Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 28, 2024 11:55 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned říj 14, 2012 7:16 am 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 324
Mám dlouhé roky chronickou kandidózu a jsem nucen setrvávat na nízkosacharidové dietě, abych plíseň udržel pod kontrolou. Pokud chci na nízkosacharidové dietě přijmout aspoň minimum kalorií, musím denně sníst aspoň 130 až 150 gramů tuku ( převážně olivový olej, máslo a syrové žloutky). Mám pak hodně omega 6 a musím ji vyvážit pomocí omega 3 do správného poměru (1:1 až 3:1). Doplňky stravy typu rybí tuk jsou však často výrobním procesem zoxidované. Samotné ryby jsou plné olova. Přitom rybí tuk EPA/DHA nelze plně nahradit rostlinnou ALA, jak si mnozí myslí. ALA se přemění na EPA/DHA jen velmi omezeně (5 procent), takže tudy cesta nevede.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned říj 14, 2012 8:43 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Ates píše:
Mám dlouhé roky chronickou kandidózu a jsem nucen setrvávat na nízkosacharidové dietě, abych plíseň udržel pod kontrolou. Pokud chci na nízkosacharidové dietě přijmout aspoň minimum kalorií, musím denně sníst aspoň 130 až 150 gramů tuku ( převážně olivový olej, máslo a syrové žloutky). Mám pak hodně omega 6 a musím ji vyvážit pomocí omega 3 do správného poměru (1:1 až 3:1). Doplňky stravy typu rybí tuk jsou však často výrobním procesem zoxidované. Samotné ryby jsou plné olova. Přitom rybí tuk EPA/DHA nelze plně nahradit rostlinnou ALA, jak si mnozí myslí. ALA se přemění na EPA/DHA jen velmi omezeně (5 procent), takže tudy cesta nevede.

Obsah omega 6 v rôznych potravinách:
http://180degreehealth.com/2010/02/omeg ... mmon-foods


Ak by som bola osobne nútená prejsť na nízkosacharidovú diétu, tak určite by som ako zdroj tukov zvolila panenský kokosový tuk (protikandidové účinky, mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré vie telo využiť ako zdroj energie, ľahko sa metabolizujú, obsahuje ich aj maslo), kvalitné maslo, surové žltky (výborný zdroj cholínu), ten olivový olej v miernom množstve, stále obsahuje asi 10% omega 6, zdroj omega 6 len vo forme semien a orechov v rozumnom množstve + semená ľanu, chia, konopné ako rastlinný zdroj omega 3 a ako zdroj omega 3 EPA/DHA rybí tuk alebo olej z rias (dostupný, surový a nekontaminovaný), tie sú čiastočne aj v tom kvalitnom masle, žĺtkach, zelenej listovej zelenine.

Ale kvalitný rybí tuk je superlatívny oproti oleju z rias, len tu je zase dilema ohľadom čistoty a spracovania rybieho tuku - čo samozrejme výrobcovia rybieho oleja nikde nepíšu.

Ak by som mala zvoliť medzi tukmi s prevažne omega-6 (rastlinné oleje) a živočíšnymi saturovanými tukmi, rozhodne volím tie živočíšne saturované, oni totižto aj tak obsahujú dostatočné množstvo omega-6. A čím kvalitnejšia strava zvieraťa, tým viac je to v prospech omega 3, aj keď na druhej strane, vyzdvihovaný obsah omega 3 je stále veľmi malý aj v mäse voľne pasúcich sa zvierat (tam majú význam skôr iné zložky ako CLA) a hlavný zdroj sú tie ryby.
http://www.foodgraphs.net/food/grassfed.html

Pretože drtivá väčšina zdravotných problémov súvisí práve s nadbytočným príjmom omega 6 a nie saturovaných tukov v rozumnej miere. A čím viac prijímam omega 6 rastlinných olejov, tým väčšie problémy má telo s premenou ALA na EPA/DHA.

http://chriskresser.com/how-too-much-om ... ng-us-sick

Výborná štúdia o omega 3 vs. omega 6:
http://ajcn.nutrition.org/content/71/1/ ... e8b7c31643


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 9:48 am 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Ates píše:
Mám dlouhé roky chronickou kandidózu a jsem nucen setrvávat na nízkosacharidové dietě, abych plíseň udržel pod kontrolou. Pokud chci na nízkosacharidové dietě přijmout aspoň minimum kalorií, musím denně sníst aspoň 130 až 150 gramů tuku ( převážně olivový olej, máslo a syrové žloutky). Mám pak hodně omega 6 a musím ji vyvážit pomocí omega 3 do správného poměru (1:1 až 3:1). Doplňky stravy typu rybí tuk jsou však často výrobním procesem zoxidované. Samotné ryby jsou plné olova. Přitom rybí tuk EPA/DHA nelze plně nahradit rostlinnou ALA, jak si mnozí myslí. ALA se přemění na EPA/DHA jen velmi omezeně (5 procent), takže tudy cesta nevede.

a když to nedodržíš tak se stane co?

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 10:31 am 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 324
Vševěd píše:
a když to nedodržíš tak se stane co?

Když nedodržím poměr omega 6 a 3, tak se dlouho neděje samozřejmě nic. Až asi za dva měsíce začne nastupovat únava, která se stále stupňuje. Navíc, z dlouhodobého hlediska není dobré mít přebytek omega 6 vůči omega 3, to se pak zanášejí cévy, což je zákeřné, nebolí to, ale infarkt nebo mrtvice může přijít kdykoliv. Poměr omega je velmi důležitý.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 11:19 am 
Offline

Registrován: úte čer 28, 2011 10:22 pm
Příspěvky: 122
Ates píše:
Když nedodržím poměr omega 6 a 3, tak se dlouho neděje samozřejmě nic. Až asi za dva měsíce začne nastupovat únava, která se stále stupňuje. Navíc, z dlouhodobého hlediska není dobré mít přebytek omega 6 vůči omega 3, to se pak zanášejí cévy, což je zákeřné, nebolí to, ale infarkt nebo mrtvice může přijít kdykoliv. Poměr omega je velmi důležitý.

neviem, ak mas taky strach pred zanasanim ciev a infarktom, ci mrtvicou a nejako ti to nevychadza s tym pomerom omega 3/6, tak mozno by bolo pre teba riesenim aplikovat rezim programu NO oxidu dusnateho, aj ked tam sa doporucuje obmedzit skodlive tuky...Ignarro dokonca dostal zan nobelovu cenu...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 11:55 am 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Ates píše:
Když nedodržím poměr omega 6 a 3, tak se dlouho neděje samozřejmě nic. Až asi za dva měsíce začne nastupovat únava, která se stále stupňuje. Navíc, z dlouhodobého hlediska není dobré mít přebytek omega 6 vůči omega 3, to se pak zanášejí cévy, což je zákeřné, nebolí to, ale infarkt nebo mrtvice může přijít kdykoliv. Poměr omega je velmi důležitý.

to je jedna z hypotéz. myslíš, že ve středomoří řeší nějaký poměr? prostě na všechno lijou olivový olej a dožívají se vysokého věku...

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 1:36 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
V stredomorí ale majú aj dosť bohate zastúpené potraviny z mora, čiže tie omega-3. A olivový olej to sú predovšetkým mononeasýtené mastné kyseliny, pomerne stabilné a asi len 10% omega-6 a to už nehovorím o kvalite priamo lisovaného olivového oleja, na rozdiel od toho, čo kúpime my v obchodoch.

Ono sa nedá moc posudzovať zdravie nejakého národa vzhľadom na jednu potravinu, ale treba vždy brať do úvahy ich celkové zastúpenie stravy. A hlavne, čím prírodnejší národ, tým menej umelých sajrajtov používa pri varení a práve menej tých spracovaných tukov.

Ono aj takí masajovia na prírodných saturovaných tukoch prežívajú v pohode bez srdcových ochorení, prečo?

http://wholehealthsource.blogspot.sk/20 ... masai.html

Akonáhle ale dali Masajov na spracovanú modernú stravu, ktorá zahrňovala spracovaný kukuričný olej, spracované sacharidy, cukor, strukoviny, náhražku smotany (z kukuričného cukrového sirupu a rastlinného oleja), vitamínové doplnky, ich cholesterol explodoval, aj napriek tomu, že im výrazne zredukovali saturované tuky v strave.

Napr. dnes som našla jeden článok o slovenskej bryndzi, to je predovšetkým čistý saturovaný mliečny tuk, ale konzumáciou tohoto prírodného produktu (obsahuje napr. aj kopec CLA, asi 3%) boli schopní cholesterol znížiť.

http://www.spae.sk/helios2007_2.htm


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 7:23 pm 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Inu, z uvedeného vyplývá, že teorie jsou různé a praxe ještě víc. Nechce se mi osobně věřit, že by to příroda zařídila tak, že by bylo třeba důsledně
dodržovat nějaký poměr mastných kyselin. Co takoví vegetariáni? Jak ti přijdou k těch mastným kyselinám z ryb?

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 7:40 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 324
Vševěd píše:
Inu, z uvedeného vyplývá, že teorie jsou různé a praxe ještě víc. Nechce se mi osobně věřit, že by to příroda zařídila tak, že by bylo třeba důsledně
dodržovat nějaký poměr mastných kyselin. Co takoví vegetariáni? Jak ti přijdou k těch mastným kyselinám z ryb?

Proto taky vegetariáni patří mezi nejvíce nemocné lidi.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 15, 2012 8:34 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
No vegetariáni nemusia určite patriť medzi najviac chorých ľudí, sem patria asi ľudia na spracovanej rafinovanej strave.

Niektoré vyživové smery si ľudia vytvorili doslova umelo z etických, morálnych a iných pohnútok, vegáni, vegetariáni, fruitariáni, niektorí v snahe po "čistej" a "puristickej" strave - vegáni vitariáni.

Zoberme si takých vegánov vitariánov, tí by pred takými sto rokmi, kedy sa nedal kúpiť B12 ako doplnok výživy zrejme väčšina z nich skončila na ťažké nervové ochorenia. Ale napr. indickí vegetariáni sú na tom celkom dobre z dôvodu zníženej kvality hygieny, oni prijímajú dostatočné množstvo B12 na neumytej zelenine, s trochou pôdy, ale pri prísnej hygiene tento vitamín na ovocí a zelenine úplne zlikvidujeme.

Ak na nejakej strave po čase vznikajú vážne deficity, tak rozhodne prirodzená nie je.

Naši predkovia nepotrebovali riešiť pomer omega 3 a 6, rovnako ako to nepotrebuijú riešiť primáti v prírode a majú tento pomer perfektný, prečo je tomu tak?

Ak krava nebude žrať svoju prirodzenú potravu - seno a trávu, ale budeme ju kŕmiť sójou, kukuricou, kostnou múčkou a ja neviem, čím sa ešte kŕmia, tak kvalita mäsa, zastúpenie tukov v ňom bude úplne iné ako u tej kravy, čo žerie tú trávu, bude obsahovať oveľa viac nasýtených mastných kyselín a takmer nula omega 3, nula CLA. Väčšina mäsa divokých zvierat má pomer omega 3 a 6 približne 1:2, 1:3, mäso z moderných chovov 1:25.

Z toho vyplýva, že problémy s pomerom omega 3 a 6 vytvorila najmä moderná doba výrobou spracovaných tukov a neprirodzeným chovom.
A takisto mäso z divokých zvierat obsahuje aj DHA/EPA, takže nie je nevyhnutný ani príjem rýb.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte říj 16, 2012 7:34 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Pomer omega 3 a 6 počas neskorého paleolitického obdobia:
http://ebm.rsmjournals.com/content/233/ ... nsion.html

Aký bol pomer saturovaných, polynenasýtených mastných kyselín, koľko cholesterolu obsahovala približne strava počas neskorého paleolitického obdobia v porovnaní s tým, čo sa doporučuje dnes:
http://ebm.rsmjournals.com/content/233/ ... nsion.html

http://ebm.rsmjournals.com/content/233/6/674.full


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 16, 2012 1:59 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Ates píše:
Mám dlouhé roky chronickou kandidózu a jsem nucen setrvávat na nízkosacharidové dietě, abych plíseň udržel pod kontrolou. Pokud chci na nízkosacharidové dietě přijmout aspoň minimum kalorií, musím denně sníst aspoň 130 až 150 gramů tuku ( převážně olivový olej, máslo a syrové žloutky). Mám pak hodně omega 6 a musím ji vyvážit pomocí omega 3 do správného poměru (1:1 až 3:1). Doplňky stravy typu rybí tuk jsou však často výrobním procesem zoxidované. Samotné ryby jsou plné olova. Přitom rybí tuk EPA/DHA nelze plně nahradit rostlinnou ALA, jak si mnozí myslí. ALA se přemění na EPA/DHA jen velmi omezeně (5 procent), takže tudy cesta nevede.

Myslím, že dobře vám odpovídá členka bludicka a také si je potřeba uvědomit, že není vejce jako vejce, třeba slepice která se pase na trávě, má poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin cca 1:1 a to samé vejce ze slepičárny cca 1:14-22, čili jedno je mimořádně zdravé a druhé je sebevražda. Totéž platí pro mnoho jiných živočišných potravin, to si trochu nastudujte.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz