Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Ryby a mořské plody
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=2134
Stránka 13

Autor:  xverunka [ pon kvě 14, 2012 3:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Ryby a mořské plody

Zdravím, v jednom příspěvku (četla jsem ho před časem a bohužel ho teď nemohu najít, abych sem dala přesnou citaci..) Jarda varoval před konzumací ryb, že jsou v dnešní době plné škodlivých látek. Já mám to štěští, že patřím k těm kterým většina masa prostě nechutná. Přímo nesnáším vepřové a zhruba tak 3x do roka mám chuť na hovězí, tak si ho dopřeji. Jinak jsem (kromě ryb) nemasožravec. Ovšem ryby a mořské plody miluji. Proto se chci zeptat zda-li se v dnešní době dají někde koupit ryby a mořské plody jež budou kvalitní a zdravé. Tusím, že asi ty chytané na volném moři a ne pěstované na farmách. Máte i zkušennosti s kvalitou tuzemských ryb či konkrétní tipy kde je kupovat? Jak se pozná kvalitní ryba, od té nekvlalitní - nezdravé? Jediné co umím u ryb určit je čerstvost, kvalitu už tolik nepoznám.

Děkuji za zkušennosti a rady

Autor:  6ma [ pon kvě 14, 2012 5:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a mořské plody

ryby v sobe maji ruzne latky pochazejici jak z lodni dopravy na mori (predevsim tezke kovy) tak take latky ,ktere tam pritecou z pevniny, staci se projit podel potoku co tecou pobliz vetsich mest a hned vidite jake vsechny dobroty v te rybe muzete mit( i kdyz ty nejhorsi asi nejsou vetsinou ani videt) \":)\"
Jinak Jarda psal ze pokud losos neni z velkochovu tak je v poradku

Autor:  fox [ pon kvě 14, 2012 6:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a mořské plody

xverunka píše:
Zdravím, v jednom příspěvku (četla jsem ho před časem a bohužel ho teď nemohu najít, abych sem dala přesnou citaci..) Jarda varoval před konzumací ryb, že jsou v dnešní době plné škodlivých látek. Já mám to štěští, že patřím k těm kterým většina masa prostě nechutná. Přímo nesnáším vepřové a zhruba tak 3x do roka mám chuť na hovězí, tak si ho dopřeji. Jinak jsem (kromě ryb) nemasožravec. Ovšem ryby a mořské plody miluji. Proto se chci zeptat zda-li se v dnešní době dají někde koupit ryby a mořské plody jež budou kvalitní a zdravé. Tusím, že asi ty chytané na volném moři a ne pěstované na farmách. Máte i zkušennosti s kvalitou tuzemských ryb či konkrétní tipy kde je kupovat? Jak se pozná kvalitní ryba, od té nekvlalitní - nezdravé? Jediné co umím u ryb určit je čerstvost, kvalitu už tolik nepoznám.

Děkuji za zkušennosti a rady

Tak to jsem na tom podobně jako xverunka, plody moře můžu v jakémkoli množství.
Nejlépe ale přímo u zdroje, kde je relativně velká šance relativně málo kontaminované potravy = to je stejně jako v česku u farmáře na dvoře..
Skutečně vše, co projde nákupem potravinářských řetězců je nanejvýš riskantní konzumovat a to včetně ryb a plodů..
Byl v cz Tv pořad o chovu lososů na farmách a kvanta antibiotik a chemie v potravě ryb pro růžovější barvu masa násobně převyšuje všechna omezení.. = to, co se dodržuje např. v Norsku naprosto nerespektují kdekoli jinde.. Lososa ze supermarketu bych se nedotknul ani násadou od koštěte..
Proto raději pstruha z prověřeného chovu nebo vlastnoručního candáta či štiku.. no a co nejdříve do středomoří ke zdrojům..

Autor:  xverunka [ úte kvě 15, 2012 1:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a mořské plody

Tak dnes jsem se bavila s jedním Gurmánem - co si na čerstvost a kvalitu ryb velmi potrpí a poradil mi pár adres, kde se dá kvalitní a čerstvá ryba najít. Jelikož jsem z Prahy, jsou to pražské adresy. Jednak fishpoint ( www.fishpoint.cz ) který jsem doposud neznala a Seefood který má v Praze pobočky ve Zborovské a v Palladiu. Ceny jsou samozdřejmě o dost vyšší než v Tescu či Kauflandu, ale kvalita by měla být značně lepší.

Jinak prý se dají relativně kvalitní a čerstvé ryby a mořské plody koupit v Makru. Máte někdo zkušennosti? (Já sama jsem tam parkrát kupovala chobitnici a spokojenost, ale s jiným sortimentem nemám zkušennost)

A teď mě napadá, že v Ikee prodávají za relativně dobrou cenu mraženého norského lososa, volně žijícího. Maso je na již na pohled jiné než běžný supermarketový losos - je tmavší a nemá ty silné tukové proužky. Bohužel je mražený ale stále myslím, že je lepší tento mražený než rádoby čerstvý supermarketový.

Potom jsem ještě při hledání narazila na tyto stránky www.cerstveryby.cz a vypadá to velmi, velmi dobře, nemáte někdo zkušennost?

Autor:  Jarda [ sob kvě 19, 2012 10:02 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a mořské plody

xverunka píše:
Tak dnes jsem se bavila s jedním Gurmánem - co si na čerstvost a kvalitu ryb velmi potrpí a poradil mi pár adres, kde se dá kvalitní a čerstvá ryba najít. Jelikož jsem z Prahy, jsou to pražské adresy. Jednak fishpoint ( http://www.fishpoint.cz ) který jsem doposud neznala a Seefood který má v Praze pobočky ve Zborovské a v Palladiu. Ceny jsou samozdřejmě o dost vyšší než v Tescu či Kauflandu, ale kvalita by měla být značně lepší.

Jinak prý se dají relativně kvalitní a čerstvé ryby a mořské plody koupit v Makru. Máte někdo zkušennosti? (Já sama jsem tam parkrát kupovala chobitnici a spokojenost, ale s jiným sortimentem nemám zkušennost)

A teď mě napadá, že v Ikee prodávají za relativně dobrou cenu mraženého norského lososa, volně žijícího. Maso je na již na pohled jiné než běžný supermarketový losos - je tmavší a nemá ty silné tukové proužky. Bohužel je mražený ale stále myslím, že je lepší tento mražený než rádoby čerstvý supermarketový.

Potom jsem ještě při hledání narazila na tyto stránky http://www.cerstveryby.cz a vypadá to velmi, velmi dobře, nemáte někdo zkušennost?

Ty kontakty vypadají zajímavě, ale i Makro má poměrně dobré zboží, vždy je třeba sledovat místo výlovu a pokud možno nekupovat ryby sádkované, protože ryba je mnohem větší prase, než prase a je schopna sežrat neuvěřitelné svinstvo, což se pak pochopitelně projeví na kvalitě jejího masa. Vrcholnou specialitou je v tomto ohledu pangasius, kterého bych nesnědl, ani kdyby mě k tomu dodavatel doplatil, stačí se podívat jak je pěstován a každému musí být jasné co to je za nepoživatelný šmejd.

Autor:  Xeelee [ sob kvě 19, 2012 11:44 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a mořské plody

Jarda píše:
Vrcholnou specialitou je v tomto ohledu pangasius, kterého bych nesnědl, ani kdyby mě k tomu dodavatel doplatil, stačí se podívat jak je pěstován a každému musí být jasné co to je za nepoživatelný šmejd.

Šlo o hoax. Pangasius by neměl být škodlivější něž jiné sádkované ryby.
http://www.hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/

Autor:  Jantar [ čtv kvě 16, 2013 10:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Uzená Makrela

Chci se zeptat jestli je uzená Makrela zdravé jídlo. Jako jestli to "uzení" neudělalo ze zdravého jídla škodlivé jídlo.

Autor:  Jindra [ čtv kvě 16, 2013 11:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Uzená Makrela

myslím, že bych na tom nic moc zdravého nenašel, ikdyž uznávám, je to dobrota, dřív jsem ji rád kupoval, dnes už ne,
zdravé jídlo nám má dodat nějaký ten enzym, vitamin a minerál (samozřejmě v organické podobě) a to v uzené makrele nenajdu

Autor:  Jantar [ čtv kvě 16, 2013 11:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Uzená Makrela

a co omega 3? zůstane tam i po uzení? a nevzniknou tam trans tuky?

Autor:  Alopat [ pát kvě 17, 2013 8:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Snadno stravitelná bílkovina

Rybí maso tepelně upravené je velice dobře stravitelné. Nejraději si dopřávám rybí řízek z kapra, grilovaného pstruha a uzenou makrelu nebo platýze.

Ryby obsahují v průměru 15 - 20 % bílkovin, které jsou velmi kvalitní. Tyto bílkoviny jsou plnohodnotné, protože obsahují všechny aminokyseliny, které potřebujeme. Jsou lehce stravitelné, obsahují jen málo pojivových bílkovin a žádný elastin. Náš trávicí trakt je dokáže strávit za asi 2 - 3 hodiny (vepřové či hovězí maso může ležet ve střevech i 6 - 8 hodin).

Autor:  Jantar [ pát kvě 17, 2013 11:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Uzená Makrela

Grilování a uzení je údajně velmi škodlivý. Potom postrádá jakýkoliv význam ty ryby jíst.

Autor:  Alopat [ sob kvě 18, 2013 1:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Uzená Makrela

Proti dušení a vaření v páře nic nemám, naopak, i plátek vepřové kýty je z konvektomatu krásně měkoučký.

Uzené ryby a uzené maso musí splňovat přísné normy, navíc z kondenzovaného kouře jsou odstraněny nejvíce škodlivé složky. Podobně nízké úrovně benzo(a)pyrenu / PAU celkem jsou stanoveny pro jedlé oleje a tuky, kakaové boby a rafinovaný kokosový olej.

Údaje o výskytu PAU v obilovinách a zelenině jsou v současnosti omezené. Z dostupných údajů vyplývá, že obiloviny a zelenina obsahují PAU spíše v malé míře. Tyto nízké hodnoty zaznamenané ve stávajících dostupných údajích o výskytu neodůvodňují bezprostřední stanovení maximálních limitů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA nicméně zjistil, že obiloviny a zelenina mohou významně přispívat k expozici lidí z důvodu jejich vysoké spotřeby. Obsah polycyklických aromatických uhlovodíků v těchto dvou skupinách produktů by proto měl být dále sledován. Na základě dalších údajů bude posouzena potřeba stanovení maximálních limitů.

Autor:  Gabriel [ pon kvě 20, 2013 12:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Uzená Makrela

Ja sa tiez obcas ulakomim na udenu makrelu, chutovo je vynikajuca, vzdy ma vsak napadne, ci nie je v skutocnosti len namacana v E-ckovom kupeli s dymovou aromou...

Autor:  Jarda [ ned čer 09, 2013 11:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Uzená Makrela

Jantar píše:
Chci se zeptat jestli je uzená Makrela zdravé jídlo. Jako jestli to "uzení" neudělalo ze zdravého jídla škodlivé jídlo.

Je sice určitě velice dobrá, nicméně zrovna zdravá asi nebude, ovšem jednou za čas, proč ne.

Autor:  martina72 [ pon čer 10, 2013 2:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a mořské plody

A co rybářský lístek a dobrý prut? My přes sezonu jíme v podstatě ryby denně ... třeba pstruha, candáta, lína, úhoře .... kaprů můžeme mít z rybníka neúrekom, ale kapr nám nechutná ... je to prase, přesně jak psal Jarda. A ještě strávíte velmi hezky několik hodin denně (nebo v noci) na čerstvém vzduchu a v krásné přírodě. Kdo je hamoun, naloví víc, rybky si vykuchá a zamrazí i na zejmu.

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/