NOWOCAYN píše:
Dnes som uvažoval, že takmer na úplne surovej strave môžu "žiť bez problémov" v našej zemepisnej šírke len ľudia s "horkou (teplou) podstatou".
Preto by som zimné obdobie riešil takto : všetko variť ( okrem semien, orieškov - tie nijak neupravovať ), ALE dodávať denne čerstvé šťavy - napríklad 30 minút pred jedlom 4dcl mrkvovej, alebo nejakej zmesi z koreňovej zeleniny a byliniek ( ovocné by sa asi bili s predchádzajúcim jedlom ( ak to nebolo ovocie ) či nie ? ), aby tam boli enzýmy a zásady. Samozrejme, zeleniny pri pseudoobilninách by bolo menej - lebo by boli šťavy pred jedlom.
Odšťavovač je "neprirodzený", varenie je "neprirodzené", zima pre druh živočícha - človeka, je asi "neprirodzená"... tak sa dá urobiť aj taký kompromis. Ja keď budem mať odšťavovač ( to ešte potrvá, ale už mám vybratý ), tak to budem robiť práve tak. No varenej mrkvy a varených rajčín sa budem vyvarovať, tú budem odšťavovať spolu s ostatnými zeleninami.
Čo sa týka ovocných štiav, budem ich piť nalačno, a hodinu po zjedení ovocia ( ale už menšie množstvo ako množstvo, ktoré som vypil nalačno ). Tieto dve porcie ovocnej šťavy - to bude denná dávka ovocných štiav.
Zeleninové šťavy obohatené aj o malé množstvo vyliniek, budem piť medzi jedlami ( v rozumnom množstve - prispôsobim ). Denne vypijem aj aspoň 5dcl rozmrazenej, šungitovo upravenej vody. Z rozmrazenej ( a šungitom upravenej ) vody budem aj variť pseudoobilniny, ku ktorým ( asi 7 minút pred dovarením - viem to odhadnúť ) prihodím aj zeleninu, aby sa všetko varilo "v jednom hrnci" a nevyhadzoval som hodnotnú vodu ( lebo varím dovtedy, dokedy už takmer absolútne netreba zlievať - prispôsobujem množstvo vody, zo skúseností ).
Teraz som popisoval užívanie štiav, a jedenie vareného jedla. Oriešky či semená budem jesť najmä namočené, alebo nenamočené, no nikdy nie upražené.
Toto všetko ( okrem štiav - ešte nemám tú možnosť ) robím, a teším sa, ako mi tie šťavy pomôžu získať viac enzýmov, vitamínov a minerálov ( plus nejakých éterických olejov ).
Proste som presvedčený, že v zime treba variť viac ako v lete. Alebo dobre, nemusí sa variť v zime... a môžem celý deň pobehovať po lese, alebo celý deň cvičiť nejaké jangové jogové cviky, alebo byť nonstop "zababušený", aby mi nebola zima... Toto píšem teraz, keď sa smejem z mojich momentálne nedokrvených rúk, ktoré sa skladajú z dvoch farieb - "bielooranžovej" a "červenoružovej"... a pritom varím... kde môže byť problém ? Len mi nepovedzte že to bude zanesenosť a nedokrvenie preto, lebo nejem sírnu patlanicu... Konzumuje ju jeden zo 100 000, a dokrvenie ( teplé ruky, normálna farba ) je v poriadku možno u každého tretieho, pričom drvivá väčšina z nich sa nestravuje správne...
Je to sranda : niekde sa doporučujú obilniny s lepkom, niekde nie.... Niekde sa hovorí o koreninách že sú svinstvo, niekde práve naopak. Niekde o surovom tak, inde inak... Makrobiotika chce len "stred", teda potraviny "harmonické" bez extrémov ( ovocie - zázvor ), iný smer ( alebo mix smerov ) hlása niečo iné... Vidím svoje ruky, cítim aké sú studené... a som z toho nervózny
... Čo keď mám od prírody príliš jinovú konštitúciu a musím po celý život konzumovať viac jangových potravín, alebo sa odsťahovať do Južnej Ameriky či južného Grécka, a tam jesť väčšinu surových potravín ? ...
Odpoviem Ti... kluc najdes v psychike. Ta rozhoduje o tej "horkokrvnosti", ci ako to volas. Uvolneny, pohodovy, bezstarostny clovek, co je zvyknuty problemy riesit, neodkladat, a nema strach a stres zo zivota, ma stav psychiky, ktory naprosto otvori energeticke kanaly, takze cievy sa pekne roztiahnu a krv prudi plnou energiou do celeho tela. Cinania hovoria, ze tam spolu s krvou prudi Cchi. A to nieje vsetko. Ten stav psychiky je prepojeny s dychanim, taky clovek, nestratil prirodzene brusne dychanie, ktore maju vsetky deti odblkovane, ale ktory mysel psychiky moze zablokovat, a ludia dychaju plytko- casto len vrchnou castou pluc. Toto brusne uvolnene dychanie doslova rozducha ohen v brusnej dutine, ako ked funknes do kotla, ohen hori len za pristupu kysliku. Cize, dobre okyslicena krv, prudiaca volne, ako tok rieky, je pre telo ako dodavka vzduchu pre ohen. Dalsia podstatna vec, je cista dobre fungujuca pecen. Ta sluzi ako zasobaren energie, uvolnuje glukozu, ma pod kontrolou metabolizmus... je to ohrievac. A na zaver, je to spominana jangova energia z cvicenia, ktora rozprudi tu Cchi. Nemusis cvicit cely den, staci ju kazdy den trochu rozpumpovat, precvicit takzvany trojity ohrievac podla cinskej tradicnej mediciny, napriklad cchi-kungom, a ked mas v poriadku pecen, psychiku a uvolnene brusne dychanie, ohen v brusnej dutine bude horiet cely den, a krv bude toto teplo roznasat po celom tele. Takze, toto je zahada ludi s vacsne teplymi a vacsne studenymi rukmi, s potravou to nema nic spolocne, to az ked uspis pecen toxinmi, zadusis ohen v brusnej dutine psychikou, a zastavis trojity ohrievac lenivostou, az vtedy bude Tvoja teplota zavisla od potravy, ale to je uz chorobny stav.
Povedal som to trochu prozaicky, to preto, ze do detailov som to nikdy nestudoval, ani nebudem, je to zbytocne komplikovane, mne staci vediet ako veci funguju priblizne a kde hladat.