Jindra píše:
V současné době převládá názor, že omega-3 mastné kyseliny jsou pro zdraví důležitější než omega-6. Základním pravidlem je, že bychom měli tyto kyseliny konzumovat v poměru 1:1, zatímco ve skutečnosti je prý konzumujeme v poměru 1:20. Každému proto prospěje, když konzumaci omega-3 zvýší. Mastné kyseliny jsou součástí nesmírně složitých interakcí v lidském těle, nejsou pouze zdrojem energie, ale i stavebními složkami membrán, hormonů a regulačních enzymů. Je proto pochopitelné, že významně zasahují do regulace karcinogenních procesů. Badatelé a lékaři po celém světě se pokoušejí zastavit tsunami zhoubného bujení i kardiovaskulárních onemocnění a studují každou slibnou možnost. Klinické experimenty a epidemiologické studie s lidmi jsou však vždy ovlivněné celou řadou možných variabilních komponent, které vstupují do hry a které nám jsou stále skryté. Stačí si přečíst pouze názvy více než 2000 vědeckých prací, které nabízí databáze PubMed na heslo omega-3 a rakovina, abychom viděli, že omega-3 se pro většinu badatelů stále jeví jako potenciální nástroj, který má schopnost nedovolit karcinomům, aby v lidském těle vznikly. Umíme to zdůvodnit teoreticky a vysvětlit mechanismus, jakým omega-3 zpomalí i zastaví průběh rakoviny prostaty nebo prsu. Avšak objevují se i velké studie, které upozorňují, že vyšší hladina omega-3 PUFA v krvi znamená vyšší riziko rakoviny prostaty. Moje rada proto zní: všeho s mírou, jezme zdravě a rozmanitě; nemusíme konzumovat každý týden půl kila lososů z arktických vod a sklenici oleje z krillu, ale od každého trochu nám zcela jistě prospěje. Měli bychom si vzít poučení z toho, že i superzdravé beta-karoteny podávané ve Finsku tisícovkám dobrovolníků kvůli prevenci rakoviny, dokázaly zvýšit výskyt karcinomů plic a studie ATBC musela být ukončená. Mrkev je přesto stále zdravá potravina.
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.
U tychto vyrokov z roznych studii pozor. Uz neraz sa mi stalo, ze ked sa studia preskumala dopodrobna, bol tam nejaky logicky nezmysel, kvoli ktoremu nemala opodstatnenie.
Napriklad, znamy fakt, ze ALA sa na DHA/EPA konvertuje velmi neucinne, bolo kvoli tomu, ze sa skumali aj konzumenti ryb, a zivocisnej stravy, ktori dostavali DHA a EPA do tela priamo, cize telo ju nemuselo konvertovat z ALA. Ked sa ale skumali vegani, samozrejme v uplne inej studii, zistilo sa, ze vegani maju konverziu z ALA na DHA/EPA niekolkonasobne vyssiu, pretoze telo nedostava DHA a EPA priamo z ryb. Takze vsetky tie strasenia, ako treba jest vela ryb, a doplnovat suplementy priamo s DHA, vysli ako nezmysel, proste telo sa prispobilo a ziskalo DHA a EPA aj s lanovych semienok a oleja, ked sa nejedli ziadne ryby, ani doplnky. Dalej sa potom este zistilo, ze u zien funguje ta konverzia este lepsie nez u muzov, prave kvoli estrogenom, cize mozno aj u lanoveho semienka to bude vyhoda (to ale nemam overene, ale kludne to tak moze byt). Cize zeny veganky nacerpaju vsetko potrebne s lanoveho semienka, a tie vyroky, ako neziskaju dost DHA, su nezmysel. Niekedy je za tymito studiami este aj financny zamer... teda zvysit predaj DHA doplnkov tym, ze sa ocierni lan a lanovy olej. A potom sa vystrasia vsetci, co nejedia dost ryby, a vegetariani a vegani, aby to kupovali, pritom prave im funguje ta konverzia niekolkonasobne lepsie (lenze v studii sa testuju ti, ktori ryby jedia)
Cize, podobne to moze byt aj u tejto studie, chcelo by to presne a dopodrobna ju preskumat, akym sposobom sa PUFA omega-3 zvysovala... mohlo to byt kludne doplnkami vyzivy... no a sme doma... alebo im mohli davat rybi olej. Lenze, vyrobcovia najkvalitnejsich rybich olejov, varuju, ako su tie lacnejsie doplnky zoxidovane, alebo ich vylisuju z ryb, ktore obsahuju aj tazke kovy atd... cize ked takymito doplnkami zvysovali omega-3, tak ta zvysena rakovina prostaty mohla byt nakoniec dosledok pouzitia nekvalitneho rybieho oleja, alebo zoxidovanych omega-3 kyselin... treba byt opatrny aj u studii, ja som uz odhalil vela logickych nezmyslov, opierajucich sa o nejake studie. A najhorsie je, ze ta fama a strasenie sa potom siri dalej, nepravom, aj cele roky.