Sybilla píše:
Tak som dnes skúsila prehnať kokosový orech Angelom. Mám na teba Jardo otázky. Koľko orechov naraz robíš, aby sa to maslo vyplatilo. Skúsila som to s polovicou a dosť veľa masla ostalo na sitku, musela som to zoškrabať. Maslo bolo ale vynikajúce, netušila som, že je to taká dobrota. Nikdy som to v takomto stave ešte nejedla. A teraz najdôležitejšie. Nemáš nejaký grif ako sa má orech správne otvárať? Potĺkli sme ho kladivom až praskla vrchná šupka, ale potom sa to vnútro dosť ťažko z nej dolovalo, lebo iba popraskala a nerozbila sa celá. Vyzerá to, že bude treba celú škrupnu nejako rozbiť, aby sa potom ľahšie vybralo vnútro, to išlo aj s tou tenkou hnedou šupkou. Keďže tá hnedá šupina išla oddeliť od dužiny iba ťažko, strčila som to do Angela aj s ňou. Dík za návod.
Naráz minimálně dva kusy, ale zpravidla více. Je to opravdová dobrota, kterou si většina lidí, co jedí ty sračky z obchodní sítě, nedovede ani představit. Každý ořech navrtám špičkou nože v tom malém tmavém bodě a vypustím tu šťávu. Poté kladívkem na dva, až tři údery ořech rozpůlím, případně přeříznu napůl pilkou a z těchto půlek vylamuji dužinu tak, že krátkým tvrdým nožem nařežu odspodu ke kraji dužinu na malé výseče, které pak špičkou nože na kraji podeberu a pootočením nože je vylámu i s tou tmavší vrstvou. Tím mám již hotové dílky do odšťavovače a rovnou to takto zpracovávám. Máslo naliji do vaniček po cca 200 g a dám zmrazit, pouze jednu vaničku si nechávám v lednici pro okamžitou potřebu. Suchou drť dám do mikrotenových sáčků a také zmrazím, podle potřeby ji rovnou z mrazáku dávám do jídla, protože i zmražená je celkem slušně sypká.