Sonett bol jediný eko saponát, ktorý má najčistejšie zloženie - len mydlové saponáty, éterický olej, žiadne parfémy, farbivá, emulgátory, agresívne peniace látky, konzervanty, ropné produkty, nič, všetky ostatné eko saponáty už obsahovali niečo, čo by mohlo pri eventuálnom požití škodiť. Ten sonett je asi najčistejšia drogéria aj pre super citlivých ľudí napr. s ochorením MCS (multiple chemical sensitivity), tí reagujú aj na stopy chémie.
Ono aj pri umývaní riadov zostávajú na nich stopy saponátov, ktoré potom dostávame do seba, robili raz v telke nejaký test, koľko krát treba opláchnuť nejaký tanier, kým z neho sú 100% všetky zvyšky saponátu preč, no bolo tak dlhé oplachovanie, ktoré rozhodne nikto z nás nerobí. A kto jedáva vegetariánsky alebo je vitarián, nepotrebuje agresívne saponáty na odstránenie zažratej mastnoty. Takže väčšina z nás do seba dostáva tie saponáty tak či tak, či už zeleninu oplachujeme v nejakom saponáte alebo nie.
Amway saponát - parfémy, agresívna peniaca látka sodium laureth sulfate (aj keď ju obsahuje väčšina komerčných šampónov), syntetické farbivá E102, E133, emulgátory, silné konzervačné látky-Methylchloroisothiazolinone - na wikipedii píšu, že bol dokonca odstránený pre škodlivosť z kozmetiky, Methylisothiazolinone - píšu dokonca, že je neurotoxický.
Ono väčšina eko saponátov píše, že je prírodná alebo obsahuje minimálne 60-70% prírodných zložiek, ale treba naozaj čítať tie drobné písmenká, že čo pod slovom "prírodný" vlastne myslia.
Inak ak môžem poradiť, tak jeden z najagresívnejších a pritom 100% prírodných čističov je čistič z pomarančového esenciálneho oleja, včera som potrebovala odstrániť nejaké nálepky, nešlo to s ničím - benzyl alkohol zlyhal, mala som na to taký chemický sprej na nálepky - zlyhal, pretrela som to tým pomarančovým čističom, doslova zázrak, všetky zvyšky lepu boli v sekunde preč. Inak to parádne odmasťuje a odstraňuje zvyšky lepov, živice, žuvačiek, atramentu, vosku, dechtov, na koberce, ja to už pridávam skoro všade, strašne to aj pekne vonia pomarančami.
http://www.bio-obchod.sk/produkt-5377/u ... lmaWin.htm