Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Mořské řasy
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=2125
Stránka 13

Autor:  Host [ pon kvě 07, 2012 7:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Mořské řasy

Mořské řasy jsou obrovskou zásobárnou stopových prvků a vitaminů. Obsahují až 15x více minerálních látek než zelenina. Dále jsou zdrojem kvalitních, dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Mají rovněž schopnost rozpouštět tuky a hleny. Mořské řasy mají schopnost eliminovat vlivy chemických a radioaktivních látek. Čistí organismus od těžkých kovů, jako jsou kadmium, olovo a rtuť. Výrazně se podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitaminů mohou být při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit. Přehled nejpoužívanějších mořských řas s obsahem cenných látek:

Obrázek

Autor:  Host [ pon kvě 07, 2012 7:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Popis nejznámějších druhů mořských řas

NORI je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, kterou v prodejnách nejčastěji najdeme především ve formě tenkých vylisovaných plátků. Před přípravou řasu krátce opláchneme a potom ji asi na 20 minut namočíme do vody. Namočenou řasu vaříme přibližně půl hodiny, nejlépe v polévce nebo s obilovinami či luštěninami. Pro začátečníky je ideální řasu koupit ve formě vloček, nadrcené na kousíčky a tak jsou vhodné k okamžité spotřebě. Nemusíme je předem namáčet ani vařit a jednoduše se sypou se do všech možných jídel. Jestliže nepřeženeme množství řasy, nikdo nepozná, že například v polévce plave něco jiného než pažitka nebo petrželka.

WAKAME je dlouhá mořská řasa s temně zelenými listy, která roste v Pacifiku v okolí japonského ostrova Hokkaido. Nejvíce se podobá řase Kombu, ale na rozdíl od této se připravuje podstatně kratší dobu. V Japonském tradičním léčitelství se používá k čištění krve, pro posílení krevního oběhu a k podpoře imunitního systému, je vhodnou prevencí a následnou podpůrnou léčbou při rakovině. Příprava této řasy je jednoduchá - kousek řasy se opláchne a namočí do studené vody. Po 10 minutách změkne a může se krájet a dát povařit na posledních 5 minut do polévky, omáčky, luštěnin či obilovin. Do vařeného jídla je dobré dát i vodu, ve které se řasa namáčela. Wakame lze také namočit na půl hodiny a pak ji jíst syrovou, například v pomazánkách či nakrájenou do salátů.

KOMBU je řasa rostoucí ve studených vodách severních moří. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách oceánů, tvoří ji tuhé zelené listy široké 2 až 3 centimetry, které dorůstají do několikametrových délek. Kombu příznivě ovlivňuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a chrání organismus před vstřebáváním těžkých kovů, jakými je například kadmium a stroncium. Tato řasa je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Před použitím řasu krátce opláchneme pod tekoucí vodou a alespoň 30 minut, nejlépe však přes noc, necháme namočenou ve vodě. Kombu vaříme s obilovinami nebo luštěninami do změknutí, protože takto organismus dokáže lépe vstřebávat příznivé látky. Kombu lze také usušit v troubě a rozemlet na prášek, který používáme k dochucení hotových salátů a polévek.

DULSE je druh mořské řasy, který je nejpoužívanější a nejoblíbenější řasou severního Atlantiku. Po několik století byla řasa dulse pravidelnou součástí stravy domorodých kmenů na Islandu a Aljašce. Je známo, že keltští a normandští bojovníci žvýkali na svých pochodech dulse a mniši ze St. Columba ji sbírali, aby uživili chudé lidi. Dulse je rostlina 15 až 30 cm dlouhá s tenkými a měkkými vějířovitými listy. Roste na skalnatých pobřežích v turbulentních vodách kolem spodní hranice přílivu. Při přípravě ji na 10 minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě bychom tuto řasu měli připravovat dalších 10 minut. Jinou možností použití je roztlučení suché řasy na prášek, který používáme k dochucení pokrmů na talíři.

AGAR je bílý až nažloutlý želatinový přípravek získávaný z mořských řas Gelidium Gracilaria a Acanthopeltis. Agar má neutrální chuť, je bez zápachu a barvy. Již při nepatrné koncentraci je schopna vázat vodu nebo jiné tekutiny. Používá v potravinářství k přípravě dezertů a jiných želatin. Pouhý jednoprocentní roztok agaru vytváří pevný gel. Tato řasa působí v organismu protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, účinkuje jako mírné projímadlo, posiluje plíce a játra, podporuje redukci váhy. Vysoký obsah vlákniny v agaru snižuje cholesterol v krvi. Agar můžete rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. Jednu čajovou lžičku agaru rozpouštíme 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 20 minut. S agarem můžete současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny.

ARAME je mořská řasa rostoucí v Pacifiku. Lístky jsou hnědé, sušením přechází až do černé barvy. Arame je vhodnou řasou při prvních pokusech s řasami v kuchyni, protože má nevýraznou chuť bez charakteristického mořského zápachu. Před přípravou řasu opláchneme tekoucí vodou a pak ji asi 15 minut namáčíme v dostatečném množství vody nebo vývaru. Po čtvrthodině, kdy řasa zdvojnásobí svoji velikost, ji vložíme na dalších 15 minut do vroucí vody. Arame je vhodným doplňkem obilninových a luštěninových pokrmů, ale po uvaření ji můžeme vmíchat i do salátů.

HIJIKI roste ve vodách Japonska, Číny a Koreje. Tato řasa je velmi oblíbená pro vysoký obsah vlákniny a minerálů. Samotná sušená řasa připomíná vzhledem sypaný černý čaj. Má výraznou chuť připomínající lískové oříšky a dokonce i trochu křupe. Přidává se do polévek, zeleninových salátů a vegetariánských jídel. Japonci věří, že pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá na krásu. Řasu na hodinu namočíme a vaříme 25 minut.

Autor:  Jarda [ sob kvě 12, 2012 7:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

Host píše:
Mořské řasy jsou obrovskou zásobárnou stopových prvků a vitaminů. Obsahují až 15x více minerálních látek než zelenina. Dále jsou zdrojem kvalitních, dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Mají rovněž schopnost rozpouštět tuky a hleny. Mořské řasy mají schopnost eliminovat vlivy chemických a radioaktivních látek. Čistí organismus od těžkých kovů, jako jsou kadmium, olovo a rtuť. Výrazně se podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitaminů mohou být při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit. Přehled nejpoužívanějších mořských řas s obsahem cenných látek:

Obrázek

Tak o tom, že mořské řasy jsou superpotravina není sporu a většina lidí by je měla pravidelně užívat, což by dost pomohlo jejich zdravotnímu stavu.

Autor:  sakul [ ned kvě 13, 2012 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

Řasy jsou úžasná potravina, ale existují dvě věci, které ji jako superpotravinu trochu znehodnocují.

První je časté doporučování jejich vaření, což je kravina a ze superpotraviny se stává cosi zcela průměrného. Tedy jen namočit a jíst syrové

Druhá jsou plísně. Pokud nejsou řasy dobře usužené a kvalitně zpracované, mohou být nositeli i solidně nebezpečných plísní. Optření jsou stejná jako například u ořechů. POmoci může prosté namáčení a slévání vody. Účinnější je při namáčení přidat trochu citronu nebo lépe kapky z grepových jader. Další možnost je mms, které ale může degradovat skvělou chuť řas

Autor:  Jarda [ sob kvě 19, 2012 7:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

sakul píše:
Řasy jsou úžasná potravina, ale existují dvě věci, které ji jako superpotravinu trochu znehodnocují.

První je časté doporučování jejich vaření, což je kravina a ze superpotraviny se stává cosi zcela průměrného. Tedy jen namočit a jíst syrové

Druhá jsou plísně. Pokud nejsou řasy dobře usužené a kvalitně zpracované, mohou být nositeli i solidně nebezpečných plísní. Optření jsou stejná jako například u ořechů. POmoci může prosté namáčení a slévání vody. Účinnější je při namáčení přidat trochu citronu nebo lépe kapky z grepových jader. Další možnost je mms, které ale může degradovat skvělou chuť řas

To máte pravdu, plísně jsou problém skoro u jakékoliv potraviny a snad jediné co nenapadají tak agresivně je tuk.

Autor:  zuzis [ pon kvě 28, 2012 2:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

Koupil někdo poslední dobou vločky Nori? Mně už v několika krámech se zdravou výživou řekli, že se už přes rok nevyrábějí. Pak už jen prodávají řasy v celku a to se mi zas nechce krájet.

Autor:  Jarda [ úte kvě 29, 2012 11:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

zuzis píše:
Koupil někdo poslední dobou vločky Nori? Mně už v několika krámech se zdravou výživou řekli, že se už přes rok nevyrábějí. Pak už jen prodávají řasy v celku a to se mi zas nechce krájet.

Tak to netuším, ale řasy Dulse by neměl být problém koupit a jódu mají nejvíce ze všech a navíc i dobrou chuť.

Autor:  prokera [ úte kvě 29, 2012 12:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

zuzis píše:
Koupil někdo poslední dobou vločky Nori? Mně už v několika krámech se zdravou výživou řekli, že se už přes rok nevyrábějí. Pak už jen prodávají řasy v celku a to se mi zas nechce krájet.

Také jsem sehnala už jen ty vcelku, ale nevadí:) - nacpala jsem to do sklenice a do jídla ty plátky trhám a drobím \":D\" !

Autor:  kokoska [ úte kvě 29, 2012 12:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

Mě mořské řasy moc nechutnají, ale to bude spíše tím, že nevím, jak je upravit, chtělo by to nějaký recept, nemáte?

Autor:  Jarda [ úte kvě 29, 2012 7:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

kokoska píše:
Mě mořské řasy moc nechutnají, ale to bude spíše tím, že nevím, jak je upravit, chtělo by to nějaký recept, nemáte?

Tak ono na nich ani nic chutného není a přidávají se prostě do jídla, jako samostatné jídlo je vidím silně problematické, na to mají mnoho jódu a člověk by se patrně předávkoval.

Autor:  sakul [ úte kvě 29, 2012 8:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

kokoska píše:
Mě mořské řasy moc nechutnají, ale to bude spíše tím, že nevím, jak je upravit, chtělo by to nějaký recept, nemáte?

Zkuste následující salát, který si občas dělám

Jednoduchá verze: Řasy namočte do vody na pár desítek minut a přidejte trochu tamari (nebo sojovky), trochu umeocta (nebo jabl octa), lžíci nastrouhaného křenu a malou hrst slunečnicovcýh semínek:

S fazolemi
Udělejte to samé akorát semínka nahraďte fazolemi. Obojí by mělo být díky octu nakyslé

Autor:  Jarda [ čtv čer 07, 2012 11:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

sakul píše:
Zkuste následující salát, který si občas dělám

Jednoduchá verze: Řasy namočte do vody na pár desítek minut a přidejte trochu tamari (nebo sojovky), trochu umeocta (nebo jabl octa), lžíci nastrouhaného křenu a malou hrst slunečnicovcýh semínek:

S fazolemi
Udělejte to samé akorát semínka nahraďte fazolemi. Obojí by mělo být díky octu nakyslé

To zní dobře.

Autor:  HARMON3K [ stř zář 26, 2012 1:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

KOLIK AGAR prašku je vhodné používat?jako přírodní neživ. prevenci kloubu ?
Zdá se mě ,že vařením se znehodnotí není lepší jen ten prášek rozpustit v zeleninové štávě?

Autor:  Jarda [ stř říj 10, 2012 8:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

HARMON3K píše:
KOLIK AGAR prašku je vhodné používat?jako přírodní neživ. prevenci kloubu ?
Zdá se mě ,že vařením se znehodnotí není lepší jen ten prášek rozpustit v zeleninové štávě?

To vyzkoušené nemám, nedovedu tedy odpovědět.

Autor:  HARMON3K [ úte pro 04, 2012 3:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mořské řasy

šel by misto citronu dát do máčenych ořechu nebo řasy jabl.ocet?
mělo by to podobný učinek co myslite?

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/