Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Červená řepa a kedlubny https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1702 |
Stránka 1 z 2 |
Autor: | esie [ pon zář 12, 2011 1:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Červená řepa a kedlubny |
Dobrý den všem, můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu. Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... |
Autor: | sakul [ pon zář 12, 2011 5:57 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
esie píše: Dobrý den všem, můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu. Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... Lidem zvyklým na klasickou stravu bych ji servíroval obalenou v těstíčku a lehce osmaženou (možno předtím trochu povařit). Obojí chutná skvěle a může to být pro některé lidi argument proč aspoň nějakou zeleninu do sebe dostat. |
Autor: | ovekyska [ pon zář 12, 2011 7:16 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
esie píše: Dobrý den všem, můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu. Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... Cvikla- nakrájaná spolu so zemiakmi, na plech, soľ, rasca, trošku poprášiť olejom a upiecť. Je to fantastické! Treba iba vyskúšať, či najprv neprikryt alobalom, na záver až nechať zapiecť. |
Autor: | Jarda [ pon zář 12, 2011 9:33 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
esie píše: Dobrý den všem, můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu. Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... Dejte do mixéru syrovou, nebo podušenou řepu, dle snášenlivosti křenu a zakysanou smetanu. Vzniklá pasta je výborná i samotná, dá se přidávat do salátů a nebo použít jako dresink. |
Autor: | wireen [ čtv zář 22, 2011 10:58 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
Já mám ráda řepu nakládanou ale většinou ji uvařím, nastrouhám, ochutím cukrem, solí a octem podle chuti, přidám strouhaný křen a podávám jako salát k hlavnímu jídlu. Jen na to zpracování si musím brát gumové rukavice, protože ta barva nejde sundat opravdu jen tak lehce, což určitě všichni vědí A kedlubny připravuji v nastrouhané a zahuštěné formě s bramborem a masem nebo je taktéž přidávám do zeleninových placek nebo karbenátků. |
Autor: | qup [ čtv zář 22, 2011 1:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
wireen píše: Já mám ráda řepu nakládanou ale většinou ji uvařím, nastrouhám, ochutím cukrem, solí a octem podle chuti, přidám strouhaný křen a podávám jako salát k hlavnímu jídlu. Jen na to zpracování si musím brát gumové rukavice, protože ta barva nejde sundat opravdu jen tak lehce, což určitě všichni vědí A kedlubny připravuji v nastrouhané a zahuštěné formě s bramborem a masem nebo je taktéž přidávám do zeleninových placek nebo karbenátků. No to jsou mi nezdravé kombinace |
Autor: | q:o) [ ned úno 19, 2012 6:51 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
Možná už žádnou řepu nemáte, ale kdyby náhodou přeci jen zbyla, tak je výborná nakládaná jako pickles. Oloupanou nastrouháte nahrubo na struhadle, prosolíte a namačkáte do vhodné nádoby, zatížíte poklopem, který překryje povrch (např. talířek) a těžítkem (kámen a nebo sklenice s vodou) a celé překryjete utěrkou. Za několik dní se těžítko sundá. Takto nakládaná řepa je překvapivě pikantní, nakyslá a velmi křupavá, zkrátka vynikající chuti. |
Autor: | Jarda [ ned úno 19, 2012 9:50 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
q:o) píše: Možná už žádnou řepu nemáte, ale kdyby náhodou přeci jen zbyla, tak je výborná nakládaná jako pickles. Oloupanou nastrouháte nahrubo na struhadle, prosolíte a namačkáte do vhodné nádoby, zatížíte poklopem, který překryje povrch (např. talířek) a těžítkem (kámen a nebo sklenice s vodou) a celé překryjete utěrkou. Za několik dní se těžítko sundá. Takto nakládaná řepa je překvapivě pikantní, nakyslá a velmi křupavá, zkrátka vynikající chuti. To máte pravdu, nakládaná jako pickles je opravdu výborná. |
Autor: | fox [ ned úno 19, 2012 10:35 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
v dobách, kdy jsem vařil - omyté červené řepy zabalit každou zvlášť do alobalu a v misce v troubě upéct (okolo 30min) po upečení (kdysi i oloupání) nakrájet na plátky, trochu soli, pepře a bohatě olivového oleje...... mohl jsem je i samotné.. Nyní skvělé pickles (výše), místo NaCl trochu KCl a jako do všeho chillies... s kedlubnou jsem ještě nezkoušel... |
Autor: | Gida [ sob úno 22, 2014 11:27 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
Dobrý den. Dnes jsem zahájila pití ovocných a zeleninových šťáv. Ráno grep + mandarinka + mrkev, odpoledne hruška +červené hrozno a o hodinu později mrkev + červená řepa. A zde nastal zádrhel. Po vypití dvou doušků poslední směsi jsem asi do 2 minut zvracela (zřejmě i předchozí nápoj, protože té tekutiny bylo dost). Manžel dopil zbytek, cca 1,5dcl - a v pohodě. Již dříve jsem zkoušela kousky syrové červené řepy a vždy jsem měla ihned v krku pálivě svíravý pocit, dost nepříjemné - nedalo se pokračovat. I dnes po těch dvou doušcích. Tušíte, prosím, o jakou reakci se jedná? |
Autor: | Jarda [ pon dub 21, 2014 7:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
Gida píše: Dobrý den. Dnes jsem zahájila pití ovocných a zeleninových šťáv. Ráno grep + mandarinka + mrkev, odpoledne hruška +červené hrozno a o hodinu později mrkev + červená řepa. A zde nastal zádrhel. Po vypití dvou doušků poslední směsi jsem asi do 2 minut zvracela (zřejmě i předchozí nápoj, protože té tekutiny bylo dost). Manžel dopil zbytek, cca 1,5dcl - a v pohodě. Již dříve jsem zkoušela kousky syrové červené řepy a vždy jsem měla ihned v krku pálivě svíravý pocit, dost nepříjemné - nedalo se pokračovat. I dnes po těch dvou doušcích. Tušíte, prosím, o jakou reakci se jedná? Tak v jiných vláknech píšu, že červená řepa se musí opravdu pomalu, jinak způsobuje prudké reakce, což jste si vyzkoušela, jde o superčistič a jak vidíte vás vyčistil skoro hned. |
Autor: | Veronikalein [ ned črc 30, 2017 12:44 pm ] |
Předmět příspěvku: | Cervena repa - Ledviny/jatra |
Dobry den, rada bych se zeptala, za jak dlouho po piti stavy z cervene repy se mi vycisti ledviny/jatra? Po konzumaci stavy z ni mam moc zabarvenou do ruzova/ cervena a stolice je cerna. Delam si z cervene repy stavu. Je mi 36 let. Dekuji, Veronika |
Autor: | ctihodnymuz [ pon črc 31, 2017 11:44 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cervena repa - Ledviny/jatra |
Zabarvení je v pořádku (jak by to asi mohlo být jinak) ... a pijte šťávu furt, pokud vám chutná a dělá dobře. Řepa se nekonzumuje kvůlivá nějakému čištění, alébrž proto, že je velmi chutná téměř na všechny způsoby. |
Autor: | Jarda [ ned srp 13, 2017 11:54 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cervena repa - Ledviny/jatra |
Veronikalein píše: Dobry den, rada bych se zeptala, za jak dlouho po piti stavy z cervene repy se mi vycisti ledviny/jatra? Po konzumaci stavy z ni mam moc zabarvenou do ruzova/ cervena a stolice je cerna. Delam si z cervene repy stavu. Je mi 36 let. Dekuji, Veronika Barva moči se po nějaké době vyčistí a stolice bude černo zelená pak je to srovnané. |
Autor: | Veronikalein [ pon srp 14, 2017 7:44 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Červená řepa a kedlubny |
Bavime se o tydnech? Mesicich? letech? Diky |
Stránka 1 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |