Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Ghí - přepuštěné máslo
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1448
Stránka 19

Autor:  ravima [ pát dub 22, 2011 10:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Ghí - přepuštěné máslo

Dobrý den,
kde kupujete přepuštěné máslo ghí? Našel jsem ho pouze v pár internetových obchodech, a to velmi drahé, cca od 450Kč za kilo.
Když si ho vyrobím sám doma z másla ze supermarketu, tak mě to vyjde tak maximálně na 200Kč za kilo, spíš míň. Děláte si ho někdo doma?

Autor:  Xion [ pát dub 22, 2011 11:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ghí

Tak preco si ho nevyrobis? \":-)\"
Keby si ho ty vyrabal, a iba samotne maslo ta vyjde za 200 korun, tak za kolko by si ho predaval?

Autor:  ravima [ pát dub 22, 2011 11:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ghí

Xion píše:
Tak preco si ho nevyrobis? \":-)\"
Keby si ho ty vyrabal, a iba samotne maslo ta vyjde za 200 korun, tak za kolko by si ho predaval?

Nejsem si jistý, jak moc dobře to z běžného másla jde, tak se ptám, jestli s tím někdo nemá zkušenosti.
Kdybych ho vyráběl ve velkém, tak určitě ne z másla ze supermarketu a to samotné máslo by mě určitě v takovém případě nevyšlo na 200Kč, ale mnohem méně.

Autor:  Xion [ pát dub 22, 2011 11:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ghí

ravima píše:
Nejsem si jistý, jak moc dobře to z běžného másla jde, tak se ptám, jestli s tím někdo nemá zkušenosti.
Kdybych ho vyráběl ve velkém, tak určitě ne z másla ze supermarketu a to samotné máslo by mě určitě v takovém případě nevyšlo na 200Kč, ale mnohem méně.

To je pravda, ale nie kazdy sa dostane k maslu za velkoobchodne ceny...
V restike kde som robil sa vyrabalo, bol som aj v kuchyni, nieje to zlozite, len trochu otravne na cas, preto sa to nikomu nechce robit. Treba to maslo zohriat a cakat, az sa navrchu zrazaju bielkoviny, a tie lyzickou opatrne odoberat. Postupne ostane len cisty tuk. Kilo sa tam predavalo za 13 euro, takze ta cena 450KC je fakt trochu nadnesena, a niekto si chce pekne zarobit.
Ja osobne som to este nerobil, iba videl, a raz som to chcel vyskusat, ale zatial som sa do toho nemal.

Ghi ma este jednu velmi dobru vlastnost, neskutocne dobre vytahuje teplo z popaleniny, ak je nanesene do par sekund po popaleni, ucinky su neskutocne... sam som bol neraz svetkom, ako sa tam kuchari obarili/popalili na oleji, a vzdy bol poruke maly kelimok s ghi, a fungovalo to az neuveritelne dobre.

Autor:  Jarda [ sob dub 23, 2011 8:37 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí

ravima píše:
Dobrý den,
kde kupujete přepuštěné máslo ghí? Našel jsem ho pouze v pár internetových obchodech, a to velmi drahé, cca od 450Kč za kilo.
Když si ho vyrobím sám doma z másla ze supermarketu, tak mě to vyjde tak maximálně na 200Kč za kilo, spíš míň. Děláte si ho někdo doma?

Tak jak píše člen Xion, ta cena je sice trochu vyšší, ale opravdu není problém si ho doma vyrobit a pak nejde o nic cenově nedostupného, přičemž ty unikátní vlastnosti určitě za to stojí.

Autor:  Xeelee [ pát bře 16, 2012 3:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

http://ajurv.cz/ghi.html
http://www.medunka.cz/eshop/ajurveda/po ... xir-zivota
http://www.ceskykulinar.cz/slovnik/prepustene-maslo
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=32326

Autor:  Pavel Veselý [ pát bře 16, 2012 10:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí

Vyrábím si ghí už delší dobu z 5 kostek másla v hluboké pánvi.Trvá mi to tak 40 minut a chutná báječně.Nedělám si iluze v kvalitě másel ze supermarketů takže kupuju to nejlevnější co mají-mylím že bude stejné jako to nejdražší.Ovšem pokud bych se dostal k čestvě utlučenému máslu od kravceloročně se pasoucích na krásné horské louce,to už by bylo něco jiného.Akorát bych z něho pak asi nedělal ghí-to by byla škoda ničit vařením vitamíny a jiné látky.

Autor:  jani [ pát bře 16, 2012 10:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí

Pavel Veselý píše:
Vyrábím si ghí už delší dobu z 5 kostek másla v hluboké pánvi.Trvá mi to tak 40 minut a chutná báječně.Nedělám si iluze v kvalitě másel ze supermarketů takže kupuju to nejlevnější co mají-mylím že bude stejné jako to nejdražší.Ovšem pokud bych se dostal k čestvě utlučenému máslu od kravceloročně se pasoucích na krásné horské louce,to už by bylo něco jiného.Akorát bych z něho pak asi nedělal ghí-to by byla škoda ničit vařením vitamíny a jiné látky.

Nad tímto jsem právě tet uvažovala, kupuji máslo za 48kg 250g pocházející z farmy z SK, kvalita a chut výborná, jen nevím, jestli ho předěláním na Ghí prakticky neznehodnotím \":?:\"

Autor:  Xeelee [ pát bře 16, 2012 2:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Taky kupuju to nejlevnější. Cokoliv jinýho myslím nemá cenu kupovat (vč. bio apod.), protože mléčnej tuk je jen jeden a všechno ostatní vyhazuju. Na způsobu výroby másla a chuti s konzistencí vůbec nezáleží. Důležitej je jen obsah tuku. A pokud v tuku zůstanou nějaký sajrajty, tak by je ghí mělo podle dostupnejch informací na sebe navázat a pomoct s jejich vyloučením.

Narazil sem na zmínky o tom, že z pěny se daj dělat výborný placky či co, ale konzumaci mléčný bílkoviny bych nikomu nedoporučoval. Ta v kefíru je pro mne akceptovatelným maximem.

Autor:  ovekyska [ pát bře 16, 2012 5:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí

robila som ghí z lacného aj domáceho masla, výsledok rovnaký. akurát uvažujem nad prospešnosťou takto prepaleneho tuku, schvalne píšem prepaleneho, lebo to pri výrobe ak samozrejme buble, ajkeď sa snažím na najmenšom ohni. rastlinné tuky sú tepelne upravené škodlivé, mliečny nie je? vyrazne prepalenie epa dá pri výrobe samozrejme poznať. raz sa mi to stalo.
no a tu penu som väčšinou zjedla len tak samotnu, chuti výborne \

Autor:  Xeelee [ pát bře 16, 2012 6:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

[quote="ovekyska":3lx5rbhd]robila som ghí z lacného aj domáceho masla, výsledok rovnaký. akurát uvažujem nad prospešnosťou takto prepaleneho tuku, schvalne píšem prepaleneho, lebo to pri výrobe ak samozrejme buble, ajkeď sa snažím na najmenšom ohni. rastlinné tuky sú tepelne upravené škodlivé, mliečny nie je? vyrazne prepalenie epa dá pri výrobe samozrejme poznať. raz sa mi to stalo.
no a tu penu som väčšinou zjedla len tak samotnu, chuti výborne \

Autor:  Jarda [ stř bře 21, 2012 10:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Xeelee píše:
Tuk se nepřepaluje. Je teplotně stabilnější než jakejkoliv jinej. Těmi bublinami jen uniká voda, která je těžší než tuk a vaří se na dně. Účelem je právě zbavení se vody a všech ostatních nečistot. Pročti si to co tu odkazuju v mém prvním příspěvku.

A informování se o škodlivosti mléčnejch a jinejch živočišnejch tuků taky není k zahození. Při jednom pokusu se u myší množstvím mléčný bílkoviny ve stravě inicioval vznik nádorů a v závislosti na jejím množství pak šlo nádory zvětšovat, zmenšovat a dokonce i vyléčit.

Tak mléčná bílkovina je opravdu dobrý startér takových procesů a je dobré ji mít vždy minimálně zpracovanou od laktíků.

Autor:  NOWOCAYN [ stř bře 21, 2012 11:29 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Xeelee píše:
Tuk se nepřepaluje. Je teplotně stabilnější než jakejkoliv jinej. Těmi bublinami jen uniká voda, která je těžší než tuk a vaří se na dně. Účelem je právě zbavení se vody a všech ostatních nečistot. Pročti si to co tu odkazuju v mém prvním příspěvku.

A informování se o škodlivosti mléčnejch a jinejch živočišnejch tuků taky není k zahození. Při jednom pokusu se u myší množstvím mléčný bílkoviny ve stravě inicioval vznik nádorů a v závislosti na jejím množství pak šlo nádory zvětšovat, zmenšovat a dokonce i vyléčit.

Mliečna bielkovina je pre človeka škodlivá, to je pravda. Ale srvátková už nie.... \":)\"
Kvalitná masť a slanina, Ghí, nie sú o nič menej zdravé, než olivový olej (ktorý musí prechádzať tepelnou úpravou - pri 100 stupňoch celzia, teda varením v nejakej potrave, kaši.... aby bol pre telo ľahko stráviteľný a narobil menej škody než úžitku...) či kokosový olej, alebo olej z rýb. Totiž každý z týchto tukov sa od seba odlišuje... ale všetky tieto sú prospešné pre človeka. A aké je to chutné... \":)\"

Autor:  NOWOCAYN [ čtv bře 22, 2012 8:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

Ghí : Nesúhlasím s tým, že je jedno aké maslo použijeme..... Nedáva to logiku..... Tu nejde len o "mazivo"... čím kvalitnejšie maslo, tým viac viac vitamínov a menej svinstva..... Určite sa líši nejaké najlacnejšie 100% maslo (lebo náhradky samozrejme nepočítame...) od napr. masla Tesco Tradičné, ktoré je ručne balené, a chutí a vonia úplne inak (ťažko povedať, či lepšie...ale nejde tu o to... \":D\" ), než "maslové kocky"...
Ten, kto si chce urobiť Ghí z kila masla za dajme tomu 4-5€, ten nech nepočíta s tým, že bude tak kvalitné, ako z kvalitnejšieho masla, napr. už spomenutého. A o domácom ani nehovorím.... to je najlepšie... \":D\"
Dnes si robím prvý krát Ghí... Použil som 3 Tesco Tradičné (príjemné - mali akciu, a doba trvanlivosti bola super) + 1 veľké Liptovské (dúfam, že nerobím reklamu...), spolu 1kg (vznikne okolo 800g Ghí, že ?).

TAK ČI TAK, GHÍ SA VYPLATÍ ROBIŤ, AKÉKOĽVEK KLASICKÉ MASLO (takže nie nejaké s 3/4 obsahom masla a podobne...) JE DOBRÉ TAKTO UPRAVIŤ - DO PODOBY GHÍ.


Nebuďte leniví a skúste.

Len samozrejme.... netreba veriť ani tým zázračným účinkom (lebo podľa nich rieši všetko od A po Z, a toho už teda bolo... \":D\" )... Treba to proste konzumovať namiesto klasického masla, a keď sa zdravotne niečo zlepší, tak nastane príjemné prekvapenie pre toho, kto si dal tú námahu... \":)\"

Autor:  Xeelee [ čtv bře 22, 2012 8:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ghí - přepuštěné máslo

NOWOCAYN píše:
Ghí : Nesúhlasím s tým, že je jedno aké maslo použijeme..... Nedáva to logiku..... Tu nejde len o "mazivo"... čím kvalitnejšie maslo, tým viac viac vitamínov a menej svinstva..... Určite sa líši nejaké najlacnejšie 100% maslo (lebo náhradky samozrejme nepočítame...) od napr. masla Tesco Tradičné, ktoré je ručne balené, a chutí a vonia úplne inak (ťažko povedať, či lepšie...ale nejde tu o to... \":D\" ), než "maslové kocky"...
Ten, kto si chce urobiť Ghí z kila masla za dajme tomu 4-5€, ten nech nepočíta s tým, že bude tak kvalitné, ako z kvalitnejšieho masla, napr. už spomenutého. A o domácom ani nehovorím.... to je najlepšie... \":D\"

Ono složení másel s 82 a víc procenty tuku je prakticky stejný. Myslím, že se opravdu liší jen způsobem výroby a nenapadá mě, jak by se během ní z mléka mohly ty vitamíny a minerály ztratit. Tím nechci říct, že to není možný, ale přijde mi to nepravděpodobný. Výrobní postupy se nemůžou nějak diametrálně lišit, pokud má ze suroviny vzniknout vždy ten samej výrobek.

Pokud je rozdíl v obsahu vitamínů a minerálů v ghí z různě kvalitních másel, tak vyvstává otázka, jak velkej ten rozdíl je a jestli má cenu kupovat kvalitnější máslo kvůli tomuhle rozdílu, když já přijímám spoustu vitamínů a minerálů z jinejch zdrojů. Kvalitní másla sou totiž o dost dražší než ta levná z akcí v Tescu (taky je tam kupuju).

A poslední problém: Jak poznat co je kvalitní máslo? Cena často bývá zavádějící (v dTestu vyhrálo jedno z nejlevnějších másel) a chuť másla nijak nevypovídá o jeho složení. Bez rozboru v laborce jde o střílení naslepo. V případě rozdílů v obsahu látek je jedinou domácí a bio máslo, a to je tak drahý, že se ho na extrakci čistýho tuku nevyplatí kupovat, pokud konzumentovi nejde primárně o podporu lokálního trhu apod.

Stránka 19 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/