Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Orechy, semienka
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=342
Stránka 1932

Autor:  Jarda [ ned dub 29, 2012 8:50 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

JirkaV píše:
Vidím že nejsem sám kdo má problémy s trávením ořechů. Kdyby jenom nadýmání, já po nich vždy dostanu průjem a přesto že je dokonale rozžvýkám tak ze mě vyjdou úplně nestrávené. Nevadí mi ale tahini a ořechové mléko.
Experimentováním jsem došel k závěru, že problémy dělá asi ta bílkovina, kterou tělo nedokáže strávit a nejspolehlivější způsob, jak udělat z ořechů a semen stravitelnou hmotu je: namočit, pak rozmixovat a přefiltrovat nebo upražit a dokonale rozemlít. Konzumovat v menším množství nejlépe s nějakým jiným jídlem bílkovinného nebo zeleninového typu.
Dneska jsem měl výjimečně teplou snídani: zkusil jsem udělat sezamové pusinky:) napadlo mě obrátit postup výroby tahini: rozemlel jsem sezam, rozmixoval a tuto hmotu pak nakydal na plech ve formě jakýchsi kokosek a opatrně upekl. Jako zákusek to není špatné. Tak uvidím jestli se z toho po... nebo nepo... \":-)\" Příště zkusím ještě přidat bílek, aby to líp drželo pohromadě. Něco na způsob chalvy, pochopitelně bez cukru.
Lepší je ale asi udělat to ořechové mléko, protože pražením se degradují výživové hodnoty.

To máte pravdu, upečením se nic nezíská, spíše ztrácí.

Autor:  Callas [ pon dub 30, 2012 7:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Trvanlivost

Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně trvanlivosti. Jak dlouho se dá skladovat například sušené Goji nebo Schizandra či různá semínka. Dotaz cílím zejména na zde Jardou nabízené suroviny. Chtěl bych pořídit něco kvalitnějšího než v supermarketu a trochu se zásobit, abych stále nemusel běhat do obchodu pro 100g balíčky, ale zase 1kg budu spotřebovávat dlouho tak nevím, jak dlouho takové suroviny vydrží. Díky

Autor:  Ivoš [ pát kvě 04, 2012 11:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Dobrý večer, jako určitě víc uživatelů těchto stránek, jsem i já čekal nějaké ohlasy na lis oleje Piteba, leč marně a tak jsem ho po delším čekání zakoupil a můžu zatím po prvním lisování konstatovat, že jsem udělal dobře. Chuťově je např. lněný a konopný olej naprostá bomba ( úžasná oříšková chuť ). Ohledně teploty oleje na výstupu myslím, že bude v pořádku ( i když jsem to neměřil teploměrem, ale pouze "prstem", by neměla mít víc než 40 stupňů). Měl bych otázku na pana Jardy, nebo na někoho kdo s tím má zkušenost.
1.Dalo by se využít odcházejících slupek (po pomletí v kávomlýnku na mouku ), např. na upečení různých sušenek nebo keksů ?? Inspirací pro mě je výživa F.Coye ( nízkosacharidová dieta ), kde ve svých receptech uvádí použití vlákninového prášku, což je v podtatě odcházející drť po lisování oleje ( pokud se nepletu ). Odchází toho docela dost na to, abych to vyhazoval, když by se to dalo využitt v různých receptech. ( Myslím třeba konopí aj., vím že se lněným semínkem by se to nemělo přehánět ).
2. Neví někdo, kde sehnat brutnákové semínko, abych ho mohl zkusit vylisovat ? Nějak se mě to nepodařilo nikde najít.
Předem díky a doufám, že jsem alespoň trochu pomohl v rozhodování těm, co váhají nad koupí Piteby. S pozdravem Ivoš.

Autor:  Jarda [ ned kvě 06, 2012 8:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trvanlivost

Callas píše:
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně trvanlivosti. Jak dlouho se dá skladovat například sušené Goji nebo Schizandra či různá semínka. Dotaz cílím zejména na zde Jardou nabízené suroviny. Chtěl bych pořídit něco kvalitnějšího než v supermarketu a trochu se zásobit, abych stále nemusel běhat do obchodu pro 100g balíčky, ale zase 1kg budu spotřebovávat dlouho tak nevím, jak dlouho takové suroviny vydrží. Díky

Většinou minimálně rok a zpravidla i mnohem déle.

Autor:  Jarda [ ned kvě 06, 2012 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Ivoš píše:
Dobrý večer, jako určitě víc uživatelů těchto stránek, jsem i já čekal nějaké ohlasy na lis oleje Piteba, leč marně a tak jsem ho po delším čekání zakoupil a můžu zatím po prvním lisování konstatovat, že jsem udělal dobře. Chuťově je např. lněný a konopný olej naprostá bomba ( úžasná oříšková chuť ). Ohledně teploty oleje na výstupu myslím, že bude v pořádku ( i když jsem to neměřil teploměrem, ale pouze "prstem", by neměla mít víc než 40 stupňů). Měl bych otázku na pana Jardy, nebo na někoho kdo s tím má zkušenost.
1.Dalo by se využít odcházejících slupek (po pomletí v kávomlýnku na mouku ), např. na upečení různých sušenek nebo keksů ?? Inspirací pro mě je výživa F.Coye ( nízkosacharidová dieta ), kde ve svých receptech uvádí použití vlákninového prášku, což je v podtatě odcházející drť po lisování oleje ( pokud se nepletu ). Odchází toho docela dost na to, abych to vyhazoval, když by se to dalo využitt v různých receptech. ( Myslím třeba konopí aj., vím že se lněným semínkem by se to nemělo přehánět ).
2. Neví někdo, kde sehnat brutnákové semínko, abych ho mohl zkusit vylisovat ? Nějak se mě to nepodařilo nikde najít.
Předem díky a doufám, že jsem alespoň trochu pomohl v rozhodování těm, co váhají nad koupí Piteby. S pozdravem Ivoš.

To jsou dobré zprávy, alespoň nějaké zkušenosti.
1)Pokud jde o ty výlisky, tak některé se určitě takto používat dají, ale třeba u lnu to asi dobrý nápad nebude, tam patrně poměrně rychle dojde k oxidaci a i ostatních semen bych si ty výlisky raději ihned po vyrobení zmrazil.
2)Nedovedu zodpovědět, tím jsem se nikdy nezabýval

Autor:  jani [ úte čer 19, 2012 10:34 am ]
Předmět příspěvku:  kakaové boby - jemně pražené

Ráda bych se zeptala, zda má cenu koupit jemně pražené kakaové boby za pár kaček nebo raději přidat a zakoupit nepražené. Ztrácí boby pražením na kvalitě?
Děkuji za odpověd předem.

Autor:  Jarda [ ned črc 01, 2012 7:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: kakaové boby - jemně pražené

jani píše:
Ráda bych se zeptala, zda má cenu koupit jemně pražené kakaové boby za pár kaček nebo raději přidat a zakoupit nepražené. Ztrácí boby pražením na kvalitě?
Děkuji za odpověd předem.

Tak určitě jsou lepší nepražené, pražením se zlikvidují enzymy a o ty primárně jde.

Autor:  ovekyska [ stř říj 10, 2012 10:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

nazbierala som nejake vlasaky, no neviem, ako ich susit - uskladnit. myslim nelupane.

Autor:  Dagmara [ čtv říj 11, 2012 9:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

ovekyska píše:
nazbierala som nejake vlasaky, no neviem, ako ich susit - uskladnit. myslim nelupane.

Mně se zdálo nejlepší je hned oloupat a dát do mražáku.

Autor:  ovekyska [ čtv říj 11, 2012 12:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Dagmara píše:
Mně se zdálo nejlepší je hned oloupat a dát do mražáku.

v mrazaku uz mam takto nalupoanych kopu orechov, preto som tieto chcela nechat v bezpeci skrupiny.

Autor:  Jarda [ pát říj 12, 2012 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

ovekyska píše:
nazbierala som nejake vlasaky, no neviem, ako ich susit - uskladnit. myslim nelupane.

Ve slabé vrstvě venku na sluníčku, ale stačí i průvan. Skladovat v plátěném sáčku někde v suchu.

Autor:  ovekyska [ pát říj 12, 2012 11:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Jarda píše:
Ve slabé vrstvě venku na sluníčku, ale stačí i průvan. Skladovat v plátěném sáčku někde v suchu.

Ďakujem!
A ako poznám , že sú už vysusene?

Autor:  vandecht [ čtv říj 18, 2012 1:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Každoročne si pri septembrových potulkách prírodou prinesiem aspoň tých
10 kg vlašských orechov , umiestnim ich do prepraviek od zeleniny , občas
premiešam . aby sa presušili a nechám ich na balkone takto aj do budúcej
letnej sezóny / pokiaľ ich doma neskonzumujeme skôr /.

Dôležité je aby neboli na daždi , ale musia byť na vzduchu - ináč určite splesnivejú / pred rokmi mi takto pošla celá úroda orechov , ktoré som
zabudol cez zimu v nevetranej miestnosti / .
Mráz im nevadí a priveľa slnka a tepla ich zase príliš vysušuje .
Pár sáčkov nalúpem do mrazáku a ostatné lúpem pred použitím podľa potreby
pred použitím zo škrupiniek .

Zbieram aj lieskové orechy , tie skladujem obdobne , pokiaľ sú , vydržia takto
aj viac rokov .
Zaujímavé bolo vlani neskutočná nádielka úrody lieskačov , veveričky absolutne nestíhali zbierať na zimu a ani mňa už nebavilo po pár hodinách
zbierať ten drobizg ,
ALE
tohto roku som presne na tých istých miestach nenašiel ani jeden zdravý
lieskový orech - som nechcel veriť vlastným zmyslom -

ako si príroda aj pri krátkodobých extrémoch vyrovnáva dlhodobú rovnováhu

Autor:  janin [ pon říj 22, 2012 1:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Prosím Vás,na akom mlynčeku meliete semieno kapucínky/lichořešnice/?Zatiaľ som si niečo namlela na káv. mixéri Bosch,no vypovedal službu,takže dnes mi prišiel nový.Semienka sú pravdepodobne príliš tvrdé na tento typ.Ďakujem.

Autor:  ovekyska [ pon říj 22, 2012 3:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

janin píše:
Prosím Vás,na akom mlynčeku meliete semieno kapucínky/lichořešnice/?Zatiaľ som si niečo namlela na káv. mixéri Bosch,no vypovedal službu,takže dnes mi prišiel nový.Semienka sú pravdepodobne príliš tvrdé na tento typ.Ďakujem.

ak si dobre pamatam, naposledy som ich mlela na rucnom makovom mlynceku, islo to nie uplne jemne, ale to uz som neriesila, mozno by sa nasledne takto hrubsi prasok dal domixovat v nejakom kvalitnom elekt. kavovom mlynceku, to som vsak zatial neskusala, je to iba taky napad.

Stránka 1932 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/