Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 1879

Autor:  Jarda [ sob črc 10, 2010 9:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
Vadí ten hodně tmavý cukr něčemu? Nebo melasa? Mě se líbí, jak je to rychlé, hodim lžičku, zamíchám a je to. Na slazení ovocem bych musela furt vytahovat mixér (taky bych si ho teda musela koupit, tyčovej ani nemám).

Viděla jsem v Globusu za docela směšný peníz kozí pasterizovanou syrovátku. Má to nějakou výživnou hodnotu?

Co vám o cukrech píše Sybilla je snad jasné a jde o správný názor, jednoduše, jediný dobrý cukr, je žádný cukr.
Ta syrovátka výživné hodnoty samozřejmě má, je plná minerálů, ale ta pasterizace ji na kvalitě rozhodně nepřidává.

Autor:  muflon [ sob črc 10, 2010 11:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Trideni spatnych kefirovych zrn

Mysleli jsme ze promyvani vodou nebude vubec nutne, ale dostali jsme od sousedky trochu degenrovanych kefirek kterym davala polotucne mleko....

Na prvni pohled vypadaly zrna dobre, ale brzy byl kefir jakoby srazeny a hrudkovaty.

Jiny clen rodiny tedy promyl v prevarene vode pokojove teploty, ta zrna , a vsechna zrna co mela vlaknitou strukturu(po promnuti v prstech tam byla u nekterych takova jakoby BLÁNA...-tak ta vsechna jsme vyhodili. Od te doby kefir opet krasne kremovy a husty.... \":)\"

Myslim ale ze to same mohl udelat(po odkapani v sitku) i bez toho omyvani vodou ktere jen zpomaluje rust...

Autor:  Jarda [ ned črc 11, 2010 6:29 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trideni spatnych kefirovych zrn

muflon píše:
Mysleli jsme ze promyvani vodou nebude vubec nutne, ale dostali jsme od sousedky trochu degenrovanych kefirek kterym davala polotucne mleko....

Na prvni pohled vypadaly zrna dobre, ale brzy byl kefir jakoby srazeny a hrudkovaty.

Jiny clen rodiny tedy promyl v prevarene vode pokojove teploty, ta zrna , a vsechna zrna co mela vlaknitou strukturu(po promnuti v prstech tam byla u nekterych takova jakoby BLÁNA...-tak ta vsechna jsme vyhodili. Od te doby kefir opet krasne kremovy a husty.... \":)\"

Myslim ale ze to same mohl udelat(po odkapani v sitku) i bez toho omyvani vodou ktere jen zpomaluje rust...

Takto poškozená zrna se po přendání do správného prostředí, jak mléko, tak teplota srovnají a zbylá, poškozená část se rozpadne a stane se součástí kefíru.

Autor:  Lubyx [ úte črc 13, 2010 9:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

neviem co sa stalo, uz asi dva mesiace robim doma kefir z nepasterizovaneho mlieka, robil som ho v izbovej teplote 48h, a bol vzdy uplne husty a prijemne kysly, asi pred dvoma tyzdnami som bol na par dni prec, tak som ho dal s cerstvym mliekom do chladnicky na 5-6 dni, potom znova pri izbovej teplote48h, a odvtedy neviem co sa stalo kefir stratil kyslost, hustota je asi rovnaka ale kyslost je prec... je to probleem?

Autor:  fdh [ úte črc 13, 2010 11:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Jaká teplota je nejlepší pro tvorbu kefíru? A co s ním dělá tohle teplé počasí?

Zkusil jsem z kefíru nechat přes noc odkapat přes plátýnko syrovátka a tím je tvaroh hotový nebo se s ním ještě něco kromě umístění do ledničky dělá?

Autor:  Kometa [ úte črc 13, 2010 3:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Odjíždím na dovolenou na 1-2 týdny a řeším, co s houbou. Když jedu na víkend, dám jí víc mléka. Když jedu na víc jak 2 dny, dám jí ve vodě do lednice. Ale co s ní mám udělat, když jedu pryč na tak dlouho? Zvládne ty 2 týdny prospat v lednici nebo jí mam taky jako zvířatům sehnat hlídání? \":lol:\"

Autor:  fdh [ úte črc 13, 2010 3:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
Odjíždím na dovolenou na 1-2 týdny a řeším, co s houbou. Když jedu na víkend, dám jí víc mléka. Když jedu na víc jak 2 dny, dám jí ve vodě do lednice. Ale co s ní mám udělat, když jedu pryč na tak dlouho? Zvládne ty 2 týdny prospat v lednici nebo jí mam taky jako zvířatům sehnat hlídání? \":lol:\"

Mám zkušenost, že houba bez problémů vydrží i několik týdnů v lednici s mlékem. Teď ji zrovna budu obnovovat po několika týdením spánku \":-)\" Většinou zní odstraním co tam nepatří a zbytek houby je v pořádku. Startuje jak hodinky \":-)\"

Autor:  Kometa [ úte črc 13, 2010 3:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

takže se má i v lednici uchovávat v mléce? Já jí zatím nechávala ve vodě, tak mi to poradila máma, od které jí mám.

Aktuálně se jí snažím rozmnožovat pro známé, takže mám teď 2 party, které střídám cca ob den. A až vzniknou 3, pošlu 2 do světa \":-)\"

Autor:  fdh [ úte črc 13, 2010 4:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
takže se má i v lednici uchovávat v mléce? Já jí zatím nechávala ve vodě, tak mi to poradila máma, od které jí mám.

