Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 12:39 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob črc 23, 2016 9:40 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
Kámo, proč něco tak dobrého, jako je bryndza, mícháš s myšlenkami, měřením, uváhami o metabolismu atd.? Já když se dostanu k bryndze (dobré ... bohužel již dávno nemám ovce a soused již také ne) ukrojím si tlustý krajíc toho nejlepšího chleba a navrstvím tam osminku, tedy 125 g bryndzy, a celé to sežeru. Skvělé je k tomu jedno velké zralé rajče nebo ředkvičky. Zaplácnutý je člověk ovšem na půl dne, je to hodně jídla. Ale skvělého. Nebo krajíc chleba nahradit velikou vařenou bramborou, ve slupce. Z bryndzy si často usmolím polévku - demikát, je jednoduchá a lahodná.
Nevím, o čem pořád spekuluješ ....

No o tom, že "bryndzové mlieko" mi zahasí trávenie, a samotná bryndza by bola predsa len príliš slaná dať si ju "len tak" 30 minút pred jedlom.... Pravdepodobne by mi aj samotná bryndza hasila kyselinu chlorovodíkovú.... Nerobí to však v kombinácii s naklíčenou varenou strukovinou a maslom + vývarom. Lenže ja si ju chcem dať SAMOTNÚ, lebo mi ide o čo najmenšiu porciu (energetickú aj veľkostne) niečoho, čo má dostatok bielkovín živočíšneho pôvodu..... Preto skúsim tých 5 kvapiek HCL, hoci nerád... Alebo si mám do bryndzového mlieka uvaliť chilli ? ... \":D\" ... no neviem.... asi radšej tých 5 kvapiek HCL (pred bryndzovým mliekom)...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob črc 23, 2016 10:49 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Tyjo, pokud nedokážeš sníst čtvrt kila bryndzy bez "kapek HCl", nemáš zrovna dobrý metabolismus. Jsi vůbec Slovák? \":D\"
(já má bryndzu strašně rád, cca od šesti let, kdy jsme byli poprvé na Malé Fatře, tam byly ještě salaše a stáda ovcí a bryndza a žinčica na každém kopci).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned srp 21, 2016 9:07 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
No, ja ho tak "pi-jem", lebo ho aj pijem aj jem zároveň....... Totiž do jednej porcie (750ml kefíru) si pridám vždy 140g masla (a iné veci - nejaké ovocie a trochu medu, často aj karobový prášok)..... Vtedy je to pre mňa plnohodnotné jedlo.
Teraz si "naložím" prvý krát s domácimi (od dedka) marhuľami... Kefírová várka sa mi práve dokončuje (idem zliať), rozmixujem asi 200ml kefíru so 150g marhúľ, pridám trochu medu, a nechám "sekundárne" fermentovať (už bez kefírových zŕn, tie idú do nového mlieka) v chladničke v hermeticky uzavretej sklenenej nádobe (1,5L), do napozajtra (lebo na zajtra už kefír budem mať - banánovy - z viac čierneho než žltého banánu - taký je najlepší).

Podle mě je to blbost do kefíru cokoliv dávat, to pak okamžitě kvasí a trávení se tím určitě nezlepší. Med patrně kvasné procesy sice zpomalí, ale určitě nezastaví. Ajurvéda ne nadarmo tvrdí že kysané mléčné produkty se nemají s ničím míchat a už vůbec ne s obilím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned srp 21, 2016 9:09 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
OTÁZKA OHĽADOM KEFÍRU (č. 2) : Koľko percentné zníženie mliečneho cukru môžem očakávať pri 24 hodinovom fermentovaní kefíru v izbovej teplote s prídavkom 12-36 hodinového sekundárneho fermentovania (ale už bez kefírových zŕn) v chladničke ? .... Kravské mlieko má okolo 4,5g mliečneho cukru na 100ml........ To je v prípade 750ml kefíru zhruba 34g mliečneho cukru... Rád by som pri robení kefíru premenil na kyselinu mliečnu ASPOOOOŇ 17g mliečneho cukru..... Či sa dá aj viac ? ... Ideálne 80% a viac...

Na to nedovedu odpovědět, konečné číslo je hodně závislé na konkrétních podmínkách a nelze tedy nijak garantovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned srp 21, 2016 9:12 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Dnes som začal deň so 100g bryndze (zriedenej s 2dcl vody), a pol hodinu na to som si dal kefír s banánom a maslom.
Kefír s banánom a maslom mi sám o sebe problém nerobí, ale dnes som cítil nejaký čas po jeho vypití pocit, akoby som mal málo žalúdočných štiav (ale bez pocitu knedlíku v krku a bez pocitu pálenia, len som mal trošičku horko v hrdle, ale nie za žlčou). Asi mám čiastočný nedostatok žalúdočných štiav (stále).
Otázka preto znie : Mám urobiť nejaké opatrenie pred takýmito raňajkami ? Napr. si dať 5 kvapiek 3,5% HCL do 1dcl vody ? HCL som nepoužil už mesiace (ale tá sa nepokazí)... Mám dojem, akoby za to mohla bryndza... Už totiž po jej vypití som cítil, že to nejak nie je ono, akoby mi uhasila tráviace šťavy...... Pritom bryndza je vysokokoncentrovaný mliečny produkt, s vysokým obsahom už predtrávených bielkovín.... To je super, lebo pri dvoch jedlách denne ("bryndzové mlieko a za tým o pol hodinu kefír - to počítam ako jedno jedlo), kde by som si najradšej rozdelil bielkoviny fifty-fifty, by som chcel mať okolo 50% bielkovín mliečneho pôvodu (fermentované mliečne produkty)... Teraz už dlhšiu dobu mávam denne okolo 75g bielkovín, pričom vážim okolo 79kg...A pravidelne posilňujem...... Asi by som mal navýšiť bielkoviny aspoň o tých 20g... Preto sa pokúšam zaradiť aj tú bryndzu... Len nechcem, aby mi "uhasínala" tráviaci oheň...

Podle mě děláte blbost s tím odstupem, kdy do žaludku, kde již probíhá trávení nacpete další jídlo, což je hovadina a hned je problém. Jinak HCl před jídlem by to asi zlepšila, nicméně i tak je hovadina jíst po půl hodině. Jinak velké množství vápníku v této mléčné stravě obsažené může HCl docela silně neutralizovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř srp 31, 2016 9:03 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Jarda píše:
...Jinak velké množství vápníku v této mléčné stravě obsažené může HCl docela silně neutralizovat.

Bryndzu si už len miešam do klíčenej varenej strukoviny. Konzumovanie kefíru s maslom a čokoládou či bobuľovitým ovocím (+ proteín do toho) mi neznižuje kyselinu (nikdy po tom nemám problém s trávením), takže pohodka \":-)\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř srp 31, 2016 9:06 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Predvčerom som si dal robiť kefír, asi 200g kefírových hubiek na 500ml nepasterizovaného mlieka...24 hodín bol vonku, 24 hodín v chladničke ešte s hubkami.... Dal som ho precediť (oddeliť od kefírových hubiek), a zrazu... je ho len 350ml......... Čo sa stalo ? To sa vyparilo až toľko vody ??? ... Alebo ? ... Kde to zmizlo ? ... Hubky som dôkladne premiešal na sytku s vareškou....čiže tam ostalo možno len max. 10ml kefíru na nich....
Môžem rátať s tým, že v tom vzniknutom kefíre je stále toľko bielkovín a tukov, koľko bolo v 500ml mlieka, z ktorého som ten kefír urobil, a že "vyparená" či "požratá" bola len voda a laktóza, čiže sa to akurát viac skoncentrovalo ? \":?\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv zář 01, 2016 9:58 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
STTP, již jsi zkoušel následující trik? Do nádoby dáš velké kameny , které ji vyplní po okraj, pak tam nasypeš drobný štěrk, kerý ji také vyplní po okraj, přidáš písek, syspeš tak dlouho, až je nádoba plná, nakonec tam ještě naliješ vodu. Vše se tam vejde.
A ty se bavíš o biologických a chemických reakcích, tam se přece velké molekuly mohou měnit na menší a naopak, přeměňují se sloučeniny jedna v druhou, hmota se může čechrat či smršťovat ... co vůbec řešíš? Kolik myslíš, že má hmota skupenství, jaké so myslíš, že probíhají děje na atomární úrovni? Dovol matroši, aby žil prodle zákonů stvoření. Ty jen užívej ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát zář 02, 2016 10:41 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
[quote="martina72":2zyt7oig]STTP, již jsi zkoušel následující trik? Do nádoby dáš velké kameny , které ji vyplní po okraj, pak tam nasypeš drobný štěrk, kerý ji také vyplní po okraj, přidáš písek, syspeš tak dlouho, až je nádoba plná, nakonec tam ještě naliješ vodu. Vše se tam vejde.
A ty se bavíš o biologických a chemických reakcích, tam se přece velké molekuly mohou měnit na menší a naopak, přeměňují se sloučeniny jedna v druhou, hmota se může čechrat či smršťovat ... co vůbec řešíš? Kolik myslíš, že má hmota skupenství, jaké so myslíš, že probíhají děje na atomární úrovni? Dovol matroši, aby žil prodle zákonů stvoření. Ty jen užívej ...[/quote:2zyt7oig]
Súhlasím \</div

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob zář 03, 2016 12:31 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
No ten kefir sa ti pekne "scvkrol".

Ked bol vonku, bola ta nadoba otvorena? Ak bolo sucho a teplo, tak sa mohla cast vody odparit.
Inak nemyslim si, ze by mal kefir zas o tolko vacsiu hustotu od mlieka. Ja mam skor pocit, ze Ti na nom v noci niekto tajne bol. Neni tak?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned zář 04, 2016 8:48 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Xion píše:
No ten kefir sa ti pekne "scvkrol".

Ked bol vonku, bola ta nadoba otvorena? Ak bolo sucho a teplo, tak sa mohla cast vody odparit.
Inak nemyslim si, ze by mal kefir zas o tolko vacsiu hustotu od mlieka. Ja mam skor pocit, ze Ti na nom v noci niekto tajne bol. Neni tak?

Do kelu, pomýlil som sa.... Neostalo 350ml, ale 440ml....... Ospravedlňujem sa. A tých 60ml je reálnych...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned zář 11, 2016 6:11 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Xion píše:
No ten kefir sa ti pekne "scvkrol".

Ked bol vonku, bola ta nadoba otvorena? Ak bolo sucho a teplo, tak sa mohla cast vody odparit.
Inak nemyslim si, ze by mal kefir zas o tolko vacsiu hustotu od mlieka. Ja mam skor pocit, ze Ti na nom v noci niekto tajne bol. Neni tak?
Do kelu, pomýlil som sa.... Neostalo 350ml, ale 440ml....... Ospravedlňujem sa. A tých 60ml je reálnych...

Nikdy bych neřekl že může z výroby kefíru vzniknout detektivní zápletka. Hlavně že to mělo šťastný konec a pachatel se přiznal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř zář 14, 2016 8:46 pm 
Offline

Registrován: stř zář 14, 2016 8:41 pm
Příspěvky: 1
Dobry den,
dnes som kv.urazu dostala tetanovku a pred mesiacom som zacala pit domaci kefir - cca.2dl denne. Az potom mi napadlo, ked som moju dnesnu davku uz vypila, ze ked je tak vyborny proti bakteriam, virusom atd., ci nemoze znizit ucinok tetanoveho ockovania? No tu dnesnu varku uz v sebe mam /a zial akurat iba pol hodinu po ockovani som ju vypila \":(\" /, ale ci teraz nemam na par dni radsej kefir vynechat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř zář 14, 2016 9:07 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
katka& píše:
Dobry den,
dnes som kv.urazu dostala tetanovku a pred mesiacom som zacala pit domaci kefir - cca.2dl denne. Az potom mi napadlo, ked som moju dnesnu davku uz vypila, ze ked je tak vyborny proti bakteriam, virusom atd., ci nemoze znizit ucinok tetanoveho ockovania? No tu dnesnu varku uz v sebe mam /a zial akurat iba pol hodinu po ockovani som ju vypila \":(\" /, ale ci teraz nemam na par dni radsej kefir vynechat?

Myslím si, že jste naprosto v koncích a rozhodně vynechte buď každodenní tetanovky nebo každodenní kefír. \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát říj 07, 2016 11:44 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Vytrávi 2-3dcl čistého kefíru (bez prídavku masla či čohokoľvek iného) do hodiny, ak sa vypije na lačný žalúdok asi hodinu po vypití vody ? Ide mi o to, či si môžem dať o hodinu po vypití takého malého množstva kefíru s malou energetickou hodnotou iné jedlo bez toho, aby sa mi to v žalúdku s kefírom zmiešalo. Alebo ma zaujíma, o akýk čas také malé množstvo kefíru opustí žalúdok.
Ďakujem za odpoveď.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz