Sarka píše:
Překvapuje mě, kolik lidí tohle zneklidňuje. Mi to přijde přirozené a logické. Céčko se v těle účastní velmi mnoha enzymatických procesů. Organismus se pružně přizpůsobuje běžnému příjmu, běžné hladině C. Obdivuhodně "vyjde" i z mála, stačí se podívat na všechny ty lidi, co vypadají i kolem padesátky +- zdravě, ač snídají rohlík s taveňákem, obědvají řízky a večeří klobásky. Přesto se ale dá říct, že čím více má tělo C, tím
lépe funguje. Když je organismus zvyklý na vysoké dávky, rozjíždí bohatýrsky enzymatické procesy, které běží i 24-48 hodin nebo déle. Pokud příjem C náhle rapidně klesne, tělo neumí zastavit všechny procesy, které ho spotřebovávají, a tak se jeho hladina rychle vyčerpá. Dojde tak trochu k šoku. Je to jako když bohatého člověka potká okamžitý kolaps jeho zdroje příjmů. Krátkodobě půjde do mínusu, protože se prostě nelze v nulovém čase zbavit závazků typu splátky půjček, hypotéka, nájemné a tak. Byl zvyklý přijímat i vydávat a čím rychleji se zastaví to první, tím větší potíže máte s úpravou toho druhého...
Normální věc, krátkodobě nepříjemná, nemyslím, že dlouhodbě škodlivá, kvůli které by ale nikoho nenapadlo prohlašovat, že vysoké příjmy jsou samy o sobě špatné
Jen pro představu, co všechno C ovlivňuje...a to zdaleka nebude vše.
"Biochemické a fyziologické funkce vitamínu C
1. Souvislost imunitního systému s procesem látkové výměny:
Prostaglandiny PGE2 a PGI2 - zvyšuje
Tromboxan - snižuje
Histamin - snižuje
Interferon- zvyšuje
Pohyblivost a chemotaxe leukocytů- zvyšuje
Fagocytóza- zvyšuje
IgM,OgA,IgG - zvyšuje
Komplement CIq, C3 - zvyšuje
2. Zánětlivý systém:
Cytochrom P450 - zvyšuje
Těžké kovy - snižuje*
Kyselina močová- snižuje
Tvorba nitrosaminu- snižuje
3. Fyziologické antioxidativní systémy:
Recyklace vitaminu E - zvyšuje
Lapače radikálů- zvyšuje
4. Metabolizmus tuků:
Cholesterol- snižuje
LDL-Cholesterol - snižuje
HDL-Cholesterol - zvyšuje
Lipoprotein A - snižuje
Tvorba karnitinu - potřebuje vit. C
Triglyceridy - snižuje
Žlučové kyseliny- potřebují vit. C
5. Metabolizmus železa:
Rezorbce- zvyšuje
Stabilizace systémů ferritinu a železa - zvyšuje
6. Neuro- endokrinní systém:
Neuroendokrinní hormony- potřebují vit. C
Katecholaminy- potřebují vit. C
7. Hydroxyprliferativní reakce
Tvorba kolagenu - zvyšuje"
z
http://www.symbinatur.com/Vysoke-davky- ... 31_58.htmlA ano, céčko si umí syntetizovat všichni savci (až na lidi, morčata a nějaké netopýry) z obyčejné glukózy....v játrech. S pomocí 4 enzymů. Lidi mají první tři a gen pro čtvrtý jim chybí. Ty první tři jsou totálně k ničemu - jak jinak to vysvětlit, než že jsme bohužel všichni jaksi geneticky postiženi touto vadou, chybějícím genem a tedy i čtvrtým enzymem. Lidé snášejí velmi dobře podobné megadávky, jaké si v nemoci či stresu syntetizují i potkani a jiní savci (přepočteno na hmotnost), a že to jsou až desetinásobky běžných hodnot u zdravých a pohodových jedinců. Takže já mám jasno. Céčko není žádný
vitamín, žádná vzácná esence z potravy, ale obyčejný a velmi důležitý metabolit těla, který bychom si vyráběli v obrovských množstvích, kdybychom to ještě uměli. Když to neumíme, raději budu zdravější s chemickou náhražkou než nemocnější bez ní.
* tohle jsem zatučnila já, otravy houbami, CO, alkoholem, kovy, jedem hadů či pavouků, medúz
a podobně se dají léčit céčkem (Ve slovenské knize máte od strany 155 odkazy na několik studií.), takže si myslím, že například moje vysoká spotřeba je dána tím, že jsem plná olova a rtuti...25 let života v Ostravě, zčásti v kuřácké domácnosti, no prostě, mám couklízet, nejenom céčkem samozřejmě...
Dalsi dulzita veta ktere se mi hodi do kramu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C"Some of these species (including humans) are able to make do with the lower levels available from their diets by recycling oxidised vitamin C."
Překlad (anglicky > česky)
Některé z těchto druhů (včetně člověka), jsou schopni vystačit s nižší úrovní k dispozici z jejich stravy recyklací oxidované vitamin C.
Takze co to znamena pro moji teorii? Ze spravne nastaveny lidsky metabolismus dokaze s vit C pracovat hospodarne a pokud se dostavi deficit tak jen diky hadej cemu? nerovnovaze v prijmu anebo nerovnovaze v metabolismu. Protoze prave to "recyklací oxidovaného vitamin C" muze zaviset na rovnovaze a vyladenosti metabolismu.
A dalsi:
Sladkovodní lososovité ryby také ukazují postižené tvorbu kolagenu, vnitřní / fin krvácení, zakřivení páteře a zvýšená mortalita. Pokud se tyto ryby jsou umístěny v mořské vodě s řasami a fytoplanktonu, potom vitamín suplementace se zdá být méně důležitý, má se za to, protože dostupnost dalších, více starověký, antioxidanty v přírodní mořské prostředí.
neboli zase nastaveni metabolismu, provazanost s okolnim prirozenym prostredim.
Saccharomyces cerevisiae sdílí s člověkem asi 23% genomu.[
Studie s mnohem vyšší dávky vitamínu C, obvykle mezi 200 a 6000 mg / den, pro léčbu infekcí a ran prokázaly rozporuplné výsledky. [54] Kombinace antioxidantů Zdá se, že zlepšení hojení ran.
Překlad (anglicky > česky)
Potřeba zahrnovat čerstvé rostlinné jídlo nebo syrové zvířecí maso ve stravě předcházet nemoci byl znán z dávných dob. Nativní lidé žijící v okrajových oblastech začleněna do jejich léčivé tradice. Například, smrkové jehličí byly použity v mírných pásmech na infuze, nebo listech od druhu sucha-odolné stromy v pouštních oblastech. V 1536, francouzský průzkumníci Jacques Cartier a Daniel Knezevic, zkoumat St Lawrence River, využil místní domorodou znalost 'zachránit jeho muže, kteří umřeli na kurděje. On se vařil jehly stromu vitae strom dělat čaj, který byl později ukázaný obsahovat 50 mg vitamínu C na 100 gramů.
Even before the antiscorbutic substance was identified, there were indications that it was present in amounts sufficient to prevent scurvy, in nearly all fresh (uncooked and uncured) foods, including raw animal-derived foods. In 1928, the Arctic anthropologist Vilhjalmur Stefansson attempted to prove his theory of how the Eskimos are able to avoid scurvy with almost no plant food in their diet, despite the disease's striking European Arctic explorers living on similar high-cooked-meat diets. Stefansson theorised that the natives get their vitamin C from fresh meat that is minimally cooked. Starting in February 1928, for one year he and a colleague lived on an exclusively minimally-cooked meat diet while under medical supervision; they remained healthy. Later studies done after vitamin C could be quantified in mostly-raw traditional food diets of the Yukon, Inuit, and Métís of the Northern Canada, showed that their daily intake of vitamin C averaged between 52 and 62 mg/day, an amount approximately the dietary reference intake (DRI), even at times of the year when little plant-based food were eaten.
neboli eskymaci neji zeleninu ani cerstve ovoce ale syrove maso ktere vit C obsahuje a kurdeje nemaji.