Aktuálně se jí snažím rozmnožovat pro známé, takže mám teď 2 party, které střídám cca ob den. A až vzniknou 3, pošlu 2 do světa \":-)\"

Podle mě je do vody dávat houbu blbost. Není schopná na tom fungovat. Živí se živinami z mléka. Tudíž dát do mléka a dát do lednice a hotovo. Ve vodě je to podlě mě na nic...

Autor:  Jarda [ úte črc 13, 2010 7:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Lubyx píše:
neviem co sa stalo, uz asi dva mesiace robim doma kefir z nepasterizovaneho mlieka, robil som ho v izbovej teplote 48h, a bol vzdy uplne husty a prijemne kysly, asi pred dvoma tyzdnami som bol na par dni prec, tak som ho dal s cerstvym mliekom do chladnicky na 5-6 dni, potom znova pri izbovej teplote48h, a odvtedy neviem co sa stalo kefir stratil kyslost, hustota je asi rovnaka ale kyslost je prec... je to probleem?

Problém není, nynější vysoké teploty houbě moc nevyhovují a budete muset chvilku počkat, než se zase nahodí a bude pracovat normálně.

Autor:  Jarda [ úte črc 13, 2010 7:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

fdh píše:
Jaká teplota je nejlepší pro tvorbu kefíru? A co s ním dělá tohle teplé počasí?

Zkusil jsem z kefíru nechat přes noc odkapat přes plátýnko syrovátka a tím je tvaroh hotový nebo se s ním ještě něco kromě umístění do ledničky dělá?

Běžná pokojová teplota do 25 °C , vyšší teplota houbě moc nesvědčí a může se začít chovat jinak, ale po návratu do ideálních podmínek se srovná. Pokud máte tvaroh požadované tvrdosti, tak opravdu pouze zchladit, nebo prosolit a nechat zrát, čímž si vyrobíte balkánský slaný sýr.

Autor:  Jarda [ úte črc 13, 2010 8:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
Odjíždím na dovolenou na 1-2 týdny a řeším, co s houbou. Když jedu na víkend, dám jí víc mléka. Když jedu na víc jak 2 dny, dám jí ve vodě do lednice. Ale co s ní mám udělat, když jedu pryč na tak dlouho? Zvládne ty 2 týdny prospat v lednici nebo jí mam taky jako zvířatům sehnat hlídání? \":lol:\"

Hlídání je lepší, ale dle mého názoru by ty dva týdny v lednici měla ustát. Uchovával bych ji v lednici v mléce a voda opravdu není ideální, jak vám správně píše fdh.

Autor:  fdh [ stř črc 14, 2010 8:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Včera jsem nastartoval po několika týdení pauze opět tibetskou houbu a frčí hned od začátku parádně \":-)\" okusil jsem domácí tvaroh dělaný z čerstvého mléka a tib.houby - to nemá chybu!!! \":-)\" je perfektní... kašlu na markety... ideální kefír pro sirnou patlanici \":-)\"a ta chuť \":-)\" a to bez jakýchkoliv přidaných ingrediencí.... včera jsem si ho trochu smíchal s lněným olejem a nastrouhal do toho celer, chleba jsem si udělal z kedlubu... vynikající večeře \":-)\"

a pane Zajíček, myslím, že příčinou proč lidi stále jedí to co jedí nebo se k tomu vrací, stejně jako já, je závislost.... a tak je ji potřeba pomalu odstranit, ale nejde to hned \":-D\"

Autor:  Jarda [ stř črc 14, 2010 9:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

fdh píše:
Včera jsem nastartoval po několika týdení pauze opět tibetskou houbu a frčí hned od začátku parádně \":-)\" okusil jsem domácí tvaroh dělaný z čerstvého mléka a tib.houby - to nemá chybu!!! \":-)\" je perfektní... kašlu na markety... ideální kefír pro sirnou patlanici \":-)\"a ta chuť \":-)\" a to bez jakýchkoliv přidaných ingrediencí.... včera jsem si ho trochu smíchal s lněným olejem a nastrouhal do toho celer, chleba jsem si udělal z kedlubu... vynikající večeře \":-)\"

a pane Zajíček, myslím, že příčinou proč lidi stále jedí to co jedí nebo se k tomu vrací, stejně jako já, je závislost.... a tak je ji potřeba pomalu odstranit, ale nejde to hned \":-D\"

Máte pravdu, je to pouze o blbém zvyku a neschopnosti se přeorientovat na přirozené potraviny. Také různé závislosti na sladkém a pečeném jídle jsou pouze drogové závislosti, nebo parazitární problémy, kde si vaši nájemníci přímo říkají o žrádlo.

Autor:  Beladona [ stř črc 14, 2010 10:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Jarda píše:
Máte pravdu, je to pouze o blbém zvyku a neschopnosti se přeorientovat na přirozené potraviny. Také různé závislosti na sladkém a pečeném jídle jsou pouze drogové závislosti, nebo parazitární problémy, kde si vaši nájemníci přímo říkají o žrádlo.

Zat@­m nemám problém se změnou stravy, ale denně myslím na pizzu, někdy se mi jen u té představy sbíhají sliny \":-)\" Dá se s tím něco dělat? Nebo si mám preventivě radši jednou za čas kousek dát? \":)\"

Stránka 1879 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/