Ešte niektoré moje úvahy k Budwigovej diéte - sú to čisto len moje špekulácie a nemusia mať nič spoločné s tým ako táto diéta funguje v praxi. Mňa totiž dosť zaujíma ako tie veci aj naozaj fungujú, napr. priamo v organizme.
Na tom nemeckom fóre ma zaujalo, že oni sami tam vlastne priznávali, že neboli nikdy urobené vedecké štúdie o tom ako vlastne ľanovo-proteínová zmes funguje. Pre mňa je tam kopec logických nejasností, ak tvarohovo-ľanová zmes robí olej vodorozpustným, tak nebude rozhodne prenikať k najmenším vlásočniciam, toto dokážu len tukorozpustné látky, pretože bunkové membrány sú zložené z tukov. Vodorozpustné látky len prebehnú telom a rýchlo sa vylúčia. Takže pre mňa je otázne, aký účel vlastne plní táto zmes v organizme (tej teórii o predávaní nejakých elektrónov nerozumiem) a nakoľko vlastne využijem tie omega-3 tuky z tejto zmesy, možno ak by som toho oleja brala menej samostatne, využijem ho efektívnejšie ako keď je naviazaný na tie sírne aminokyseliny - toto sú ale čisto len moje špekulácie. Alebo len nesprávne použili výraz "vodorozpustný", je fakt, že kopec doplnkov výživy sa dnes vyrába tak, že napr. minerálne látky sa naviažu na aminokyseliny, aby ich telo lepšie využilo. Ono totižto aminokyseliny telo vníma ako prirodzenú organickú látku, ktorú ľahko zabuduje a tým, že niečo na ne naviažem, zostáva potom táto látka v organizme dlhšie, lepšie sa využije ako keby som použila napr. len čistý magnesium oxide. Vodorozpustné formy sa úmyselne menia na tukorozpustné, aby mali lepšiu prienikovosť do tkanív a bunkových membrán, čistá kyselina askorobová, ktorá je vodorozpustná sa rýchlo z tela vylúči, akonáhle použijem jej tukorozpustnú formu ascorbyl palmitate alebo lipozomálny vitamín C, tieto zostávajú v tele dlhšie (merajú sa jej hladiny v krvnej plazme). Z tohto dôvodu aj lepšie využijem napr. vitamín C z potravy, nielen kvôli synergickému efektu iných látok, ale práve kvôli tomu, že tam je ten vitamín C naviazaný na aminokyseliny a iné organické látky a telo akonáhle nejakú látku vníma ako potravu, lepšie ju zabuduje, než izolované komponenty. Pre mňa by bolo skôr logické, že ľanový olej naviazaný na sírne aminokyseliny sa jednoducho lepšie zabuduje do tkanív a nie je taký oxidačne reaktívny ako keby sa užil sám, bez tých "vodorozpustných" teórií, čo je podľa mňa blbosť.
K príspevku Nso ci:
Na liečbu depresií je rozhodne lepší rybí tuk a to, že sa nejaké dávky omega-3 tukov doporučujú pri liečbe istých zdravotných problémov ešte neznamená, že tieto dávky sú úplne bezpečné na dlhodobé preventívne užívanie.
Len zopakujem to, čo som tu už písala, potreba omega-3 závisí od toho aká je moja strava, aký je môj príjem omega-6, nakoľko jedávam spracované potraviny, či mám nejaké ochorenie. Ak niekto jedáva napr. pizzu, používa na tepelnú úpravu spracované rastlinné oleje, tak si určite nemusí lámať hlavu s tým, že denne užije 3 polievkové lyžice ľanového oleja, pre neho je to vzhľadom na jeho stravu ešte to menšie zlo.
Pre tých, ktorí sa stravujú zdravo, tak tým stačí menej. Budem sa už radšej vystríhať nejakých striktných doporučení, lebo je to naozaj diskutabilné vzhľadom na to z čoho je zložená strava každého jednotlivca, aký je jeho zdravotný stav a ľudia si to potom väčšinou nesprávne interpretujú. To sa týkalo aj tej mojej poznámky o strave našich predkov, že tí nepotrebovali piť ľanový olej, pretože prirodzená strava ich prostredia im zabezpečovala optimálny pomer omega 3/6, ale ja som to spomenula len ako zaujímavosť, nie ako priame doporučenie na užívanie alebo neužívanie ľanového oleja.
K príspevku pv33 - čistený rybí tuk je stále menším zdrojom ortuti ako jedenie akýchkoľvek morských rýb, ak zoberiem do úvahy, že toho oleja potrebujem na pokrytie DHA/EPA dosť malé množstvo.
Pán Fife vo svojom článku prirovnal zoxidovaný ľanový olej k účinkom chemoterapie na základe vytvárania voľných radikálov a nie na základe toho, že je to rafinovaný izolovaný tuk - treba pozornejšie čítať. Je známe, že chemoterapia likviduje rakovinové bunky silnou oxidačnou reakciou a vytváraním voľných radikálov. Spomína aj ten spracovaný ľanový olej, že to nie je prírodný tuk, ale v inom odstavci.
Ja by som radšej nechala na ľuďoch, nech si ten článok sami prečítajú celý, lebo doteraz vypichovanie niektorých tých viet spôsobilo viac kontroverzií, než objektívnosti, keď sa neuviedli všetky súvislosti. Uvádzam ešte raz link na ten článok:
http://www.ndmnutrition.com/Facts%20on%20Flax.html