Klíčky som si začal pripravovať pred týždňom, aby som zvýšil podiel enzýmov a vitamínov (a v neposlednom rade aj dobre stráviteľných bieklovín... pre mňa ako zmiešano-bielkovinný typ) v mojej strave. Namáčam ich v rozmrazenej vode, aby som v nich pred nakličovaním prebudil "zdravšiu silu" do nového rastu... Samozrejme, na 70g adzuki (napríklad) nepoužijem liter rozmrazenej vody, ale nejaké 2,5dcl ( namáčam 24 hodín, dva krát vodu vymením za ten čas, čiže spolu 5dcl ). Potom preplachujem semená 2 krát denne, asi 4 preplachy na jedno prepláchnutie. Vo vode z vodovodu. Už by to bola neznesiteľná piplačka robiť to prevarenou vodou, nakoľko už teraz mám sedem 1,5 litrových sklenených džbánov vody nad kredencom, a viac mi ich tam už netreba... (predsa prevarená voda musí niekde chladnúť), navyše pri preplachovaní sa nezachytí prakticky žiadna chémia na semenách (teda v podstate klíčkoch), nakoľko sa ešte na sitku dobre, no zároveň jemne) odkvapkajú. Možno tak gázu by som vlhčil v prevarenej vode - totiž v tom prípade jej stačí málo.
Inak ja to robím s klíčkami (napríklad - ako jeden z receptov ) takto :
Keď už mám napríklad špaldové klíčky v dostačujúcej "zrelosti", tak ich dám na minútku (max. 2 minútky) "podusiť" v rozmrazenej vode, kde pridám trochu chilli. Zbytok vody z hrnca vylejem (snažím sa, aby tej vody bolo čo najmenej, ak je jej tam len 5ml, tak ju nevylejem...) do hrnca, takto chuťovo upravené klíčky zmiešam so 100g nepasterizovanej brydze. Samo o sebe ma to nenasýti dostatočne (mňa osobne), tak si k tomu dám ešte 1-2 krajce 2-3dňového kváskového celozrného špaldového chleba ( to je cca 40 - 90g chleba ), ktorý predtým niekedy naparím nad parou. Tým chlebom totiž trochu "anulujem" príliš jinovú energiu klíčkov (ktorá by v zime prekážala...), navyše sa mi chlieb žiada - a je lepšie ho doplniť v menšom množstve takto spolu s klíčkami, ako bez klíčkov. Radšej tých 40 - 90g chleba, ako si dopredu navariť neklíčenú špaldu a "archivovať" ju v chladničke + týždeň dojedať (lebo uprednostňujem klíčky pre spomínané veľké výhody)... to zdravé určite nebude...
Kebyže totiž vynechám chlieb a namiesto neho si dám nie 70, ale 120g klíčkov (mám namysli váhu špaldových zŕn v surovom stave), tak by to bolo asi až príliš veľa vitamínov a bielkovín... aspoň všeobecne, pre mňa možno nie. A ešte... zabudol som spomenúť, že si dám k tomu na konci (po zjedení toho všetkého) aj zeleninu, hlavne nízkoškrobovú (mne taká vyhovuje najviac).
Dôležité : Ak sa cítim sýty (alebo cítim, že sýtosť za chvíľu príde), tak to proste nedojem. Radšej kúsok vyhodiť...
O čom som presvedčený : Za minútku vo vriacej vode (pri dusení na minimálnom množstve vody a nie varení) sa nemôžu zničiť enzýmy z akýchkoľvek klíčkov (pôvodom zo semien obilia či strukoviny)... totiž je ich tam oveľa viac ako pred nakličovaním, a tak minútka, max. 2 minútky nemôžu zahubiť ani polovicu enzýmov a vitamínov, a možno ešte menej (kto robil výskum ?). Mne to takto viac chutí (chvíľku podusené), je to vláčnejšie.
Inak čo sa týka nakličovania obilia a strukovín (nevravím nič nové, no možno niekto o tom nevie)... tak škroby sa v nich do vysokej miery (takmer úplne) premenia na cukry... a tak prestanú zahlieňovať organizmus človeka, a budú sa oveľa lepšie tráviť. K tomu si prirátajme niekoľkonásobne zvýšené množstvo vitamínov, enzýmov, minerálov (ak sa nemýlim), a asi
zdvojnásobnenie množstva bielkovín (preto pozor pre sacharidové typy, aby nejedli klíčkov až príliš v priebehu dňa), čo ocením najmä ja.
Za minútku až dve minútky dusenia,
tuky nestihnú emulgovať, a ani
bielkoviny sa nerozpadnú... Za ten krátky čas sa ale stihne spojiť chuť klíčkov s chuťou koreniny (alebo inej ingrediencie) v jednom hrnci - čo ja ocením. A keď sa predsa len "bojíte", tak si dajte po jedle 1-2 polievkové lyžice pickles.
Klíčky sa dajú aj pomlieť, vtedy by možno stačila (mne osobne) tepelná úprava aj 30 sekúnd. No neviem, či by to oproti minúte vôbec bol rozdieľ, keďže 30 sekúnd je predsa len menej, no klíčky by už boli pomleté, a tým by sa (teoreticky) vitamíny a enzýmy ničili možno rovnako rýchlo (ale veeeľmi šetrne, minúta je predsa krátka doba).
Treba si uvedomiť : Nemôžeme porovnávať 90 minút varenia mäsa či strukovín s dusením dopredu enzymaticky a vitamínovo "prebudených" klíčkov, ktoré budeme tepelne upravovať (100 stupňov celzia) o 45 až 90 krát kratší čas.
To, či budete
klíčky jesť takto krátko podusené alebo úplne bez tepelnej úpravy, to je len a len na vás
.
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta