Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 12:55 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 122  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř bře 31, 2010 8:50 am 
Offline

Registrován: pát bře 12, 2010 4:52 pm
Příspěvky: 68
Díky
Michala


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř bře 31, 2010 11:33 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Tak sa mi dnes konečne podarila pravá sírna patlanina.
Prvá dva pokusy som robil ručným šlahačom, čo bola chyba. Domnieval som sa, že sa to tak môže celkom dobre rozmixovať. Nie je však mixovanie ako mixovanie a tak som si povedal, že skúsim mixér s 1,5 litrovou nádobkou. Je to stará ETA 0010 rok výroby 1982, hučí ako helikoptéra ale mixuje zatiaľ dobre. Príkon má od 175-350W a čo som pozeral dnešné tak tie majú od 500-1000W.
Použil som cca 270g tvarohu s min. tukom v sušine 33%(priamo z agro družstva), 100g ľanového oleja a 5 lyžičiek ľanového semienka asi 50g.
Semienko som najprv pre istotu rozomlel na makovom mlynčeku, potom ešte rozmixoval v mixéri, pridal olej a už pri 1/3 tvarohu
som musel pridať asi 1dcl kefíru, lebo sa to nexcelo mixovat. Ďalej som pridával zvyšný tvaroh a vždy aj trošku vody, lebo celá zmes dávala mixéru riadne zabrať. Po dôkladom rozmixovaní sa váha celej dávky vyšplhala na 620g, čiže keď to zrátam, pridal som asi 1,2 dcl vody.
Chcem sa spýtať, či je takéto množstvo vody vporiadku. Keby som nedal ten kefír bolo by to iste okolo 2 dcl vody na hore uvedenú gramáž.
Celá konzistencia sa mi zdá byť celkom dosť hustá, normálne keď si z toho naberiem vydličkou, tak sírna patlanina drží tvar a ostávajú na nej zreteľné stopy po vydličke.
Pripájam ilustračné foto s malou reklamou "ZDRAVI AZ":)
Příloha:
sp_2.jpg
sp_2.jpg [ 398.87 KiB | Zobrazeno 15219 krát ]
Příloha:
sp_1.jpg
sp_1.jpg [ 412.95 KiB | Zobrazeno 15219 krát ]

Ešte dodám, že sa to s výrobou sp pomocou ručného šlahača nedá ani trohu porovnať. Chuťovo je táto sírna patlanina super.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 1:29 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
mohy, gratulujem.
Rucny slahac mas na mysli taky, z coho sa slaha slahacka? Takyto: http://palazzo.sk/images/schnee_wga_0577_40.jpg

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 5:21 am 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Xion píše:
mohy, gratulujem.
Rucny slahac mas na mysli taky, z coho sa slaha slahacka? Takyto: http://palazzo.sk/images/schnee_wga_0577_40.jpg

Myslel som takýto


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 11:07 am 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Chcel by som sa opýtať, či zreagovaný ľanový olej v sirnej patlanine brať ako olej.
Konkrétne mi ide o to, že v dennom príklade jedálničku odporúčate na ovocie lyžicu oleja. Keď k ovociu pojedám sírnu patlaninu treba to ovocie aj tak troškou poliať kvalitným panenským olivovým olejom?
A pýtam sa aj kôli tomu, lebo som si na toalete všimol, že som vyprodukoval nepotopiteľné ponorky. Konzistencia bola v poriadku, bez zápachu, nelepilo sa to na záchodovú misu, len ma prekvapilo, že ostali plávať na hladine. Okrem sírnej patlaniny som vlastne dva dni nekonzumoval žiadny olej ani orechy či semienka a bol som čisto len na ovozeli.
Ďakujem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 11:36 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Tak sa mi dnes konečne podarila pravá sírna patlanina.
Prvá dva pokusy som robil ručným šlahačom, čo bola chyba. Domnieval som sa, že sa to tak môže celkom dobre rozmixovať. Nie je však mixovanie ako mixovanie a tak som si povedal, že skúsim mixér s 1,5 litrovou nádobkou. Je to stará ETA 0010 rok výroby 1982, hučí ako helikoptéra ale mixuje zatiaľ dobre. Príkon má od 175-350W a čo som pozeral dnešné tak tie majú od 500-1000W.
Použil som cca 270g tvarohu s min. tukom v sušine 33%(priamo z agro družstva), 100g ľanového oleja a 5 lyžičiek ľanového semienka asi 50g.
Semienko som najprv pre istotu rozomlel na makovom mlynčeku, potom ešte rozmixoval v mixéri, pridal olej a už pri 1/3 tvarohu
som musel pridať asi 1dcl kefíru, lebo sa to nexcelo mixovat. Ďalej som pridával zvyšný tvaroh a vždy aj trošku vody, lebo celá zmes dávala mixéru riadne zabrať. Po dôkladom rozmixovaní sa váha celej dávky vyšplhala na 620g, čiže keď to zrátam, pridal som asi 1,2 dcl vody.
Chcem sa spýtať, či je takéto množstvo vody vporiadku. Keby som nedal ten kefír bolo by to iste okolo 2 dcl vody na hore uvedenú gramáž.
Celá konzistencia sa mi zdá byť celkom dosť hustá, normálne keď si z toho naberiem vydličkou, tak sírna patlanina drží tvar a ostávajú na nej zreteľné stopy po vydličke.
Pripájam ilustračné foto s malou reklamou "ZDRAVI AZ":)
Ešte dodám, že sa to s výrobou sp pomocou ručného šlahača nedá ani trohu porovnať. Chuťovo je táto sírna patlanina super.

To jste zvolil téměř ideální postup, který odpovídá původnímu receptu autorky a výsledný produkt má opravdu vypadat, tak, že se prakticky krájí. Voda se tam přidávat musí, ale pouze nezbytně nutné množství, což jste udělal správně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 11:43 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Chcel by som sa opýtať, či zreagovaný ľanový olej v sirnej patlanine brať ako olej.
Konkrétne mi ide o to, že v dennom príklade jedálničku odporúčate na ovocie lyžicu oleja. Keď k ovociu pojedám sírnu patlaninu treba to ovocie aj tak troškou poliať kvalitným panenským olivovým olejom?
A pýtam sa aj kôli tomu, lebo som si na toalete všimol, že som vyprodukoval nepotopiteľné ponorky. Konzistencia bola v poriadku, bez zápachu, nelepilo sa to na záchodovú misu, len ma prekvapilo, že ostali plávať na hladine. Okrem sírnej patlaniny som vlastne dva dni nekonzumoval žiadny olej ani orechy či semienka a bol som čisto len na ovozeli.
Ďakujem.

Pokud si dávám sirnou patlanici, tak již do jídla žádný jiný olej nepřidávám. Ta stolice může být napěněná vlivem zlikvidovaných kvasinek, ale jinak by to nemělo nijak vadit, pokud je formovaná, bez zápachu a nelepivá, tak je to ok.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 1:05 pm 
Offline

Registrován: pát bře 12, 2010 4:52 pm
Příspěvky: 68
Dobrý den, ráda bych si dělala sirnou patlaninu z vlastního kefíru, bohužel se mi zatím nedaří sehnat kefírové houbičky ( prý budou uspokojovat podle pořadí nejdříve za 6 týdnů). Nemá někdo z vás nadbytek ?
Díky Michala


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 10:05 pm 
Offline

Registrován: čtv pro 17, 2009 11:37 am
Příspěvky: 55
Zaujala mě Vaše odpověď k sirné patlanině v tématu - Co ovlivníme... Zmiňujete, že původní postup výroby byl odlišný, z důvodu použití velmi tučného tvarohu. Vyrábím patlanici z kozího tvarohu a pokud se nemýlím, kozí mléčné výrobky jsou méně tučné než-li kravské. Pravidelně patlanici konzumuji od února, subjektivní pocit z reakce organismu mám výborný. Přesto nad tím teď přemýšlím, protože dočasně jiné tuky než lněný olej v patlanině a pár kapek olivového do salátů nepoužívám. Řeším tím ta játra. Je to správně?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 10:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
ixi píše:
Zaujala mě Vaše odpověď k sirné patlanině v tématu - Co ovlivníme... Zmiňujete, že původní postup výroby byl odlišný, z důvodu použití velmi tučného tvarohu. Vyrábím patlanici z kozího tvarohu a pokud se nemýlím, kozí mléčné výrobky jsou méně tučné než-li kravské. Pravidelně patlanici konzumuji od února, subjektivní pocit z reakce organismu mám výborný. Přesto nad tím teď přemýšlím, protože dočasně jiné tuky než lněný olej v patlanině a pár kapek olivového do salátů nepoužívám. Řeším tím ta játra. Je to správně?

Ano v této chvíli je to správně a po vyřešení problému si můžete ten tvaroh trochu přimastit smetanou, nebo přímo čerstvým máslem. Tím dosáhnete požadovanou tučnost a vyrovnanější poměr jednotlivých mastných kyselin, ale není třeba spěchat, tak jak jste dlouho měla velký přebytek těch špatných, tak se chvilku bude tvořit rovnováha a teprve poté deficit, čili není se zatím čeho bát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 10:49 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 09, 2009 5:11 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Zlín
MICHALA píše:
Dobrý den, ráda bych si dělala sirnou patlaninu z vlastního kefíru, bohužel se mi zatím nedaří sehnat kefírové houbičky ( prý budou uspokojovat podle pořadí nejdříve za 6 týdnů). Nemá někdo z vás nadbytek ?
Díky Michala

ja mam ted houby celkem dost, tak se treba ozvi pres SZ.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv dub 01, 2010 10:54 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 09, 2009 5:11 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Zlín
mohy píše:
Tak sa mi dnes konečne podarila pravá sírna patlanina.
Prvá dva pokusy som robil ručným šlahačom, čo bola chyba. Domnieval som sa, že sa to tak môže celkom dobre rozmixovať. Nie je však mixovanie ako mixovanie a tak som si povedal, že skúsim mixér s 1,5 litrovou nádobkou. Je to stará ETA 0010 rok výroby 1982, hučí ako helikoptéra ale mixuje zatiaľ dobre. Príkon má od 175-350W a čo som pozeral dnešné tak tie majú od 500-1000W.
Použil som cca 270g tvarohu s min. tukom v sušine 33%(priamo z agro družstva), 100g ľanového oleja a 5 lyžičiek ľanového semienka asi 50g.
Semienko som najprv pre istotu rozomlel na makovom mlynčeku, potom ešte rozmixoval v mixéri, pridal olej a už pri 1/3 tvarohu
som musel pridať asi 1dcl kefíru, lebo sa to nexcelo mixovat. Ďalej som pridával zvyšný tvaroh a vždy aj trošku vody, lebo celá zmes dávala mixéru riadne zabrať. Po dôkladom rozmixovaní sa váha celej dávky vyšplhala na 620g, čiže keď to zrátam, pridal som asi 1,2 dcl vody.
Chcem sa spýtať, či je takéto množstvo vody vporiadku. Keby som nedal ten kefír bolo by to iste okolo 2 dcl vody na hore uvedenú gramáž.
Celá konzistencia sa mi zdá byť celkom dosť hustá, normálne keď si z toho naberiem vydličkou, tak sírna patlanina drží tvar a ostávajú na nej zreteľné stopy po vydličke.
Pripájam ilustračné foto s malou reklamou "ZDRAVI AZ":)

Ešte dodám, že sa to s výrobou sp pomocou ručného šlahača nedá ani trohu porovnať. Chuťovo je táto sírna patlanina super.

pouzivam tu samou "helikopteru" ETA 0010 s 1,5 l nadobou zvlastniho tvaru \":D\" . delam patlaninu z koziho kefiru a konzistenci mam o neco malo mene tuhou, mozna vic naslehanou. mam dojem, ze zalezi jak dlouho mixuji. cim vic mixuji, tim je SP po vychlazeni hustejsi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon dub 05, 2010 8:50 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2010 9:42 pm
Příspěvky: 11
Jarda píše:
dz.el píše:
A co tenhle olej je přímo z potravinářského závodu.
http://www.pikant-ostrava.cz/katalog-pr ... y-olej.php

Jak píše Xion, pokud to všechno opravdu dodržují, tak je to v pořádku, ale nikde jsem tam nenašel cenové relace. Pokud to prodejce takto tají, tak má zpravidla dobrý důvod a většinou je to vysoká cena. Já jej kupuji od této firmy http://www.agro-el.cz/ a odebírám vždy to největší balení 5 litrů v kanistru, kde 1 litr naprosto čerstvého oleje vyjde na 105,-Kč, což vám asi tento dodavatel v takto malém balení nezajistí.

Tento olej mám odzkoušený. Chuťově výborný, ale cenově už tak moc ne. Vychází cca 300Kč za litr. Lisují jej ale kousek od mého bydliště, tak jsem jej "prubla" i za tu vyšší cenu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř dub 07, 2010 3:37 pm 
Offline

Registrován: čtv říj 15, 2009 3:07 pm
Příspěvky: 89
Zdravím,
když děláte sirnou patlaninu z kefíru, je poměr stejný?
Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř dub 07, 2010 8:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Maybes píše:
Zdravím,
když děláte sirnou patlaninu z kefíru, je poměr stejný?
Díky

To je otázka jaký poměr myslíte, ale vyrábím to takto. Čtyři lžíce lněného semínka rozmixuji na prášek, do toho přidám 1 dcl lněného oleje a 2,5 dcl domácího kefíru. Směs důkladně promixuji, aby se spojil olej se sirnými proteiny kefíru a vzniklý produkt dám do ledničky. Uvedené množství sirné patlanice je pro jednoho člověka tak na dva, až tři dny.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 122  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz