to Jarda : Pán Jarda, späť k enzýmu bromelainu v tabletkách... Mám otázku... Ak si jednu tabletku (je to tabletka, nie tobolka, čiže je v celku) rozdelím na 2 časti (jedna ráno, druhá večer) a obe budem pomaličky (asi 5 minút) zapíjať zeleninovo(mrkva,zeler...)-jablkovou (lebo jablková šťava sa údajne môže kombinovať aj so zeleninovými) šťavou, tak môžem týmto vytvoriť podobný efekt, akoby som pil šťavu z ananásu ? Totiž, šťave z ananásu sa chcem vyhnúť z týchto dôvodov.... Má veľa cukru, a na mňa veľa cukru nepôsobí dobre... Viem, že keby som si dal hoci len deci tej šťavy a k tomu polku tobolky, tak by to mohlo pekne účinkovať... Ale potom by som musel čakať pol hodiny na to, aby som si urobil "zeleninovo-jablkovú" šťavu (nalačno), a na to nie je čas, toľko času ráno nemám. Večer si aj tak nedávam odšťavovať so zeleninou jablko, ale odšťavujem len čisto zeleninu, pretože už to nie je na lačno, a tá jablková šťava by mohla kvasiť s jedlom, ktoré som jedol pred dvoma hodinami na to, ako sa chcem napiť šťavy. Práve preto sa chcem spýtať, či zmes zelenín (mkrva, zeler ... mrkva, cvikla....) bude spolu s jablkom (kyselina) vytvárať dobré podmienky na to, aby sa aktivoval ten enzým v tabletke... Inak, možno sa aktivuje aj bez toho (preboha, MAL BY, veď načo by to potom predávali... len ako placebo ? Totiž v návode spomínajú, že to treba len zapiť...), stačí len prostredie žalúdka z jeho vlastnými enzýmami a kyselinami.
Ďakujem za odpoveď. Inak - šťavy si neviem vynachváliť... Už bez nich nechcem byť...
Nakoľko do jednej dávky dávam z ovocia len jedno jablko, tak mi stačí riediť šťavy v pomere 3:1 (šťava:voda). Lebo mne by čisto ovocná šťava o objeme napríklad 3 či viac dcl asi viac uškodila, ako pomohla, preto sa k čisto ovocným šťavám (ani pol na pol) neschyľujem.
dieta