat na chodbě, tam snad bude chladněji. V těhle vedrech máme v bytě až 30 stupňů a to je holt moc pro nás pro všechny co tu žijeme.

btw.zkusila jsem si dnes dát do kefíru cukr Muscovado (od firmy Nový věk, opravdu hodně tmavý třtinový cukr) a je to uplná lahůdka \":)\" Ale melasa by asi byla zdravější, že?

Já bych do kefíru cukr vůbec nedával, to tam raději rozmixujte namočené sušené ovoce, třeba vyzkoušejte datle, nebo fíky a uvidíte, že to bude dobré.

Autor:  Kometa [ sob črc 10, 2010 11:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Vadí ten hodně tmavý cukr něčemu? Nebo melasa? Mě se líbí, jak je to rychlé, hodim lžičku, zamíchám a je to. Na slazení ovocem bych musela furt vytahovat mixér (taky bych si ho teda musela koupit, tyčovej ani nemám).

Viděla jsem v Globusu za docela směšný peníz kozí pasterizovanou syrovátku. Má to nějakou výživnou hodnotu?

Autor:  Sybilla [ sob črc 10, 2010 12:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
Vadí ten hodně tmavý cukr něčemu? Nebo melasa? Mě se líbí, jak je to rychlé, hodim lžičku, zamíchám a je to. Na slazení ovocem bych musela furt vytahovat mixér (taky bych si ho teda musela koupit, tyčovej ani nemám).

Viděla jsem v Globusu za docela směšný peníz kozí pasterizovanou syrovátku. Má to nějakou výživnou hodnotu?

Cukor v akejkoľvek farbe vadí, lebo je to jednoduchý sacharid, okamžite zvyšuje hladinu cukru v krvi a slinivka musí pracovať nadčas. Je pravda, že v tých tmavých, surových, oistáva aj nejaký ten minerál, ale minerály sa dajú prijímať aj lepšie. Melasa má taký obsah prvkov, že občas neškodí. Najmenej škodlivý je údajne pravý javorový sirup. Najlepšie zo všetkého, je nesladiť vôbec. Všetko, čo je pasterizované, je nanič a výživová hodnota je prakticky nulová.

Stránka 1779 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/