Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 2:57 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 12:06 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Zakladám túto tému, lebo je myslím potrebná. Hlavne pre tých, ktorí sa nejak "zažrali" do biopotravín ( zámerne nehovorím o bioproduktoch typu bio cestoviny, bio omáčky, bio sladkosti atď... ) typu ovocie, zelenina, oriešky, semená, strukoviny, obilniny...
Jedno je isté : Chcieť aby sa nepostrekovala pôda spolu s potravinami rastúcich na nej, to je rozumné. Rozumné a dobré je aj to, ak nechceme mať v pôde z ktorej konzumujeme rastliny, umelé hnojivá, ktoré sa naväzujú na určité minerály v pôde, a tým ju ochudobňujú o živiny ( súčasne tak aj rastliny ).
Certifikát Bio získavajú rastliny, ktoré sa pestujú v dostatočnej vzdialenosti od frekventovaných ciest, najlepšie niekde, kde má prístup len automobil človeka, ktorý sa stará o chod bio farmy či bio poľa...
Pôda, na ktorej sa nehnojilo priemyselnými hnojivami a rovnako na ktorú sa nestriekalo chemickými postrekmi po dobu 5 a viac rokov ( teda sa nechala 5 rokov "odležať" ), získava certifikát pôdy vhodnej na pestovanie bio rastlín ( zelenina, ovocie, semená, strukoviny, obilniny, prípadne chov dobytka... )
IDE ALE O TO, či tých 5 rokov je dosť + o to, že prostredie je aj tak zamorené - podzemnými vodami, kyslím dažďom, ovzduším...
Za skutočné bio potraviny sa vraj dajú považovať len bio potraviny z Dánska, Himalájí, panenských oblastí, atď....
Teraz nastáva otázka : 1. čím sa líšia bio potraviny ( z oblasti Slovensko, Nemecko, Francúzsko, Turecko, atď... ) od konvenčných ( teda "nebio" ) potravín z tých istých oblastí ?
- na túto otázku neviem odpovedať, preto poprosím niekoho ( napríklad pána Jardu ), kto na to dokáže odpovedať.
Ďalej ma ( vlastne nás ) zaujíma, 2. ako sa líši obsah vitamínov a minerálov čo sa týka bio potravín vs. nebio potravín ( napríklad bio mrvka vs nebio mrkva...bio ryža vs. nebio ryža...atď - nepotrebujem vedieť presné hodnoty, len percentuálne vyjadrenie ).
Otázka číslo 3 : "Kultúra zaobchádzania s potravinami" - bio oriešky a semená sa väčšinou sušia pri teplote do 43 stupňov celzia, rovnako aj bio sušené ovocie. U konvenčných ( nebio ) orieškoch a sušenom ovocí ( skoro vždy sírenom ) sa to asi nedá povedať... Bude teda táto časť bio potravín výnimkou - teda odporúča sa nakupovať tieto potraviny v bio kvalite ? Kto mi na to odpovie ? \":-)\"
Otázka číslo 4 : bio paradajky, bio papriky... nebudú rasť "na vode" ako nebio paradajky a papriky ( mám namysli hlavne zimné obdobie ). Bio pravidlá totiž niečo také nedovoľujú. Navyše sú dovážané z oblastí, kde sa dajú pestovať na normálnej pôde - teda z oblastí, kde je príslušná teplota vhodná na ich rast aj v dobe, kedy u nás na Slovensku a v Čechách nie. Takže tieto druhy potravín budú ďalšou výnimkou, alebo nie ?
Namieste ostáva aj otázka :5. keď nebudeme podporovať bio priemysel ( teda priemysel, ktorý je prírode úplne vlastný ) pre to, že biopotraviny sú v niektorých prípadoch podstatne drahšie ( hlavne čo sa týka ovocia, zeleniny, orieškov .... v otázkach cenách obilnín nie sú také rozdiely... ), tak potom bude navždy vládnuť svetu chemické poľnohospodárstvo ? Lebo tým, že nebudeme podporovať bio pestovateľov, nebudeme podporovať prírodu. A tak snaha bio farmárov a bio poľnohospodárov o to aby bolo čo najčistejšie životné prostredie a potraviny, výde nazmar. Kto totiž nechá odležať pôdu 50 a viac rokov bez toho, aby na nej niečo pestoval ? Kto si to môže dovoliť ? Pretože v praxi by na nej mohol pestovať bez umelých hnojív a postrekov, no 50 rokov na tej pôde nič bio nevyrastie... Takže ceny plodín z takej pôdy by ostali na úrovni ceny konvenčných plodín ( rastlín ), a to za takú drinu asi nestojí... Takže v praxi mi to príde nereálne, jedine, keby sa toho chytlil nejaký veľmi bohatý sponzor, a vyplácal riadne odmeny roľníkom, ktorý si svoj plat nepokryjú predajom prírodne hnojenými rastlinami za ceny konvenčných... Pretože ich snaha ( aj naša snaha ) o čistú prírodu a potraviny bez postreku, to je jedna vec. Naša peňaženka, to je druhá vec.
Otázka číslo 6 : menej záleží na pôvode ( nemyslím tým čerstvosť ) konzumentovi, ktorý má kvalitný ( napr. ) dvojhriadeľový odšťavovač za 330 ( 8600 Kč ) a viac Eur, pretože pesticídy ostávajú takmer výlučne len vo vláknine. Lenže druhá vec je tá, že človek chce ovocie aj kusať, tak isto aj zeleninu. Nechce vždy len šťavy. Takže je dobré používať na odšťavovanie konvenčné ovocie a zeleninu, a na priamu konzumáciu používať bio ?
Čo teda robiť ? V prvom rade čitatelia ku ktorým sa radím aj ja, určite budú radi poznať odpovede na týchto 6 otázok.
Takže ak kritika na Bio, tak na úrovni, nie typu : "Je to len biznis...viac o tom neviem, ale neverím tomu".
Možno nám to uľahčí život ( v otázkach stravovania... ).

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Naposledy upravil NOWOCAYN dne pon bře 01, 2010 9:15 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 9:12 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Zakladám túto tému, lebo je myslím potrebná. Hlavne pre tých, ktorí sa nejak "zažrali" do biopotravín ( zámerne nehovorím o bioproduktoch typu bio cestoviny, bio omáčky, bio sladkosti atď... ) typu ovocie, zelenina, oriešky, semená, strukoviny, obilniny...
Jedno je isté : Chcieť aby sa nepostrekovala pôda spolu s potravinami rastúcich na nej, to je rozumné. Rozumné a dobré je aj to, ak nechceme mať v pôde z ktorej konzumujeme rastliny, umelé hnojivá, ktoré sa naväzujú na určité minerály v pôde, a tým ju ochudobňujú o živiny ( súčasne tak aj rastliny ).
Certifikát Bio získavajú rastliny, ktoré sa pestujú v dostatočnej vzdialenosti od frekventovaných ciest, najlepšie niekde, kde má prístup len automobil človeka, ktorý sa stará o chod bio farmy či bio poľa...
Pôda, na ktorej sa nehnojilo priemyselnými hnojivami a rovnako na ktorú sa nestriekalo chemickými postrekmi po dobu 5 a viac rokov ( teda sa nechala 5 rokov "odležať" ), získava certifikát pôdy vhodnej na pestovanie bio rastlín ( zelenina, ovocie, semená, strukoviny, obilniny, prípadne chov dobytka... )
IDE ALE O TO, či tých 5 rokov je dosť + o to, že prostredie je aj tak zamorené - podzemnými vodami, kyslím dažďom, ovzduším...
Za skutočné bio potraviny sa vraj dajú považovať len bio potraviny z Dánska, Himalájí, panenských oblastí, atď....
Teraz nastáva otázka : 1. čím sa líšia bio potraviny ( z oblasti Slovensko, Nemecko, Francúzsko, Turecko, atď... ) od konvenčných ( teda "nebio" ) potravín z tých istých oblastí ?
- na túto otázku neviem odpovedať, preto poprosím niekoho ( napríklad pána Jardu ), kto na to dokáže odpovedať.
Ďalej ma ( vlastne nás ) zaujíma, 2. ako sa líši obsah vitamínov a minerálov čo sa týka bio potravín vs. nebio potravín ( napríklad bio mrvka vs nebio mrkva...bio ryža vs. nebio ryža...atď - nepotrebujem vedieť presné hodnoty, len percentuálne vyjadrenie ).
Otázka číslo 3 : "Kultúra zaobchádzania s potravinami" - bio oriešky a semená sa väčšinou sušia pri teplote do 43 stupňov celzia, rovnako aj bio sušené ovocie. U konvenčných ( nebio ) orieškoch a sušenom ovocí ( skoro vždy sírenom ) sa to asi nedá povedať... Bude teda táto časť bio potravín výnimkou - teda odporúča sa nakupovať tieto potraviny v bio kvalite ? Kto mi na to odpovie ? \":-)\"
Otázka číslo 4 : bio paradajky, bio papriky... nebudú rasť "na vode" ako nebio paradajky a papriky ( mám namysli hlavne zimné obdobie ). Bio pravidlá totiž niečo také nedovoľujú. Navyše sú dovážané z oblastí, kde sa dajú pestovať na normálnej pôde - teda z oblastí, kde je príslušná teplota vhodná na ich rast aj v dobe, kedy u nás na Slovensku a v Čechách nie. Takže tieto druhy potravín budú ďalšou výnimkou, alebo nie ?
Namieste ostáva aj otázka :5. keď nebudeme podporovať bio priemysel ( teda priemysel, ktorý je prírode úplne vlastný ) pre to, že biopotraviny sú v niektorých prípadoch podstatne drahšie ( hlavne čo sa týka ovocia, zeleniny, orieškov .... v otázkach cenách obilnín nie sú také rozdiely... ), tak potom bude navždy vládnuť svetu chemické poľnohospodárstvo ? Lebo tým, že nebudeme podporovať bio pestovateľov, nebudeme podporovať prírodu. A tak snaha bio farmárov a bio poľnohospodárov o to aby bolo čo najčistejšie životné prostredie a potraviny, výde nazmar. Ich snaha ( aj naša snaha ) o čistú prírodu a potraviny bez postreku, to je jedna vec. Naša peňaženka, to je druhá vec.
Otázka číslo 6 : menej záleží na pôvode ( nemyslím tým čerstvosť ) konzumentovi, ktorý má kvalitný ( napr. ) dvojhriadeľový odšťavovač za 330 ( 8600 Kč ) a viac Eur, pretože pesticídy ostávajú takmer výlučne len vo vláknine. Lenže druhá vec je tá, že človek chce ovocie aj kusať, tak isto aj zeleninu. Nechce vždy len šťavy. Takže je dobré používať na odšťavovanie konvenčné ovocie a zeleninu, a na priamu konzumáciu používať bio ?
Čo teda robiť ? V prvom rade čitatelia ku ktorým sa radím aj ja, určite budú radi poznať odpovede na týchto 6 otázok.
Takže ak kritika na Bio, tak na úrovni, nie typu : "Je to len biznis...viac o tom neviem, ale neverím tomu".
Možno nám to uľahčí život ( v otázkach stravovania... ).

1)Oni ty potraviny sice mohou být čisté, ale bohužel to mnohdy není pravda, je to tedy klamavá reklama v pravém slova smyslu a ještě za velké peníze. Pokud chcete opravdu bio, tak od sebe, nebo od někoho, koho důvěrně znáte a víte, že to není hajzl. Z cizích zemí bych tomu nevěřil vůbec, protože to může být i taktický trik od prodejce, který koupí šunt a prodá bio, to se to pak bohatne.
2)Pokud jde o opravdu přirozeným způsobem pěstovanou plodinu, tak se liší zásadně, procentuelně to přesně nevím, ale domnívám se, že dvojnásobně určitě a mnohdy i více.
3)Naprostá většina těchto produktů je tepelně sušená a sířená, na tom nic nevymyslíte a je potřeba vše máčet a důkladně omýt, ale s tím sušením nenaděláte nic, to se ověřit nedá a bio na to nemá velký vliv.
4)Člověk by měl jíst převážně potraviny, které jsou v jeho blízkém okolí, do cca 500-1000 km, dostupné a dají se tam bez nějakých velikých extrabuřtů vypěstovat, či uskladnit, což považuji za mnohem lepší než plodinu ze skleníku, vypěstovanou v období, kdy by normálně nevyrostla.
5)Zemědělci nijak nechudnou, ale pořád mají málo, což chápu, to je lidská přirozenost. Celý problém není o penězích a vše co je tu špatně, za to může bílkovinný mýtus, doprovázený velikou spotřebou masa, která zdražuje obilí a další produkty. Těch by jinak byl obrovský přebytek, doprovázený směšnou cenou a navíc by se vyřešilo i ovzduší, protože to je nezpochybnitelně největší zdroj znečištění atmosféry. Další problém je ten kretenizmus s bionaftou, který zdvihá uměle ty ceny zemědělské produkce. Normální člověk to pochopí, že to je vše umělé a kašle na to, jen snílkové věří tem kydům z médií a kupují předražené bio.
6)Používám hodně šťávy a minimum celé potravy, což mi zajišťuje minimální zamoření, které se zase celkem pohodlně dá eliminovat očistnými technikami a dobrým stavem vylučovacích orgánů. Nic jiného není třeba a bio již vůbec ne.

Píšete: Takže ak kritika na Bio, tak na úrovni, nie typu : "Je to len biznis...viac o tom neviem, ale neverím tomu".

Ono to opravdu nic jiného není, akorát si musíte sundat růžové brýle.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 10:19 am 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Jarda píše:
4)Člověk by měl jíst převážně potraviny, které jsou v jeho blízkém okolí, do cca 500-1000 km, dostupné a dají se tam bez nějakých velikých extrabuřtů vypěstovat, či uskladnit, což považuji za mnohem lepší než plodinu ze skleníku, vypěstovanou v období, kdy by normálně nevyrostla.


Túto informáciu som už dokonca počul aj od niektorých doktorov a tiež som sa s ňou stretol na rôznych internetových stránkach a diskusiách.
Jeden pohľad na túto informáciu o konzumovaní potravín zo svojej blízkosti je taký, že v blízkom okolí si človek dokáže nájsť potravu, ktorá je pre neho najvhodnejšia. Preto by sme napríklad my v strednej európe nemali konzumovať potraviny, ktoré rastú napríklad v afrike. Vysvetlujú to tým, že napríklad černoško v afrike sa nedostane prirodzene k našim čerešniam, malinám, čučoriedkam/borůvkam ale on tam má zasa banány, pomaranče a kokosové orechy. Nakoľko on tam má ďaleko väčšie priemerné denne teploty, tak aj potraviny, ktoré tam rastú a ktoré on konzumuje majú vraj "ochladzovací" efekt a napomáhajú mu sa vyrovnať s týmto
klimatickým podnebým, kde on žije.
U nás v strednej európe zas nerastú prirodzene banány a kokosové orechy a preto by sme ich nemali konzumovať, lebo nie su našou prirodzenou potravinou a už vôbec nerastú v našich podnebných pásmach. Následkom ich konzumácie najmä v zimnom období vraj spôsobuje ochladenie organizmu.
Otázkou by bolo, čo teda konzumovať v zimných mesiacoch, keby sme sa mali stravovať prirodzenou potravou? Naši predkovia vraj z tohoto dôvodu používali hlavne kvasenie ako spôsob dlhodobého uskladnenia potravín a teda okrem kyslej kapusty, dávali zakvasiť aj zeleninu. Toto bol v tej dobe teda ich hlavný zdroj vitamínu C. To bol teda jeden pohľad.
Druhý pohľad s ktorým som sa stretol hovorí, že už to tak s tými podnebnými pásmami nie je ako kedysi. Môj dedo si napríklad nepamätal, žeby teploty cez letné mesiace presahovali 26-27 stupňov, možno ešte menej a teraz sú normále teploty 30-32 stupňov a teda je potrebné pri takýchto teplotách konzumovať ovocie, ktoré naše telo ochladzuje a pomáha nám zvládať tieto teplotné extrémy. Preto v lete konzumovať citrusy, ktoré sa v našom podnebí prirodzene nevyskytujú.
No a najnovšie som sa niekde na stránka o vitariánstve dočítal, že po prechode z varenej stravy na vita, tak je ľudom zo začiatku z citrusového ovocia zima, ale po určitej dobe, keď sa telo detoxikuje, tak už je to OK.
Vo viacerych prípadoch ľudia uvádzali že prvú zimu im bola zima a druhá zima už bola OK.
A keď sa nad tým zamýšľam ja, tak si hovorím, že o teple a zime rozhoduje prekrvenie. Pokiaľ máme zanesené tenké cievy (na nohách, rukách) tak nám je zima, ak nie, tak teplo. Jedine, žeby citrusové ovocie ovplyvňovalo prekrvenie našich nôh a rúk.
Akurát pozerám, že sa toto už pred pár minutkami začalo riešiť vo vlákne (Vaše připomínky a názory).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 10:46 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Jarda píše:
1)Oni ty potraviny sice mohou být čisté, ale bohužel to mnohdy není pravda, je to tedy klamavá reklama v pravém slova smyslu a ještě za velké peníze. Pokud chcete opravdu bio, tak od sebe, nebo od někoho, koho důvěrně znáte a víte, že to není hajzl. Z cizích zemí bych tomu nevěřil vůbec, protože to může být i taktický trik od prodejce, který koupí šunt a prodá bio, to se to pak bohatne.
2)Pokud jde o opravdu přirozeným způsobem pěstovanou plodinu, tak se liší zásadně, procentuelně to přesně nevím, ale domnívám se, že dvojnásobně určitě a mnohdy i více.
3)Naprostá většina těchto produktů je tepelně sušená a sířená, na tom nic nevymyslíte a je potřeba vše máčet a důkladně omýt, ale s tím sušením nenaděláte nic, to se ověřit nedá a bio na to nemá velký vliv.
6)Používám hodně šťávy a minimum celé potravy, což mi zajišťuje minimální zamoření, které se zase celkem pohodlně dá eliminovat očistnými technikami a dobrým stavem vylučovacích orgánů. Nic jiného není třeba a bio již vůbec ne.
.


K bodom :
1. Píšete, že často nie je pravda to, že Bio potraviny sú Bio. Často nie je vždy, a tak sa pýtam, či potraviny s označením "Fair Trade" sú skutočne Bio, alebo či aj tam panujú pochybnosti ?
Bio farmy na Slovensku.... Môžem im veriť ? Zatiaľ som ich služby nevyužil, mám(e) tak urobiť ?
2. Znova mi napadá Fair Trade, resp. bio potraviny z lona prírody, kde prakticky nehrozí možnosť, žeby neboli najčistejšie, ako v daných podmienkach byť môžu. Vedel by ste poradiť, v čom sa orientovať z obalu výrobkov ? Ktoré krajiny zaručia čistotu potravín ? Bolívia, Dánsko.... ešte nejaké ?
3. Ak je na bio hrozienkach písané že sú nesírené, tak ( aj keď som to neskúmal v nejakom laboratóriu... ) podľa mňa skutočne nebudú sírené... podľa Vás áno ? Čo sa týka sušenia napríklad semien, tak Tesco Organics ( čo je asi to "najmenej Bio", kedže sa dovážajú suroviny z Číny... ) má lúpané sézamové semienka chutiace trochu pražene ( takže sa sušili pri vysokých teplotách ), Alfa Bio má slnečnice tiež z Číny, pričom sú až príliš chrumkavé ( čo je na jednej strane chutné... ) na to, aby boli sušené pri teplote ( dajme tomu ) do 50 stupňov celzia... v týchto prípadoch som si všimol jasne a podľa chuti a konzistencie, že sušenie bolo pri vysokých teplotách.
A keď sa na "nebio" dyňových lúpaných semiačkach ( Marianna ) píše, že boli pestované bez chem. hnojenia a postreku ( ale Bio nie sú ani na obale, možno výrobca nepodporuje filozofiu Bio s jej "muchami" \":D\", ale skôr bude dôvod v tom, že pôda ešte "neodstála" 5 a viac rokov... ) a sušené pri teplote do 43 stupňov, tak skutočne môžem veriť tomu, že boli sušené pri teplote do 43 stupňov ? No sú drahé... 100g stoja 1 Euro, cena ako Bio...
6. K tomu sa vyadrujem v sekcii "minerály, vitamíny a enzymi"

to mohy : tá tretia možnosť ( po detoxikácií zima nebude... ) sa mi zdá najmenej reálna, až smiešna ( nevymyslel si tú teóriu ty a ani som si nevšimol žeby si ju bral za najreálnejšiu, takže to neber osobne )... Tropické ovocie by som v zimnom období ( pod 15 stupňov ) nejedol vôbec, v lete v horúčavách, a v teplote 20-28 stupňov ( približne ) občas. Čo sa týka energií Jin a Jang, tak najviac Energie Jin bude mať z Južnej ameriky Pomaranč, najmenej nejaký orech. Lebo čím viac vody potravina z konkrétnej oblasti obsahuje, tým viac nesie energiu danej oblasti. Takže kokos ( dužinu ) by som až tak zle nevidel, rovnako ani datle, ktoré sú vraj ( čo sa týka energií Jin a Jang ) neutrálne - možno aj preto, lebo ich konzumuje najčastejšie po procese sušenia ( stratia väčšinu vody ).

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 11:12 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Otázku bio som vyriešila pomerne jednoducho. Keď si predstavím, že sa môžeme dočkať napr. cigariet - bio (niekde na nete sa to spomínalo, že aj také existujú), tak mám jasno. Nie je dôležité, či je niečo bio alebi nebio, keď si kúpiš napr. hotovú-priemyselne vyrobenú bio omáčku na špagety, alebo bio kečup Tie tvojmu organizmu poškodia rovnako, ako nebio. Bio máš iba vtedy, ak si zoženieš čo najmenej zamorené suroviny a z tých si všetko spracuješ sám. Čo nebudeš vedieť vyrobiť, na to proste zabudneš, garantujem ti, že budeš vedieť bez toho existovať (napr. čisté pohankové rezance-bez vajca sú neúnosne drahé, tak som to skúšala vyrobiť dovtedy, až sa podarili). Bio môžeš mať iba v prostredí čistom nezamorenom a to v strednej Európe ani priľahlých ani vzdialenejších tzv. civilizovaných krajinách nenájdeš. Možno niekde v africkej alebo amazonskej džungli, aj to je pochybné po tom, čo tam stvárajú nadnárodné ropné hyeny Aj záhradkári si hnojili za družstevné a zaprasili si tak pôdu na zahradkách a políčkach. Určite sa nájde zopár pravých roľníkov, ktorým ostal zdravý rozum a vzťah k pôde a hnojili a starali sa o pôdu podľa svojich predkov, ale tých treba hľadať s lampášom. Nebudú mať síce certifikáty, ale zato zeleninu a ovocie nutrične vyhovujúcu, hoci nebude mať európskou úniou predpísaný tvar, prípadne predpísané zakrivenie napr.ako uhoirky Dobrý biznis je len o tom, nájsť iskrivé argumenty. A podpora čistého hospodárenia a návrat k prírode je argument neporaziteľný a BIO biznis môže fičať jedna báseň. Ak si pozrieš krajiny pôvodu bio, tak prevaha je z Číny. Myslíš, že v Číne rozdeľujú pole s prosom z ktorého sa robí pšeno na bio a nebio? Pochybujem.
Hoď si batoh na chrbát, choď na výlety do okolia, na maličké dedinky alebo samoty, jednak spoznáš vlastnú krajinu a tam nájdeš čo hľadáš a budeš aj na čerstvejšom vzduchu, vyvetrá sa ti hlava, okysličíš telo a ako bonus získaš nový rozmer v myslení. Ja osobne kúpim sem tam bio pre lepší pocit, nič viac. Pohankpové vločky kupujem bio aj to len preto, že nebio nepredávajú mechanicky-nie termicky spracovené. Akonáhle by saobjavili také mechanicky spracovené pohankové vločky nebio v normálnych obchodoch tak kúpim nebio tam. Začínam uvažovať o vločkovači a budem si ich robiť sama. Môj názor na bio je teda taký, že kúpim bio len vtedy, ak určitú "zdravú" vec nemôžem kúpiť nebio, lebo ju v obchode jednoducho nemajú, naor. špaldovú pšenicu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 2:48 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Bio je pekna myslienka, ja ju schvalujem, ale v dnesnej dobe sa vsade kde sa toci biznis lepsie uchytia podvodnici. Ale su aj farmy, ludia, ktori nepodvadzaju. Na takych sa treba zamerat. Vela z nich sa ani neoznaci BIO a pritom maju kvalitny tovar, casto kvalitnejsi, ako BIO vyrobky. Je to teda o selektovani. Farmu, alebo dodavatala, od ktoreho beries, si mozes overit, a to hned poznas, o com to je. Z cloveka, ked ho vidis na vlastne oci ,sa da vela vycitit.
Niektori ludia maju skutocne v sebe cestne hodnoty, a snazia sa tieto postupy vylepsit. Ked sa chce, daju sa najst postupy, ako to robit kvalitne. Osobne ma zaujala napriklad tato farma: http://www.agrokruh.net/novinky, keby som odtial chcel brat, tak tam osobne zajdem a pokecam s tym clovekom.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 3:43 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Xion : nie je to pre mňa lákavé, nakoľko tam má z "mohutnejšej" zeleniny len cukety, patizóny a zemiaky ( ani nepamätám, kedy som niečo z toho jedol... ), potom len koreniny a bylinky + vodový melón, ktorý sa hodí na leto... Takže tam nemôžem prísť osobne ( niekoho s podobným zmýšľaním a s autom zlanáriť na výlet... ) po mrkvičku, zeler, petržlen ( nie vňať ), kaleráb, kapustu... presne to totiž chcem a tam to neponúkajú Samá "lilkovitá" zelenina, to mi nevyhovuje. A ovocie nič ? Ach... asi musím počkať do jari či leta, keď budú na trhoch na Dominikánskom námestí ( Košice ) babky s ich potravinami zo záhradky ( aj tak nebudú pestované bez umelých hnojív - poväčšinou ), škoda len, že často to budú zemiaky, cibuľa, mrvka, kapusta - a z kalerábov len prešľachtený "gigant" ( neprosím ) a ... to je asi všetko. Žiť tak v španielsku, mal by som na výber až až... a nie kupovať zeler, cviklu z Poľska... I keď ani Rakúsko či Taliansko nebudú "čisté", nakoľko som aj tak nevidel žiadny zeler, ľadový šalát, petržlen, kaleráb, v nejakom hypermarkete v Bio kvalite...
Ostáva mi znova čakať na to, kým budú v jednom Bio obchode predávať niekoľko mesiacov ( keď bude sezóna ) Bio Dyňu Hokkaido ( pôvod Slovensko - nemala by to teda byť lož, že sa pestuje na pôde 5 a viac rokov nehnojenej a nestriekanej ).
Problém je v tom, že ak nepočítam cibuľu, cesnak a paradajky ( zemiaky nekonzumujem, rovnako ani papriky, citrón a grep nemusím... ), tak mi ostáva celoročne v ( možno ) Bio kvalite len mrkva z Tesca ( asi Rakúsko ), a potom pár mesiacov Hokkaido zo Slovenska - obe sú však oranžové, a nedajú sa jesť bez varenia či odšťavovania. Odšťavovač nemám, budem ich variť a predávkujem sa betakaroténom ? ... nechcem...
Bio dyňu Hokkaido máme možnosť mať na celom Slovensku - dovážajú ju všade ( do špecializovaných potravín ). Ale neviem či je to vhodná potravina, nakoľko sa bije s ovocím, ale aj obilninami, orieškami a možno so všetkým okrem tuku. Dá sa teda zjesť ako samostatné jedlo - je chutná s nejakým panenským olejom či maslom. Zase to ale bude drahý "obed", nakoľko množstvo ktoré mi zaženie hlad, bude stáť asi 1,30-1,40 Eur...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 8:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Túto informáciu som už dokonca počul aj od niektorých doktorov a tiež som sa s ňou stretol na rôznych internetových stránkach a diskusiách.
Jeden pohľad na túto informáciu o konzumovaní potravín zo svojej blízkosti je taký, že v blízkom okolí si človek dokáže nájsť potravu, ktorá je pre neho najvhodnejšia. Preto by sme napríklad my v strednej európe nemali konzumovať potraviny, ktoré rastú napríklad v afrike. Vysvetlujú to tým, že napríklad černoško v afrike sa nedostane prirodzene k našim čerešniam, malinám, čučoriedkam/borůvkam ale on tam má zasa banány, pomaranče a kokosové orechy. Nakoľko on tam má ďaleko väčšie priemerné denne teploty, tak aj potraviny, ktoré tam rastú a ktoré on konzumuje majú vraj "ochladzovací" efekt a napomáhajú mu sa vyrovnať s týmto
klimatickým podnebým, kde on žije.
U nás v strednej európe zas nerastú prirodzene banány a kokosové orechy a preto by sme ich nemali konzumovať, lebo nie su našou prirodzenou potravinou a už vôbec nerastú v našich podnebných pásmach. Následkom ich konzumácie najmä v zimnom období vraj spôsobuje ochladenie organizmu.
Otázkou by bolo, čo teda konzumovať v zimných mesiacoch, keby sme sa mali stravovať prirodzenou potravou? Naši predkovia vraj z tohoto dôvodu používali hlavne kvasenie ako spôsob dlhodobého uskladnenia potravín a teda okrem kyslej kapusty, dávali zakvasiť aj zeleninu. Toto bol v tej dobe teda ich hlavný zdroj vitamínu C. To bol teda jeden pohľad.
Druhý pohľad s ktorým som sa stretol hovorí, že už to tak s tými podnebnými pásmami nie je ako kedysi. Môj dedo si napríklad nepamätal, žeby teploty cez letné mesiace presahovali 26-27 stupňov, možno ešte menej a teraz sú normále teploty 30-32 stupňov a teda je potrebné pri takýchto teplotách konzumovať ovocie, ktoré naše telo ochladzuje a pomáha nám zvládať tieto teplotné extrémy. Preto v lete konzumovať citrusy, ktoré sa v našom podnebí prirodzene nevyskytujú.
No a najnovšie som sa niekde na stránka o vitariánstve dočítal, že po prechode z varenej stravy na vita, tak je ľudom zo začiatku z citrusového ovocia zima, ale po určitej dobe, keď sa telo detoxikuje, tak už je to OK.
Vo viacerych prípadoch ľudia uvádzali že prvú zimu im bola zima a druhá zima už bola OK.
A keď sa nad tým zamýšľam ja, tak si hovorím, že o teple a zime rozhoduje prekrvenie. Pokiaľ máme zanesené tenké cievy (na nohách, rukách) tak nám je zima, ak nie, tak teplo. Jedine, žeby citrusové ovocie ovplyvňovalo prekrvenie našich nôh a rúk.
Akurát pozerám, že sa toto už pred pár minutkami začalo riešiť vo vlákne (Vaše připomínky a názory).

Kvašených potravin by ve svém zájmu měl každý jíst co se vůbec dá, protože nás vlastně likvidují kvasinky a plísně a těm právě kvašené nedělá dobře. Jinak je to opravdu otázkou prokrvení a většinou to spraví sirná patlanice, pokud je denně konzumována.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 8:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
K bodom :
1. Píšete, že často nie je pravda to, že Bio potraviny sú Bio. Často nie je vždy, a tak sa pýtam, či potraviny s označením "Fair Trade" sú skutočne Bio, alebo či aj tam panujú pochybnosti ?
Bio farmy na Slovensku.... Môžem im veriť ? Zatiaľ som ich služby nevyužil, mám(e) tak urobiť ?
2. Znova mi napadá Fair Trade, resp. bio potraviny z lona prírody, kde prakticky nehrozí možnosť, žeby neboli najčistejšie, ako v daných podmienkach byť môžu. Vedel by ste poradiť, v čom sa orientovať z obalu výrobkov ? Ktoré krajiny zaručia čistotu potravín ? Bolívia, Dánsko.... ešte nejaké ?
3. Ak je na bio hrozienkach písané že sú nesírené, tak ( aj keď som to neskúmal v nejakom laboratóriu... ) podľa mňa skutočne nebudú sírené... podľa Vás áno ? Čo sa týka sušenia napríklad semien, tak Tesco Organics ( čo je asi to "najmenej Bio", kedže sa dovážajú suroviny z Číny... ) má lúpané sézamové semienka chutiace trochu pražene ( takže sa sušili pri vysokých teplotách ), Alfa Bio má slnečnice tiež z Číny, pričom sú až príliš chrumkavé ( čo je na jednej strane chutné... ) na to, aby boli sušené pri teplote ( dajme tomu ) do 50 stupňov celzia... v týchto prípadoch som si všimol jasne a podľa chuti a konzistencie, že sušenie bolo pri vysokých teplotách.
A keď sa na "nebio" dyňových lúpaných semiačkach ( Marianna ) píše, že boli pestované bez chem. hnojenia a postreku ( ale Bio nie sú ani na obale, možno výrobca nepodporuje filozofiu Bio s jej "muchami" \":D\", ale skôr bude dôvod v tom, že pôda ešte "neodstála" 5 a viac rokov... ) a sušené pri teplote do 43 stupňov, tak skutočne môžem veriť tomu, že boli sušené pri teplote do 43 stupňov ? No sú drahé... 100g stoja 1 Euro, cena ako Bio...
6. K tomu sa vyadrujem v sekcii "minerály, vitamíny a enzymi"

to mohy : tá tretia možnosť ( po detoxikácií zima nebude... ) sa mi zdá najmenej reálna, až smiešna ( nevymyslel si tú teóriu ty a ani som si nevšimol žeby si ju bral za najreálnejšiu, takže to neber osobne )... Tropické ovocie by som v zimnom období ( pod 15 stupňov ) nejedol vôbec, v lete v horúčavách, a v teplote 20-28 stupňov ( približne ) občas. Čo sa týka energií Jin a Jang, tak najviac Energie Jin bude mať z Južnej ameriky Pomaranč, najmenej nejaký orech. Lebo čím viac vody potravina z konkrétnej oblasti obsahuje, tým viac nesie energiu danej oblasti. Takže kokos ( dužinu ) by som až tak zle nevidel, rovnako ani datle, ktoré sú vraj ( čo sa týka energií Jin a Jang ) neutrálne - možno aj preto, lebo ich konzumuje najčastejšie po procese sušenia ( stratia väčšinu vody ).

Já nic bio nekupuji, ty dodavatele neznám a svůj názor jsem vám sdělil, nemám potřebu se dokola opakovat, to bych vám na ty hovadiny odpovídal pořád a stejně to k ničemu není, kupujte si bio, pokud je to váš sen a mě do toho netahejte, můj sen to není, je to podvod a to jsem vám již napsal.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 8:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Otázku bio som vyriešila pomerne jednoducho. Keď si predstavím, že sa môžeme dočkať napr. cigariet - bio (niekde na nete sa to spomínalo, že aj také existujú), tak mám jasno. Nie je dôležité, či je niečo bio alebi nebio, keď si kúpiš napr. hotovú-priemyselne vyrobenú bio omáčku na špagety, alebo bio kečup Tie tvojmu organizmu poškodia rovnako, ako nebio. Bio máš iba vtedy, ak si zoženieš čo najmenej zamorené suroviny a z tých si všetko spracuješ sám. Čo nebudeš vedieť vyrobiť, na to proste zabudneš, garantujem ti, že budeš vedieť bez toho existovať (napr. čisté pohankové rezance-bez vajca sú neúnosne drahé, tak som to skúšala vyrobiť dovtedy, až sa podarili). Bio môžeš mať iba v prostredí čistom nezamorenom a to v strednej Európe ani priľahlých ani vzdialenejších tzv. civilizovaných krajinách nenájdeš. Možno niekde v africkej alebo amazonskej džungli, aj to je pochybné po tom, čo tam stvárajú nadnárodné ropné hyeny Aj záhradkári si hnojili za družstevné a zaprasili si tak pôdu na zahradkách a políčkach. Určite sa nájde zopár pravých roľníkov, ktorým ostal zdravý rozum a vzťah k pôde a hnojili a starali sa o pôdu podľa svojich predkov, ale tých treba hľadať s lampášom. Nebudú mať síce certifikáty, ale zato zeleninu a ovocie nutrične vyhovujúcu, hoci nebude mať európskou úniou predpísaný tvar, prípadne predpísané zakrivenie napr.ako uhoirky Dobrý biznis je len o tom, nájsť iskrivé argumenty. A podpora čistého hospodárenia a návrat k prírode je argument neporaziteľný a BIO biznis môže fičať jedna báseň. Ak si pozrieš krajiny pôvodu bio, tak prevaha je z Číny. Myslíš, že v Číne rozdeľujú pole s prosom z ktorého sa robí pšeno na bio a nebio? Pochybujem.
Hoď si batoh na chrbát, choď na výlety do okolia, na maličké dedinky alebo samoty, jednak spoznáš vlastnú krajinu a tam nájdeš čo hľadáš a budeš aj na čerstvejšom vzduchu, vyvetrá sa ti hlava, okysličíš telo a ako bonus získaš nový rozmer v myslení. Ja osobne kúpim sem tam bio pre lepší pocit, nič viac. Pohankpové vločky kupujem bio aj to len preto, že nebio nepredávajú mechanicky-nie termicky spracovené. Akonáhle by saobjavili také mechanicky spracovené pohankové vločky nebio v normálnych obchodoch tak kúpim nebio tam. Začínam uvažovať o vločkovači a budem si ich robiť sama. Môj názor na bio je teda taký, že kúpim bio len vtedy, ak určitú "zdravú" vec nemôžem kúpiť nebio, lebo ju v obchode jednoducho nemajú, naor. špaldovú pšenicu.

Konečně normální názor na tu BIO lumpárnu a první člověk bez růžových brýlí, doufám, že to pochopí i NOWOCAYN, než mi z toho šlehne a budu mít BIO sen, po kterém se probudím zpocený hrůzou jako prase.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 12:22 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Paraguay, Bolívia, Egypt, India, Irán, Srí Lanka.... Ktoré z týchto krajín by mohli byť podstatne málo zamorené ? Osobne si myslím, že Srí Lanka a Bolívia určite, či sa mýlim ? Ešte som u nás nevidel Bio potraviny pôvodom z Dánska, a Bio potraviny pod záštitou "DM Drogerie" sú nahovn* už len z hľadiska, že tam neuvádzajú krajinu pôvodu...( určite to bude Čína, "jak" inak )...
Pýtam sa, lebo od Bio nechcem upúšťať úplne ( už aspoň z toho hľadiska, že "v bio potravin. priemysle" sa starajú aj o to, aby boli oriešky, suš. ovocie... atď v dobrej kvalite aj čo sa týka čerstvosti. Čína odpadá, to je jasné, ani ju nespomínam.
Také konvenčné lúpané slnečnice sú OTRASNÉ, rovnako aj konvenčné jáhly ( pšeno ), ktoré sú často "žluklé", pohánka zas lúpaná pri vysokých teplotách, ryža natural v otrasnej kvalite ( v porovnaní s Bio ), suš. Bio slivky či figy nie sú scukornateľné na povrchu čo značí, že nie sú také aké by "mali byť"... Bio cesnak je chutnejší, Bio nepasterizovaná bryndza je určite niekoľko krát lepšie ako "konvenčná nepasterizovaná bryndza" ( ktorú som pár krát videl v Tescu, ale nekúpil som ju ), všeobecne Bio potraviny sú na pultoch v čerstvejšom stave, ako konvenčná produkcia.
Takže predsa len, Bio nedosahuje toľkej "čistoty" ako hlásajú bio obchodníci a reklama, ale s bio potravinami je lepšie zachádzané - jednoznačne ( na pár výnimiek, hlavne pochádzajúcich z Číny ) o Bio sa starajú oveľa lepšie a nerastú pri ceste + nie sú postrekované - nemusím ani drhnúť jablká ktoré boli "navoskované" nejakou umelinou, nemusím drhnúť Bio brokolicu od pesticídov, mrvku nemusím šúpať ak je Bio ( boh vie, že či tá lacná mrkva 2. triedy ( ale čerstvá ) z Tesca za 75centov za 750 gramov je Bio... )...
Viem o tom, že "Bio" sa zbytočne "nafukuje" aké je super, ale vždy je to lepšia voľba, som o tom presvedčený - pokiaľ má človek istotu, že je to skutočne Bio. Ak totiž ani certifikáty nič nedokazujú, tak... kde to potom žijeme ?
Pán Jarda, aj keď ste Bio skeptik, poprosil by som Vás, aby ste napísal ktorá zo spomínaných krajín by mohla byť čistá + aby ste napísal aspoň aké potraviny ( ovocie, zelenina, obilniny, pseudoobilniny, strukoviny, oriešky/semená.... ) by v kvalite Bio mohli byť zdravšie a zároveň o poznanie čerstvejšie ( aspoň teoreticky ) ako konvenčné.
Bio slnečnica lúpaná stojí len o málo viac, ako konvenčná - a je oveľa krajšia, jané, že kúpim Bio.
Napríklad také Bio mandle 100g stoja asi 2Eurá ( nehoráznosť ), konvenčné stoja 1Euro... Ale keď na tých konvenčných vidím že krajina pôvou je USA, tak sa pri kupovaní robím, že som slepý... \":D\"
Môže sa vyjadriť ktokoľvek, ďakujem \":-)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 11:58 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Zdravím, pracujeme na půdě, která už mnoho desetiletí není nijak chemicky znečištěná. Vše co se kolem zeleniny a ovoce u nás děje je obděláváno ručně - někdy ukrutné / představa mandelinky bramborové a já se sklenicí v brambořišti ?? Kolikrát mám pocit nekonečného boje i s plevely. No ale i tak se na to těším-už aby bylo zasázeno a zaseto./. Ale mám pocit, že nám to prospívá na zdraví. Neznáme alergie, chřipky a podobná lidská období epidemií. Hnojíme zas pouze ze svého od zvířat co baštěji z naší výroby. Skleník tedy máme taky a v ňom rajčata a papriky. Ty nám na volné půdě rostou hůře, i když je také pěstujeme i takto. Semínka si ze všech plodin sbírám každoročně sama a jen ze svých a ukládám na příští sezónu. Je tedy pravda, že vše co si tu vypěstujeme je mnohdy menší než co je vidět po obchodech, ale je to šťavnaté. Na chuti výtečné. Takže nám ta velikost vlastně nevadí. Pošmáknem si a pro zdraví si myslím, že je to lepší než to , co je ,,vyhnané práškama" a vypadá na první pohled úžasně, že by se to očima koupilo. To co děláme je v podstatě pro náš dobrý pocit a i radot z úspěchu, když to roste a pak mizí z talířů. Netvrdím, že máme bio výrobu-vůbec né. Ani se nechci řadit mezi bio výrobce. Jen mám pocit, že to děláme jak za straých časů, kdy žádnou chemii neznali.
A co miluju je kefírek z kozího mlika. Holky mi jej dávají dost pro naši rodinnou potřebu a i dětem chutná. A jogurtíky ?? No to se nedá srovnat s kupovanými plnými konzervantů, příchutí....a vůbec.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 5:42 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
Zdravím, pracujeme na půdě, která už mnoho desetiletí není nijak chemicky znečištěná. Vše co se kolem zeleniny a ovoce u nás děje je obděláváno ručně - někdy ukrutné / představa mandelinky bramborové a já se sklenicí v brambořišti ?? Kolikrát mám pocit nekonečného boje i s plevely. No ale i tak se na to těším-už aby bylo zasázeno a zaseto./. Ale mám pocit, že nám to prospívá na zdraví. Neznáme alergie, chřipky a podobná lidská období epidemií. Hnojíme zas pouze ze svého od zvířat co baštěji z naší výroby. Skleník tedy máme taky a v ňom rajčata a papriky. Ty nám na volné půdě rostou hůře, i když je také pěstujeme i takto. Semínka si ze všech plodin sbírám každoročně sama a jen ze svých a ukládám na příští sezónu. Je tedy pravda, že vše co si tu vypěstujeme je mnohdy menší než co je vidět po obchodech, ale je to šťavnaté. Na chuti výtečné. Takže nám ta velikost vlastně nevadí. Pošmáknem si a pro zdraví si myslím, že je to lepší než to , co je ,,vyhnané práškama" a vypadá na první pohled úžasně, že by se to očima koupilo. To co děláme je v podstatě pro náš dobrý pocit a i radot z úspěchu, když to roste a pak mizí z talířů. Netvrdím, že máme bio výrobu-vůbec né. Ani se nechci řadit mezi bio výrobce. Jen mám pocit, že to děláme jak za straých časů, kdy žádnou chemii neznali.
A co miluju je kefírek z kozího mlika. Holky mi jej dávají dost pro naši rodinnou potřebu a i dětem chutná. A jogurtíky ?? No to se nedá srovnat s kupovanými plnými konzervantů, příchutí....a vůbec.

Tak to jste endemitický druh, ale asi správně chápete o čem je život člověka. Musí být zdravý a mít radost ze života, vše ostatní jsou pomíjivé hodnoty, což si silně uvědomuji ve chvílích, kdy mi přijede s rozjetou rakovinou nějaká bohatý člověk a první kravina kterou vypustí z huby je, že mi zaplatí cokoliv, pokud ho z toho dostanu. Nejsem spasitel a ani jím být nechci. Těmto lidem vždy říkám, pokud vám někdo pomůže, tak jste to jen vy sám a oni na mě čumí jako na zjevení a nechápou, že zde peníze nic neznamenají, poprvé v životě totiž stojí tváří v tvář syrové pravdě a vaří se jim hlava z toho, že dveře k životu peníze prostě neotevřou. To co děláte je super a asi si život opravdu vychutnáváte.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 5:45 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to veverka : Asi práve ten "kefírek" spôsobil, že si taká zdravá... \":-)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 9:09 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jarda píše:
Tak to jste endemitický druh, ale asi správně chápete o čem je život člověka. Musí být zdravý a mít radost ze života, vše ostatní jsou pomíjivé hodnoty, což si silně uvědomuji ve chvílích, kdy mi přijede s rozjetou rakovinou nějaká bohatý člověk a první kravina kterou vypustí z huby je, že mi zaplatí cokoliv, pokud ho z toho dostanu. Nejsem spasitel a ani jím být nechci. Těmto lidem vždy říkám, pokud vám někdo pomůže, tak jste to jen vy sám a oni na mě čumí jako na zjevení a nechápou, že zde peníze nic neznamenají, poprvé v životě totiž stojí tváří v tvář syrové pravdě a vaří se jim hlava z toho, že dveře k životu peníze prostě neotevřou. To co děláte je super a asi si život opravdu vychutnáváte.

Ano, miluji vše, co je živé. Ať jsou to rostliny, zvířata, lidé, prostě cokoliv. Neumím ,,vraždit" - to musím přenechat manželovi a odejít na procházku. Nebýt jeho, máme vše jak důchodce. Příroda je mocná čarodějka a nikdo s ní nevyběhnem. Pokud se jí naučíme naslouchat a žít s ní, ráda nám to opatí a bohatě. Pro peníze se nedá dělat snad nic. A už vůbec né život. Cokoliv dělám, dělám s láskou a přináší mi to ,,poklady". I si myslím, že lidé, co si za peníze chtí koupit všechno jsou hodně ochuzeni o to přírodní krásno, ale chápu je, že pokud takto byli vychováni od dětství a nic jiného nepoznali. Těžko jim vysvětlovat souvyslosti. Nám sem jezdí školky i občas školy na výlet ,,do ZOO" a zjišťují jak vlastně vypadá zvíře živé. Znají vše jen z marketů jako produkt a mnohdy mají zlozvyk z domova, že zvířata jen žerou a srandí a smrdí. Rodiče jim doma nic nepovolí a mnohdy jsou ty děti tak šťastné, že pláčou a tuleji se čímkoliv živím, že je mi jich fakt líto. Válet se na voňavé louce ?? No bacha klíšťata a pes - jen blechy a smrad. Mají prostě zkreslený pohled na život a jiné než počítač a televizi z domava neznají. Je mi jich celkem i líto. Naši raubíři jsou denně jak čuníci a přitom voněji z venčí. Vím kde si hráli a i když jsou špinaví, jsou zdrávi.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz