Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Červená řepa a kedlubny
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1702
Stránka 12

Autor:  esie [ pon zář 12, 2011 1:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Červená řepa a kedlubny

Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... \":(\"

Autor:  sakul [ pon zář 12, 2011 5:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

esie píše:
Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... \":(\"

Lidem zvyklým na klasickou stravu bych ji servíroval obalenou v těstíčku a lehce osmaženou (možno předtím trochu povařit). Obojí chutná skvěle a může to být pro některé lidi argument proč aspoň nějakou zeleninu do sebe dostat.

Autor:  ovekyska [ pon zář 12, 2011 7:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

esie píše:
Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... \":(\"

Cvikla- nakrájaná spolu so zemiakmi, na plech, soľ, rasca, trošku poprášiť olejom a upiecť. Je to fantastické! Treba iba vyskúšať, či najprv neprikryt alobalom, na záver až nechať zapiecť.

Autor:  Jarda [ pon zář 12, 2011 9:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

esie píše:
Dobrý den všem,
můžete mi, prosím někdo poradit jak zdravě a chutně zpracovat červenou řepu a kedlubnu.
Obojího se nám urodilo velké množství, červenou řepu přidávám do šťáv, ale moc se jí nespotřebuje a jinak ji uskladňuji podobně jako mrkev ve sklepě a v zimě dělám třeba zeleninový boršč /s mrkví, cibulí, celerem a přidávám i trochu česneku/, kedlubnu jíme syrovou do salátů, ale ta její specifická chuť se některým členům rodiny velmi rychle přejedla. Občas ji trochu dusím na tuku a ochucuji česnekem, ale to už je zase tepelně upravený pokrm..... \":(\"

Dejte do mixéru syrovou, nebo podušenou řepu, dle snášenlivosti křenu a zakysanou smetanu. Vzniklá pasta je výborná i samotná, dá se přidávat do salátů a nebo použít jako dresink.

Autor:  wireen [ čtv zář 22, 2011 10:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

Já mám ráda řepu nakládanou ale většinou ji uvařím, nastrouhám, ochutím cukrem, solí a octem podle chuti, přidám strouhaný křen a podávám jako salát k hlavnímu jídlu. Jen na to zpracování si musím brát gumové rukavice, protože ta barva nejde sundat opravdu jen tak lehce, což určitě všichni vědí \":-)\"
A kedlubny připravuji v nastrouhané a zahuštěné formě s bramborem a masem nebo je taktéž přidávám do zeleninových placek nebo karbenátků.

Autor:  qup [ čtv zář 22, 2011 1:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

wireen píše:
Já mám ráda řepu nakládanou ale většinou ji uvařím, nastrouhám, ochutím cukrem, solí a octem podle chuti, přidám strouhaný křen a podávám jako salát k hlavnímu jídlu. Jen na to zpracování si musím brát gumové rukavice, protože ta barva nejde sundat opravdu jen tak lehce, což určitě všichni vědí \":-)\"
A kedlubny připravuji v nastrouhané a zahuštěné formě s bramborem a masem nebo je taktéž přidávám do zeleninových placek nebo karbenátků.

No to jsou mi nezdravé kombinace \":)\"

Autor:  q:o) [ ned úno 19, 2012 6:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

Možná už žádnou řepu nemáte, ale kdyby náhodou přeci jen zbyla, tak je výborná nakládaná jako pickles. Oloupanou nastrouháte nahrubo na struhadle, prosolíte a namačkáte do vhodné nádoby, zatížíte poklopem, který překryje povrch (např. talířek) a těžítkem (kámen a nebo sklenice s vodou) a celé překryjete utěrkou. Za několik dní se těžítko sundá.
Takto nakládaná řepa je překvapivě pikantní, nakyslá a velmi křupavá, zkrátka vynikající chuti.

Autor:  Jarda [ ned úno 19, 2012 9:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

q:o) píše:
Možná už žádnou řepu nemáte, ale kdyby náhodou přeci jen zbyla, tak je výborná nakládaná jako pickles. Oloupanou nastrouháte nahrubo na struhadle, prosolíte a namačkáte do vhodné nádoby, zatížíte poklopem, který překryje povrch (např. talířek) a těžítkem (kámen a nebo sklenice s vodou) a celé překryjete utěrkou. Za několik dní se těžítko sundá.
Takto nakládaná řepa je překvapivě pikantní, nakyslá a velmi křupavá, zkrátka vynikající chuti.

To máte pravdu, nakládaná jako pickles je opravdu výborná.

Autor:  fox [ ned úno 19, 2012 10:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

v dobách, kdy jsem vařil - omyté červené řepy zabalit každou zvlášť do alobalu a v misce v troubě upéct (okolo 30min) po upečení (kdysi i oloupání) nakrájet na plátky, trochu soli, pepře a bohatě olivového oleje...... mohl jsem je i samotné..
Nyní skvělé pickles (výše), místo NaCl trochu KCl a jako do všeho chillies...
s kedlubnou jsem ještě nezkoušel...

Autor:  Gida [ sob úno 22, 2014 11:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

Dobrý den. Dnes jsem zahájila pití ovocných a zeleninových šťáv. Ráno grep + mandarinka + mrkev, odpoledne hruška +červené hrozno a o hodinu později mrkev + červená řepa. A zde nastal zádrhel. Po vypití dvou doušků poslední směsi jsem asi do 2 minut zvracela (zřejmě i předchozí nápoj, protože té tekutiny bylo dost). Manžel dopil zbytek, cca 1,5dcl - a v pohodě. Již dříve jsem zkoušela kousky syrové červené řepy a vždy jsem měla ihned v krku pálivě svíravý pocit, dost nepříjemné - nedalo se pokračovat. I dnes po těch dvou doušcích. Tušíte, prosím, o jakou reakci se jedná?

Autor:  Jarda [ pon dub 21, 2014 7:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

Gida píše:
Dobrý den. Dnes jsem zahájila pití ovocných a zeleninových šťáv. Ráno grep + mandarinka + mrkev, odpoledne hruška +červené hrozno a o hodinu později mrkev + červená řepa. A zde nastal zádrhel. Po vypití dvou doušků poslední směsi jsem asi do 2 minut zvracela (zřejmě i předchozí nápoj, protože té tekutiny bylo dost). Manžel dopil zbytek, cca 1,5dcl - a v pohodě. Již dříve jsem zkoušela kousky syrové červené řepy a vždy jsem měla ihned v krku pálivě svíravý pocit, dost nepříjemné - nedalo se pokračovat. I dnes po těch dvou doušcích. Tušíte, prosím, o jakou reakci se jedná?

Tak v jiných vláknech píšu, že červená řepa se musí opravdu pomalu, jinak způsobuje prudké reakce, což jste si vyzkoušela, jde o superčistič a jak vidíte vás vyčistil skoro hned.

Autor:  Veronikalein [ ned črc 30, 2017 12:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Cervena repa - Ledviny/jatra

Dobry den,

rada bych se zeptala, za jak dlouho po piti stavy z cervene repy se mi vycisti ledviny/jatra?

Po konzumaci stavy z ni mam moc zabarvenou do ruzova/ cervena a stolice je cerna.

Delam si z cervene repy stavu.

Je mi 36 let.

Dekuji,

Veronika

Autor:  ctihodnymuz [ pon črc 31, 2017 11:44 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Cervena repa - Ledviny/jatra

Zabarvení je v pořádku (jak by to asi mohlo být jinak) ... a pijte šťávu furt, pokud vám chutná a dělá dobře. Řepa se nekonzumuje kvůlivá nějakému čištění, alébrž proto, že je velmi chutná téměř na všechny způsoby.

Autor:  Jarda [ ned srp 13, 2017 11:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Cervena repa - Ledviny/jatra

Veronikalein píše:
Dobry den,

rada bych se zeptala, za jak dlouho po piti stavy z cervene repy se mi vycisti ledviny/jatra?

Po konzumaci stavy z ni mam moc zabarvenou do ruzova/ cervena a stolice je cerna.

Delam si z cervene repy stavu.

Je mi 36 let.

Dekuji,

Veronika

Barva moči se po nějaké době vyčistí a stolice bude černo zelená pak je to srovnané.

Autor:  Veronikalein [ pon srp 14, 2017 7:44 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Červená řepa a kedlubny

Bavime se o tydnech? Mesicich? letech?

Diky

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/