Moc velkou zkušenost nemám. Někteří výrobci med ohřívají, aby byl tekutý - tohle se týká většiny květových medů. Lesní/medovicový krystalizuje o hodně pomaleji, stejně jako akátový a ostropestřcový, a proto je spíš není nutné ohřívat. Takže je nutné buď kupovat od někoho důvěryhodného, koho se přímo zeptáte, jestli byl med zahřátý, nebo koupit raději akátový nebo lesní.
Nedávno jsem hledala dobrého včelaře, který by včely nepřikrmoval cukrem, a je to dost problém - v ČR se to bere jako normální, alespoň na zimu potom, co se včelám vezme poslední med. U bio medu to povolené myslím není, a firma Kolomý vyráběla i bio med (který už je všude vyprodaný), tak jsem od nich zkusila normální med a je prima. Např.
http://lekarna.cz/med-lipovy-950g-328691/ - mají i vlastní
web, ale s dost vysokým poštovným, takže se malá objednávka nevyplatí. U některých medů tam ale mají uvedené konkrétní účinky.
Teď jsem tak trochu omylem natrefila na tyto medy, které vypadají velmi sympaticky a asi je vyzkouším, až mi dojdou aktuální:
http://www.eclovicek.cz/med-medovina/ Poštovné do ČR je v pohodě a posílají i na Slovensko.
Ještě doplním, že bych v žádném případě nekupovala med v supermarketu, i kdyby byl v bio kvalitě. Jedná se většinou o směs medů z EU a zemí mimo EU, a míchání medů z různých lokalit prý může med poškodit. Projevuje se to tím, že pak nekrystalizuje, ačkoliv by měl - to je pro prodejce ale výhoda. (Navíc mi přijde potrhlé míchat medy z míst vzdálených od sebe tisíce kilometrů.)