Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Orechy, semienka
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=342
Stránka 2632

Autor:  Lukas89 [ stř dub 09, 2014 2:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

NOWOCAYN_2 píše:
Kašli na raw food.... Aj z tejto stránky stále viac a viac ľudí prechádza na nízkosacharidovú stravu s vysokým množstvom bielkovín.... už im docvaklo. NIE SME Z OPICE. Opici keď odstrániš z tela slinivku, prežije takmer rovnako dlho ako opica s neodstránenou. Ak ju odstrániš človeku, zomrie do dvoch týždňov. Tráviacu sústavu máme viac podobnú šelmám, než opici. Maj sa... \":wink:\"

No, to je složitý. Já se nepřikláním k žádnému směru stravování, ale od každého si vezmu něco. Ale mám knihu, co napsal slovenský kulturista-vegan a maso nejí a je slušně nabouchanej. Podle mě je stres, pečivo a bílý cukr horší, než maso.

Autor:  martina72 [ stř dub 09, 2014 10:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Noel píše:
takže pocházíme z šelmy? \":D\"

Nepocházíme z ničeho, prostě jsme. Jest zbytečno se připodobňovati k tomu či onomu, lidé jsou zcela specifická a ničemu nepodobná kategorie žití. NOWOCAN plaší, on to má rád.
Člověk je zcela pánem svého stravování, může jíst doslova cokoliv.
Je to na každém.
Bez slinivky se samozřejmě žít dá, ale je to orgán exokrinní i endokrinní, má funkce všelijaké a horkotěžko se nahradí, resp,. nedostatečnost kompensuje. Ale nějak se to dá. Stejně to ale nemá cenu.

Autor:  Jarda [ sob dub 26, 2014 7:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Lukas89 píše:
Dobrý den, už jsem tedy začal jíst ovoce a zeleninu, měřit Ph a sbírám všude možně informace a zapisuji si je. Piju a používám šungitovou vodu. a mám 2 dotazy.

1. Uvažuji si na snídani nebo třeba dopoledne dělat koktejl, kde rozmixuji mandlové mléko, banán, namočená chia semínka,namočené Goji, případně RAW kakao. Jen mě zajímá jestli ta kombinace není nějak divná pro tělo. A ohledně mandlí, viděl jsem video, kde jeden pán říká, že by se měly mandle namočit aspoň na 24 hodin a vodu slévat, že ty mandle vyloučí látky(Enzyme inhibitor, něco jako brzda enzymů), která se váže na enzymy a snižuje jejich aktivitu. Je s ním hodně videí na netu - Lou Corona

2. Co si myslíte o arabské pochoutce Hummus? Dá se doma vyrobit. Rozmixuje se naklíčená cizrna, namočené sezamové semínko, Himalájská sůl, česnek, kmín, olivový olej, mořská řasa Nor... může se přidat cokoliv, ale základ je ta cizrna(vařená, naklíčená) a sezamové semínko nebo pasta tahini. Příjde mi to jako dost výživná pomazánka.

1)Nejde o to jakou kombinaci použijete, ale jak dobře ji strávíte, vždy je třeba sledovat prdíky a pokud vás to bude nadýmat, je to blbě.
2)Platí totéž co u bodu jedna.

Autor:  zuzis [ úte kvě 20, 2014 8:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Autor:  beati_paoli [ úte kvě 20, 2014 1:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Běžně nechávám namočené mandle v lednici.....po namočení vodu použiji do šťávy nebo vypiji a mandle nechám oschnout a dám do lednice...

Autor:  Jarda [ sob čer 07, 2014 8:19 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Tak předpokládám, že po vyschnutí zase celý proces oživení zlikvidujete, ale nikdy jsem to nezkoušel, nicméně předpokládám, že tak příroda bude chránit vznik nového života. Také bych si je nemáčel nějak dlouho dopředu, může dojít ke kvašení, což sice tolik nevadí, ale každému pak nemusí chutnat.

Autor:  topolovka [ sob črc 12, 2014 2:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Ráda bych preventivně posílila

Autor:  Deane [ sob črc 12, 2014 8:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

[quote="topolovka":kki9xg71]Ráda bych preventivně posílila

Autor:  topolovka [ ned črc 13, 2014 9:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Děkuji, nějak to naplánuji, abych nebudila sousedy. Chtěla bych namáčet předem kvůli aktivaci enzymů.
Chia semínka jenom půl hodiny namáčím.

Autor:  lenkai79 [ stř črc 16, 2014 11:49 am ]
Předmět příspěvku:  Mandle -solené + pražené - jsou zdravé?

Jsou pražené a solené mandle zdravé?
Přesvědčuji rodinu, aby s nimi nahradili chipsy a říkám si jestli vůbec dělám dobře. \":lol:\"
A nepražené / nesolené jist nechtějí...

Autor:  NOWOCAYN_2 [ stř črc 16, 2014 5:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mandle -solené + pražené - jsou zdravé?

Podla mna orechy a semena NIE SU ZDRAVE. Jediny ich prinos su kaorie ktore obsahuju, a to, ze tie kalorie pochadzaju z tuku (hoci nehodneho typo tuku). Okrem toho su plne fytatov, a nie velmi kvalitnych bielkovin....
SMELO SA OBIDES AJ BEZ NICH.... AK NIE SI VEGANKA (boze chran...).

Autor:  derkel [ pon črc 21, 2014 10:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Ořechy namáčím cca 20 hodin a hned zpracuju. Po delčí době(i když je dáte sušit) začnou uvnitř hnědnout a plesnivět. Semínka ale neplesniví a enzymy v nich vydrží až 2 týdny(vyzkoušeno).

Autor:  Tom Kořenek [ čtv črc 24, 2014 11:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

zuzis píše:
Četla jsem pár raw receptů, že ořechy namočí přes noc a pak je buď zmrazí nebo zase na chvíli vysuší na
sluníčku a pak teprve s nimi pracují. Dá se to takhle udělat? Nebo se enzymy opět uzavřou a před každou
konzumací opět namočit? Taky jsem četla, že ořechy mohou být v lednici namočené i klidně tři dny. Zkoušel
to někdo?

Takto pripravene orechy se ve svete prodavaji jako "aktivovane", proste namocenim dojde k odbourani inhibitoru a pote jsou orechy zase vysuseny aby mohly byt skladovany lepe nez namocene. Nevim do jake miry to ma smysl, je to spis pro lidi co na to nemaji cas ci tak.
Ja orechy zasadni namacim v mnozstvi jako se pise zde na foru (2 lzice omega 3 -chia/len a k tomu stridam kombinace vseho mozneho do celkoveho mnozstvi 6 lzic) - tohle namocim na 6 hodin do 2 deci, zamrazim a potom rozmixuju v 3dc mrkvovy stavy. Mrazim to z duvodu, ze mame brutalni mixer a je schopnej po minute mixovani presahnout teplotu 40 stupnu. A v lete to vychlazeny mlicko chutna naprosto luxusne \":)\"

Autor:  miram [ pát črc 25, 2014 11:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Jarda píše:
1)Nejde o to jakou kombinaci použijete, ale jak dobře ji strávíte, vždy je třeba sledovat prdíky a pokud vás to bude nadýmat, je to blbě.
2)Platí totéž co u bodu jedna.

Kdyz jsem pracovala v Raw Food Cafe, tak jsem macela mandle pres noc, staci je macet 8-12 hodin,
pak vydrzi v lednici 3-5 dni, ale nesmi se je zapomenout pravidelne proplachovat.
Jinak se rano po namoceni zcedily, proplachly se poradne v ciste vode a bud se ususily v dehydratoru a nasypaly se do sklenic, zatahly se vickem, nebo se zamrazily. Pak se pouzivaly do cookies (drtily se v processoru) a nebo jsem z nich delala ihned rano (z tech mokrych) syr. Slupky a to co zustavalo po vyrobe mandloveho mleka jsem susila taky v dehydratoru. To se pridavalo bud do korpusu na pizzu, nebo do raw testa na chleba, do krekru a tak ruzne.

Autor:  miram [ ned črc 27, 2014 6:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mandle -solené + pražené - jsou zdravé?

OŘECHY A SEMENA JAKO ZDROJ ŽIVIN
7. srpna 2013 v 18:05 | návrat k přírodě a zkušenostem našich předků
Většina ořechů s výjimkou kokosu obsahuje 15-20 % bílkovin, 50-65 % tuků a 2-3 % vlákniny. Dále je významný obsah vitaminů skupiny B, přičemž mandle vynikají mimořádně vysokou hodnotou vitaminu B3 (niacin), zato nemají skoro žádný vitamin B6 (pyridoxin). Arašídy zase vyndají vysokým obsahem vitaminu A a kyseliny pantotenové. Všechny ořechy mají vysoký obsah vitaminu E. Kromě toho jsou bohaté na hořčík, vápník a zinek. Lískové ořechy vynikají obsahem železa a mědi.
Hodně důležité je konstatování, že ze všech druhů ořechů pouze lískové a mandle (obojí s osemením) jsou zásadotvorné.

Teoretické výhody
► Vysoký obsah energie díky vysokému obsahu tuků.
► Vysoký obsah esenciálních mastných kyselin.
► Relativně vysoký obsah všech tří živin.
► Vysoký obsah draslíku.
► Minimální obsah sodíku.
► Nulový obsah cholesterolu.
► Vysoký obsah některých důležitých stopových prvků.
► Relativně vysoký obsah vápníku.
► Vysoký obsah vitaminů skupiny B, D a E a cholinu a lecitinu.
► Relativně vysoký obsah železa.
Teoretické nevýhody
► Riziko alergie.
► Riziko dráždění žlučníku a žaludku.
► Riziko žluknutí obsažených tuků.
► Riziko plesnivění.
► Omezený sortiment.
► Velmi vysoká cena.
► Často velmi nízká kvalita.
► Obecně nepříliš vhodné pro výživu dětí
Zdroj: Petr Fořt - Tak co mám jíst, nakladatelství Grada
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/orechy ... roj-zivin/
Jak jíst semena

Jediný způsobem, jak získat živiny ze semen, je konzumace za syrova. Semena vystavená vysokým teplotám produkují toxické látky a vitamíny, minerály a esenciální oleje jsou denaturovány.
Pečením semen se z živé stravy stává mrtvá strava. Neexistují na zemi semena, která by pečením či ohřevem neztratila živiny. Vždy si pamatujte, že semena je potřeba jíst syrová. To však znamená, že semena mohou být namáčena, drcena či rozemleta (např. tahini -sezamový krém z rozemletého sezamu), zejména pokud je skořápaka ši slupka semen příliš tvrdá pro zuby.
Vybírejte si pouze syrová a neslaná semena
Vyhýbejte se praženým či obalovaným semenům
Vyhněte se slazeným semenům
Semena a ořechy - aktivace enzymů

Proč před konzumací namáčet ořechy nebo semena do vody?

Namáčení ve vodě předtravuje, znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje Esenciální Mastné Kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny - a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Tak zvýšíme jejich výživnou hodnotu - probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Po namočení se inhibitory deaktivují a tím se enzymy probudí. Informace o důležitosti a nenahraditelnosti enzymů naleznete v článku ENZYMY

Pro aktivaci enzymů v ořechách a semenech existuje velmi jednoduchý postup:

Ořechy a semena očistíme a propereme ve vodě. Jakákoliv nečistota by mohla začít fermentovat a tak by nepříjemně změnila chuť.

Pak už je pouze vložíme do nádoby s destilovanou nebo přefiltrovanou vodou a to nejlépe v poměru 3 až 4 díly vody na 1 díl semen/ořechů. Nechte je namočené něco mezi 8 ( drobná semena - slunečnice, mungo ap. ) a 36 hodinami ( mandle, lískové ořechy ap ). Nezapomeňte vyměňovat vodu každých 6 hodin (v teplejším prostředí častěji). Zdroj: http://www.vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004022901

Další o semenech:

http://annabea.blog.cz/1202/dynova-semena
http://annabea.blog.cz/1101/lneny-olej- ... srdce-cevy
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/10-nej ... na-semena/
http://www.sportvital.cz/zdravi/vyziva- ... ak-zdrave/

Proč bychom je měli častěji zařadit do našeho jídelníčku:
Lískové ořechy obsahují hodně vitamínu B3, B6, kyseliny listové a hlavně vitamín E 23,9 mg, hořčík 285 mg, fosfor 312 mg, fosfor 312 mg na 100g. Mají také vyšší obsah kyseliny listové. Obsahují až 62% tuků a 13% bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy.
Protože lískové oříšky dodávají tělu velké množství energie, jsou vhodné jako součást na svačiny turistů nebo cyklistů. Je vhodné je kombinovat s rozinkami, sušenými fíky nebo datlemi, jenž je doplní potřebnými sacharidy.
Lískové oříšky jsou lehčeji stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy. Poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdaj za hodinu tělesné aktivity.
Nejoblíbenější druhy oříšků

Vlašské ořechy
Plody ořešáku jsou velmi populární především před blížícími se Vánoci, kdy jsou takřka nepostradatelné při pečení cukroví. Ale chutnají výborně i samotné. Obsahují kolem 70 % tuků a zdravé nenasycené mastné kyseliny, převážně omega-3-mastnou kyselinu. Ta pozitivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob. Ale pozor na množství, které sníte. Spolu s para ořechy mají vlašáky nejvyšší obsah kalorií.
Lískové oříšky
U nás tolik populární lískové keře jsou tradičně spojovány s plodností a také s moudrostí. Lískové oříšky obsahují kolem 60 % tuků. Pomáhají rozpouštět ledvinové kameny a jsou vhodné pro celkové posílení organismu a při nervových chorobách. Pokud jste v poslední době ve velkém pracovním nebo rodinném vypětí, lískové oříšky by vám měly pomoci se uvolnit a zbavit napětí.
Burské ořechy
Buráky neboli arašídy pocházejí z podzemnice olejné, která je velmi ceněna především v Jižní Americe. Buráky bývají spolu s ovocem a sladkostmi oblíbeným dárkem k Mikuláši. Obsahují velké množství bioaktivní látky s názvem resveratrol. Ten působí jako prevence proti stárnutí, zlepšuje výkon organismu a celkovou vytrvalost. Používá se při léčbě neuróz a proti depresím. Navíc se traduje, že loupání buráků prý uklidňuje.

Kešu ořechy
Obsahují hodně vitamínu B, který pomáhá k lepší funkci nervů, svalů a také k udržení dobrého psychického stavu. Kešu oříšky jsou bohaté na stopové prvky, které podporují růst buněk. Zajímavé je, že se podílí i na tvorbě spermatu. Pokud plánujete otěhotnět, určitě doporučte partnerovi zahrnout do svého jídelníčku i kešu oříšky.
Para ořechy
Výživné plody s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin jsou výborné pro krásnou pleť bez vrásek. Navíc para ořechy pomáhají zlepšovat paměť a soustředění. Jejich konzumace se doporučuje při velkém psychickém vyčerpání. Takže jestli vás čeká důležitá porada, dejte si před ní několik para ořechů. Uklidní vás.
Pistáciové oříšky
Vědci z bostonské univerzity zjistili, že pistácie obsahují látku zvanou fytosterol, která má preventivní účinek proti různým nemocem. Dokonce jsou využívány v protirakovinné dietě. Oříšky jsou velmi syté, ale protože výborně chutnají, jen těžko se nedojedený pytlíček odkládá.
Dalšími oblíbenými odrůdami hojně využívanými i v české kuchyni jsou třeba ořechy kokosové, kolové, maledivské, pekanové, makadamské nebo piniové.

Autoři: pro iDNES.cz , Dagmar Dand
Zdroj:http://ona.idnes.cz/chroupejte-orechy-jsou-vyborne-na-nervy-i-pro-krasu-fy2-/recepty.aspx?c=A101202_105017_recepty_job

moje poznámka :
Po skončení namáčení ořechy a semena osušíme - v přikryté misce vydrží v chladničce 3 - 5 dnů a mírně nakličují
Nenamáčejte společně drobná semena s velkými ( slunečnice, dýně x s mandlemi nebo jinými většími oříšky ( liší se délka namáčení )
Jezte v malém nožství. denně např. 4 mandle, 4 lískové oříšky, lžičku dýńových semen a lžičku sluneč. semen ap
V čem namáčet? Existzují nakličovací misky, ale jsou drahé. Potřebujete jen zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem. Do víčka uděláte díry, čím víc tím líp. Pak po dobu cca 2- 3 dnů semena už jen pravidelně proplachujete ( vodu vždy slijete ) a zavíčkované necháte stát v kuchyni. Pokud budete mít tvarově zajímavé sklenice může jít i o pěkný a zároveň účelný doplněk kuchyně.


Ideální způsob použití je do zeleninových salátů, cereálních kaší, jogurtu, pomazánek, apod. Dehydratovaná naklíčená semínka je možné je mlsat i samotná, protože mají chutnou křupavou konzistenci.

Stránka 2632 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/