Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Šípky https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1718 |
Stránka 1 z 2 |
Autor: | borisek [ stř zář 21, 2011 5:02 pm ] | ||
Předmět příspěvku: | Šípky | ||
este som tu nevidel takuto temu a šipky rastu na kazdom kroku a su preslavene slusnim obsahom vitaminu c ....ako ich spracovat aby som s tich šipok vitazil co najviac ...asi odstavovacom ale nie kazdy ma taky kvalitny odstavovac , ani ja .... plus vas nazor na šipky ...
|
Autor: | Mikard [ stř zář 21, 2011 5:50 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: šipky |
jo to je pravda, tedka uz jsou pekny... tak skoda to nevyuzit. Já kdyz jdu na prochazku tak si je natrham a rovnou koušu jen je obtiz vyndat ty zrnicka |
Autor: | Jarda [ stř zář 21, 2011 8:52 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
borisek píše: :idea: este som tu nevidel takuto temu a šipky rastu na kazdom kroku a su preslavene slusnim obsahom vitaminu c ....ako ich spracovat aby som s tich šipok vitazil co najviac ...asi odstavovacom ale nie kazdy ma taky kvalitny odstavovac , ani ja .... plus vas nazor na šipky ... Tak výborné určitě jsou o tom není sporu a využitelnost mají největší po usušení, čili asi nasušit a pak rozmixovat na prášek, který se dá přidávat do mnoha jídel, nebo z něho dělat čaj. Nicméně je na ně ještě brzo, mají se sbírat po prvním mrazu. |
Autor: | ovekyska [ stř zář 21, 2011 9:31 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Jarda píše: ...mají se sbírat po prvním mrazu. to uz vacsinou ziadne nie su, ludia su nedockavi |
Autor: | Kometa [ stř zář 21, 2011 9:37 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Odšťavnit by v nich asi nebylo co. A šípky určitě budou, jen ne v parkcích mezi paneláky, ale kdekoli u polí budou. Problém je, co s tím chmířím uvnitř. |
Autor: | borisek [ čtv zář 22, 2011 6:32 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Caj zo šipok? Neznici sa tim vsetko C-cko ? |
Autor: | Jarda [ čtv zář 22, 2011 8:35 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
ovekyska píše: to uz vacsinou ziadne nie su, ludia su nedockavi Tak, je jich pak určitě méně, ale ta kvalita za to stojí. |
Autor: | Jarda [ čtv zář 22, 2011 8:38 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Kometa píše: Odšťavnit by v nich asi nebylo co. A šípky určitě budou, jen ne v parkcích mezi paneláky, ale kdekoli u polí budou. Problém je, co s tím chmířím uvnitř. To neodstraníte, je potřeba ho odfiltrovat až v hotovém produktu, třeba v čaji. |
Autor: | Jarda [ čtv zář 22, 2011 8:38 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
borisek píše: Caj zo šipok? Neznici sa tim vsetko C-cko ? Ne v tom není problém. |
Autor: | Kometa [ čtv zář 22, 2011 9:03 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Jarda píše: To neodstraníte, je potřeba ho odfiltrovat až v hotovém produktu, třeba v čaji. Ale vždyť se z nich dělává i marmeláda, ne? Citace: Sušené plody šípku rozdrtíme a louhujeme několik hodin ve studené vodě. Poté směs šípků zahřejeme zhruba na 70°C, scedíme a ihned podáváme. Jedině tak si plody uchovají dostatek vitaminu C. Čaj ze šípků se používá při nachlazení nebo jarní únavě
, snižuje krvácivost a je účinný při zánětu močových cest a proti zácpě. |
Autor: | Jarda [ čtv zář 22, 2011 9:33 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Kometa píše: Ale vždyť se z nich dělává i marmeláda, ne? Citace: Sušené plody šípku rozdrtíme a louhujeme několik hodin ve studené vodě. Poté směs šípků zahřejeme zhruba na 70°C, scedíme a ihned podáváme. Jedině tak si plody uchovají dostatek vitaminu C. Čaj ze šípků se používá při nachlazení nebo jarní únavě , snižuje krvácivost a je účinný při zánětu močových cest a proti zácpě. Tak já se bavím o čaji, nebo něčem, kde to vadí a je vhodé tuto nepříjemnou droboť odfiltrovat. U marmelády se to pokud vím mimo přecezení neřeší, viz. třeba tento recept. Citace: Šípková marmeláda - postup přípravy šípkové marmelády
U šípků odstraníme okvětí a stopky, zalijeme vodou a pozvolna vařímedo změknutí. Poté měkké šípky důkladně prolisujeme přes sítko a vzniklý šípkový protlak vaříme do zhoustnutí. Přidáme pískový cukr, želírovací přípravek. Poté ještě chvíli zvolna povaříme. Horkou šípkovou marmeládu nalijeme do předem připravených sklenic, uzavřeme je a sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C. |
Autor: | Jantar [ čtv črc 11, 2013 4:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
a ten vítamín C tam zůstane i po vysušení? Instikt mě říká že tam nic nemůže zůstat. |
Autor: | martina72 [ čtv črc 11, 2013 4:49 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Šípky se jednoznačně sbírají až za prvních mrazů, spíše za druhých až třetích. Já osobně jsem z nich dělal i "povidla", i marmeládu, i likér i kvas, po filtraci tedy vlastně víno. Je s nimi blbé pořízení, neb obsahují ty pichlavé části, které sakra koušou v krku. Výhodu na nich žádnou nevidím. Myslím, že jde historicky o snahu nalézti v přírodě v období hladomoru něco jakžtakž poživatelného. Dnes mají charakter snobárny, odlišnosti od mainstreamu. |
Autor: | Jarda [ sob srp 31, 2013 6:01 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Jantar píše: a ten vítamín C tam zůstane i po vysušení? Instikt mě říká že tam nic nemůže zůstat. Ano, mají opravdu velký obsah tohoto vitamínu a hlavně ho dlouho udrží v organizmu. |
Autor: | Vanessa [ úte říj 25, 2016 3:27 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Šípky |
Dobrý den, chtela bych se zeptat, kolik vitaminu C nasusene a pomlete sipky obsahuji - kolik by jich tedy clovek mel denne brat, aby idealne pokryl svou denni potrebu vit. C? Je prinosnejsi namlet jen mensi mnozstvi a pak postupne namlet dalsi, aby sipky byly cerstve namlete (nevim, jak dlouho se nemlete mohou skladovat a jestli namletim nezacnou treba oxidovat nebo neztraci nejake cenne latky)? Nebo je to jedno? Kdyz se sipky trhaji, nektere jsou v tuto dobu uz takove mekke - ma to nejaky vliv na kvalitu a obsah vitaminu nebo je to stejne jako kdyz jsou sipky jeste pevne? Predem dekuji za odpoved, Vanessa |
Stránka 1 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |