Jarda píše:
Za pár let již nebude poživatelné prakticky nic co produkují velkoproducenti kvůli zisku tedy to vidím na návrat k samopěstitelství. Ono nakonec nic jiného lidem nezbude než se o sebe zase začít starat sám.
Veru tak, najhorsie je, ze makove maskrty, kolace, strudle, makove gulicky, buchty, zaviny, moravske kolace atd, oblubuju hlavne deti, a tie su prave na tie chemicke latky co su v technickom maku najcitlivejsie. Teraz si predstavte tie veganky, co robia vsetky mozne druhy orechovych mliek, kde sa to vyluhuje najviac, ked o tomto nevedia, kolko skody narobili na svojich detoch nevedomky v dobrom domneni, a pritom ich dopovali opiatmi denno-denne, obycajne mlieko by bola ovela lepsia moznost.
Otazne je, ako je na tom bio mak, ci aj tam moze nastat tento problem, kedze vegani oblubuju kupovat bio vyrobky vo vacsej miere. Ale aj tak verim, ze to napachalo znacne skody hlavne v nasich koncinach, kde sa mak pouziva hojne, pozostatok zo starych cias, lenze im nedochadza ze vsetky tie recepty boli robene na BIO prirodnom, rucne zbieranom maku. Ved pred 100 rokmi iny ani nemohol byt.
Podla mna, taketo skryte zalezitosti su aj dovodom, preco vela veganov a ludi stravujucich sa super zdravo, nakoniec dopadne zle. V domneni, ze maju omega-3, davaju omega-6 lanove semienka, pritom omega-3 maju v hlbokom deficite, a v zlom pomere ku omega-6, a v domneni, ze mak je zdravy, a orechove mlieka su super, sa denne dopuju opiatmi. Z toho su po rokoch urcite zdravotne problemy. Dalsi experti dopujuci sa sojou, dalsi predavkujuci sa paraorechmi a selenom, plny plesni, ci zaplesnene arasidy plne mykotoxinov a podobne.
Ja som to sem hodil, kedze si myslim, ze ludia okolo zdravej stravy si orechove mlieka robia casto, a mak pridavaju vselikde, aby boli opatrny, aky mak kupuju.