Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Šípky
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=1718
Stránka 12

Autor:  borisek [ stř zář 21, 2011 5:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Šípky

\":idea:\" este som tu nevidel takuto temu a šipky rastu na kazdom kroku a su preslavene slusnim obsahom vitaminu c ....ako ich spracovat aby som s tich šipok vitazil co najviac ...asi odstavovacom ale nie kazdy ma taky kvalitny odstavovac , ani ja \":cry:\" ....
plus vas nazor na šipky \":)\" ...

Přílohy:
prevziať.jpg
prevziať.jpg [ 7.07 KiB | Zobrazeno 22740 krát ]

Autor:  Mikard [ stř zář 21, 2011 5:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: šipky

jo to je pravda, tedka uz jsou pekny... tak skoda to nevyuzit. Já kdyz jdu na prochazku tak si je natrham a rovnou koušu jen je obtiz vyndat ty zrnicka \":)\"

Autor:  Jarda [ stř zář 21, 2011 8:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

borisek píše:
:idea: este som tu nevidel takuto temu a šipky rastu na kazdom kroku a su preslavene slusnim obsahom vitaminu c ....ako ich spracovat aby som s tich šipok vitazil co najviac ...asi odstavovacom ale nie kazdy ma taky kvalitny odstavovac , ani ja \":cry:\" ....
plus vas nazor na šipky \":)\" ...

Tak výborné určitě jsou o tom není sporu a využitelnost mají největší po usušení, čili asi nasušit a pak rozmixovat na prášek, který se dá přidávat do mnoha jídel, nebo z něho dělat čaj. Nicméně je na ně ještě brzo, mají se sbírat po prvním mrazu.

Autor:  ovekyska [ stř zář 21, 2011 9:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Jarda píše:
...mají se sbírat po prvním mrazu.

to uz vacsinou ziadne nie su, ludia su nedockavi \":lol:\"

Autor:  Kometa [ stř zář 21, 2011 9:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Odšťavnit by v nich asi nebylo co. A šípky určitě budou, jen ne v parkcích mezi paneláky, ale kdekoli u polí budou.

Problém je, co s tím chmířím uvnitř.

Autor:  borisek [ čtv zář 22, 2011 6:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Caj zo šipok? Neznici sa tim vsetko C-cko ?

Autor:  Jarda [ čtv zář 22, 2011 8:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

ovekyska píše:
to uz vacsinou ziadne nie su, ludia su nedockavi \":lol:\"

Tak, je jich pak určitě méně, ale ta kvalita za to stojí.

Autor:  Jarda [ čtv zář 22, 2011 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Kometa píše:
Odšťavnit by v nich asi nebylo co. A šípky určitě budou, jen ne v parkcích mezi paneláky, ale kdekoli u polí budou.

Problém je, co s tím chmířím uvnitř.

To neodstraníte, je potřeba ho odfiltrovat až v hotovém produktu, třeba v čaji.

Autor:  Jarda [ čtv zář 22, 2011 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

borisek píše:
Caj zo šipok? Neznici sa tim vsetko C-cko ?

Ne v tom není problém.

Autor:  Kometa [ čtv zář 22, 2011 9:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Jarda píše:
To neodstraníte, je potřeba ho odfiltrovat až v hotovém produktu, třeba v čaji.

Ale vždyť se z nich dělává i marmeláda, ne?
Citace:
Sušené plody šípku rozdrtíme a louhujeme několik hodin ve studené vodě. Poté směs šípků zahřejeme zhruba na 70°C, scedíme a ihned podáváme. Jedině tak si plody uchovají dostatek vitaminu C. Čaj ze šípků se používá při nachlazení nebo jarní únavě
, snižuje krvácivost a je účinný při zánětu močových cest a proti zácpě.

Autor:  Jarda [ čtv zář 22, 2011 9:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Kometa píše:
Ale vždyť se z nich dělává i marmeláda, ne?
Citace:
Sušené plody šípku rozdrtíme a louhujeme několik hodin ve studené vodě. Poté směs šípků zahřejeme zhruba na 70°C, scedíme a ihned podáváme. Jedině tak si plody uchovají dostatek vitaminu C. Čaj ze šípků se používá při nachlazení nebo jarní únavě
, snižuje krvácivost a je účinný při zánětu močových cest a proti zácpě.

Tak já se bavím o čaji, nebo něčem, kde to vadí a je vhodé tuto nepříjemnou droboť odfiltrovat. U marmelády se to pokud vím mimo přecezení neřeší, viz. třeba tento recept.
Citace:
Šípková marmeláda - postup přípravy šípkové marmelády
U šípků odstraníme okvětí a stopky, zalijeme vodou a pozvolna vařímedo změknutí. Poté měkké šípky důkladně prolisujeme přes sítko a vzniklý šípkový protlak vaříme do zhoustnutí. Přidáme pískový cukr, želírovací přípravek. Poté ještě chvíli zvolna povaříme. Horkou šípkovou marmeládu nalijeme do předem připravených sklenic, uzavřeme je a sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C.

Autor:  Jantar [ čtv črc 11, 2013 4:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

a ten vítamín C tam zůstane i po vysušení? Instikt mě říká že tam nic nemůže zůstat.

Autor:  martina72 [ čtv črc 11, 2013 4:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Šípky se jednoznačně sbírají až za prvních mrazů, spíše za druhých až třetích. Já osobně jsem z nich dělal i "povidla", i marmeládu, i likér i kvas, po filtraci tedy vlastně víno. Je s nimi blbé pořízení, neb obsahují ty pichlavé části, které sakra koušou v krku. Výhodu na nich žádnou nevidím. Myslím, že jde historicky o snahu nalézti v přírodě v období hladomoru něco jakžtakž poživatelného. Dnes mají charakter snobárny, odlišnosti od mainstreamu.

Autor:  Jarda [ sob srp 31, 2013 6:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Jantar píše:
a ten vítamín C tam zůstane i po vysušení? Instikt mě říká že tam nic nemůže zůstat.

Ano, mají opravdu velký obsah tohoto vitamínu a hlavně ho dlouho udrží v organizmu.

Autor:  Vanessa [ úte říj 25, 2016 3:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šípky

Dobrý den,

chtela bych se zeptat, kolik vitaminu C nasusene a pomlete sipky obsahuji - kolik by jich tedy clovek mel denne brat, aby idealne pokryl svou denni potrebu vit. C?

Je prinosnejsi namlet jen mensi mnozstvi a pak postupne namlet dalsi, aby sipky byly cerstve namlete (nevim, jak dlouho se nemlete mohou skladovat a jestli namletim nezacnou treba oxidovat nebo neztraci nejake cenne latky)? Nebo je to jedno?

Kdyz se sipky trhaji, nektere jsou v tuto dobu uz takove mekke - ma to nejaky vliv na kvalitu a obsah vitaminu nebo je to stejne jako kdyz jsou sipky jeste pevne?

Predem dekuji za odpoved,

Vanessa

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/