Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Ghí - přepuštěné máslo
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1448
Stránka 59

Autor:  doubleingram [ ned kvě 06, 2012 9:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Xeelee píše:
Babičky ani Kršna určitě nevěděli o tom jak je mléčná bílkovina škodlivá. Třeba by ji pak nedoporučovali. Věřím ale, že je to dobrota. Na tuhle informaci nenarážím poprvé. Já jen vím, že bych to nikdy nejed ani bych to nikomu nedoporučil stejně jako třeba konzumaci mléka.

Ani ve forme domaciho kefiru, i kdy z mleka z automatu? (v Praze se opravdu blbe shani jine).
Jarda ho doporucuje a co ja vim nic proti nemu nema.
Jinak Mild Solids myslite co (zminuje se to na zacatku), bohuzel nemam zatim dost znalost, tak se radsi zeptam, doufam, ze neplytvam Vas cas.
Dnes jsem resil po skypu s Jardou muj stav a kefir ok, tuky z kachny, kruty, kralik, skopove ok.
Jaky na to mate nazor, resim kandidozu, a hledam vhodne zdroje tuku a bilkovin (sacharidu ne, tech znam hafo, otazka je ktere muzou byt prospesne).
Sacharidak Jarda taky pri rohovoru zminil a podle toho co tu pisete je to to nejhorsi (jestli sem to dobre pochopil = mlecna bilkovina, aspon podle krabice).
Diky

Autor:  Xeelee [ ned kvě 06, 2012 9:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

doubleingram píše:
Ani ve forme domaciho kefiru, i kdy z mleka z automatu? (v Praze se opravdu blbe shani jine).
Jarda ho doporucuje a co ja vim nic proti nemu nema.
Jinak Mild Solids mysliste co (zminuje se to na zacatku), bohuzel nemam zatim dost znalost, tak se radpsi zeptam, doufam, ze neplytvam Vas cas.
Diky

Domácí kefír bych doporučil (jedinej mléčnej produkt, kterej konzumuju), ale ani u kefíru a dalších prospěšnejch potravin bych to s množstvím nepřeháněl.

Autor:  Jarda [ pon kvě 07, 2012 7:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

derkel píše:
pokuď někdo dělá poprvé a neví jestli už je máslo hotové, stačí do něho namočit proužek papíru a zapálit.Pokuď bude prskat- v másle je ještě voda

Dobrá rada, ono vše co je jednoduché, je zpravidla dobré.

Autor:  ovekyska [ pon kvě 07, 2012 9:04 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

prosim o radu, aka ma byt spravna konzistencia ghi po stuhnuti? mala som totizto 2 rozne, jedna - ghi sa dalo v pohode roztierat, no a dalsia - pri roztierani sa rozpadava, ma hrudkovitu konzistenciu.

oba ghi som robila rovnakym sposobom a aj vysledok sa zdal rovnaky. to hrudkovite som vsak robila z masla pilos z lidla. niekto tu uz pisal, ze je to strasny smejd a potvrdzujem, odpad z ghi bol hnusne kysly.

Autor:  Xeelee [ pon kvě 07, 2012 12:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

ovekyska píše:
prosim o radu, aka ma byt spravna konzistencia ghi po stuhnuti? mala som totizto 2 rozne, jedna - ghi sa dalo v pohode roztierat, no a dalsia - pri roztierani sa rozpadava, ma hrudkovitu konzistenciu.

oba ghi som robila rovnakym sposobom a aj vysledok sa zdal rovnaky. to hrudkovite som vsak robila z masla pilos z lidla. niekto tu uz pisal, ze je to strasny smejd a potvrdzujem, odpad z ghi bol hnusne kysly.

Já dělám máslo z nejlevnějšího másla v Tescu. Část je tekutá, část hrudkovitá. Malinký kuličky v tekutině. Tipnul bych si, že tekuté jsou nenasycené mastné kyseliny a hrudky jsou nasycené. Jde jen o tuk, takže na tom z čeho byl vyrobenej nezáleží, pokud není máslo z mléka krav, který byly krmený trávou. Ty maj v mléce víc nenasycenejch mastnejch kyselin. To by podle mýho předpokladu mělo být víc tekutý. Díky oddělení složek o roztírání nemůže být u mého ghí řeč.

Autor:  Jarda [ pon kvě 07, 2012 12:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

muflon píše:
Co kdo děláte se zbytkem sebraných "nečistot" z přepuštěného másla ? \":?:\"
(příbuzní nedodržují zásady zdravé stravy, a smaží ostošest, tak zvažuju jim to dát na smažení... )

------------

jinde na netu čtu:
- ghí je vhodné k uchování na delší dobu než normální máslo a dochází u ghí ke zvýšení jeho teplotní odolnosti
- Jeho umírněné množství údajně povzbuzuje trávení více než ostatní oleje. Je schopno také podpořit imunitní systém (Ojas v Ayurveda). Je také velmi chutný a bez vedlejších účinků prostého (neupraveného) másla. Pokud odstraníme z másla vlhkost nemusíme je ani skladovat v lednici.
- lépe skladovat v lednici. Pokud se rozhodnete jinak, nevadí, i tak máslo vydrží roky. Na Východě se říká, že čím je ghí starší, tím je léčivější.
- máslo takto zbavené mléčné látky nežlukne. Vydrží měsíce i když jej nedáme do lednice. Jde o tuk oříškové vůně, který se při vysokých teplotách nepřepaluje. Je tudíž vhodný nejen na smažení, ale lahodné jsou z něho i polévky, omáčky a sladké pečivo. Dodá jídlu krásnou vůni a jemnost. Ghí je elixír na dlouhověkost. Regeneruje organismus, chrání nervové tkáně, podporuje imunitu, čistí naše energetické kanály, posiluje mozek, a odstraňuje z těla jedy.
- Kršna doporučuje zbylou pěnu a kousky čehosi uschovat a použít do polévek či buchet. (v Kršnově vegetariánské kuchařce od Adirádžy dásy (The Bhaktivedanta Book Trust).
- té sebrané pěně a čemusi se říká šmolc, podle jiných se tomu "blátu" z přepuštěného másla se říkalo (nářečně v Čechách, nikoliv podle Wiki) rantaš
http://en.wikipedia.org/wiki/Schmaltz
- Ghee je v originále výrobek z buvolího mléka a pravověrný Ind by se ofrňoval nad naším máslem - na ghee totiž berou máslo, které bylo vyrobeno ne naši cestou přes smetanu, ale přes dahi jogurt - v postupu zahřívají na 90 st. pro vypaření vody, ale nakonec ještě přikouří na 120 st. pro karamelizaci a změnu chuti….
- se dřív přepuštěnému máslu říkalo máslo, čerstvému pak „putra“. Dnes mu prý profesionální kuchaři říkají klarifikované máslo. Přepuštěné máslo je jasný český název, dříve se mu také říkávalo „šmolc“ (nebo „šmalc“) a pochází to z německého „Butterschmalz“, což si lze koupit v každém německém supermarketu – velkou kulatou vaničku
- hodně záleží na kvalitě vstupního másla (v zahraničí bývá o dost méně syrovátky, než si dovolí prodávat u nás \":-(\" , dle některých je u nás výtěžnost: z 500g hnusu mám 307g lahody....
- Používá se ke zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitamíny potravin. Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár (může se použít na ošetření popálenin kůže). Je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky. Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo

- Jednodušší výrobní postup – máslo rozpustit, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné zbytky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody. Postup je z praxe farmářky, co zpracovává den co den celou dávku nadojeného mléka od jedné domácí kravičky.

- Ještě jedna metoda na přepouštění másla – bez filtrace hadříkem (kdo neumí anglicky, pochopí z fotek):
http://www.cookingforengineers.com/arti ... -Butter-II
Možno dál modifikovat rozpuštěním másla rovnou v pytlíku ve vodní lázni – odpadne umaštěný kastrol a bryndání másla při přelévání
(i když ne každý by asi viděl igelit jako ideální, kde je možnost přenosu chem.látek při tepelném zacházení...)

Zajímavé poznatky, ty se mohou lidem hodit, ne každý má dobré nápady. Pokud jde o tu bílkovinu, je otázkou, jak je zdravá, ale pokud jíte sýry, tak jde vlastně o skoro stejný produkt, jako třeba smažený sýr.

Autor:  ovekyska [ pon kvě 07, 2012 1:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Xeelee píše:
...Díky oddělení složek o roztírání nemůže být u mého ghí řeč.

to znamena, ze sa tvoje ghi neda vobec roztierat? skusal si to na chleba? \":lol:\"
no bez srandy, ja ho detom na chlieb natieram, preto to riesim, ak by som ho jedla len ja, tak ako zvyknem, cize bud rozpustim a do salatu, alebo naberem lyzicou a ukusujem k salatu, ten rozddiel si nevsimnem, je to poznat len pri tom natierani.
pri oboch maslach, pred nalievanim do flase, boli oba rovnake, cize cisty zlatisty tuk, + nejake svinstvo na dne.

Autor:  Xeelee [ pon kvě 07, 2012 1:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

ovekyska píše:
to znamena, ze sa tvoje ghi neda vobec roztierat? skusal si to na chleba? \":lol:\"
no bez srandy, ja ho detom na chlieb natieram, preto to riesim, ak by som ho jedla len ja, tak ako zvyknem, cize bud rozpustim a do salatu, alebo naberem lyzicou a ukusujem k salatu, ten rozddiel si nevsimnem, je to poznat len pri tom natierani.
pri oboch maslach, pred nalievanim do flase, boli oba rovnake, cize cisty zlatisty tuk, + nejake svinstvo na dne.

Nezkoušel (nejím nic na co by se dalo ghí rozetřít), ale není to jednolitá hmota. Maximálně by šlo máslo na chleba rozlejt. Když tam bude převaha mazlavejch kuliček, který se držej u dna, tak bude na chlebu držet. Jen se obávám, že tekutá složka bude chlebem protékat. To bude jako bys na chleba nalila trochu oleje.

Tvoje ghí mívá tuhou konzistenci, když píšeš o roztírání, rozpouštění, nabírání lžičkou a ukusování? Z jakého másla ho děláš?

Autor:  ovekyska [ pon kvě 07, 2012 5:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Xeelee píše:
Tvoje ghí mívá tuhou konzistenci, když píšeš o roztírání, rozpouštění, nabírání lžičkou a ukusování? Z jakého másla ho děláš?

ach no jasne! ja ho mam v chladnicke \":wink:\"
pokial je vsak chvilu vonku a a ma moznost na vrchu sa malicko roztopit, je take, ako pises.

Autor:  Xeelee [ pon kvě 07, 2012 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

[quote="ovekyska":467onuzu]ach no jasne! ja ho mam v chladnicke \":wink:\"
pokial je vsak chvilu vonku a a ma moznost na vrchu sa malicko roztopit, je take, ako pises.[/quote:467onuzu]
Aha, to mě nenapadlo \":)\" Skladování v ledničce mi přijde zbytečný. Radši mám máslo v jedný velký nádobě venku. Vlastně ani nevím do čeho bych ho rozlil, aby se vešlo do ledničky, kterou nevyužívám sám. Stačí, že tam tak jednou týdně narvu spoustu sklenic s pickles. Navíc mi tu nádherně voní pro spoustu lidí nejspíš vražedný ghí udělaný se spoustou čerstvě namletýho chilli, česneku a zázvoru \

Autor:  derkel [ úte kvě 08, 2012 2:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Pokud nekoho nebavi stat nad plotenkou a zbirat penu, tady je zpusob jak to delam ja. Máslo nechám pomalinku rozpouštět na nejmenší plamen(klidně i hodinu), tak aby nezačalo bublat!. Bilkovina po rozpuštění zůstane krásně usazena na dně. Stačí opatrně slit. Takové máslo už v sobě moc vody nemá, ale ja ho ještě nechávám 15-30 min zahřívat na nejmenší teplotu, při které se z másla vypařuje voda(to je teplota při které začne bilkovina probublat, kdyby se to dělalo normálně). Sice to trvá trochu déle, ale nemusíme u toho stát a nemusíme se bát že se nam bilkovina připálí).

Autor:  Jarda [ sob kvě 12, 2012 7:40 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

derkel píše:
Pokud nekoho nebavi stat nad plotenkou a zbirat penu, tady je zpusob jak to delam ja. Máslo nechám pomalinku rozpouštět na nejmenší plamen(klidně i hodinu), tak aby nezačalo bublat!. Bilkovina po rozpuštění zůstane krásně usazena na dně. Stačí opatrně slit. Takové máslo už v sobě moc vody nemá, ale ja ho ještě nechávám 15-30 min zahřívat na nejmenší teplotu, při které se z másla vypařuje voda(to je teplota při které začne bilkovina probublat, kdyby se to dělalo normálně). Sice to trvá trochu déle, ale nemusíme u toho stát a nemusíme se bát že se nam bilkovina připálí).

Takto bych to viděl jako ideální postup, člověk si nesmí život komplikovat.

Autor:  smajliss [ pon kvě 14, 2012 11:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Xeelee píše:
Je to tak správně. Část je tekutý a na dně jsou drobné kuličky podobný krupici. Předpokládám, že to tekutý budou nenasycený mastný kyseliny a kuličky budou z těch nasycenejch

Není teda vhodné ghí ještě potom přecedit, abych oddělil tyto 2 sloučeniny ? Nebo tělo potřebuje obě kyseliny ?

Autor:  Xeelee [ úte kvě 15, 2012 9:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

smajliss píše:
Není teda vhodné ghí ještě potom přecedit, abych oddělil tyto 2 sloučeniny ? Nebo tělo potřebuje obě kyseliny ?

Ne, to by ti pak toho tuku moc nezbylo.

Autor:  ovekyska [ pát čer 01, 2012 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

skopirovane z inej diskusie viewtopic.php?p=41004#p41004

Jógin píše:
U ghí pozor z jaké pochází smetany(másla) jedná se o velice koncentrovanou potravinu a aby měla "zázračné" účinky, které jsou jí přikládány tak by mělo být vyrobeno z domácího nejlépe stloukaného másla, následně pomalým vařením zbaveno veškerých usazenin. Takže rozhodně nevyrábět z másla ze supermarketu.

Stránka 59 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/