http://www.probio.cz/vyrobky/lusteniny/...je důležité luštěniny před vařením dostatečně dlouho namáčet (nejlépe přes noc), tímto způsobem se můžeme zbavit až 90% nestravitelných oligosacharidů. Pro vaření pak používáme novou vodu. Pro lepší stravitelnost se také doporučuje přidat během vaření kousek mořské řasy (např. kombu) nebo byliny jako saturejku či majoránku.
Dlouhá doba namáčení a vaření má i svůj další důvod - tzv. lektiny. Jedná se o specifické rostlinné bílkoviny obsažené také v některých luštěninách, které mohou být pro lidský organizmus toxické. Právě namáčením a následným vařením v nové čisté vodě lze odstranit jejich účinky. Luštěniny se proto nedoporučuje konzumovat v syrovém stavu.
Ke snížení účinků lektinů dochází také při klíčení. Po 4-6 dnech je možné
konzumovat výhonky i v syrovém stavu či jen lehce blanšírované.
...jakkoliv je jejich konzumace lidskému tělu prospěšná, měli bychom být
opatrní s jejich množstvím. Naše tělo si neumí bílkoviny ukládat do zásoby, a proto když sníme bílkovin moc, zatížíme ledviny a celý organizmus. Luštěniny je potřeba přijímat pravidelně a v menších porcích....pomáhají nahradit absenci masa. Vyznačují se rovněž nízkým glykemickým indexem a jejich energie je tak lidskému organizmu dodávána postupně. To uvítají zejména diabetici a sportovci, pro které je stabilní hladina cukru v krvi velmi důležitá.