Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Orechy, semienka
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=342
Stránka 732

Autor:  Jarda [ pát úno 26, 2010 9:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

NOWOCAYN píše:
Mám otázku ohľadom para orechu. Je najlepšie jesť ho nalačno, napríklad 5 minút po vypití vody z namočeného suš. ovocia ( asi 0,5 L ) a potom o 20 minút na to zjesť ovocie ? Nebude sa "biť" s ovocím ? Je to len jeden kus ( maximálne dva ) denne, chcem z toho vyťažiť maximum. Ďakujem za odpoveď.

Podle mého názoru s tím není žádný problém ani když to sníte rovnou s tím ovocem, ale samostatně je to lepší a zapít trochou čerstvé šťávy, to se pak stráví ideálně.

Autor:  NOWOCAYN [ ned úno 28, 2010 8:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Mám otázku : Zaobstaral som si bio sézamové nelúpané semiačka. Meliem ich v mlynčeku na mak ( som rád, že som ho opýtal od dedka...super vec je to ), a napadlo mi ich potom pomleté namočiť asi na 6 hodín do odmrznutej kremíkovej ( vďaka šungitu ) vody. Myslíte ( na tom aká voda to je asi nezáleží... ), že takto budú živiny zo sézamového semiačka ešte lepšie vstrebané ? Totiž keď som ich nechal vo forme celého zrniečka asi 10 hodín, a už akoby začali klíčiť... jedli sa veľmi zložito, jedno sústo ( 2 čajové lyžičky ) som musel kusať asi až 200 krát, aby som bol spokojný s finálnou konzistenciou na prehĺtnutie, pričom 70 gramov v suchom stave - to je dobrých 10-15 minút na zjedenie... Také "naklíčené" totiž nešlo mlieť, a ešte nemám ten odšťavovač...
Je mi jasné, že pomleté už vo vode neznásobia obsah vitamínov a enzýmov, ale nie je s nimi potom v ústach taká "babračka".
Takže to mám obmieňať ? Alebo sa vykašľať na sézam so šupkou a kupovať bez šupky ? So šupkou mi to príde prirodzenejšie...
Ďakujem za odpoveď.

Autor:  Jarda [ ned úno 28, 2010 9:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

NOWOCAYN píše:
Mám otázku : Zaobstaral som si bio sézamové nelúpané semiačka. Meliem ich v mlynčeku na mak ( som rád, že som ho opýtal od dedka...super vec je to ), a napadlo mi ich potom pomleté namočiť asi na 6 hodín do odmrznutej kremíkovej ( vďaka šungitu ) vody. Myslíte ( na tom aká voda to je asi nezáleží... ), že takto budú živiny zo sézamového semiačka ešte lepšie vstrebané ? Totiž keď som ich nechal vo forme celého zrniečka asi 10 hodín, a už akoby začali klíčiť... jedli sa veľmi zložito, jedno sústo ( 2 čajové lyžičky ) som musel kusať asi až 200 krát, aby som bol spokojný s finálnou konzistenciou na prehĺtnutie, pričom 70 gramov v suchom stave - to je dobrých 10-15 minút na zjedenie... Také "naklíčené" totiž nešlo mlieť, a ešte nemám ten odšťavovač...
Je mi jasné, že pomleté už vo vode neznásobia obsah vitamínov a enzýmov, ale nie je s nimi potom v ústach taká "babračka".
Takže to mám obmieňať ? Alebo sa vykašľať na sézam so šupkou a kupovať bez šupky ? So šupkou mi to príde prirodzenejšie...
Ďakujem za odpoveď.

Pořád šetříte a stále vyhazujete, kde je selský rozum. Všude tady píšu, že bio je podvod a vyhazování peněz a vy to stále nechápete, začněte používat i mozek. Zrno se probudí k životu pouze celé, po rozemletí ho pouze donutíte hnít. To si to po namočení raději rozmixujte na mléko a vypijte, nemusíte to ani kousat.

Autor:  NOWOCAYN [ ned úno 28, 2010 11:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Ďakujem za odpoveď - to s tým hnitím mi došlo až teraz... skúsim kompromis - jednu hodinu. Orechové/semenné mlieko si totiž zatiaľ nemám ako robiť.
Čo sa týka Bio, založím nové vlákno. Ak to vlákno založené na Vašej stránek už je, tak ma prosím na to upozornite. Ďakujem \":-)\". A dúfam, že to vlákno na tento veb "neprivedie" nejakých ortodoxných zástancov Bio, ktorí by útočili, alebo sa vyhrážali za to, že niečo spochybňujete/spochybňujeme. Ale to je hádam každému jasné, že na internete a všade ( asi okrem televízie a rozhlasu... ) je sloboda slova. \":)\"

Autor:  Jarda [ pon bře 01, 2010 8:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

NOWOCAYN píše:
Ďakujem za odpoveď - to s tým hnitím mi došlo až teraz... skúsim kompromis - jednu hodinu. Orechové/semenné mlieko si totiž zatiaľ nemám ako robiť.
Čo sa týka Bio, založím nové vlákno. Ak to vlákno založené na Vašej stránek už je, tak ma prosím na to upozornite. Ďakujem \":-)\". A dúfam, že to vlákno na tento veb "neprivedie" nejakých ortodoxných zástancov Bio, ktorí by útočili, alebo sa vyhrážali za to, že niečo spochybňujete/spochybňujeme. Ale to je hádam každému jasné, že na internete a všade ( asi okrem televízie a rozhlasu... ) je sloboda slova. \":)\"

Svoboda slova není nikde, ale to mě zajímá, já jsem zvyklý své názory volně šířit a na oponenty se nijak neohlížím. Pokud mě za to nemůže někdo zavřít, tak to neřeším.

Autor:  Host [ sob bře 27, 2010 7:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Dají se upotřebit i mleté jádra lískových ořechů, třeba jako posyp salátů apod. ?

Autor:  Sybilla [ sob bře 27, 2010 8:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Host píše:
Dají se upotřebit i mleté jádra lískových ořechů, třeba jako posyp salátů apod. ?

Ja to bežne robím. Nasypem akékoľvek mleté semienka alebo orechy, nielen lieskové, do jogurtu alebo kefíru, primiešam do pohanky alebo pšena/jáhel a pod. Lisujem ich aj do šťavy v odšťavovači. Mleté rozmiešaj s troškou medu a nastrúhaným jablkom, je to bašta, lepšie ako koláč \":)\" Orechy nejem celé, vždy pomleté, lebo si myslím, že moja tráviaca sústava už bola dosť poničená a tak jej treba odľahčiť. Pomleté sa podľa mňa aj lepšie strávia.

Autor:  Xion [ ned bře 28, 2010 1:49 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Bol som v domneni, ze orechy/semienka z obchodov su surove, tento rozhovor na vitarianovi ma fakt zneistil. Pane boze, to snad nieje pravda.
kveta píše:
sarko, asi te moc nepotesim, ale vsechny orechy zpracovane pro velkoobchod jsou susene za vysokych teplot. navic po suseni zase natahnou vlhkost a znovu se susi. pak se napousti nejakym plynem proti plisnim. ale ne jen orechy pro velkoobchod prochazi horkou vlnou, i fruitarianka anne, kterou jsem pred par lety s mangem navstivila, se svym muzem susi za vykosych teplot orechy makadamia ve slupce, spis tlusty tuhy skorapce, a to nekolik dni, aby jim orechy nez je staci prodat na trhu nezplesnively. takze orechy pokud je chces raw jenom od nekoho ze zahradky, a pomalu susit za nizkych teplot doma u topeni

Xion píše:
To vazne? Tak toto som nevedel. Aj Paraorechy sa susia?
Vlasske kupujem od ludi z thru, ti to robia asi dobre. Lieskovce sa tiez susia?
Tie mandle, ak to je pravda, tak to su vlastne uz pokazene tuky. \":-(\"
Lanove semienko a sezamove sa snad nemusi susit. A co dynove semienka, tie susia tiez za vysokych teplot?
Napadlo ma, ze dalo by sa to overit tak, ci vyklici, ak vyklici tak je dobre, dalo by sa to u mandli testnut?
Ozaj, slnecnica sa tiez susi?

kveta píše:
xione, je to tak, i para orechy se susi i liskace, proste vsechny orechy a semena. seminka urcite kratsi dobu, jsou mensi, ale taky se susi. muj tata pestuje kazdy rok uz mnoho let mak do buchet a na ovocny knedliky a tak, a ten ho taky susi, ale prirodne na slunicku. jinak by mak zplesnivel. cerstvy orechy a seminka obsahuji velke procento vody. kazdy, kdo mel tu moznost je jist cerstve hned po sklizni si toho vsimne. jinak ten test s klicenim, je dobry napad, co vyklici ma v sobe zivot. je mozny, ze jsou spolecnosti, ktery susi za nizsich teplot a timto by se to dalo zjistit. u mandli to samozremne je taky mozne otestovat. jinak nevim, jak dlouho to trva nez jaky ktery orech vyklici, u semen by to melo byt mnohem ryhlejsi.

Hugo z Hor píše:
Asi se suší všecko co se dodává do márketů. A jak bylo zmiňováno, taky se to napouští chemií.
Já tedy kupuju občas slunečnicové semínka na sluněnky, které ovšem s přicházejícím oteplením s klidným svědomím nahrazuji čerstvým a kvalitativně se již zlepšujícím ovozelem.
A řeším to tak, že vždycky koupím půlkilové balení, z toho nechám tak 50-60 semínek naklíčit a pak se pozná, jestli to ještě žije či ne. Z mých pozorování vyplynulo, že nejhorší jsou slunečnice z Tesca (propláchnuto za den tak 5-6x, voda připomíná pomeje od uklízečky umývající podlahu na nádraží Ostrava Svinov, úspěšnost naklíčení 0% - opravdu nevzejde ani jedno. Ale možná se to už změnilo, naposledy jsem testoval 150 či 200g balení loni na jaře. A „vyrobeny” byly v EU. A krom slunečnic se v balení objevilo několik zrnek nevábně vypadající pšenice).

A na opačné straně jsou paradoxně slunečnice z Lidla - 500g (voda je mnohem čistší, stačí propláchnout za den tak 1-2x, naklíčí tak 80% semínek)
Mezi tím jsou slunečnice z alberta, hrušky. Kupoval jsem i ve zdravé výživě a musím říci, že možná jsou bez přídatné chemie, ale zcela jistě byly tepelně umrtvené, jelikož nevzešly také - myslím to byly Country life, made in china.
Vlašáky neřeším - mám zatím vlastní z chalupy. A lískáče v márketech nekupuju - neskutečně mně smrdí a nechutnají. Loni jsem koupil v Olomouci od trhovkyně, ty jsou dobré, akorát dají práci při louskání. Ale o to víc si je pak vychutnám.
No a mandle - za rok sním tak 300g močolupů. Vlastně možná i víc, dávám je do masových placek (:-)

Kešu si občas také dopřeju, naposledy jsem kupoval loni mysím 2 kila u Terez, ještě ale jeden kilový balík mám v komoře a momentálně není na ně chuť, byť jsou opravdu dobré.

Tolik z mé strany na téma ořechy.


Jarda, co na to hovorite? To by zaroven vysvetlovalo, preco Vam vtedy slnecnica neklicila dobre. Pretoze, mne vtedy vyklicila skoro vsetka. Dost teda asi zavisi, ako to vyrobca spracuje, no bol som v tom, ze ide o surovu stravu, no ked to susi napriklad pri 60 stupnoch, tak zbohom enzymi. Neverim, ze to susia niekde na slniecku.
Ten test s klicivostou by bol dost smerodatny, minimalne lan chcem otestovat, ten snad nepokazili. Rovnako sezam a dynove semienka nebudu problem. Ale ako overit tie paraorechy a mandle, to vobec netusim, ako klicit. A rovnako ma znepokojuje mak, ten asi tiez nesusia na slnku.

