Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát pro 27, 2024 4:13 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2971 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 199  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: čtv dub 08, 2021 8:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28425
Bydliště: Poděbrady
Ohonek píše:
A ten butyrát potlačuje zánět pouze v trávícím traktu nebo může zklidnit i bolavé koleno třeba ?

Ve střevě za normálních okolností pouze vzniká a řeší pak celé tělo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: ned dub 18, 2021 8:12 pm 
Offline

Registrován: pon črc 22, 2019 5:38 pm
Příspěvky: 9
Jarda píše:
Ve střevě za normálních okolností pouze vzniká a řeší pak celé tělo.

Existuje nějaký rozumný způsob ( vynechme probiotika na míru nebo transplantaci ) jak dostat bakterie produkující butyrát do střeva pokud by tam nebyly ? Četl jsem že při výrobě másla nebo kefíru butyrát vzniká, což mě vede k tomu že nějaký ty bakterie tam být musí. Mohl by tedy třeba domácí kefír je tam dopravit ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: ned dub 18, 2021 10:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28425
Bydliště: Poděbrady
Ohonek píše:
Existuje nějaký rozumný způsob ( vynechme probiotika na míru nebo transplantaci ) jak dostat bakterie produkující butyrát do střeva pokud by tam nebyly ? Četl jsem že při výrobě másla nebo kefíru butyrát vzniká, což mě vede k tomu že nějaký ty bakterie tam být musí. Mohl by tedy třeba domácí kefír je tam dopravit ?

Tak dodávat je můžete pomocí kimchi a ono jde spíše o to dávat jim správné krmení tedy rezistentní škrob. Tím se ty bakterie živí a z toho vlastně přeneseně ten butyrát vzniká. Domnívám se ale že se dají vypěstovat správným krmením i bez přímého dodávání konkrétních bakterií.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pon dub 19, 2021 6:07 pm 
Offline

Registrován: ned bře 22, 2020 2:28 pm
Příspěvky: 191
Ohonek píše:
Existuje nějaký rozumný způsob ( vynechme probiotika na míru nebo transplantaci ) jak dostat bakterie produkující butyrát do střeva pokud by tam nebyly ? Četl jsem že při výrobě másla nebo kefíru butyrát vzniká, což mě vede k tomu že nějaký ty bakterie tam být musí. Mohl by tedy třeba domácí kefír je tam dopravit ?

Co jsem tak slyšel od lidí, co si nechali vyrobit probiotika na míru, tak byli velmi zklamaní, prý to nefunguje. Jen přišli o velké peníze, ale efekt nulový. Vypadá, že se zřejmě jedná jen o dobrý byznys.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pon dub 19, 2021 8:16 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
Ohonek píše:
jak dostat bakterie produkující butyrát do střeva pokud by tam nebyly

Podľa mňa je transplantácia mikrobiomu preceňovaná. Netvrdím, že nemôže niekomu pomôcť, ale telo baktérie po čase aj tak zlikviduje, ak je problém hlbší : zlá životospráva, nejaký vážnejší problém. Mne osobne konzumácia kefíru veľmi pomohla. Kefír nevyriešil všetky problémy, mnoho ich neustále riešim, ale kefír je rozhodne jedna zložka riešenia mojich problémov. Chcem tým povedať, že trávenie, zdravie je multi-faktorová záležitosť a teda potrebuje mnoho zlepšovákov. Treba skúšať a experimentovať a nájsť optimum. Ideálne nie je nič, samozrejme, takže vďačnosť je tiež na mieste...

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pon dub 19, 2021 10:08 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28425
Bydliště: Poděbrady
Daryl píše:
Co jsem tak slyšel od lidí, co si nechali vyrobit probiotika na míru, tak byli velmi zklamaní, prý to nefunguje. Jen přišli o velké peníze, ale efekt nulový. Vypadá, že se zřejmě jedná jen o dobrý byznys.

Já bych si nedovolil tvrdit že tento postup nefunguje, ale určitě nefunguje u každého. Mám hodně klientů kterým takto připravená probiotika pomohla a zase jiné kterým s jejich problémem vůbec nepohnula. Myslím si že problém nebude ani tak v těch probiotikách jako v přístupu těch jedinců ke stravě, dennímu režimu, hladině stresu a mnoha dalších faktorech které právě mohou za to zda kůra zafunguje nebo ne. Oni lidé mnohdy uvažují tak blbě že propadají přesvědčení že jejich zdraví jim může navrátit nějaký drahý postup, prášek, suplement, potraviny ale to je omyl, jediný kdo jim může vrátit jejich zdraví jsou oni sami zapojením svého mozku a správným přístupem k životu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pon dub 19, 2021 11:18 pm 
Offline

Registrován: pon črc 22, 2019 5:38 pm
Příspěvky: 9
Jarda píše:
V másle je butyrát který je vysoce protizánětlivý, ale nejde o primární zdroj této látky. Za normálních okolností se tvoří ve střevě na balastní vláknině a produkují ho bakterie které se rezistentním škrobem živí. Jiná věc je pokud tam ty bakterie nemáte, nebo nemají co požírat pak pochopitelně tuto látku netvoří a máslo může představovat její zásadní zdroj. Další možnost je vitamín B1 který také není v dnešní stravě zrovna ideálně zastoupen a v tomto případě není problém vyzkoušet nějaký lepší B komplex co se bude dít.

Ještě jsem si na něco vzpomněl. Před několika lety jsem se bál kvasinky a zkusil jsem na 14 dní přestat jíst pečivo. Za 14 dní ukrutná bolest rukou jako nyní. Začal jsem jíst pečivo a za 14 dní kompletně fuč. Všiml jsem si že se mi od tohoto experimentu změnila stolice. Je více průjmovitá místo více zácpovité stolice než předtím. Je v pečivu něco co by to mohlo dělat ? Bude to něco co se těžko hledá v jiných potravinách. Našel jsem že v pšenici může být trocha inulinu. Je tam ještě něco zajímavého, co preferovaně není nikde jinde ? Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: úte dub 20, 2021 7:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28425
Bydliště: Poděbrady
Ohonek píše:
Ještě jsem si na něco vzpomněl. Před několika lety jsem se bál kvasinky a zkusil jsem na 14 dní přestat jíst pečivo. Za 14 dní ukrutná bolest rukou jako nyní. Začal jsem jíst pečivo a za 14 dní kompletně fuč. Všiml jsem si že se mi od tohoto experimentu změnila stolice. Je více průjmovitá místo více zácpovité stolice než předtím. Je v pečivu něco co by to mohlo dělat ? Bude to něco co se těžko hledá v jiných potravinách. Našel jsem že v pšenici může být trocha inulinu. Je tam ještě něco zajímavého, co preferovaně není nikde jinde ? Děkuji

Běžné komerční pečivo lze z pohledu výživnosti pomalu srovnat s pískem ze Sahary s tím rozdílem že ten nemá kalorie, ale jinak jde o naprostou hlušinu. Spíše bych celou věc viděl že jste ubral žrádlo kvasinkám ty pak odumírají což přináší intoxikaci do těla a může vyvolávat různé nepříjemné stavy. Pokud jde o inulin ten lze koupit i jako samostatný produkt na to nemusíte jíst obilí. Celkem zásadním zdrojem inulinu je čekanka tak ji vyzkoušejte, někomu dělá na trávení dobře a jinému zase zle tak uvidíte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: ned kvě 09, 2021 10:51 pm 
Offline

Registrován: sob srp 22, 2020 1:41 pm
Příspěvky: 777
Vedeli ste, že biochemik maďarského pôvodu (ten, ktorý objavil vitamín C) v roku 1926 izoloval vitamín C najprv z nadobličiek býka, a až o 4 roky neskôr z pomarančovej, kapustovej (zelí) a paprikovej šťavy???

A vedeli ste, že vitamín C sa nachádza v tkanivách živočíchov, ale aj v púčikoch/pupenech stromov v dostatočnom množstve?

V roku 1535 boli vyliečení zo skorbutu/kurdějí námorníci takým spôsobom, že vypili odvar z mladých zelených šťavnatých výhonkov zo smreka.

_________________
Je čas odtiaľ odísť, posunúť sa z virtuálnej virtuality (internet) do virtuálnej reality (život mimo obrazovku).
Vyhrávam tým, že odtiaľ odchádzam.
NIČ PROTI TOMUTO FÓRU. Ale nie je vhodné, aby som sem prispieval a ukrajoval si z drahocenného času.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pon kvě 10, 2021 9:55 am 
Offline

Registrován: ned bře 22, 2020 2:28 pm
Příspěvky: 191
Xrazovy_nick píše:
Vedeli ste, že biochemik maďarského pôvodu (ten, ktorý objavil vitamín C) v roku 1926 izoloval vitamín C najprv z nadobličiek býka, a až o 4 roky neskôr z pomarančovej, kapustovej (zelí) a paprikovej šťavy???

A vedeli ste, že vitamín C sa nachádza v tkanivách živočíchov, ale aj v púčikoch/pupenech stromov v dostatočnom množstve?

V roku 1535 boli vyliečení zo skorbutu/kurdějí námorníci takým spôsobom, že vypili odvar z mladých zelených šťavnatých výhonkov zo smreka.

Ve tkáních živočichů se vitamín C vyskytuje pouze v zanedbatelném množství, maso rozhodně nemůže být zdrojem vitamínu C.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Glutathion
PříspěvekNapsal: čtv kvě 13, 2021 7:51 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
Existuje hierarchia antioxidantov. To znamená, že každý antioxidant, keď je oxidovaný, stáva sa voľným radikálom - okrem glutahionu, ten je koncový antioxidant a za normálnych podmienok sa recykluje.

Zaujímavé informácie o glutathione
-- vnútro bunkový antioxidant
-- recykluje ostatné antioxidanty.
-- nie je enzymatický antioxidant
-- predpokladá sa, že abnormalita metabolizmu glukathionu (transferáza, antioxidant) je spojená so všetkými rakovinami
-- hlavný protektor mitochondriálnej DNA
-- chelátor
-- až 6 % ATP telo spotrebuje na syntetizovanie a optimalizovanie


Přílohy:
Glutathione.jpg
Glutathione.jpg [ 68.45 KiB | Zobrazeno 10738 krát ]

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Glutathion
PříspěvekNapsal: pát kvě 14, 2021 5:36 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
Metabolizmus glutathionu, ktorý sa syntetizuje z glycínu (kolagén), cysteínu a glutamínu. Teraz už viem, prečo ma po červenom víne (na VŠ sme pili hodne ríbezláku \":roll:\") vždy bolela hlava (def. vitamínu B1 kvôli siričitanom).

How To Get Rid Of Hangover Instantly?
https://www.youtube.com/watch?v=ZNH_u-A6RZk


Přílohy:
glutathione.png
glutathione.png [ 264.06 KiB | Zobrazeno 10713 krát ]

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Fermentácia selénmetionínu
PříspěvekNapsal: čtv kvě 20, 2021 11:57 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
Znova sa (mi) potvrdilo, že "keď človek dostatočne dlho hľadá, tak nájde". Mám kefírové zrná od miekarenskej firmy s nasledovným zložením:

Lactobacilli: Lb. acidophilus, Lb. brevis, Lb. cellobiosus, Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus, Lb. parakefir sp. nov, Lb. lactis, Lb. fructivorans, Lb. helveticus subsp. lactis, Lb. kefiri, Lb. kefiranofaciens, Lb. plantarum, Lb. paracasei subsp. paracasei, Lb. delbrueckii subsp. actis, Lb. hilgardii, Lb. kefir granum sp. nov, Lb. casei subsp. rhamnosus, Lb. casei subsp. pseudoplantarum

Streptococci / lactococci: Lactococci lactis subsp. lactis, Lc. lactis var. diacetylactis, Lc. lactis subsp. moris, Streptococci salivarius subsp. thermophilus, Strep. lactis, Enterococcus durans, Leuconostoc cremoris, Leuc. mesenteroides

Kvasinky: Candida kefir, C. pseudotropikalis, C. rancens, C. tenuis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces marxianus var. marxianus, K. bulgaricus, K. fragilis / marxianus, Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii, Saccharomyces lactis, Sacc. carlsbergensis, Sacc. unisporus, Debaryomyces hansenii, Zygosaccharomyces rouxii

Acetobakterie Acetobakter: aceti A. rasens

Dlho som surfoval PubMed, Frontiers a ďalšie a narazil som na dve zaujímavé štúdie, podľa ktorých špekulanti dokážu konvertovať anorganický seleničitan sodný (údajne je toxický?) na organický selenometionín alebo selenocystín. Kvasinky skúmané v druhej štúdii obsahuje pekárenské droždie (https://sk.wikipedia.org/wiki/Pek%C3%A1 ... o%C5%BEdie).

"Some Lactobacilli can accumulate and biotransform Se salts into seleno-amino acids and SeNPs. [] Our results show that Lb. brevis CRL 2051, Lb. plantarum CRL 2030, and F. tropaeoli CRL 2034 could be used for the development of nutraceuticals or as starter cultures for the bio-enrichment of fermented fruit beverages with SeCys and SeNPs."
Biotransformation of Selenium by Lactic Acid Bacteria: Formation of Seleno-Nanoparticles and Seleno-Amino Acids:
https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 00506/full

The bioavailability of selenium in Saccharomyces cerevisiae:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 8315000421

"According to recent studies, some yeast strains (Saccharomyces cerevisiae and S. bayanus) and mushrooms (Lentinus edodes) have demonstrated the ability to take up inorganic selenium in culture media and transform inorganic selenium into its organic form via a bioconversion process."
Production of Selenomethionine-Enriched Bifidobacterium bifidum BGN4 via Sodium Selenite Biocatalysis:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278457/

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentácia selénmetionínu
PříspěvekNapsal: sob kvě 22, 2021 9:58 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28425
Bydliště: Poděbrady
neti píše:
Znova sa (mi) potvrdilo, že "keď človek dostatočne dlho hľadá, tak nájde". Mám kefírové zrná od miekarenskej firmy s nasledovným zložením:

Lactobacilli: Lb. acidophilus, Lb. brevis, Lb. cellobiosus, Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus, Lb. parakefir sp. nov, Lb. lactis, Lb. fructivorans, Lb. helveticus subsp. lactis, Lb. kefiri, Lb. kefiranofaciens, Lb. plantarum, Lb. paracasei subsp. paracasei, Lb. delbrueckii subsp. actis, Lb. hilgardii, Lb. kefir granum sp. nov, Lb. casei subsp. rhamnosus, Lb. casei subsp. pseudoplantarum

Streptococci / lactococci: Lactococci lactis subsp. lactis, Lc. lactis var. diacetylactis, Lc. lactis subsp. moris, Streptococci salivarius subsp. thermophilus, Strep. lactis, Enterococcus durans, Leuconostoc cremoris, Leuc. mesenteroides

Kvasinky: Candida kefir, C. pseudotropikalis, C. rancens, C. tenuis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces marxianus var. marxianus, K. bulgaricus, K. fragilis / marxianus, Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii, Saccharomyces lactis, Sacc. carlsbergensis, Sacc. unisporus, Debaryomyces hansenii, Zygosaccharomyces rouxii

Acetobakterie Acetobakter: aceti A. rasens

Dlho som surfoval PubMed, Frontiers a ďalšie a narazil som na dve zaujímavé štúdie, podľa ktorých špekulanti dokážu konvertovať anorganický seleničitan sodný (údajne je toxický?) na organický selenometionín alebo selenocystín. Kvasinky skúmané v druhej štúdii obsahuje pekárenské droždie (https://sk.wikipedia.org/wiki/Pek%C3%A1 ... o%C5%BEdie).

"Some Lactobacilli can accumulate and biotransform Se salts into seleno-amino acids and SeNPs. [] Our results show that Lb. brevis CRL 2051, Lb. plantarum CRL 2030, and F. tropaeoli CRL 2034 could be used for the development of nutraceuticals or as starter cultures for the bio-enrichment of fermented fruit beverages with SeCys and SeNPs."
Biotransformation of Selenium by Lactic Acid Bacteria: Formation of Seleno-Nanoparticles and Seleno-Amino Acids:
https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 00506/full

The bioavailability of selenium in Saccharomyces cerevisiae:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 8315000421

"According to recent studies, some yeast strains (Saccharomyces cerevisiae and S. bayanus) and mushrooms (Lentinus edodes) have demonstrated the ability to take up inorganic selenium in culture media and transform inorganic selenium into its organic form via a bioconversion process."
Production of Selenomethionine-Enriched Bifidobacterium bifidum BGN4 via Sodium Selenite Biocatalysis:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278457/

Je určitě hodně zajímavé sledovat co všechno ti malí brouci ve střevech dovedou a v čem všem mohou být pro nás prospěšní pokud tam máme namnožené ty správné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: ned kvě 23, 2021 12:20 pm 
Offline

Registrován: ned říj 14, 2018 9:04 am
Příspěvky: 190
Dobrý den, našel jsem ještě starou krabičku enzymů (Wobenzym), kterou bych chtěl doužívat. Bohužel je to ale zhruba rok prošlé balení, je to možné ještě jíst?

Chci to dávat 1x denně po probuzení před snídaní. Dávám malou dávku, protože mi velké dávky nedělají dobře a dle všeho mám nedostatek systémových enzymů (častá zánětlivost z ničeho nic, brain fog, sem tam netoleruji nějaká jídla - třeba kvalitní tvrdé sýry, padání vlasů a těžké nabírání váhy).
Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2971 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 199  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz