Po roce dočítám 40 stran, co přibyly
až jsem došla ke svému dotazu:
Sarka píše:
Přibližně od té doby, co užívám doporučené doplňky, nevýrazně krvácí nosní sliznice. Už je to tak dva týdny... Může to být nějaká reakce na větší dávky něčeho, nebo detox (jsem na vitastravě)?
(
brala jsem tehdy C, E, pangamin, B6+B12, Mg)
NOWOCAYN píše:
to Šárka : to s tou krvou z nosnej dierky, ten problém som mal aj ja, po nasadení väčšieho množstva vit. C, alebo možno práve po tej sírnej patlanine. Asi dva týždne pri fúkaní nosa mi z ľavej nosnej dierky vychádzal do červena zafarbený sopeľ. Ale už sa to neopakuje.
A mám odpověď, která tu ještě nezazněla. V knize o vitamínu C (z badatele sk) se píše, že při vysokých dávkch C je krvácení z nosu běžné a dá se vyřešit suplementací vápníku, asi gram denně. To jen jako informace, vápník samozřejmě nedoplňuji, raději se zaměřuji na hořčík.
Momentálně užívám asi dva měsíce 30-50 g céčka denně a z nosu nekrvácím (k průjmu jsem se stále nedostala, jenže mi se opravdu nechce jít výše, jsem v osmém měsíci těhotenství a nechci v těle rozpoutat nic divokého).
Užívám askorbát sodný (AS), smícháním KA z DM a sody ve 3-5 dávkách denně a zajímalo by mě:
1. zda C-komplex s bioflavonidy je schopna utvořit jen KA, nebo i AS? Když kyselina zreaguje se sodou, je pak askorbát ještě schopen se nějak "navázat" na rajčata atp.? Nebo se tam už žádné
navázání neděje a jde jen o současný příjem obou látek?
2. sodu kupuju v lékárně, 100g kelímek za 23 Kč od fy Vitar, píšou "složení: hydrogenuhličitan sodný v lékopisné kvalitě". Prášek je dokonale sypký, obsahuje nebo neobsahuje hliník? Na malých sáčcích sody z obchodu také není hliník uveden
a přece tam údajně soli hliníku jako protihrudkující příměs jsou...asi ho nejsou povinni uvádět, když se jedná o "malé" množství