Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte črc 02, 2024 11:17 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 88  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř úno 10, 2010 9:14 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Počkejte... vločky jsou přece nějak (nevím přesně jak) tepelně zpracované, ne? Pokud ano, nebude v nich pro tělo nic dobrého. Jo ale teď si uvědomuji, Vy asi Jardo myslíte vločky doma čerstvě dělané? Tak to zatím nedělám, neumím. Ale ty vločky kupované, průmyslově vyráběné, ty jsou asi na prd, že...

Nevím, zda jste to správně pochopil, ale řešíme vločky vyrobené z mořské řasy Dulse. Jedná se tedy o mořskou řasu usušenou a po vybrání těch standardizovaných kousků, které se prodávají jako celé řasy, se nestandardní zbytek rozemele na homogenní směs a to jsou ty vločky. Doma se přirozeně vyrobit nedají, protože netuším, kde bych sehnal čerstvou mořskou řasu. Také se na nich nic nezkazí, jde o usušení při běžných teplotách, jako sušíte seno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř úno 10, 2010 7:44 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2010 8:11 pm
Příspěvky: 68
Bydliště: Praha 5-Smichov
Jarda píše:
Příklad denního jídelníčku

Uvedený jídelníček dodržuji s nepatrnými obměnami mnoho let jak já, tak moje rodina a naprostá většina mých pacientů. Stravování tímto postupem má mnoho zdravotních výhod a zajistí Vám mimořádnou fyzickou i duševní výdrž. Jediná nevýhoda je v určité společensky chápané abnormálnosti těch co tento stravovací režim dodržují. Vždy jde jen o úhel pohledu a vnímání toho co dělá většina jako normální, ale to vůbec neznamená, že to normální skutečně je. Nakonec i v našich dějinách najdete množství příkladů, kdy to většinové a v dané době normální, bylo v dalších letech chápáno již jako nenormální a odsouzeníhodné. Nevidím proto žádný důvod své přesvědčení nějak tajit a čas snad nakonec ukáže, kde je pravda a co je normální. Zatím mám na své straně alespoň argument nenormálního uzdravení mnoha nenormálních lidí, zatím co po normální stravě se plní nemocnice těmi normálními lidmi v posledních letech až nenormálně rychle.



Nevim co delam spatne,ale zadny jidelnicek se mi nechce zobrazit.prosim Jardo o radu.Diky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř úno 10, 2010 7:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
Maria píše:
Nevim co delam spatne,ale zadny jidelnicek se mi nechce zobrazit.prosim Jardo o radu.Diky.

Taky tady žádný jídelníček není, ten je na hlavních stránkách, http://www.zdravi-az.cz/Potraviny_jako_ ... eky_07.php a zde se k němu nachází pouze diskuze.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 12:07 am 
Offline

Registrován: stř úno 17, 2010 7:36 pm
Příspěvky: 5
Ako ste odporucili, davam moju spravu na forum:


Dobry den.
Na vase stranky som narazil nahodou, ale velmi ma zaujali, predovsetkym z dovodu, ze zrejme viete co robite a v mnohom s Vami suhlasim. Rad by som Vas poziadal o par rad, pretoze v septembri minuleho roku som si uvedomil, ze zrejme nieco nie je v poriadku. Nebol som sice nijak vazne chory, ale mal som trochu zvyseny cholesterol (bol som na testoch ohladne stitnej zlazy, dost clenov nasej rodiny s tym ma problemy,mne sa nastastie vyhli). Uvedomil som si ze u 18 rocneho cloveka nie je normalne, ked ma akykolvek zdravotny problem a toto bola posledna kvapka, teda som prestal (takmer) jest maso a behom kratkej doby som presiel na co najzdravsiu stavu k akej mam pristup, snazim sa jest predovsetkym stravu surovu. Tym pristupom k zdravej strave mam na mysli postoj mojich rodicov, ktori ma (samozrejme?) este stale zivia. Problemom je hlavne otec (ten to nechape hlavne preto,lebo cely zivot sa zivi "normalnou stravou" a problemy nema, co ja pripisujem tomu, ze tazko fyzicky pracuje a tym padom to aspon trochu kompenzuje), mamu skor trapi to, ze som schudol(co je tiez hlavny dovod preco Vam pisem). Pri mojej vyske necelych 180 cm vazim zhruba 60 kilogramov. Necitim sa zle, prave naopak - velmi dobre, zatial asi najlepsie v mojom kratkom zivote (mozno to bude aj trochu inym postojom k zivotu ako som mal a istou formou duchovneho zivota, ale nemam pocit, ze by ste to na Vasich strankach riesili, takze to mozme vypustit). Moja vaha ma zacala trapit az vcera vecer, ked som sa po dlhej dobe odvazil a zistil som na com som - teda moje BMI je len tesne nad 18.

Viem, ze mi zrejme neporadite pokial Vam presne nepopisem co a ako jedavam, ale pokusim sa to aspon zhruba nacrtnut, aj ked to nebude presne to co jedavam lebo v poslednych par dnoch som opat prehodnotil niektore veci, stale dost experimentujem. Ale v skratke to vyzera takto - vela ovocia(striedam druhy samozrejme), hlavne doobeda (obcas nejaky kusok aj poobede), zeleniny ovela viac ako som jedol v minulosti (vtedy skoro ziadnu ), niekolko celozrnnych rozkov kazdy tyzden(4-5, biele pecivo som vylucil uplne), maso vobec (ista forma etickych ale samozrejme aj zdravotnych dovodov) okrem ryb(rodinne dovody,avsak toto mi aj dost chuti), ktore mam tak raz za 2 az 3 tyzdne. Dost casto jedavam ryzu s mnozstvom surovej nakrajanej zeleniny(pomer asi 1:1), vodou aktivovanych semien zjem tyzdenne zhruba 300-400 gramov, olivovy olej pcham hlavne do zeleninovych salatov, ktore jem aspon 3-4 do tyzdna. Posledny tyzden jedavam sirnu patlaninu(vtipny nazov ), aj ked nie uplne idealnu (nemam prisup ku skutocne kvalitnym surovinam). Mlieko samotne nepijem a nejem vajcia(ku kvalitnym pristup opat nemam), ale obcas sa im nevyhnem v domacich jedlach v rodine(spenatovy privarok, cetoviny, zemiakove placky.. myslim, ze si to viete predstavit). Snazim sa im vyhnut, ale obacas si radsej dam, ako sa zbytocne hadat s nasimi a byt v strese, vacsinou ich kombinujem s co najvacsim mnozstvom surovej (alebo kvasenej) zeleniny. Z mliecnych vyrobkov vacsinou len acidofilne mlieko, biele jogurty(viem,ze v dnesnem dobe to stoji za hovno, ale nieco jest musim). Pred casom som odhalil chybu(teda podla mna, opravte ma prosim,ak sa mylim) v stravovani - nejedol som skoro ziadne strukoviny, takze som zaradil hrasok namoceny vo vode a nasledne na surovo zjedeny, varenu fazulu. Pijem len vodu, caje, obcas kombuchu, ziadne sladene vody. Obcas si dam nejake pivo (nie konske davky), vynimocne cervene vino. Ovocne stavy nepijem, nemame bohuzial zatial odstavovac (teda pijem len citrusove stavy, klasicky citrusovac mame).

Urcite som na nieco zabudol, poznam sa. Bol by som rad, keby si najdete chvilku casu a poviete mi kde robim chyby, coho sa vyvarovat. Potrebujem predovsetkym vediet co doplnit, vylucit treba samozrejme vacsinu tepelne upravenej stravy. Viem, ze to nie je idealne, ale je to myslim lepsie ako to bolo poslednych 18 rokov.
Este som zabudol poznamenat, ze moja povodna vaha bola (zhruba) 67 kilogramov a od novembra som 4x absolvoval sankhapraksahalanu.

