NOWOCAYN píše:
zuzis : pokiaľ viem, tak sa má dodávať meď v pomere ku zinku v rozmedzí 1:8 až 1:10.
to Jarda : Pán Jarda, neodporúčate denne suplementovať viac, ako 4mg medi (12 kvapiek chloridu meďnatého od Vás). Takže som tomu pre každý prípad prispôsobil užívanie zinku, ktoré teraz denne neprekračuje množstvo 40mg (aby bol zachovaný pomer). Alebo - je možné zdvihnúť zinok na 150mg napríklad na mesiac, no zároveň zdvihnúť meď na 15mg tiež po dobu mesiaca, alebo aspoň súčasné (ale oddelene) užívanie medi a zinku v pomere 1:10 v množstve aspoň 12mg medi : 120mg zinku ? Pretože dopovať zinok (ktorého mám nedostatok) v denných dávkach vyšších ako 40mg som ochotný len vtedy, ak bude v takomto pomere s meďou ..... meď:zinok = 1:10.
Ďakujem za odpoveď.
Všeobecne len také info.... dva mesiace som dopĺňal jód formou prášku z kelpu, kde som si vyrátal také množstvo dennej dávky prášku z kelpu, aby to množstvo obsahovalo 5-6mg jódu. Zmeral som si dva dni po sebe teplotu pod jazykom, a bola chabých 35,9 prvý deň a 35,8 stupňov Celzia druhý deň. Takže z 35,6 stupňov Cezia, je to dosť malé zlepšenie teploty za 2 mesiace denného dodávania 5-6mg jódu (a to je 37 krát väčšia dávka, ako nezmyselná doporučovaná denná dávka WHO = 150mcg), a urobilo to len takú malú zmenu... preto sa teším sa na Lugolov roztok, ktorý nie je tak hlboko do kapsy ako riasy kelp v prášku (i keď sa možno môže prášok z kelpu s účinkom používať ako udržovacia dávka jódu...i keď si myslím, že to nebude dostatočné....), kde ma vyjde denná dávka 5-6mg jódu z kelpového prášku na 50 centov. Ale - chutí to celkom fajn. I keď neviem, či nebude ten kelp v sebe akumulovať aj nejaký "sajrajt" z mora, a aká bude vstrebateľnosť toho jódu z kelpu (lebo sa v ňom môžu, a pravdepodobne aj nachádzajú "antinutrienty" - resp. látky škodlivého charakteru, ktoré budú horšiť vstrebateľnosť jódu). Pretože v dnešnej dobe sú veci pochádzajúce z mora (napr. riasy) aj dosť často znečistené toxickými kovmi....
Dodržovat nějaký uznaný poměr je nesmysl, musíte vyhovět potřebám těla a to na žádný schválený poměr určitě nepřistoupí. Pokud vám chybí zinek, tak dodávejte klidně i 200 mg denně, ale měď je ve větších dávkách značně toxická, čili zde pouze 3 mg a v extrémním případě 4 mg, více určitě ne. U toho jódu, když jsem to kdysi rovnal, tak jsem nakonec bral 80 kapek denně, přičemž každá měla 1,39 mg jódu a celkově jsem tedy bral více než 110 mg čistého jódu denně. Toto neuvádím jako návod hodný kopírování, jenom vám umožňuji představu o možnostech těla při rovnání jódu, ale každé tělo se může chovat jinak a dá se tím i zabít, čili určitě je na místě opatrnost.