Autor:  Jarda [ ned bře 28, 2010 8:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
Bol som v domneni, ze orechy/semienka z obchodov su surove, tento rozhovor na vitarianovi ma fakt zneistil. Pane boze, to snad nieje pravda.
kveta píše:
sarko, asi te moc nepotesim, ale vsechny orechy zpracovane pro velkoobchod jsou susene za vysokych teplot. navic po suseni zase natahnou vlhkost a znovu se susi. pak se napousti nejakym plynem proti plisnim. ale ne jen orechy pro velkoobchod prochazi horkou vlnou, i fruitarianka anne, kterou jsem pred par lety s mangem navstivila, se svym muzem susi za vykosych teplot orechy makadamia ve slupce, spis tlusty tuhy skorapce, a to nekolik dni, aby jim orechy nez je staci prodat na trhu nezplesnively. takze orechy pokud je chces raw jenom od nekoho ze zahradky, a pomalu susit za nizkych teplot doma u topeni

Xion píše:
To vazne? Tak toto som nevedel. Aj Paraorechy sa susia?
Vlasske kupujem od ludi z thru, ti to robia asi dobre. Lieskovce sa tiez susia?
Tie mandle, ak to je pravda, tak to su vlastne uz pokazene tuky. \":-(\"
Lanove semienko a sezamove sa snad nemusi susit. A co dynove semienka, tie susia tiez za vysokych teplot?
Napadlo ma, ze dalo by sa to overit tak, ci vyklici, ak vyklici tak je dobre, dalo by sa to u mandli testnut?
Ozaj, slnecnica sa tiez susi?

kveta píše:
xione, je to tak, i para orechy se susi i liskace, proste vsechny orechy a semena. seminka urcite kratsi dobu, jsou mensi, ale taky se susi. muj tata pestuje kazdy rok uz mnoho let mak do buchet a na ovocny knedliky a tak, a ten ho taky susi, ale prirodne na slunicku. jinak by mak zplesnivel. cerstvy orechy a seminka obsahuji velke procento vody. kazdy, kdo mel tu moznost je jist cerstve hned po sklizni si toho vsimne. jinak ten test s klicenim, je dobry napad, co vyklici ma v sobe zivot. je mozny, ze jsou spolecnosti, ktery susi za nizsich teplot a timto by se to dalo zjistit. u mandli to samozremne je taky mozne otestovat. jinak nevim, jak dlouho to trva nez jaky ktery orech vyklici, u semen by to melo byt mnohem ryhlejsi.

Hugo z Hor píše:
Asi se suší všecko co se dodává do márketů. A jak bylo zmiňováno, taky se to napouští chemií.
Já tedy kupuju občas slunečnicové semínka na sluněnky, které ovšem s přicházejícím oteplením s klidným svědomím nahrazuji čerstvým a kvalitativně se již zlepšujícím ovozelem.
A řeším to tak, že vždycky koupím půlkilové balení, z toho nechám tak 50-60 semínek naklíčit a pak se pozná, jestli to ještě žije či ne. Z mých pozorování vyplynulo, že nejhorší jsou slunečnice z Tesca (propláchnuto za den tak 5-6x, voda připomíná pomeje od uklízečky umývající podlahu na nádraží Ostrava Svinov, úspěšnost naklíčení 0% - opravdu nevzejde ani jedno. Ale možná se to už změnilo, naposledy jsem testoval 150 či 200g balení loni na jaře. A „vyrobeny” byly v EU. A krom slunečnic se v balení objevilo několik zrnek nevábně vypadající pšenice).

A na opačné straně jsou paradoxně slunečnice z Lidla - 500g (voda je mnohem čistší, stačí propláchnout za den tak 1-2x, naklíčí tak 80% semínek)
Mezi tím jsou slunečnice z alberta, hrušky. Kupoval jsem i ve zdravé výživě a musím říci, že možná jsou bez přídatné chemie, ale zcela jistě byly tepelně umrtvené, jelikož nevzešly také - myslím to byly Country life, made in china.
Vlašáky neřeším - mám zatím vlastní z chalupy. A lískáče v márketech nekupuju - neskutečně mně smrdí a nechutnají. Loni jsem koupil v Olomouci od trhovkyně, ty jsou dobré, akorát dají práci při louskání. Ale o to víc si je pak vychutnám.
No a mandle - za rok sním tak 300g močolupů. Vlastně možná i víc, dávám je do masových placek (:-)

Kešu si občas také dopřeju, naposledy jsem kupoval loni mysím 2 kila u Terez, ještě ale jeden kilový balík mám v komoře a momentálně není na ně chuť, byť jsou opravdu dobré.

Tolik z mé strany na téma ořechy.


Jarda, co na to hovorite? To by zaroven vysvetlovalo, preco Vam vtedy slnecnica neklicila dobre. Pretoze, mne vtedy vyklicila skoro vsetka. Dost teda asi zavisi, ako to vyrobca spracuje, no bol som v tom, ze ide o surovu stravu, no ked to susi napriklad pri 60 stupnoch, tak zbohom enzymi. Neverim, ze to susia niekde na slniecku.
Ten test s klicivostou by bol dost smerodatny, minimalne lan chcem otestovat, ten snad nepokazili. Rovnako sezam a dynove semienka nebudu problem. Ale ako overit tie paraorechy a mandle, to vobec netusim, ako klicit. A rovnako ma znepokojuje mak, ten asi tiez nesusia na slnku.

To máte těžké, takových vymožeností civilizace je bohužel opravdu mnoho a všechno to stejně neuhlídáte. Také musíte někdy i žít a z toho důvodu se domnívám, že je vhodné to zase tak úzkostlivě nezkoumat a konat pravidelně očistné procedury, které případné nedostatky také docela slušně eliminují. Uvědomte si, že naši předci také jedli zaplísněné, či jinak pokažené potraviny a vše celkem fungovalo, až do příchodu obchodních řetězců a mocného chemicko-potravinářského průmyslu, čili já bych vyřadil to evidentně škodlivé, ale pravidelně provádět zkoušky klíčivosti, to již mě připadá opravdu až moc, ale pokud na to máte čas, tak proč ne.

Autor:  Host [ ned bře 28, 2010 12:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Sybilla píše:
Ja to bežne robím. Nasypem akékoľvek mleté semienka alebo orechy, nielen lieskové, do jogurtu alebo kefíru, primiešam do pohanky alebo pšena/jáhel a pod. Lisujem ich aj do šťavy v odšťavovači. Mleté rozmiešaj s troškou medu a nastrúhaným jablkom, je to bašta, lepšie ako koláč \":)\" Orechy nejem celé, vždy pomleté, lebo si myslím, že moja tráviaca sústava už bola dosť poničená a tak jej treba odľahčiť. Pomleté sa podľa mňa aj lepšie strávia.
Mě napadá je zkusit jako příměs do čokolády kterou dělám takto: pomleté raw kakaové boby+med+rozinky. Vznikla by tak oříšková čokoláda. Někdy tam dávám strouhaný kokos a je taky skvělý...

Autor:  Sybilla [ ned bře 28, 2010 1:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Host píše:
Mě napadá je zkusit jako příměs do čokolády kterou dělám takto: pomleté raw kakaové boby+med+rozinky. Vznikla by tak oříšková čokoláda. Někdy tam dávám strouhaný kokos a je taky skvělý...

Bude tam dosť tuku, aby sa to nejak spojilo a držalo pokope? Ale vyzerá to dobrý nápad, aj keby sa to malo vyjedať lyžičkou \":)\" .

Autor:  Host [ ned bře 28, 2010 2:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

[quote="Sybilla":3vftyep6]Bude tam dosť tuku, aby sa to nejak spojilo a držalo pokope? Ale vyzerá to dobrý nápad, aj keby sa to malo vyjedať lyžičkou \":)\" .[/quote:3vftyep6]Med to spolehlivě spojí do takové tuhší pasty. Běžně to jím užičkou, hlavně před sportem vynikající energy-bomb \

Autor:  NOWOCAYN [ ned bře 28, 2010 5:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

akurát to, že med sa neznáša takmer so všetkým...

Autor:  Sybilla [ ned bře 28, 2010 7:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

NOWOCAYN píše:
akurát to, že med sa neznáša takmer so všetkým...

med možno kombinovať s ovocím, orechmi, nekysnutými cestovinami.

Autor:  Xion [ ned bře 28, 2010 7:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Mne med vzdy zhorsil travenie, a netravi sa mi velmi dobre ani sam o sebe. Preto ma to demotivovalo vyrabat taketo sladke gulicky, respektive som zacal pouzivat hrozienka, datle a melasu. Ale i tak ma to velmi nebavi, vzdy mi po nich bolo tazko, a to ma odradilo blbnut s tym. Radsej som si dal ovocie a bolo mi fajn. \":-)\" Takze gulickoval som este v casoch kandidy. \":-)\"

Stránka 732 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/