Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 12:40 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř čer 02, 2010 2:44 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Klíčky som si začal pripravovať pred týždňom, aby som zvýšil podiel enzýmov a vitamínov (a v neposlednom rade aj dobre stráviteľných bieklovín... pre mňa ako zmiešano-bielkovinný typ) v mojej strave. Namáčam ich v rozmrazenej vode, aby som v nich pred nakličovaním prebudil "zdravšiu silu" do nového rastu... Samozrejme, na 70g adzuki (napríklad) nepoužijem liter rozmrazenej vody, ale nejaké 2,5dcl ( namáčam 24 hodín, dva krát vodu vymením za ten čas, čiže spolu 5dcl ). Potom preplachujem semená 2 krát denne, asi 4 preplachy na jedno prepláchnutie. Vo vode z vodovodu. Už by to bola neznesiteľná piplačka robiť to prevarenou vodou, nakoľko už teraz mám sedem 1,5 litrových sklenených džbánov vody nad kredencom, a viac mi ich tam už netreba... (predsa prevarená voda musí niekde chladnúť), navyše pri preplachovaní sa nezachytí prakticky žiadna chémia na semenách (teda v podstate klíčkoch), nakoľko sa ešte na sitku dobre, no zároveň jemne) odkvapkajú. Možno tak gázu by som vlhčil v prevarenej vode - totiž v tom prípade jej stačí málo.
Inak ja to robím s klíčkami (napríklad - ako jeden z receptov ) takto :
Keď už mám napríklad špaldové klíčky v dostačujúcej "zrelosti", tak ich dám na minútku (max. 2 minútky) "podusiť" v rozmrazenej vode, kde pridám trochu chilli. Zbytok vody z hrnca vylejem (snažím sa, aby tej vody bolo čo najmenej, ak je jej tam len 5ml, tak ju nevylejem...) do hrnca, takto chuťovo upravené klíčky zmiešam so 100g nepasterizovanej brydze. Samo o sebe ma to nenasýti dostatočne (mňa osobne), tak si k tomu dám ešte 1-2 krajce 2-3dňového kváskového celozrného špaldového chleba ( to je cca 40 - 90g chleba ), ktorý predtým niekedy naparím nad parou. Tým chlebom totiž trochu "anulujem" príliš jinovú energiu klíčkov (ktorá by v zime prekážala...), navyše sa mi chlieb žiada - a je lepšie ho doplniť v menšom množstve takto spolu s klíčkami, ako bez klíčkov. Radšej tých 40 - 90g chleba, ako si dopredu navariť neklíčenú špaldu a "archivovať" ju v chladničke + týždeň dojedať (lebo uprednostňujem klíčky pre spomínané veľké výhody)... to zdravé určite nebude...
Kebyže totiž vynechám chlieb a namiesto neho si dám nie 70, ale 120g klíčkov (mám namysli váhu špaldových zŕn v surovom stave), tak by to bolo asi až príliš veľa vitamínov a bielkovín... aspoň všeobecne, pre mňa možno nie. A ešte... zabudol som spomenúť, že si dám k tomu na konci (po zjedení toho všetkého) aj zeleninu, hlavne nízkoškrobovú (mne taká vyhovuje najviac).
Dôležité : Ak sa cítim sýty (alebo cítim, že sýtosť za chvíľu príde), tak to proste nedojem. Radšej kúsok vyhodiť...
O čom som presvedčený : Za minútku vo vriacej vode (pri dusení na minimálnom množstve vody a nie varení) sa nemôžu zničiť enzýmy z akýchkoľvek klíčkov (pôvodom zo semien obilia či strukoviny)... totiž je ich tam oveľa viac ako pred nakličovaním, a tak minútka, max. 2 minútky nemôžu zahubiť ani polovicu enzýmov a vitamínov, a možno ešte menej (kto robil výskum ?). Mne to takto viac chutí (chvíľku podusené), je to vláčnejšie.
Inak čo sa týka nakličovania obilia a strukovín (nevravím nič nové, no možno niekto o tom nevie)... tak škroby sa v nich do vysokej miery (takmer úplne) premenia na cukry... a tak prestanú zahlieňovať organizmus človeka, a budú sa oveľa lepšie tráviť. K tomu si prirátajme niekoľkonásobne zvýšené množstvo vitamínov, enzýmov, minerálov (ak sa nemýlim), a asi zdvojnásobnenie množstva bielkovín (preto pozor pre sacharidové typy, aby nejedli klíčkov až príliš v priebehu dňa), čo ocením najmä ja.
Za minútku až dve minútky dusenia, tuky nestihnú emulgovať, a ani bielkoviny sa nerozpadnú... Za ten krátky čas sa ale stihne spojiť chuť klíčkov s chuťou koreniny (alebo inej ingrediencie) v jednom hrnci - čo ja ocením. A keď sa predsa len "bojíte", tak si dajte po jedle 1-2 polievkové lyžice pickles.
Klíčky sa dajú aj pomlieť, vtedy by možno stačila (mne osobne) tepelná úprava aj 30 sekúnd. No neviem, či by to oproti minúte vôbec bol rozdieľ, keďže 30 sekúnd je predsa len menej, no klíčky by už boli pomleté, a tým by sa (teoreticky) vitamíny a enzýmy ničili možno rovnako rýchlo (ale veeeľmi šetrne, minúta je predsa krátka doba).
Treba si uvedomiť : Nemôžeme porovnávať 90 minút varenia mäsa či strukovín s dusením dopredu enzymaticky a vitamínovo "prebudených" klíčkov, ktoré budeme tepelne upravovať (100 stupňov celzia) o 45 až 90 krát kratší čas.
To, či budete klíčky jesť takto krátko podusené alebo úplne bez tepelnej úpravy, to je len a len na vás \":)\" .

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pát čer 04, 2010 2:03 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Nikto sa k tomu nevyjadrí ? Zaujímavé.... nenarážam na to, že by sa na to mal vyjadriť pán Jarda - to som nepovedal. Ale že nikto nechce rozvíjať túto tému.... To nikto z vás neklíči ? Alebo - v čom je problém ? Sírnu patlaninu, "bíle jedy" atď, to viete rozoberať do nekonečna. Ale keď ja niečo navrhnem, tak.... \":?\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 05, 2010 7:22 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Nikto sa k tomu nevyjadrí ? Zaujímavé.... nenarážam na to, že by sa na to mal vyjadriť pán Jarda - to som nepovedal. Ale že nikto nechce rozvíjať túto tému.... To nikto z vás neklíči ? Alebo - v čom je problém ? Sírnu patlaninu, "bíle jedy" atď, to viete rozoberať do nekonečna. Ale keď ja niečo navrhnem, tak.... \":?\"

Ke klíčení není třeba se vyjadřovat, to je nepochybně velice užitečné a zdravé, ale to vymýšlení s jejich tepelnou likvidací není hodno komentáře. K tepelným úpravám potravin jsem zde toho napsal již myslím dostatek na to, aby každý mohl pochopit, že je nesmysl potraviny tepelně upravovat a klíčky už vůbec ne, tím vlastně ztrácí význam je vůbec vyrábět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 12, 2010 8:12 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Mám otázku na ľudí, čo klíčia (alebo klíčili) pšenicu špaldovú.
Klíčim klíčky (mungo, adzuki, pšenica špaldová, ovos, sézam) v "nakličovacích súpravach" Marianna. Som spokojný - až na jednu vec. Pšenica špaldová zvykne zapáchať... Klíčim podľa doporučení (teraz sa bavíme o pšenici špaldovej) 3 dni (niekedy 4), pričom predtým ju namočím na 24 hodín (dva krát za ten čas vymením vodu). Počas tých troch dní preplachujem špaldu 2 krát denne (viac sa mi nechce - nie je ani čas), a nechám v miskách pekne odkvapkať. Takže nechápem..... Ten problém so zápachom (akoby za nohami...fuj) mám len so špaldou. Zostupňuje sa, keď ju pred použitím prepláchnem a vystavím na 30 minút slnečným lúčom. Potom smrdííííí... Tak ju prepláchnem 2-3 krát znova, a musím ju dať variť na 2 minúty, aby sa to eliminovalo....
Čo môže spôsobovať ten zápach ? Je to prirodzené pre špaldu ? ...Hmmm.... Lebo fakt neviem, čo by som mohol robiť zle....
Ďakujem za odpoveď(e).

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 12, 2010 9:09 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Tú nakličovaciu súpravu od Marianny som takmer hneď prestala používať, práve z dôvodu o ktorom píšeš, pretože zrnká a nielen zo špaldy z nej páchli. Nemá dobré odvetrávanie. Praktické sú zaváraninové poháre so širokým hrdlom alebo malé Pet fľašky. Keďže tej naklíčenej špaldy na jedno jedlo nezješ veľa, najjednoduchšie je to takto. Zrniečka (nie moc hrubú vrstvu) stačí na tanieriku alebo menšej miske so širším dnom zaliať vodou a prvý deň nechať celé ponorené. Další deň ich vodou len premyť a nechať prikryté sitkom, cez ktoré prehodiť utierku, aby nevysychali. Premyť stačí 2-3 x denne a za dva-tri dni podľa teploty sú pripravené. Vodu pri klíčení je treba vyliať tiež z dôvodu, že sa do nej uvoľňuje kyselina fytová, ktorá telu odoberá minerálne látky. Naklíčená špalda by nemala páchnuť, aspoň mne nepáchne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 12, 2010 10:03 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Mám otázku na ľudí, čo klíčia (alebo klíčili) pšenicu špaldovú.
Klíčim klíčky (mungo, adzuki, pšenica špaldová, ovos, sézam) v "nakličovacích súpravach" Marianna. Som spokojný - až na jednu vec. Pšenica špaldová zvykne zapáchať... Klíčim podľa doporučení (teraz sa bavíme o pšenici špaldovej) 3 dni (niekedy 4), pričom predtým ju namočím na 24 hodín (dva krát za ten čas vymením vodu). Počas tých troch dní preplachujem špaldu 2 krát denne (viac sa mi nechce - nie je ani čas), a nechám v miskách pekne odkvapkať. Takže nechápem..... Ten problém so zápachom (akoby za nohami...fuj) mám len so špaldou. Zostupňuje sa, keď ju pred použitím prepláchnem a vystavím na 30 minút slnečným lúčom. Potom smrdííííí... Tak ju prepláchnem 2-3 krát znova, a musím ju dať variť na 2 minúty, aby sa to eliminovalo....
Čo môže spôsobovať ten zápach ? Je to prirodzené pre špaldu ? ...Hmmm.... Lebo fakt neviem, čo by som mohol robiť zle....
Ďakujem za odpoveď(e).

Většinou tyto problémy způsobuje velké teplo, kdy se klíčky zapaří, nebo poškozené zrno, které má uražené špičky a tím pádem nízkou klíčivost. Pak dochází ke kvašení, nebo hnití a takový výrobek bych rozhodně ke konzumaci nedoporučoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 12, 2010 2:33 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Máte pravdu, pán Jarda. Zrná sú poškodené... vyklíči asi len 1/3 zŕn.... tie čo vyklíčia, tie voňajú. Tie čo nie, tie smrdia a niektoré z nich sú zmäknuté ako puding. Takže mi ostáva skúsiť inú značku špaldových zŕn ( používal som Bio...... lebo sú len o 10centov drahšie ako "nebio"...bio teda nezaručí všetko... \":D\" ). A keď ani tá druhá značka ( poznám len dve ) nebude o.k. nakličovať, tak sa žiaľ budem musieť vzdať nakličovania špaldových zŕn...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 12, 2010 9:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Máte pravdu, pán Jarda. Zrná sú poškodené... vyklíči asi len 1/3 zŕn.... tie čo vyklíčia, tie voňajú. Tie čo nie, tie smrdia a niektoré z nich sú zmäknuté ako puding. Takže mi ostáva skúsiť inú značku špaldových zŕn ( používal som Bio...... lebo sú len o 10centov drahšie ako "nebio"...bio teda nezaručí všetko... \":D\" ). A keď ani tá druhá značka ( poznám len dve ) nebude o.k. nakličovať, tak sa žiaľ budem musieť vzdať nakličovania špaldových zŕn...

To není o značce, ale liší se to u každé dodávky, záleží jak šetrně bylo sklízeno a sušeno zrno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pát čer 18, 2010 12:37 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Pán Jarda, prosím, vyjadrite sa k tomuto ....
http://www.nutritiondata.com/facts/legumes-and-legume-products/4348/2
(výživové hodnoty 207g surových nenaklíčených mungo fazulí)
a
http://www.nutritiondata.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2333/2
(výživové hodnoty 104g surových naklíčených mungo fazulí)

Pre porovnanie : 207 gramov surových nenakličených mungo fazulí - to je základ, lebo je to surovina, ktorá neprebehla klíčením.
Spomínaných 104 gramov 3 dni nakličovaných mungo fazulí vznikne z (vypočítal som) 28 gramov surových nenaklíčených mungo fazulí...

Pokračujem ďalej :
Ak 207gramov nenaklíčených surových mungo fazulí obsahuje spomínaných (podľa výskumu) 49,5g bielkovín, tak 100 gramov nenaklíčených surových mungo fazulí obsahuje 23,9 gramov bielkovín.
Ak 104 gramov naklíčených surových mungo fazulí vznikne z 28 gramov surových nenaklíčených mungo fazulí ( 28g nenaklíčených surových obsahuje 6,7g bielkovín ), tak sa obsah bielkovín viac ako dvojnásobne ZNÍŽI !??. Totiž na tej stránke sa píše, že 104g naklíčených (v naklíčenom stave gramáž) mungo fazulí obsahuje LEN 3,2 gramov bielkovín...
Áno, chuť naklíčených fazulí sa mení od chute nenaklíčených, lebo sa menia škroby na cukry... ale - načo by sa preboha transformovali bielkoviny... ? Čo by znižovalo ich podiel v mungo fazuli ? Z toho si viem odvodiť len to, že bielkoviny z nenaklíčených mungo fazulí (pri nakličovaní) slúžia ako palivo, ktoré pomáha premeniť škroby na cukry, a tým sa obsah bielkovín znižuje.... JE TO MOŽNÉ, či je to totálne neseriózne meranie ?
Ak áno, kde nájdem podobné meranie v prospech obsahu bielkovín počas nakličovania, o ktorom som toľko počul ?
JA SOM ČÍTAL NA INTERNETE ( u propagátorov klíčenia ), že obsah bielkovín v klíčiacich obilovinách či strukovinách sa (približne) ZDVOJNÁSOBÍ, čiže taká pšenica špaldová by nenaklíčená mala mať 13g biekovín/100g, a naklíčená 26g bielkovín/ na viac gramov, lebo zvýši svoj objem a tým aj váhu - ale tak či tak, vznikla zo 100gramov nenaklíčenej špaldy, je NEPODSTATNÉ, že má teraz väčšiu hmotnosť - aspoň sa človek z toho viac naje za rovnaký peniaz, nie ?...


Záverom : Z toho všetkého vychádza, že nakličovaním sa (údajne - vôbec tomu neprikladám na dôveryhodnosti, možno je to zámerný marketingový ťah proti lacným klíčkom !) znižuje obsah bielkovín v semenách ktoré nakličujeme (lebo Mungo bol len príklad, a určite sa podľa tých štúdií nechová tento druh strukoviny o 180 stupňov opačne ako ostatné, čiže údajne všetky nakličované sa budú takto "správať" vzhľadom ku tabuľkám živín...), a to dvojnásobne, či dokonca viac.
Navyše sa na tej stránke udáva aj to, že sa zhoršuje aminokyselinový profil nakličovaných semien... Prečo by sa tak malo diať, preboha ? Dáva to logiku ?
Prosím, vyjadrite sa k tomu - hoci aj všetci, som za každý názor na to.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pát čer 18, 2010 1:00 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
O procese nakličovania som našiel toto : "Semeno je uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Akonáhle nasaje trochu vody, dejú sa s ním pozoruhodné veci. Enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu; začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. - zdroj : http://www.strava.sk"
Mám otázku... Tým, že enzými začnú rozkladať škroby na na glukózu a fruktózu, tak.... budú potom naklíčené semená ( napríklad naklíčený ovos či mungo ) zlučiteľné s napríklad bryndzou, zeleninou, alebo orieškami ?
Totiž ja zvyknem takto kombinovať : a) Obyčajná natural ryža (varená) s mungo naklíčenou fazuľou a zelenina
b) Naklíčený ovos s orieškami a zelenina
atď....
Netušil som, že škroby sa premenia na jednoduché cukry, myslel som, že ostanú zložené (dúfam, že zložené cukry sa nerovná škroby...ak hej, tak sa ospravedlňujem sa svoju neinformovanosť).
Myslel som, že glukóza a fruktóza chutia sladko - ale klíčený ovos a adzuki nechutia ako jablko či jahoda, prípadne med.... tak ?
Nerozumiem tomu... teraz čo je lepšie ? Klíčené, alebo neklíčené ? Alebo zjesť len samotné klíčené mungo (bez ničoho, len samo o sebe) v porcii, ktorá zasýti môj hlad - čiže ho nekombinovať s ničím okrem nejakej (napr. sójovej bio) omáčky ?
Ou ou...dilema.... \":?\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pát čer 18, 2010 10:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Pán Jarda, prosím, vyjadrite sa k tomuto ....
http://www.nutritiondata.com/facts/legumes-and-legume-products/4348/2
(výživové hodnoty 207g surových nenaklíčených mungo fazulí)
a
http://www.nutritiondata.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2333/2
(výživové hodnoty 104g surových naklíčených mungo fazulí)

Pre porovnanie : 207 gramov surových nenakličených mungo fazulí - to je základ, lebo je to surovina, ktorá neprebehla klíčením.
Spomínaných 104 gramov 3 dni nakličovaných mungo fazulí vznikne z (vypočítal som) 28 gramov surových nenaklíčených mungo fazulí...

Pokračujem ďalej :
Ak 207gramov nenaklíčených surových mungo fazulí obsahuje spomínaných (podľa výskumu) 49,5g bielkovín, tak 100 gramov nenaklíčených surových mungo fazulí obsahuje 23,9 gramov bielkovín.
Ak 104 gramov naklíčených surových mungo fazulí vznikne z 28 gramov surových nenaklíčených mungo fazulí ( 28g nenaklíčených surových obsahuje 6,7g bielkovín ), tak sa obsah bielkovín viac ako dvojnásobne ZNÍŽI !??. Totiž na tej stránke sa píše, že 104g naklíčených (v naklíčenom stave gramáž) mungo fazulí obsahuje LEN 3,2 gramov bielkovín...
Áno, chuť naklíčených fazulí sa mení od chute nenaklíčených, lebo sa menia škroby na cukry... ale - načo by sa preboha transformovali bielkoviny... ? Čo by znižovalo ich podiel v mungo fazuli ? Z toho si viem odvodiť len to, že bielkoviny z nenaklíčených mungo fazulí (pri nakličovaní) slúžia ako palivo, ktoré pomáha premeniť škroby na cukry, a tým sa obsah bielkovín znižuje.... JE TO MOŽNÉ, či je to totálne neseriózne meranie ?
Ak áno, kde nájdem podobné meranie v prospech obsahu bielkovín počas nakličovania, o ktorom som toľko počul ?
JA SOM ČÍTAL NA INTERNETE ( u propagátorov klíčenia ), že obsah bielkovín v klíčiacich obilovinách či strukovinách sa (približne) ZDVOJNÁSOBÍ, čiže taká pšenica špaldová by nenaklíčená mala mať 13g biekovín/100g, a naklíčená 26g bielkovín/ na viac gramov, lebo zvýši svoj objem a tým aj váhu - ale tak či tak, vznikla zo 100gramov nenaklíčenej špaldy, je NEPODSTATNÉ, že má teraz väčšiu hmotnosť - aspoň sa človek z toho viac naje za rovnaký peniaz, nie ?...


Záverom : Z toho všetkého vychádza, že nakličovaním sa (údajne - vôbec tomu neprikladám na dôveryhodnosti, možno je to zámerný marketingový ťah proti lacným klíčkom !) znižuje obsah bielkovín v semenách ktoré nakličujeme (lebo Mungo bol len príklad, a určite sa podľa tých štúdií nechová tento druh strukoviny o 180 stupňov opačne ako ostatné, čiže údajne všetky nakličované sa budú takto "správať" vzhľadom ku tabuľkám živín...), a to dvojnásobne, či dokonca viac.
Navyše sa na tej stránke udáva aj to, že sa zhoršuje aminokyselinový profil nakličovaných semien... Prečo by sa tak malo diať, preboha ? Dáva to logiku ?
Prosím, vyjadrite sa k tomu - hoci aj všetci, som za každý názor na to.

Klíčení semen mění přirozeně látky v nich obsažené a některé využijete lépe. Dle mého názoru není ani tak podstatné, kolik a čeho se v dané potravině nachází, ale jaká je využitelnost a ta se určitě naklíčením razantně zvedá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pát čer 18, 2010 10:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
O procese nakličovania som našiel toto : "Semeno je uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Akonáhle nasaje trochu vody, dejú sa s ním pozoruhodné veci. Enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu; začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. - zdroj : http://www.strava.sk"
Mám otázku... Tým, že enzými začnú rozkladať škroby na na glukózu a fruktózu, tak.... budú potom naklíčené semená ( napríklad naklíčený ovos či mungo ) zlučiteľné s napríklad bryndzou, zeleninou, alebo orieškami ?
Totiž ja zvyknem takto kombinovať : a) Obyčajná natural ryža (varená) s mungo naklíčenou fazuľou a zelenina
b) Naklíčený ovos s orieškami a zelenina
atď....
Netušil som, že škroby sa premenia na jednoduché cukry, myslel som, že ostanú zložené (dúfam, že zložené cukry sa nerovná škroby...ak hej, tak sa ospravedlňujem sa svoju neinformovanosť).
Myslel som, že glukóza a fruktóza chutia sladko - ale klíčený ovos a adzuki nechutia ako jablko či jahoda, prípadne med.... tak ?
Nerozumiem tomu... teraz čo je lepšie ? Klíčené, alebo neklíčené ? Alebo zjesť len samotné klíčené mungo (bez ničoho, len samo o sebe) v porcii, ktorá zasýti môj hlad - čiže ho nekombinovať s ničím okrem nejakej (napr. sójovej bio) omáčky ?
Ou ou...dilema.... \":?\"

Naklíčená zrna se chovají jako živý produkt, tedy jako třeba zelenina, nebo ovoce a nijak v rozumné dávce nezatěžují organizmus. Na tento proces stačí 12 hodin máčení, ideálně i několik dní klíčení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 19, 2010 10:31 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
To Jarda : pán Jarda, teraz mi napadlo, že keď sa menia zložité cukry zo semien (obilniny, strukoviny) na jednoduché (fruktóza, glukóza), tak... nemôžu mi klíčené semená dráždiť candidu ? Ak áno, bude to pre mňa menšia tragédia (alebo skôr väčšia), ale chcem počuť ako to v skutočnosti je... \":D\" . Ďakujem za odpoveď.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob čer 19, 2010 10:13 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
To Jarda : pán Jarda, teraz mi napadlo, že keď sa menia zložité cukry zo semien (obilniny, strukoviny) na jednoduché (fruktóza, glukóza), tak... nemôžu mi klíčené semená dráždiť candidu ? Ak áno, bude to pre mňa menšia tragédia (alebo skôr väčšia), ale chcem počuť ako to v skutočnosti je... \":D\" . Ďakujem za odpoveď.

Předpokládám, že nikoliv, ale ono se blbě odhaduje jak jednotlivý člověk na danou potravinu reaguje, je to u každého jiné. Klíčené potraviny většině lidí nijak nevadí, na rozdíl od tepelně zpracovaných.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2010 9:32 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Jak na pohanku? Přečetla jsem si jak naklíčit pohanku, ale asi dělám něco špatně. Večer vysypu třeba 1/4 hrnku pohanky na talíř a tu poliji 1/4 hrnku studené vody.Prostě aby bylo kousíček vody nad pohankou. Ráno už je ale pohanka taková zkažená, pění a trochu smrdí. To asi normální není co? Pár klíček tam trochu je, ale jen pár, ne u všech.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz