Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Vařené potraviny
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1087
Stránka 13

Autor:  Jana [ pát led 07, 2011 12:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Vařené potraviny

Jak to tedy je?

Např. fazole adzuki "Vynikající zdroj železa, hořčíku, draslíku, zinku"

to platí pořád, nebo poté, co se uvaří, nezbyde v nich vůbec nic dobrého pro tělo???

Příjde mi divné, že vařená strava by pouze škodila, to by se někteří lidé opravdu nemohli dožít ani těch málo let, co se dožívají, ale asi tak 5 let... něco tam musí zbýt, když z toho žijeme někdo déle někdo třeba jen do 50 let.....ale i to by bylo hodně, kdyby vařená strava tělu pouze škodila...

Prosím o vysvětlení, co tam tedy zbývá a co se zničí (ještě kromě vitamínů a enzymů)

Děkuji

Jana

Autor:  sakul [ pát led 07, 2011 8:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: vařené potraviny

Jana píše:
Jak to tedy je?

Např. fazole adzuki "Vynikající zdroj železa, hořčíku, draslíku, zinku"

to platí pořád, nebo poté, co se uvaří, nezbyde v nich vůbec nic dobrého pro tělo???

Příjde mi divné, že vařená strava by pouze škodila, to by se někteří lidé opravdu nemohli dožít ani těch málo let, co se dožívají, ale asi tak 5 let... něco tam musí zbýt, když z toho žijeme někdo déle někdo třeba jen do 50 let.....ale i to by bylo hodně, kdyby vařená strava tělu pouze škodila...

Prosím o vysvětlení, co tam tedy zbývá a co se zničí (ještě kromě vitamínů a enzymů)

Děkuji

Jana


Jedna z látek, které vaření dokonce prospívá je Lykopen, jehož množství se po napžíklad povaření rajčat zvětšuje. Jsou ale i další látky, které i po dlouhém vaření zůstávají ...

Autor:  Jarda [ pát led 07, 2011 11:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jana píše:
Jak to tedy je?

Např. fazole adzuki "Vynikající zdroj železa, hořčíku, draslíku, zinku"

to platí pořád, nebo poté, co se uvaří, nezbyde v nich vůbec nic dobrého pro tělo???

Příjde mi divné, že vařená strava by pouze škodila, to by se někteří lidé opravdu nemohli dožít ani těch málo let, co se dožívají, ale asi tak 5 let... něco tam musí zbýt, když z toho žijeme někdo déle někdo třeba jen do 50 let.....ale i to by bylo hodně, kdyby vařená strava tělu pouze škodila...

Prosím o vysvětlení, co tam tedy zbývá a co se zničí (ještě kromě vitamínů a enzymů)

Děkuji

Jana

Určitě nezmizí nic, pouze život, tedy enzymy a do vody se vyluhují některé vitamíny, nebo se rozloží jako termolabilní látky. Pokud se týká minerálů, tak pouze přejdou z organických na anorganické a jinak většinou zůstávají zachovány, ovšem také je celkem slušná ztráta uvolněním do vody ve které se vaří.

Autor:  sakul [ ned led 09, 2011 10:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jarda píše:
Určitě nezmizí nic, pouze život, tedy enzymy a do vody se vyluhují některé vitamíny, nebo se rozloží jako termolabilní látky. Pokud se týká minerálů, tak pouze přejdou z organických na anorganické a jinak většinou zůstávají zachovány, ovšem také je celkem slušná ztráta uvolněním do vody ve které se vaří.

Vím, že vařením se nezničí minerály, ale zřejmě většina vitaminů. Jsou nějaké které dokáží přežít klasické vaření po dobu desítek minut nebo jen v páře?

Autor:  Jarda [ pon led 10, 2011 10:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

sakul píše:
Vím, že vařením se nezničí minerály, ale zřejmě většina vitaminů. Jsou nějaké které dokáží přežít klasické vaření po dobu desítek minut nebo jen v páře?

Vitamínů to přežije celkem dost, ale enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré.

Autor:  sakul [ úte led 11, 2011 8:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jarda píše:
Vitamínů to přežije celkem dost, ale enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré.

Vida, měl jsem za to, že většina vitamínů se ničí i před bodem varu. Tak to je dobrá zpráva ...

Autor:  Jarda [ úte led 11, 2011 9:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

sakul píše:
Vida, měl jsem za to, že většina vitamínů se ničí i před bodem varu. Tak to je dobrá zpráva ...

O vitamíny ovšem zase tolik nejde, stěžejní jsou enzymy a ty se ničí prakticky zcela.

Autor:  Warp [ čtv led 13, 2011 12:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Teplé jídlo

Zdravím,
hodně mých známých mi stále říká že je vhodné sníst jedno teplé jídlo alespoň za dva dny.
Že je to zdravé.

Tak se chci zeptat Vás, jakožto odborníka, co je na tom pravdy?
Pomůže to nějak zdraví, má to nějaký specifický význam?

Co se může stát, když se pravidelně teplé jídlo nejí?

Děkuji

Autor:  Jarda [ čtv led 13, 2011 9:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Teplé jídlo

Warp píše:
Zdravím,
hodně mých známých mi stále říká že je vhodné sníst jedno teplé jídlo alespoň za dva dny.
Že je to zdravé.

Tak se chci zeptat Vás, jakožto odborníka, co je na tom pravdy?
Pomůže to nějak zdraví, má to nějaký specifický význam?

Co se může stát, když se pravidelně teplé jídlo nejí?

Děkuji

Je to blbost, vařená jídla jím výjimečně a takto se stravuji více jak 27 let, čili pokud by na tom bylo alespoň trochu pravdy, tak musím být dávno mrtvý a to se zatím nestalo. Pokud to vyzkoušíte, tak zjistíte, že se také nestane nic, nebo vlastně stane se to, že se vám, na rozdíl od těch co vám to vařené stravování doporučují, nestane nic.

Autor:  Jitka [ pát led 14, 2011 1:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Kombinace vařené fazole a kroupy

Dobrý den, nevíte náhodou někdo, jestli je přípustná kombinace uvařených fazolí a krup? Protože fazole prý snižují kyselost, ale jak to je s kroupami nevím.
A vůbec by mě zajímalo, jestli a které potraviny se varem změní ze zásaditých na kyselinotvorné. Jako např. rajčata. Díky za odpověď, případně na odkaz, kde to najdu:-). Jitka

Autor:  Jarda [ pát led 14, 2011 9:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kombinace vařené fazole a kroupy

Jitka píše:
Dobrý den, nevíte náhodou někdo, jestli je přípustná kombinace uvařených fazolí a krup? Protože fazole prý snižují kyselost, ale jak to je s kroupami nevím.
A vůbec by mě zajímalo, jestli a které potraviny se varem změní ze zásaditých na kyselinotvorné. Jako např. rajčata. Díky za odpověď, případně na odkaz, kde to najdu:-). Jitka

Osvědčená kombinace je hrách a kroupy, to proniklo i do lidových písní, ale asi to půjde i s tou fazolí. Všude zde píšu, že jde o velice individuální reakce a mimo těch vyloženě jistých verzí je potřeba si většinu potravin otestovat přímo na sebe, na to vám je jakákoliv tabulka k ničemu, protože co funguje jednomu, zdaleka nemusí fungovat druhému.

Autor:  Anna [ sob led 22, 2011 9:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jarda píše:
Vitamínů to přežije celkem dost, ale enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že zelenina by se měla vždy krátce povařit. Syrová zelenina prý velmi zatěžuje slinivku.

Autor:  Jarda [ sob led 22, 2011 10:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Anna píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že zelenina by se měla vždy krátce povařit. Syrová zelenina prý velmi zatěžuje slinivku.

Nějak váš dotaz nechápu, protože zde již vlastně moje odpověď je a musí být stále stejná jako předtím, stačí si ji znovu přečíst. Nicméně to zopakuji pouze pro slinivku, tedy teplotu nad 52°C nepřežijí enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré. Jiná věc je již poškozená slinivka, která nechodí správně, ta potřebuje tu zeleninu podusit, ale lepší je dodat celkem široký komplex minerálních látek a stopových prvků pro správnou tvorbu enzymů, pak klidně strávíte i syrovou zeleninu zcela bez problémů.

Autor:  Anna [ sob led 22, 2011 10:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jarda píše:
Nějak váš dotaz nechápu, protože zde již vlastně moje odpověď je a musí být stále stejná jako předtím, stačí si ji znovu přečíst. Nicméně to zopakuji pouze pro slinivku, tedy teplotu nad 52°C nepřežijí enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré. Jiná věc je již poškozená slinivka, která nechodí správně, ta potřebuje tu zeleninu podusit, ale lepší je dodat celkem široký komplex minerálních látek a stopových prvků pro správnou tvorbu enzymů, pak klidně strávíte i syrovou zeleninu zcela bez problémů.

Děkuji za odpověď.
No právě, z těchto stránek jsem pochopila, že se enzymy zahříváním ničí a když mi doktor řekl, že se syrovou zeleninou zatěžuje slynivka, že by se měla radši podusit než jíst syrová, tak jsem v tom měla zmatek, proto jsem se zeptala.
Připadá mi škoda zeleninu zahřívat a ničit vzácné enzymy. Proto se chci ještě zeptat, zda by pro slinivku (ne zcela funkční) byla přijatelná syrová zeleninová štáva, když syrová zelenina ji může zatěžovat ?

Autor:  Jarda [ ned led 23, 2011 9:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Anna píše:
Děkuji za odpověď.
No právě, z těchto stránek jsem pochopila, že se enzymy zahříváním ničí a když mi doktor řekl, že se syrovou zeleninou zatěžuje slynivka, že by se měla radši podusit než jíst syrová, tak jsem v tom měla zmatek, proto jsem se zeptala.
Připadá mi škoda zeleninu zahřívat a ničit vzácné enzymy. Proto se chci ještě zeptat, zda by pro slinivku (ne zcela funkční) byla přijatelná syrová zeleninová štáva, když syrová zelenina ji může zatěžovat ?

Oni doktoři hlásají spoustu kravin a ne všechno se jim dá věřit. Pokud se týká čerstvé šťávy, tak s tou určitě není problém a dle mého názoru ji klidně můžete zcela bez omezení.

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/