Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 2079

Autor:  Beladona [ úte srp 03, 2010 8:12 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Existuje úměrnost že čím víc houbičky, tím lepší kefír s více laktobacily? Nebo naopak houbička strádá a nedělá kvalitní kefír?

Autor:  Jarda [ úte srp 03, 2010 9:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Beladona píše:
Existuje úměrnost že čím víc houbičky, tím lepší kefír s více laktobacily? Nebo naopak houbička strádá a nedělá kvalitní kefír?

Kvalitní kefír potřebuje jak správné množství houby, cca 2 polévkové lžíce na 0,5 litru mléka, tak správnou teplotu, zhruba běžnou pokojovou a vadí jak moc houby, tak málo houby, také vysoká, či nízká teplota. Pak musíte proces více sledovat, protože výroba trvá kratší, nebo delší čas a lišit se to může docela zásadně. Kefír pak může mít jinou konzistenci, ale jeho účinky se příliš neliší, nicméně nejlepší je za těchto ideálních podmínek.

Autor:  Kometa [ čtv srp 12, 2010 10:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Jarda píše:
Koření na med vliv patrně nemá a nechápu, proč do kefíru dáváte med. Cukry skoro vždy způsobují kvašení a je vhodné je používat minimálně a pokud vůbec, tak samostatně.

Med do kefíru - dávám ho tam teď kvuli své blbosti - mam příliš mnoho houbičky a i po půl dni je to moc kyselé, až se sejdu s lidmi, kterým jsem jí slíbila, zas budu mít kefír normální.
A někdy i když je kyselost dobrá, tak si prostě ráda pochutnám na něčem dobrém \":oops:\" trošku medíku, trošku nepraženého kakaa a je to mňamka ja za "starých dobrých" vařáckých časů.
Čímž se ale dostávám k otázce, jak by měl být kefír správně kyselý. Jestli čím kyselejší, tím zdraví prospěšnější nebo není potřeba, aby svíral pusu, stačí lehké okyselení ?
Tím vyvážením jsem myslela, že když je tam med, který chutná kvasince, že jí to tím kořením znepříjemním.

Autor:  Jarda [ pát srp 13, 2010 9:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
Med do kefíru - dávám ho tam teď kvuli své blbosti - mam příliš mnoho houbičky a i po půl dni je to moc kyselé, až se sejdu s lidmi, kterým jsem jí slíbila, zas budu mít kefír normální.
A někdy i když je kyselost dobrá, tak si prostě ráda pochutnám na něčem dobrém \":oops:\" trošku medíku, trošku nepraženého kakaa a je to mňamka ja za "starých dobrých" vařáckých časů.
Čímž se ale dostávám k otázce, jak by měl být kefír správně kyselý. Jestli čím kyselejší, tím zdraví prospěšnější nebo není potřeba, aby svíral pusu, stačí lehké okyselení ?
Tím vyvážením jsem myslela, že když je tam med, který chutná kvasince, že jí to tím kořením znepříjemním.

Přebytečná houba se dá rozmixovat do kefíru a vypít. Med klidně ano, ale večer před spaním a pouze lízat samotný, to pak nic nedělá a ještě se dobře spí. To na kyselosti nezáleží a bohatě stačí lehce nakyslý, že je hotový poznáte podle nezaměnitelné struktury skvrn na stěně sklenice po vylití kefíru. To sice určitou logiku má, ale dosti zvláštní, proč kvasinku krmit a zároveň ji likvidovat, není jednodušší ji rovnou nekrmit a pak ji nemusím likvidovat.

Autor:  Sikora [ ned srp 15, 2010 9:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kefír dělám jednou týdně, protože mám vždycky v pátek hodně domácího mléka tak si ho u dělám na celý týden. Chci se zeptat jestli houbě nevadí když ji zaliju menším množstvím mléka a nechám ji v lednici zase do dalšího pátku (tzn. týden ve stejném mléce). Nicméně když po týdnu mléko přeliju tak kefír je hodně kyselý a nedá se ho pít. Nedá se ho nějak využít jinak?

Autor:  Jarda [ pon srp 16, 2010 11:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Sikora píše:
Kefír dělám jednou týdně, protože mám vždycky v pátek hodně domácího mléka tak si ho u dělám na celý týden. Chci se zeptat jestli houbě nevadí když ji zaliju menším množstvím mléka a nechám ji v lednici zase do dalšího pátku (tzn. týden ve stejném mléce). Nicméně když po týdnu mléko přeliju tak kefír je hodně kyselý a nedá se ho pít. Nedá se ho nějak využít jinak?

Houbě to zase tak nevadí, ale vám evidentně ano, čili bych ho vyráběl jak se má tedy každý den. Pokud to již z jakéhokoliv důvodu musíte dělat takto, tak si z něho vyrábějte tvaroh a pijte pouze tu syrovátku.

Autor:  kafuka [ čtv srp 19, 2010 5:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Vzhledem k tomu, že jsem mimo republiku neseženu ani tibetskou houbu, ani nemám přístup k jakémukoli čerstvému mléku a tak tápu co je menší zlo s ohledem na dodávání lactobacilů:
A) kupovaný bílý jogurt s živou kulturou
B) doma dělaný kefír (mám sušenou startovací kulturu) s kupovaným kravským mlékem
C) doma dělaný kefír s kozím mlékem z prášku
D) další varianta mě už nenapadá \":(\"
Díky za radu, zatím jsem u varianty A.

Autor:  Jarda [ čtv srp 19, 2010 9:12 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

kafuka píše:
Vzhledem k tomu, že jsem mimo republiku neseženu ani tibetskou houbu, ani nemám přístup k jakémukoli čerstvému mléku a tak tápu co je menší zlo s ohledem na dodávání lactobacilů:
A) kupovaný bílý jogurt s živou kulturou
B) doma dělaný kefír (mám sušenou startovací kulturu) s kupovaným kravským mlékem
C) doma dělaný kefír s kozím mlékem z prášku
D) další varianta mě už nenapadá \":(\"
Díky za radu, zatím jsem u varianty A.

Vhodná je jak varianta B, tak C, ale kupované produkty se mě moc vhodné nezdají, ovšem nejsem schopen posoudit jejich kvalitu v každém místě na světě, jenom vím, že tady jsou opravdu z umělé hmoty.

Autor:  Kometa [ čtv srp 19, 2010 1:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Zkusila jsem si na dovolené v Chorvatsku kupovat běžný kefír. Chutnal výborně, ale na trávení jsem poznala, že je to o něčem jiném, tělu neprospíval.

Autor:  Jarda [ čtv srp 19, 2010 6:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Kometa píše:
Zkusila jsem si na dovolené v Chorvatsku kupovat běžný kefír. Chutnal výborně, ale na trávení jsem poznala, že je to o něčem jiném, tělu neprospíval.

Tak vidíte jak se potvrzují moje slova, že z obchodní sítě se nedá konzumovat prakticky nic.

Autor:  muflon [ pon zář 06, 2010 6:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Můžu Lepicol plus, zapít kefírem?(jsou to přeci prebiotika, ale nevím zda to psyllium nepotřebuje opravdu víc vody...). Za jak dlouho po kefíru je možno jíst? Vím že říkáte že je lépe kefír moc s ničím nemíchat, ale mě pití kefíru večer po jídle moc nevychází, takže ho piju před jídlem(nechci po 20h už raděj jíst-a kefír je jídlo, nikoli pití).

Autor:  Jarda [ pon zář 06, 2010 7:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

muflon píše:
Můžu Lepicol plus, zapít kefírem?(jsou to přeci prebiotika, ale nevím zda to psyllium nepotřebuje opravdu víc vody...). Za jak dlouho po kefíru je možno jíst? Vím že říkáte že je lépe kefír moc s ničím nemíchat, ale mě pití kefíru večer po jídle moc nevychází, takže ho piju před jídlem(nechci po 20h už raděj jíst-a kefír je jídlo, nikoli pití).

To by ničemu vadit nemělo, ale jíst po pití kefíru moc vhodné není. Je potřeba dodržet alespoň minimální odstup, tedy dvě hodiny, ale musíte si to vyzkoušet, je klidně možné, že vám kombinace jídla s kefírem vůbec vadit nebude.

Autor:  Mat1 [ pát zář 17, 2010 11:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Aký je váš názor resp. skúsenost(ak je) na kumys?
Ďakujem

Autor:  Jarda [ sob zář 18, 2010 8:17 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Mat1 píše:
Aký je váš názor resp. skúsenost(ak je) na kumys?
Ďakujem

Nic moc, zkoušel jsem to jednou a bylo to velice podivně chutnající cosi s mírným motacím účinkem, který výrazně předčil účinek projímavý a protáhlo mě to během chvilky tak dobře, že jsem se ani nestihl nijak opít. Asi bych to ani nedoporučoval, protože parádně pokadit se můžete celkem snadno i po místních výrobcích a žádný jiný významný efekt jsem opravdu nezaznamenal.

Autor:  Mat1 [ sob zář 18, 2010 8:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Jarda píše:
Nic moc, zkoušel jsem to jednou a bylo to velice podivně chutnající cosi s mírným motacím účinkem, který výrazně předčil účinek projímavý a protáhlo mě to během chvilky tak dobře, že jsem se ani nestihl nijak opít. Asi bych to ani nedoporučoval, protože parádně pokadit se můžete celkem snadno i po místních výrobcích a žádný jiný významný efekt jsem opravdu nezaznamenal.

Pravdupovediac ani ma to nemrzí, pretože ten ich "ajrak" nevyzerá velmi vábne, no je pravdou, že ani cibulová štava napr. neposobí lákavo no jej účinok je brilantný.
Ďakujem

Stránka 2079 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/