Spravil som malý experiment.
Nechal som kefírky v nádobe s mliekom cca 1.mesiac v chladničke pri teplote 6 stupňov.
Na obrázku je výsledok:
Příloha:
IMG_1088.jpg [ 52.59 KiB | Zobrazeno 10624 krát ]
Táto vrchná hmota bola tuhšej konzinstencie, vytborila sa na hladine teda akási škrupina.
Normálne som to precedil a povyberal kefírky. Nakoľko voňa moc príjemná nebola, tak som kefírky opláchol pod tečúcou vodou.
Podotýkam, že doma máme vlastnú vodu zo studne, nie mestskú, ktorá je chlórovana.
Celkový objem kefíriek bol približne 3 polievkové lyžice a liter mlieka.
Pôvodný stav som zredukoval na 2 PL a tie som dal do 4 deci mlieka. Na moje prekvapenie sa chytili veľmi rýchlo a už za 12 hodín premenili mlieko na kefír. Prvý a druhý kefír som vylial. Vôňa tohoto kefíru mi neprišla tá pravá. Ani som ho nekoštoval.
Tretí kefír už však voňal tak ako má a ten som aj okoštoval. Chutí tak ako má a tak putoval ešte na vyzretie do chladničky.
Ako je vidieť, kefírky toho znesú naozaj veľa sú to malé zázraky, ktoré prežijú aj neľútostné zaobchádzanie. Týmto som teda vyriešil aj dilemu, či kefírky pri dlhšej neprítomnosti doma zmrazovať. Dovolenka väčšinou trvá 2 týždne, čo je teda len polovičné obdobie experimentu a kefírky by to mali podľa môjho odhadu zvládnuť bez veľkej straty na živote.
Kto by šiel nebodaj preč na 2 mesiace, tak môže dať napríklad 2 PL kefíriek do 2 litrov mlieka, ale predtým by som ich mal minimálne 1 deň v chladničke, aby sa ich produkcia kefíru čo najviac spomalila a až potom zaliať mliekom. To by som dal tiež predtým vychladiť na chladničkovú teplotu lebo ako sa zdá, kefírky vedia veľmi pružne reagovať na zmenu prostredia.
Vážme si teda tieto malé zázraky a zaobchádzajme s nimi čo najšetrnejšie. Odmenia sa nám za to skvelým kefírom.