Dufam v skoru odozvu, dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 5:30 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
lukas píše:
Ako ste odporucili, davam moju spravu na forum:


Dobry den.
Na vase stranky som narazil nahodou, ale velmi ma zaujali, predovsetkym z dovodu, ze zrejme viete co robite a v mnohom s Vami suhlasim. Rad by som Vas poziadal o par rad, pretoze v septembri minuleho roku som si uvedomil, ze zrejme nieco nie je v poriadku. Nebol som sice nijak vazne chory, ale mal som trochu zvyseny cholesterol (bol som na testoch ohladne stitnej zlazy, dost clenov nasej rodiny s tym ma problemy,mne sa nastastie vyhli). Uvedomil som si ze u 18 rocneho cloveka nie je normalne, ked ma akykolvek zdravotny problem a toto bola posledna kvapka, teda som prestal (takmer) jest maso a behom kratkej doby som presiel na co najzdravsiu stavu k akej mam pristup, snazim sa jest predovsetkym stravu surovu. Tym pristupom k zdravej strave mam na mysli postoj mojich rodicov, ktori ma (samozrejme?) este stale zivia. Problemom je hlavne otec (ten to nechape hlavne preto,lebo cely zivot sa zivi "normalnou stravou" a problemy nema, co ja pripisujem tomu, ze tazko fyzicky pracuje a tym padom to aspon trochu kompenzuje), mamu skor trapi to, ze som schudol(co je tiez hlavny dovod preco Vam pisem). Pri mojej vyske necelych 180 cm vazim zhruba 60 kilogramov. Necitim sa zle, prave naopak - velmi dobre, zatial asi najlepsie v mojom kratkom zivote (mozno to bude aj trochu inym postojom k zivotu ako som mal a istou formou duchovneho zivota, ale nemam pocit, ze by ste to na Vasich strankach riesili, takze to mozme vypustit). Moja vaha ma zacala trapit az vcera vecer, ked som sa po dlhej dobe odvazil a zistil som na com som - teda moje BMI je len tesne nad 18.

Viem, ze mi zrejme neporadite pokial Vam presne nepopisem co a ako jedavam, ale pokusim sa to aspon zhruba nacrtnut, aj ked to nebude presne to co jedavam lebo v poslednych par dnoch som opat prehodnotil niektore veci, stale dost experimentujem. Ale v skratke to vyzera takto - vela ovocia(striedam druhy samozrejme), hlavne doobeda (obcas nejaky kusok aj poobede), zeleniny ovela viac ako som jedol v minulosti (vtedy skoro ziadnu ), niekolko celozrnnych rozkov kazdy tyzden(4-5, biele pecivo som vylucil uplne), maso vobec (ista forma etickych ale samozrejme aj zdravotnych dovodov) okrem ryb(rodinne dovody,avsak toto mi aj dost chuti), ktore mam tak raz za 2 az 3 tyzdne. Dost casto jedavam ryzu s mnozstvom surovej nakrajanej zeleniny(pomer asi 1:1), vodou aktivovanych semien zjem tyzdenne zhruba 300-400 gramov, olivovy olej pcham hlavne do zeleninovych salatov, ktore jem aspon 3-4 do tyzdna. Posledny tyzden jedavam sirnu patlaninu(vtipny nazov ), aj ked nie uplne idealnu (nemam prisup ku skutocne kvalitnym surovinam). Mlieko samotne nepijem a nejem vajcia(ku kvalitnym pristup opat nemam), ale obcas sa im nevyhnem v domacich jedlach v rodine(spenatovy privarok, cetoviny, zemiakove placky.. myslim, ze si to viete predstavit). Snazim sa im vyhnut, ale obacas si radsej dam, ako sa zbytocne hadat s nasimi a byt v strese, vacsinou ich kombinujem s co najvacsim mnozstvom surovej (alebo kvasenej) zeleniny. Z mliecnych vyrobkov vacsinou len acidofilne mlieko, biele jogurty(viem,ze v dnesnem dobe to stoji za hovno, ale nieco jest musim). Pred casom som odhalil chybu(teda podla mna, opravte ma prosim,ak sa mylim) v stravovani - nejedol som skoro ziadne strukoviny, takze som zaradil hrasok namoceny vo vode a nasledne na surovo zjedeny, varenu fazulu. Pijem len vodu, caje, obcas kombuchu, ziadne sladene vody. Obcas si dam nejake pivo (nie konske davky), vynimocne cervene vino. Ovocne stavy nepijem, nemame bohuzial zatial odstavovac (teda pijem len citrusove stavy, klasicky citrusovac mame).

Urcite som na nieco zabudol, poznam sa. Bol by som rad, keby si najdete chvilku casu a poviete mi kde robim chyby, coho sa vyvarovat. Potrebujem predovsetkym vediet co doplnit, vylucit treba samozrejme vacsinu tepelne upravenej stravy. Viem, ze to nie je idealne, ale je to myslim lepsie ako to bolo poslednych 18 rokov.
Este som zabudol poznamenat, ze moja povodna vaha bola (zhruba) 67 kilogramov a od novembra som 4x absolvoval sankhapraksahalanu.

Dufam v skoru odozvu, dakujem

Celozrnné pečivo nahraďte pseudoobilovinami, například jáhly jsou extrémně kalorické a neškodí. Ryby mořské nejezte, pokud nějaké tak místní, jinak je to plné rtutě a dalších sajrajtů. Rýže pouze celozrnná a raději dejte třeba pohanku, nebo kroupy. Ta domácí jídla tolik nevadí, ale chce si to usledovat pH moče, jinak to může být problém. Z mléka je použitelný pouze domácí kefír, jinak prakticky nic. Ty luštěniny jsou výborné, ale sója ne. Jinak nepíšete, co vás kromě váhy vlastně trápí a těžko tedy mohu usuzovat, co vlastně nefunguje. Pokud vás nic netrápí, tak je to pouze otázka správného pH a rozumného dávkování stravy. Je také možné, že tělo se pouze vyčistilo a nyní si svou fyziologickou váhu zase nabere, ale to bych potřeboval znát více souvislostí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 10:17 pm 
Offline

Registrován: stř úno 17, 2010 7:36 pm
Příspěvky: 5
Okrem vahy nejaky skutocny problem nemam. Pred dvoma tyzdnami som mal jeden den zvysenu teplotu, ale urina v kombinacii s minimom jedla to rychlo vyriesila. Par dni som bol zahlieneny ale aj s tym si telo poradilo. K tym domacim potravinam - pride mi zdravsie dat si celozrnny rozok so zeleninou ako napriklad zemiakove placky(zemiaky,muka,vajcia, tp vsetko vysmazene na oleji). Mylim sa?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 1:45 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
lukas píše:
Okrem vahy nejaky skutocny problem nemam. Pred dvoma tyzdnami som mal jeden den zvysenu teplotu, ale urina v kombinacii s minimom jedla to rychlo vyriesila. Par dni som bol zahlieneny ale aj s tym si telo poradilo. K tym domacim potravinam - pride mi zdravsie dat si celozrnny rozok so zeleninou ako napriklad zemiakove placky(zemiaky,muka,vajcia, tp vsetko vysmazene na oleji). Mylim sa?

Ahoj. Gratulujem k rozhodnutiu zacat sa zaujimat o zdravu stravu uz v tak mladom veku. V dnesnej dobe je to nutnost, ako si udrzat zdravie a vobec sa neporovnavaj s tatkom... ten zil v inej dobe, a hlavne, dostal do vienka od predkov vacsiu vitalitu, ktora v dnesnej dobe kazdou generaciou upada.
Tie jedla zas tak neries. Si mlady, ked mas dostatocne pohybu, a niesi prilis vystresovany, mozes si dozicit. I mne sa to zda dobra volba, radsej zjest trochu sajrajtu, ale nemat doma hadky. Vynimku urob hlavne pri tom mase, za masom je toho ovela viac spinaveho nez za hociktorou inou potravou. Celozrnny rozok je mensi sajrajt, lebo neobsahuje skodlive tuky, ktore potom musis sirnou patlaninou liecit, ale inak ide o rovnaky sajrajt, a jedina obrana je jest toho len tolko, aby si si udrzoval spravne pH. To je mnozstvo kyselinoveho sajrajtu, ktore telo bez vacsej zataze zvlada, aj ked ani tato taktika cely zivot fungovat nebude. Ked budes do tela liat nespravne palivo, porucha sa rychlo, ked menej kvalitne, tak vydrzi ist dlhsie, ale raz sa tiez porucha, iba ked donho budes liat idealne palivo, bude fungovat podla svojho programu. Mudrost znamena liat do auta na benzin benzin, hlupost je liat do auta na benzin naftu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 4:05 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
lukas píše:
Okrem vahy nejaky skutocny problem nemam. Pred dvoma tyzdnami som mal jeden den zvysenu teplotu, ale urina v kombinacii s minimom jedla to rychlo vyriesila. Par dni som bol zahlieneny ale aj s tym si telo poradilo. K tym domacim potravinam - pride mi zdravsie dat si celozrnny rozok so zeleninou ako napriklad zemiakove placky(zemiaky,muka,vajcia, tp vsetko vysmazene na oleji). Mylim sa?

Xion vám to píše dobře, jakýkoliv prohřešek se prostě sčítá a tělo tím trpí, nicméně pokud udržíte správné pH, tak budete fungovat jak švýcary a o nemocech budete slyšet jen od ostatních.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: sob bře 06, 2010 8:36 pm 
Offline

Registrován: ned pro 20, 2009 8:37 am
Příspěvky: 33
Mám chuť na kysané zelí. Mohu si dát to v sáčku z obchodu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: sob bře 06, 2010 8:43 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
Nevada píše:
Mám chuť na kysané zelí. Mohu si dát to v sáčku z obchodu?

Radšej z trhu(ale može byt odporne presolené).
Ideálne je doma vyrobené alebo najlepšie pickles.
Aspon viete čo ste si do toho dali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: sob bře 06, 2010 8:45 pm 
Offline

Registrován: ned pro 20, 2009 8:37 am
Příspěvky: 33
Tak to si ho asi budu muset vyrobit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: sob bře 06, 2010 10:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
Nevada píše:
Mám chuť na kysané zelí. Mohu si dát to v sáčku z obchodu?

Záleží od kterého výrobce, to budete muset otestovat, ale já ho docela běžně používám a nemám s tím žádný problém. Jinak rychlokvašená zelenina pickles, doma vyrobená, je rozhodně lepší, ale je to zase více blbnutí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 07, 2010 3:49 pm 
Offline

Registrován: ned úno 28, 2010 11:25 pm
Příspěvky: 218
Jarda píše:
Záleží od kterého výrobce, to budete muset otestovat, ale já ho docela běžně používám a nemám s tím žádný problém. Jinak rychlokvašená zelenina pickles, doma vyrobená, je rozhodně lepší, ale je to zase více blbnutí.

Jenom poznámka na okraj!Pozor při kupování kyseného zelí! Byl jsem v intersparu a tam ho taky měli v sáčcích.Nicméně jak jsem prozkoumal složení tak jsem ho rači hned položil. Objevil jsem tam spoutu éček


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 07, 2010 4:16 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Dnes som uvažoval, že takmer na úplne surovej strave môžu "žiť bez problémov" v našej zemepisnej šírke len ľudia s "horkou (teplou) podstatou".
Preto by som zimné obdobie riešil takto : všetko variť ( okrem semien, orieškov - tie nijak neupravovať ), ALE dodávať denne čerstvé šťavy - napríklad 30 minút pred jedlom 4dcl mrkvovej, alebo nejakej zmesi z koreňovej zeleniny a byliniek ( ovocné by sa asi bili s predchádzajúcim jedlom ( ak to nebolo ovocie ) či nie ? ), aby tam boli enzýmy a zásady. Samozrejme, zeleniny pri pseudoobilninách by bolo menej - lebo by boli šťavy pred jedlom.
Odšťavovač je "neprirodzený", varenie je "neprirodzené", zima pre druh živočícha - človeka, je asi "neprirodzená"... tak sa dá urobiť aj taký kompromis. Ja keď budem mať odšťavovač ( to ešte potrvá, ale už mám vybratý ), tak to budem robiť práve tak. No varenej mrkvy a varených rajčín sa budem vyvarovať, tú budem odšťavovať spolu s ostatnými zeleninami.
Čo sa týka ovocných štiav, budem ich piť nalačno, a hodinu po zjedení ovocia ( ale už menšie množstvo ako množstvo, ktoré som vypil nalačno ). Tieto dve porcie ovocnej šťavy - to bude denná dávka ovocných štiav.
Zeleninové šťavy obohatené aj o malé množstvo vyliniek, budem piť medzi jedlami ( v rozumnom množstve - prispôsobim ). Denne vypijem aj aspoň 5dcl rozmrazenej, šungitovo upravenej vody. Z rozmrazenej ( a šungitom upravenej ) vody budem aj variť pseudoobilniny, ku ktorým ( asi 7 minút pred dovarením - viem to odhadnúť ) prihodím aj zeleninu, aby sa všetko varilo "v jednom hrnci" a nevyhadzoval som hodnotnú vodu ( lebo varím dovtedy, dokedy už takmer absolútne netreba zlievať - prispôsobujem množstvo vody, zo skúseností ).
Teraz som popisoval užívanie štiav, a jedenie vareného jedla. Oriešky či semená budem jesť najmä namočené, alebo nenamočené, no nikdy nie upražené.
Toto všetko ( okrem štiav - ešte nemám tú možnosť ) robím, a teším sa, ako mi tie šťavy pomôžu získať viac enzýmov, vitamínov a minerálov ( plus nejakých éterických olejov ).
Proste som presvedčený, že v zime treba variť viac ako v lete. Alebo dobre, nemusí sa variť v zime... a môžem celý deň pobehovať po lese, alebo celý deň cvičiť nejaké jangové jogové cviky, alebo byť nonstop "zababušený", aby mi nebola zima... Toto píšem teraz, keď sa smejem z mojich momentálne nedokrvených rúk, ktoré sa skladajú z dvoch farieb - "bielooranžovej" a "červenoružovej"... a pritom varím... kde môže byť problém ? Len mi nepovedzte že to bude zanesenosť a nedokrvenie preto, lebo nejem sírnu patlanicu... Konzumuje ju jeden zo 100 000, a dokrvenie ( teplé ruky, normálna farba ) je v poriadku možno u každého tretieho, pričom drvivá väčšina z nich sa nestravuje správne...
Je to sranda : niekde sa doporučujú obilniny s lepkom, niekde nie.... Niekde sa hovorí o koreninách že sú svinstvo, niekde práve naopak. Niekde o surovom tak, inde inak... Makrobiotika chce len "stred", teda potraviny "harmonické" bez extrémov ( ovocie - zázvor ), iný smer ( alebo mix smerov ) hlása niečo iné... Vidím svoje ruky, cítim aké sú studené... a som z toho nervózny \":(\" ... Čo keď mám od prírody príliš jinovú konštitúciu a musím po celý život konzumovať viac jangových potravín, alebo sa odsťahovať do Južnej Ameriky či južného Grécka, a tam jesť väčšinu surových potravín ? ... \":?\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 07, 2010 7:17 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
NOWOCAYN píše:
Dnes som uvažoval, že takmer na úplne surovej strave môžu "žiť bez problémov" v našej zemepisnej šírke len ľudia s "horkou (teplou) podstatou".
Preto by som zimné obdobie riešil takto : všetko variť ( okrem semien, orieškov - tie nijak neupravovať ), ALE dodávať denne čerstvé šťavy - napríklad 30 minút pred jedlom 4dcl mrkvovej, alebo nejakej zmesi z koreňovej zeleniny a byliniek ( ovocné by sa asi bili s predchádzajúcim jedlom ( ak to nebolo ovocie ) či nie ? ), aby tam boli enzýmy a zásady. Samozrejme, zeleniny pri pseudoobilninách by bolo menej - lebo by boli šťavy pred jedlom.
Odšťavovač je "neprirodzený", varenie je "neprirodzené", zima pre druh živočícha - človeka, je asi "neprirodzená"... tak sa dá urobiť aj taký kompromis. Ja keď budem mať odšťavovač ( to ešte potrvá, ale už mám vybratý ), tak to budem robiť práve tak. No varenej mrkvy a varených rajčín sa budem vyvarovať, tú budem odšťavovať spolu s ostatnými zeleninami.
Čo sa týka ovocných štiav, budem ich piť nalačno, a hodinu po zjedení ovocia ( ale už menšie množstvo ako množstvo, ktoré som vypil nalačno ). Tieto dve porcie ovocnej šťavy - to bude denná dávka ovocných štiav.
Zeleninové šťavy obohatené aj o malé množstvo vyliniek, budem piť medzi jedlami ( v rozumnom množstve - prispôsobim ). Denne vypijem aj aspoň 5dcl rozmrazenej, šungitovo upravenej vody. Z rozmrazenej ( a šungitom upravenej ) vody budem aj variť pseudoobilniny, ku ktorým ( asi 7 minút pred dovarením - viem to odhadnúť ) prihodím aj zeleninu, aby sa všetko varilo "v jednom hrnci" a nevyhadzoval som hodnotnú vodu ( lebo varím dovtedy, dokedy už takmer absolútne netreba zlievať - prispôsobujem množstvo vody, zo skúseností ).
Teraz som popisoval užívanie štiav, a jedenie vareného jedla. Oriešky či semená budem jesť najmä namočené, alebo nenamočené, no nikdy nie upražené.
Toto všetko ( okrem štiav - ešte nemám tú možnosť ) robím, a teším sa, ako mi tie šťavy pomôžu získať viac enzýmov, vitamínov a minerálov ( plus nejakých éterických olejov ).
Proste som presvedčený, že v zime treba variť viac ako v lete. Alebo dobre, nemusí sa variť v zime... a môžem celý deň pobehovať po lese, alebo celý deň cvičiť nejaké jangové jogové cviky, alebo byť nonstop "zababušený", aby mi nebola zima... Toto píšem teraz, keď sa smejem z mojich momentálne nedokrvených rúk, ktoré sa skladajú z dvoch farieb - "bielooranžovej" a "červenoružovej"... a pritom varím... kde môže byť problém ? Len mi nepovedzte že to bude zanesenosť a nedokrvenie preto, lebo nejem sírnu patlanicu... Konzumuje ju jeden zo 100 000, a dokrvenie ( teplé ruky, normálna farba ) je v poriadku možno u každého tretieho, pričom drvivá väčšina z nich sa nestravuje správne...
Je to sranda : niekde sa doporučujú obilniny s lepkom, niekde nie.... Niekde sa hovorí o koreninách že sú svinstvo, niekde práve naopak. Niekde o surovom tak, inde inak... Makrobiotika chce len "stred", teda potraviny "harmonické" bez extrémov ( ovocie - zázvor ), iný smer ( alebo mix smerov ) hlása niečo iné... Vidím svoje ruky, cítim aké sú studené... a som z toho nervózny \":(\" ... Čo keď mám od prírody príliš jinovú konštitúciu a musím po celý život konzumovať viac jangových potravín, alebo sa odsťahovať do Južnej Ameriky či južného Grécka, a tam jesť väčšinu surových potravín ? ... \":?\"

Odpoviem Ti... kluc najdes v psychike. Ta rozhoduje o tej "horkokrvnosti", ci ako to volas. Uvolneny, pohodovy, bezstarostny clovek, co je zvyknuty problemy riesit, neodkladat, a nema strach a stres zo zivota, ma stav psychiky, ktory naprosto otvori energeticke kanaly, takze cievy sa pekne roztiahnu a krv prudi plnou energiou do celeho tela. Cinania hovoria, ze tam spolu s krvou prudi Cchi. A to nieje vsetko. Ten stav psychiky je prepojeny s dychanim, taky clovek, nestratil prirodzene brusne dychanie, ktore maju vsetky deti odblkovane, ale ktory mysel psychiky moze zablokovat, a ludia dychaju plytko- casto len vrchnou castou pluc. Toto brusne uvolnene dychanie doslova rozducha ohen v brusnej dutine, ako ked funknes do kotla, ohen hori len za pristupu kysliku. Cize, dobre okyslicena krv, prudiaca volne, ako tok rieky, je pre telo ako dodavka vzduchu pre ohen. Dalsia podstatna vec, je cista dobre fungujuca pecen. Ta sluzi ako zasobaren energie, uvolnuje glukozu, ma pod kontrolou metabolizmus... je to ohrievac. A na zaver, je to spominana jangova energia z cvicenia, ktora rozprudi tu Cchi. Nemusis cvicit cely den, staci ju kazdy den trochu rozpumpovat, precvicit takzvany trojity ohrievac podla cinskej tradicnej mediciny, napriklad cchi-kungom, a ked mas v poriadku pecen, psychiku a uvolnene brusne dychanie, ohen v brusnej dutine bude horiet cely den, a krv bude toto teplo roznasat po celom tele. Takze, toto je zahada ludi s vacsne teplymi a vacsne studenymi rukmi, s potravou to nema nic spolocne, to az ked uspis pecen toxinmi, zadusis ohen v brusnej dutine psychikou, a zastavis trojity ohrievac lenivostou, az vtedy bude Tvoja teplota zavisla od potravy, ale to je uz chorobny stav.
Povedal som to trochu prozaicky, to preto, ze do detailov som to nikdy nestudoval, ani nebudem, je to zbytocne komplikovane, mne staci vediet ako veci funguju priblizne a kde hladat.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 88  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz