Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Rybí tuk
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1690
Stránka 118

Autor:  Pavel Slabý [ úte zář 06, 2011 6:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Rybí tuk

Tak jsem si koupil rybí tuk, ale vůbec nevím, jestli je dobrý. Jmenuje se to Eavit. Je to směs rostlinného oleje s vysokým obsahem biologicky účinných látek z mořských ryb, vitaminu A a vitaminu E. Co si myslíte, pane Jardo? Je to jediné co tam měli.

Autor:  Jarda [ stř zář 07, 2011 9:01 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

Pavel Slabý píše:
Tak jsem si koupil rybí tuk, ale vůbec nevím, jestli je dobrý. Jmenuje se to Eavit. Je to směs rostlinného oleje s vysokým obsahem biologicky účinných látek z mořských ryb, vitaminu A a vitaminu E. Co si myslíte, pane Jardo? Je to jediné co tam měli.

Pokud není zkažený, což by jste asi poznal, tak je určitě dobrý, ale asi zbytečně drahý, prostě si dojděte do lékárny s vlastní lahví a kupte si rozlévaný rybí tuk, což stojí cca 270,-K/0,5 l a toho můžete 1-2 lžíce denně.

Autor:  topper1982 [ pon říj 10, 2011 11:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

p Jarda

Aky mate nazor na konzumaciu omega 3 mastnych kyselin ktore su obsiahnute v rybach?

Je nasledujuci doplnok:http://www.biocentral.sk/produkt-oleje-oleje-octy/rybi-olej-natural-661

vhodny ako zdroj omega 3 mastnych kyselin a je mozne to brat ako pozitivna zlozka stravy alebo je lepsie sa tomu vyhnut
a uzivat ho v inej forme? Este ma zaujima ak ten olej clovek otvori ci je nutne ho skladovat v chladnicke lebo nikde sa o tom nezmienuju ani v inych clankoch o tomto produkte.

dakujem

Autor:  Sroll [ úte říj 11, 2011 1:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

topper1982 píše:
p Jarda

Aky mate nazor na konzumaciu omega 3 mastnych kyselin ktore su obsiahnute v rybach?

Je nasledujuci doplnok:http://www.biocentral.sk/produkt-oleje-oleje-octy/rybi-olej-natural-661

vhodny ako zdroj omega 3 mastnych kyselin a je mozne to brat ako pozitivna zlozka stravy alebo je lepsie sa tomu vyhnut
a uzivat ho v inej forme? Este ma zaujima ak ten olej clovek otvori ci je nutne ho skladovat v chladnicke lebo nikde sa o tom nezmienuju ani v inych clankoch o tomto produkte.

dakujem

Reknu to asi takhle. Kolem konzumaci ryb je zbytecny humbuk a castokrat je od nich odrazovano. Z prosteho duvodu - obsah tezkych kovu, PCB a dioxinu. Avsak neberou se zde v uvahu dosti zasadni veci. A temi jsou :

O selenu se vi ze chrani pred toxicitou rtuti. A 16ty z 25 nejvyssich potravinovych zdroju selenu jsou morske ryby.

Pokud ryba obsahuje vyssi mnozstvi selenu nez rtuti, je povazovana za bezpecnou ke konzumaci.

Vetsina druhu bezne konzumovanych ryb obsahuje vice selenu nez rtuti - http://www.soest.hawaii.edu/oceanography/courses_html/OCN331/Mercury3.pdf

Prekvapive se ryby neradi mezi vyznamne zdroje dioxinu a PCB. Nejvyssimy potravinovymi zdroji PCB a dioxiny nejsou ryby, ale hovezi, kureci a veprove maso (34%), dale mlecne vyrobky (30%) a zelenina (22%). Ryby tvori pouze 9% naseho prijmu techto latek. http://jama.ama-assn.org/content/296/15/1885.abstract

Vyhody pravidelne konzumace ryb dalece prevazuji nad potencialnimi riziky, jez jsou zanedbatelne.

I tehotne zeny a male deti by meli jist 2-3 porce tucnych morskych ryb tydne - http://jama.ama-assn.org/content/280/8/701.full?sid=c6d14ade-5915-48a2-8c9a-ec7beab100cf

Dale je treba poznamenat, ze ryby obsahuji idealni pomer EPA a DHA a navic, tyto nenasycene kyseliny jsou chraneny proti oxidaci vysokym mnozstvi vitaminu A, D2 a K2.

Jako nejidelanejsim zdrojem konzumace spada na lososa a tunaka. Nebavime se o konzervach.

Zde jsou odkazy na mnozstvi selenu vuci rtuti u ryb. (nazvy ryb je nutne prelozit)
http://www.readingtarget.com/nosulfites/mercury.htm
http://www.wpcouncil.org/councilmtgs/145th/Selenium_Poster_final.pdf
http://newsletter.vitalchoice.com/e_article000709707.cfm?x=b8wQMPW,b67kwpM8,w

Autor:  Jarda [ stř říj 12, 2011 7:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

topper1982 píše:
p Jarda

Aky mate nazor na konzumaciu omega 3 mastnych kyselin ktore su obsiahnute v rybach?

Je nasledujuci doplnok:http://www.biocentral.sk/produkt-oleje-oleje-octy/rybi-olej-natural-661

vhodny ako zdroj omega 3 mastnych kyselin a je mozne to brat ako pozitivna zlozka stravy alebo je lepsie sa tomu vyhnut
a uzivat ho v inej forme? Este ma zaujima ak ten olej clovek otvori ci je nutne ho skladovat v chladnicke lebo nikde sa o tom nezmienuju ani v inych clankoch o tomto produkte.

dakujem

Určitě pozitivní a jako dobrý zdroj uvádím daleko levnější rozlévaný rybí tuk z lékárny 0,5l za cca 270,-Kč. Jednoznačně skladovat v ledničce, většina olejů s obsahem omega 3 mastných kyselin se snadno zkazí.
Jinak jsem zde v jiném vlákně zmínil, co všechno rybí olej obsahuje, tak to sem překopíruji, zde to má logické umístění.

Takto je to podle českého lékopisu.

Název mastné kyseliny.....Označení mastné kyseliny......Rozmezí plochy píku (%)

nasycené mastné kyseliny
kyselina myristová..................14 : 0.................................2,0 až 6,0
kyselina palmitová..................16 : 0.................................7,0 až 14,0
kyselina stearová...................18 : 0.................................1,0 až 4,0

nenasycené mastné kyseliny
s jednou dvojnou vazbou
kyselina palmitolejová..............16 : 1 n-7...........................4,5 až 11,5
kyselina cis-vakcenová.............18 : 1 n-7...........................2,0 až 7,0
kyselina olejová.....................18 : 1 n-9..........................12,0 až 21,0
kyselina gadolejová.................20 : 1 n-11..........................1,0 až 5,5
kyselina gondoová...................20 : 1 n-9...........................5,0 až 17,0
kyselina eruková.....................22 : 1 n-9..............................0 až 1,5
kyselina cetolejová.................(22 : 1 n-11) 22 : 1 n-11 + 13......5,0 až 12,0

nenasycené mastné kyseliny
s více dvojnými vazbami
kyselina linolová......................18 : 2 n-6............................0,5 až 3,0
kyselina α-linolenová................18 : 3 n-3..............................0 až 2,0
kyselina moroktová..................18 : 4 n-3............................0,5 až 4,5
kyselina timnodonová
(ikosapentaenová) (EPA)
..........................................20 : 5 n-3............................7,0 až 16,0
kyselina cervonová
(dokosahexaenová) (DHA)
..........................................22 : 6 n-3............................6,0 až 18,0

Autor:  Jarda [ stř říj 12, 2011 7:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

Sroll píše:
Reknu to asi takhle. Kolem konzumaci ryb je zbytecny humbuk a castokrat je od nich odrazovano. Z prosteho duvodu - obsah tezkych kovu, PCB a dioxinu. Avsak neberou se zde v uvahu dosti zasadni veci. A temi jsou :

O selenu se vi ze chrani pred toxicitou rtuti. A 16ty z 25 nejvyssich potravinovych zdroju selenu jsou morske ryby.

Pokud ryba obsahuje vyssi mnozstvi selenu nez rtuti, je povazovana za bezpecnou ke konzumaci.

Vetsina druhu bezne konzumovanych ryb obsahuje vice selenu nez rtuti - http://www.soest.hawaii.edu/oceanography/courses_html/OCN331/Mercury3.pdf

Prekvapive se ryby neradi mezi vyznamne zdroje dioxinu a PCB. Nejvyssimy potravinovymi zdroji PCB a dioxiny nejsou ryby, ale hovezi, kureci a veprove maso (34%), dale mlecne vyrobky (30%) a zelenina (22%). Ryby tvori pouze 9% naseho prijmu techto latek. http://jama.ama-assn.org/content/296/15/1885.abstract

Vyhody pravidelne konzumace ryb dalece prevazuji nad potencialnimi riziky, jez jsou zanedbatelne.

I tehotne zeny a male deti by meli jist 2-3 porce tucnych morskych ryb tydne - http://jama.ama-assn.org/content/280/8/701.full?sid=c6d14ade-5915-48a2-8c9a-ec7beab100cf

Dale je treba poznamenat, ze ryby obsahuji idealni pomer EPA a DHA a navic, tyto nenasycene kyseliny jsou chraneny proti oxidaci vysokym mnozstvi vitaminu A, D2 a K2.

Jako nejidelanejsim zdrojem konzumace spada na lososa a tunaka. Nebavime se o konzervach.

Zde jsou odkazy na mnozstvi selenu vuci rtuti u ryb. (nazvy ryb je nutne prelozit)
http://www.readingtarget.com/nosulfites/mercury.htm
http://www.wpcouncil.org/councilmtgs/145th/Selenium_Poster_final.pdf
http://newsletter.vitalchoice.com/e_article000709707.cfm?x=b8wQMPW,b67kwpM8,w

To jste to vzal opravdu detailně a jde o mimořádně přínosné informace, nicméně u těch ryb je vždy vhodné rozlišit sádkované ryby od volně žijících, přeci jen se obsahem toxických prvků zásadně liší a o tom nepíšete.

Autor:  Sroll [ stř říj 12, 2011 9:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

Jarda píše:
To jste to vzal opravdu detailně a jde o mimořádně přínosné informace, nicméně u těch ryb je vždy vhodné rozlišit sádkované ryby od volně žijících, přeci jen se obsahem toxických prvků zásadně liší a o tom nepíšete.

To jsem, omlouvam se, samozrejme zapomnel poznamenat.

Autor:  ovekyska [ stř říj 19, 2011 2:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

ako je vhodne uzivat rybi tuk, nalacno ci po jedle? predpokladam, ze do salatu by sil, no neviem, ci to budem testovat \":lol:\" samotny mi vsak velmi chuti.

v porovnani so sirnou patlanicou je jeho ucinok zrovnatelny?

Autor:  Jenik2011 [ stř říj 19, 2011 2:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

To ovekyska:

http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/ ... _olej.aspx
(Ty články stojí za to přečíst.)

Např. test zda člověk koupil přirozeně triglycidový nebo syntetický ethylesterový rybí olej:

"Postup:
1. Nakvapkajte obsah kapslí do polystyrénového pohárika
2. Pozorujte zmeny po 10 minútach. Ak nakvapkaný obsah omega-3 kapslí je etylester, mali by ste spozorovať postupné prežieranie polystyrénového pohárika (PS). \"8)\"
3. Prirodzený rybí olej nespôsobí rozožratie polystyrénu."

http://www.dhaomega3.org/Overview/Conve ... -in-Humans
Běžný člověk (vařan pětijed) téměř není schopen převést kys. alfa-linolenovou na DHA.
(Vařan 0.03-0.1% = nedostatek, zdravý vitarián nevařan 4-7% = neefektivní ale dostatečné)
(Na to musí metabolismus celkem slušně šlapat aby to šlo.)

http://omegametrix.eu/ueberuns.html
"Usually, flax oil users that have their omega-3 index determined are
disappointed, because their omega-3 index is low. This is because
alpha-linolenic acid is basically not converted to eicosapentaenoic acid
and even less so to docosahexaenoic acid.

kind regards

Prof. Dr. Clemens von Schacky"

V lékarně mi nutí tobolkový za 4,8-9Kč/g, rozlevaný 200ml/180,- blbě skladovaný.
NTC Omega-3 HP 1,-/g při odběru dvou balení.

Pane Jarda kde ho tam u vás čepují tady v Praze bída \":(\" .

Autor:  ovekyska [ stř říj 19, 2011 4:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

To Jenik2011:

dakujm, ked budem mat cas, predem to.
ja mam ten olej rozlievany v pollitrovej flasi.

Autor:  Jarda [ stř říj 19, 2011 9:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

ovekyska píše:
ako je vhodne uzivat rybi tuk, nalacno ci po jedle? predpokladam, ze do salatu by sil, no neviem, ci to budem testovat \":lol:\" samotny mi vsak velmi chuti.

v porovnani so sirnou patlanicou je jeho ucinok zrovnatelny?

Ideální je rovnou do jídla a pokud kořeníte, tak ho tam ani neucítíte.

Autor:  Jarda [ stř říj 19, 2011 9:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

Jenik2011 píše:
To ovekyska:

http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/ ... _olej.aspx
(Ty články stojí za to přečíst.)

Např. test zda člověk koupil přirozeně triglycidový nebo syntetický ethylesterový rybí olej:

"Postup:
1. Nakvapkajte obsah kapslí do polystyrénového pohárika
2. Pozorujte zmeny po 10 minútach. Ak nakvapkaný obsah omega-3 kapslí je etylester, mali by ste spozorovať postupné prežieranie polystyrénového pohárika (PS). \"8)\"
3. Prirodzený rybí olej nespôsobí rozožratie polystyrénu."

http://www.dhaomega3.org/Overview/Conve ... -in-Humans
Běžný člověk (vařan pětijed) téměř není schopen převést kys. alfa-linolenovou na DHA.
(Vařan 0.03-0.1% = nedostatek, zdravý vitarián nevařan 4-7% = neefektivní ale dostatečné)
(Na to musí metabolismus celkem slušně šlapat aby to šlo.)

http://omegametrix.eu/ueberuns.html
"Usually, flax oil users that have their omega-3 index determined are
disappointed, because their omega-3 index is low. This is because
alpha-linolenic acid is basically not converted to eicosapentaenoic acid
and even less so to docosahexaenoic acid.

kind regards

Prof. Dr. Clemens von Schacky"

V lékarně mi nutí tobolkový za 4,8-9Kč/g, rozlevaný 200ml/180,- blbě skladovaný.
NTC Omega-3 HP 1,-/g při odběru dvou balení.

Pane Jarda kde ho tam u vás čepují tady v Praze bída \":(\" .

Já pro to sice posílám zásadně manželku, do lékáren a obchodů již léta nechodím, mám jen jedny nervy, ale pokud vím, tak se to zde dá koupit ve většině lékáren a je to ten dle českého lékopisu.

Autor:  ovekyska [ čtv říj 20, 2011 12:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

Jarda píše:
Ideální je rovnou do jídla a pokud kořeníte, tak ho tam ani neucítíte.

skusim to, dakujem.

Autor:  Sroll [ čtv říj 20, 2011 11:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

Jenik2011 píše:
To ovekyska:

http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/ ... _olej.aspx
(Ty články stojí za to přečíst.)

Např. test zda člověk koupil přirozeně triglycidový nebo syntetický ethylesterový rybí olej:

"Postup:
1. Nakvapkajte obsah kapslí do polystyrénového pohárika
2. Pozorujte zmeny po 10 minútach. Ak nakvapkaný obsah omega-3 kapslí je etylester, mali by ste spozorovať postupné prežieranie polystyrénového pohárika (PS). \"8)\"
3. Prirodzený rybí olej nespôsobí rozožratie polystyrénu."

http://www.dhaomega3.org/Overview/Conve ... -in-Humans
Běžný člověk (vařan pětijed) téměř není schopen převést kys. alfa-linolenovou na DHA.
(Vařan 0.03-0.1% = nedostatek, zdravý vitarián nevařan 4-7% = neefektivní ale dostatečné)
(Na to musí metabolismus celkem slušně šlapat aby to šlo.)

http://omegametrix.eu/ueberuns.html
"Usually, flax oil users that have their omega-3 index determined are
disappointed, because their omega-3 index is low. This is because
alpha-linolenic acid is basically not converted to eicosapentaenoic acid
and even less so to docosahexaenoic acid.

kind regards

Prof. Dr. Clemens von Schacky"

V lékarně mi nutí tobolkový za 4,8-9Kč/g, rozlevaný 200ml/180,- blbě skladovaný.
NTC Omega-3 HP 1,-/g při odběru dvou balení.

Pane Jarda kde ho tam u vás čepují tady v Praze bída \":(\" .

Toto take rozebiram v jinem tematu : http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=415&start=750

Nutraceutika navic pristi mesic uvede na trh tzv. COD LIVER OIL, cili olej z trescich jater, ktery bude mit navic prirozene mnozstvi vitaminu A, K, D2. Otazkou zustava, jak vysoke tyto hodnoty budou. A ja jen doufam, ze tam nebudou umele pridavany. Nicmene uz ted verim, ze bude bez zapachu a bude mit vysokou cistotu.

Autor:  Icho [ pon říj 24, 2011 1:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rybí tuk

Ahoj
Já si kupuji tento olej: Jecoris aselli oleum (typus A)
Je to čištěný olej získaný z čerstvých jater druhu Gadus morhua L. a z jiných druhů čeledi Gadidae, pevné látky jsou odstraněny ochlazením a filtrací. Obsahuje 600 mJ. (180 l.tg) až 2500 mJ. (750 μg) vitaminu A a 60 m.j. (1,5 μg) až 250 m.j. (6,25 μg) vitaminu D3 v gramu.
Druh Gadus Morhua je treska obecná. Čili se jedná o olej z tresčích jater, nic lepšího asi není. Je krásně cítit rybinou, úplně se člověk vrátí do dětství, kdy nám mámy tento olej pravidelně podávaly po lžičkách. Pokud ho nemají, tak jim stačí říct výše napsaný latinský název a objednají ho. Tedy alespoň tam, kde jsou ochotní. Půllitrovka přijde bratru kolem 200 Kč.

Stránka 118 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/