[quote="martina72":1kww28fy][b:1kww28fy]Na hlívě ústřičné není vůbec mimořádně zdravého[/b:1kww28fy]. Je to prostě potravina jako každá jiná. A ta houba má tu výhodu, že si ji každý může pěstovat doma v docela velkých objemech, jest plodná. Soused v tom už zas jede. Dělali jsme žampiony (ty nesnáším, vůbec mi nechutnají, jsou ouplně jalové a kuchařsky neisnspirující), václavky, hlívu, šiitake. Rozhodně neušetříte ani peníze, ani tím nějak nepookřejete. Jde o to, zda vám to chutná.
Ostatní houby rostou v sezoně běžně za rohem, takže holubinek, růžovek, šedivek, bedel, polohříbků, křemeňáků, kozáků, klouzků, kuřátek, a jiných šmejdů jsou mraky. Pravé hřiby nesbírám, jsou chuťově i vůní ouplně naprd.[/quote:1kww28fy]
martina72...pořád si neodpověděl ve vlákně Vytrv.sport..., tak se tam mrkni,nyní poslední příspěvek...
K hlívě (účinky jsou většinou nedoceněny..., jde však o to udělat si déletrvající léč.kůru s hlívou - viz konec příspěvku, nebo užívat aspoň preventivně když ne už léčebně, častým pojídáním...). Např.:
Ovlivňuje tvorbu bílých krvinek
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Působení: Mevinolin způsobuje snížení obsahu lipoproteinů krevní plazmy a snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů. Má účinky antibakteriální, protinádorové - ty jsou vázány na polysacharidy,snižuje hladinu krevního cukru a v poslední době se prokazuje příznivé působení u alergií. Nedostatek kyseliny folové způsobuje poruchy růstu vlasů, poruchy růstu kostí, zánětlivé změny na pokožce úst, chorobné snížení bílých krvinek.
Dále: hlíva ústřičná a betaglukany mimo jiné působí na zlepšení metabolismu a aktivaci slinivky
Radioprotektivní účinky glukanu (v hlívě) :
Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0 |
t=842& |