pisnicka12 píše:
s tou sušičkou, to jste mě docela ranil, že mám přístroj, který mi z živého "vyrobí" pouze mrtvou hmotu...
nejvíce Vám uškodí to, o čem si myslíte, že Vám uškodí. Opravdu "je to v hlavě", jak se tu probírá na fóru na jiném místě. Budete-li toto své s láskou sušené ovoce jíst s vědomím, že Vám udělá dobře, pak Vám dobře skutečně udělá.
Když jsem někdy před čtyřmi roky "objevil", co se syrovou stravou dělá tepelná úprava a poté změřil teplotu vzduchu v té sušičce srovnatelné s Vaší, taky mne to hodně ranilo. Jenže přírodu neobalamutíme, leda bychom na to sami doplatili. Však taky jak jsem byl tehdá často nemocný (dnes již nic, pohoda).
Horkovzdušnou troubu doma náhodou nemáte? Pokud ano, máte sušičku zadarmo. My takto s manželkou sušíme a je to vynikající - sušička je velká a výkonná. Postup je snadný - nezapínáte topné těleso, pouze rozsvítíte žárovku vnitřního osvětlení trouby. Ta svým ztrátovým teplem vyhřeje troubu na požadovaných asi 35 až 40 °C (zkontrolujte si to) a důležité je zapnout ventilátor vnitřní cirkulace vzduchu (ten mají právě jen horkovzdušné trouby). Vlažný, intenzivně proudící vzduch perfektně vysušuje a je jen vlažný, neznehodnotí živiny. Do dvou dnů usuší cokoliv.
Malé fígle:
- na počátku sušení topné těleso zapnu, avšak jen tak na půl minuty, aby teplota vzduchu rychleji naběhla,
- první půlden sušení nechávám dveře trouby maličko pootevřené (na škvírku), protože ze začátku je potřeba nechat unikat ven vysokou počáteční vlhkost,
- druhý půlden sušení občas otevřu na chvíli dveře trouby, aby unikl vlhkostí hodně nasycený vzduch, jinak již jsou dvířka uzavřena,
- druhý den sušení otevřu na chvíli dveře trouby už jen cca dvakrát, třikrát, tedy zřídka.