Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Klíčení semen
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=344
Stránka 613

Autor:  Jarda [ úte zář 28, 2010 1:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Host píše:
Je to nějaký poteflonovaný "zázrak" který by měl být odolný i proti vyšším teplotám apod. ale přijde mi, že ten povrch dostává od klíčků nafrak. Trochu mě děsí co se z toho materiálu může do klíčků vstřebat za svinstvo...? Přišlo mi to ale lepší než plast. Asi zkusím sehnat méně rizikový skleněný, ikdyž ten je stejně jako keramika na manipulaci poměrně těžký a křehký...

Na klíčení je určit nejvhodnější sklo a keramika u jiných materiálů netušíte, co to z nich vycucne.

Autor:  Kometa [ pát říj 01, 2010 1:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Tak jsem naklíčila hrách, pravda, chutnal jako hrášek z lusků, ale jako hrášek přestárlý - tvrdý a hlavně hořký. Tak jsem se rozhodla ho uvařit a po ani ne pěti minutách varu ochutnala a zjistila, že už hořký není. Tak jsem ho hned odstavila, smíchala s nastrouhanou červenou řepou, bohatě okořenila, trošku kefíru a mletých slunečnicových semínek a je z toho docela dobrá záležitost.
Otázkou ovšem je, jak se to bude trávit.

Autor:  muflon [ pát říj 01, 2010 6:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Lusteniny

http://www.probio.cz/vyrobky/lusteniny/
...je důležité luštěniny před vařením dostatečně dlouho namáčet (nejlépe přes noc), tímto způsobem se můžeme zbavit až 90% nestravitelných oligosacharidů. Pro vaření pak používáme novou vodu. Pro lepší stravitelnost se také doporučuje přidat během vaření kousek mořské řasy (např. kombu) nebo byliny jako saturejku či majoránku.

Dlouhá doba namáčení a vaření má i svůj další důvod - tzv. lektiny. Jedná se o specifické rostlinné bílkoviny obsažené také v některých luštěninách, které mohou být pro lidský organizmus toxické. Právě namáčením a následným vařením v nové čisté vodě lze odstranit jejich účinky. Luštěniny se proto nedoporučuje konzumovat v syrovém stavu.

Ke snížení účinků lektinů dochází také při klíčení. Po 4-6 dnech je možné konzumovat výhonky i v syrovém stavu či jen lehce blanšírované.

...jakkoliv je jejich konzumace lidskému tělu prospěšná, měli bychom být opatrní s jejich množstvím. Naše tělo si neumí bílkoviny ukládat do zásoby, a proto když sníme bílkovin moc, zatížíme ledviny a celý organizmus. Luštěniny je potřeba přijímat pravidelně a v menších porcích.

...pomáhají nahradit absenci masa. Vyznačují se rovněž nízkým glykemickým indexem a jejich energie je tak lidskému organizmu dodávána postupně. To uvítají zejména diabetici a sportovci, pro které je stabilní hladina cukru v krvi velmi důležitá.

Autor:  Jarda [ pát říj 01, 2010 9:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Kometa píše:
Tak jsem naklíčila hrách, pravda, chutnal jako hrášek z lusků, ale jako hrášek přestárlý - tvrdý a hlavně hořký. Tak jsem se rozhodla ho uvařit a po ani ne pěti minutách varu ochutnala a zjistila, že už hořký není. Tak jsem ho hned odstavila, smíchala s nastrouhanou červenou řepou, bohatě okořenila, trošku kefíru a mletých slunečnicových semínek a je z toho docela dobrá záležitost.
Otázkou ovšem je, jak se to bude trávit.

Určitě lépe, než bez naklíčení.

Autor:  Kometa [ sob říj 02, 2010 12:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Tak to určitě, spíš je otázkou, jestli by nebylo lepší ten hrách vařit déle, aby uplně změknul na kaši. Možná zkusím někdy provést test, část uvařit jen 5 min, část třeba půl hodiny a jíst dva dny po sobě se stejnou přílohou. Ale teď bohužel ne, chci si zítra střihnout jaterní očistu.

Autor:  Paul [ pát lis 26, 2010 7:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda-li má smysl namáčet mák.
Bude pak lépe stravitelný? (asi ano pokud mák obsahuje enzymové inhibitory...?)

Zkoušel jsem jej namáčet po dobu 3 dní, klíčky jsem ovšem neregistroval.
Jediná vada na kráse byla, že jsem měl problém s pomletím takového máku.
Strojek se pořád ucpával...

Díky za odpověď

Autor:  Jarda [ pát lis 26, 2010 10:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Paul píše:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda-li má smysl namáčet mák.
Bude pak lépe stravitelný? (asi ano pokud mák obsahuje enzymové inhibitory...?)

Zkoušel jsem jej namáčet po dobu 3 dní, klíčky jsem ovšem neregistroval.
Jediná vada na kráse byla, že jsem měl problém s pomletím takového máku.
Strojek se pořád ucpával...

Díky za odpověď

Určitě to vhodné je, jako u jakéhokoliv jiného semene, ale pak bych ho rozhodně nezkoušel umlít, to je asi nesmysl, já ho pak zásadně odšťavňuji na dvouhřídelovém odšťavňovači, což jde snadno a výsledný produkt je výborný.

Autor:  Paul [ ned pro 26, 2010 11:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Dobrý den,

měl bych na Vás Jardo několik otázek ohledně klíčení.
Z těchto stránek jsem si odnesl poznatek, že podstatou klíčení je odblokování enzymových inhibitorů a aktivace enzymů, což zapřičiňuje lepší strávení daných plodin.

1) Co se stane s těmito inhibitory? Chemickými procesy se zneutralizují, nebo se vylujují do vody a tuto je pak třeba vylít? (pokud do vody, neškodí pak třeba pít vodu z namočených mandlí jak jste poradil v jednom příspěvku?)

2) Pokud semeno nejdříve rozdrtím/rozemelu, mohou pak z něj namočením být odstraněny inhibitory a probuzeny enzymy? (toto by se hodilo např. u máku nebo lněných semínek, kdy je prakticky nemožné je pomlít namočené. Na zahraničních fórech o "living foods" někteří zkoušejí naklíčený mák usušit v sušičce a pak pomlet, což mi ale přijde jako velice komplikovaný proces...)

Děkuji za odpověď

Autor:  Jarda [ pon pro 27, 2010 11:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Paul píše:
Dobrý den,

měl bych na Vás Jardo několik otázek ohledně klíčení.
Z těchto stránek jsem si odnesl poznatek, že podstatou klíčení je odblokování enzymových inhibitorů a aktivace enzymů, což zapřičiňuje lepší strávení daných plodin.

1) Co se stane s těmito inhibitory? Chemickými procesy se zneutralizují, nebo se vylujují do vody a tuto je pak třeba vylít? (pokud do vody, neškodí pak třeba pít vodu z namočených mandlí jak jste poradil v jednom příspěvku?)

2) Pokud semeno nejdříve rozdrtím/rozemelu, mohou pak z něj namočením být odstraněny inhibitory a probuzeny enzymy? (toto by se hodilo např. u máku nebo lněných semínek, kdy je prakticky nemožné je pomlít namočené. Na zahraničních fórech o "living foods" někteří zkoušejí naklíčený mák usušit v sušičce a pak pomlet, což mi ale přijde jako velice komplikovaný proces...)

Děkuji za odpověď

1) Jde o chemické látky, které se rozloží při klíčení semene, vodu určitě pít můžete jde o metodu ověřenou praxí.
2) Primárně musíte klíčit a teprve potom mlít, jinak se již ze semene stává mrtvý produkt a odblokování není možné.

Autor:  Host [ ned dub 03, 2011 11:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Host píše:
Jarda píše:
Vojtěška je špičková, ale blbě se klíčí, pokud máte nějaký vhodný a jednoduchý postup, tak se o něj podělte, každému se to nedaří a lidé si určitě nechají rádi poradit.
Alfu klíčím ve skleněném truhlíku stejným způsobem jako luštěniny, žádné extra misky nebo vata. Jediné co jsem musel pořešit je výplach s mini semínky takže dělám slévání přes malý plastový cedník. Po 2 dnech se ale už dají slévat i přes ruku/víčko/cokoliv.
Začínám namáčením přes noc asi 10 hodin (ikdyž malým semenům prý stačí i poloviční doba), ráno vodu vyleju, zakryju listem tvrdého papíru a dám do kouta v pokoji. Proplachuju a cedím 2x denně (v 5h ráno a v 17h odpoledne) což bohatě stačí. Po přibližně 4-5 dnech když jsou klíčky dostatečně velké je hodím k oknu, aby slunce podnítilo tvorbu chlorofylu a vyrašily zelené lístky...
Takže tady je update postupu včetně fota

Obrázek

Autor:  Sikora [ ned dub 03, 2011 6:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Dobrý den, mohl byste mi poradit kde sehnat semínka vojtěšky pro zasetí?díky

Autor:  Host [ ned dub 03, 2011 8:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Sikora píše:
Dobrý den, mohl byste mi poradit kde sehnat semínka vojtěšky pro zasetí?díky
Už jsem tu uváděl, že mám odzkoušenu tuto značku http://eshop.provita.cz/alfalfa-semena- ... a/d-70438/ ale myslím, že semínky z jakékoliv zdravé výživy chybu neuděláš.

Autor:  Jarda [ pon dub 04, 2011 10:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Host píše:
Alfu klíčím ve skleněném truhlíku stejným způsobem jako luštěniny, žádné extra misky nebo vata. Jediné co jsem musel pořešit je výplach s mini semínky takže dělám slévání přes malý plastový cedník. Po 2 dnech se ale už dají slévat i přes ruku/víčko/cokoliv.
Začínám namáčením přes noc asi 10 hodin (ikdyž malým semenům prý stačí i poloviční doba), ráno vodu vyleju, zakryju listem tvrdého papíru a dám do kouta v pokoji. Proplachuju a cedím 2x denně (v 5h ráno a v 17h odpoledne) což bohatě stačí. Po přibližně 4-5 dnech když jsou klíčky dostatečně velké je hodím k oknu, aby slunce podnítilo tvorbu chlorofylu a vyrašily zelené lístky...
Takže tady je update postupu včetně fota

Obrázek

Pěkný výsledek, mě z té vojtěšky vždy málem šlehlo.

Autor:  Jarda [ pon dub 04, 2011 10:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Sikora píše:
Dobrý den, mohl byste mi poradit kde sehnat semínka vojtěšky pro zasetí?díky

Semena seženete v jakékoliv zdravé výživě, nebo i v zahrádkářských potřebách.

Autor:  merlin0205 [ ned čer 05, 2011 5:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Klíčení semen

Dobrý den,

byl mi dovezen z UK sprouter na naklicovani semen. Bohuzel je u nej jen anglicky navod.
Na ceskem internetu jsem ho nasel treba tady http://www.nejodstavnovac.cz/healthyspr ... i-souprava .
Nemate nekdo cesky navod k tomuto sproteru?

Moc dekuji

Mirek

Stránka 613 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/