Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Rozdíl chléb - rohlík
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=2347
Stránka 14

Autor:  lukman [ úte říj 30, 2012 6:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Rozdíl chléb - rohlík

Jedno z lehčích témat.. Zajimalo by mě, jaky je rozdíl mezi chlebem a rohlíkem. Je některá z potravin více škodlivější než druhá?

Autor:  jani [ úte říj 30, 2012 6:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

lukman píše:
Jedno z lehčích témat.. Zajimalo by mě, jaky je rozdíl mezi chlebem a rohlíkem. Je některá z potravin více škodlivější než druhá?

obojí obsahuje mouku, přídatné a kypřící látky a další svinstva ...

Autor:  HARMON3K [ úte říj 30, 2012 8:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Když ,už tak radějí kváskovej kvalitní chléb

Autor:  jani [ úte říj 30, 2012 9:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

[quote="HARMON3K":347133zf]Když ,už tak radějí kváskovej kvalitní chléb[/quote:347133zf]
Ale jo, když je potřeba \":D\"
Já jsem se nechala inspirovat tímto recepisem na kváskový chlebík:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=111231

Zde je recepis na žitný kvásek:

Autor:  Dagmara [ úte říj 30, 2012 9:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

[quote="jani":1c85ftv7]Ale jo, když je potřeba \":D\"
Já jsem se nechala inspirovat tímto recepisem na kváskový chlebík:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=111231

Zde je recepis na žitný kvásek:

Autor:  Xion [ úte lis 06, 2012 12:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Rohlik a chlieb z obchodu - ziaden rozdiel

Pokial je doma spraveny, z celozrrnej kvalitnej muky, tak je to o nieco menej skodlivejsie. Zdrave to nieje, len menej skodlivejsie.
Ale ked uz chces telu ulahcit, a pritom jest nieco z muky, tak prejdi na kvalitne cestoviny. Tie su robene z kvalitnej muky (niektore naozaj kvalitne dokonca z cerstvo namletej) a ususene, cize neprejdu dopredu ziadnou tepelnou upravou. Jedina tepelna uprava je potom kratke varenie vo vode, co je podstatne menej skodlive, nez pecenie na suchu.
Cestoviny tak nakoniec obsahuju viac vody, su menej znehodnotene teplom, neobsahuju drozdie ani kvas (co je mimoriadne skodliva vec pre creva), ani ziadna chemia ci pridavne latky, navyse sa vzdy jedna o teple jedlo, kym pecivo sa vacsinou je studene, takze clovek si aj viac pochutna.
Dalsia vec je ta, ze su robene z kvalitnej semoliny, kym chlieb z podradnej zoxidovanej muky.

Ja som vsetko pecivo co som kedysi jedol nahradil cestovinami, a nelutujem... ten odporny suchy kvasivy pocit akohokolvek peciva, akoby mal clovek zalepene vnutornosti... uff, nikdy viac. Dobre cestovinky mi to vobec nevyvolavaju, navyse, si aj viac pochutnam. Daju sa aj primiesat do zeleninoveho salatu nastudeno.
Podla mna vsetko pecivo treba vylucit ako jedlo... pecenu muku si ponechat len ako sladkost/pochutku (strudle, ovocny kolac, moravske kolace, zaviny... atd). A ked uz nejaku pecenu muku, tak pizzu. \":-)\"
Moje kredo - doobeda pecivo vylucit a jest iba ovocie
Vecer - pecivo vylucit a nahradit cestovinami, alebo este lepsie, niecim zdravsim. \":-)\"
A na obed - kto sa duzni pecivom, tak tomu uz asi fakt nieje pomoci. \":-D\"

Autor:  Jindra [ úte lis 06, 2012 10:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

jani píše:
Ale jo, když je potřeba
Já jsem se nechala inspirovat tímto recepisem na kváskový chlebík
Zde je recepis na žitný kvásek
Pekárnu mám Etu deliccu a kvásek mám založený, hlídám a přikrmuji, vše je jednou poprvé, tak snad ne i naposled ...
joj to byly zajímavé časy, když jsem se zbavoval závislosti na pečivu, práce s kváskem byla zajímavou zkušeností, ale naštěstí ta fáze odvykání netrvala dlouho a už pečivo nevyžaduju, proč si lepit střeva. Než doma péci (a tedy zanášet střevo) pravidelně, zkuste si jenom sem tam, jednou za čas, objednat vynikající kvalitu tady přímo od výrobce, posílají i poštou, doma dáte do mrazáku a máte na čas vystaráno. Bral jsem od nich i čerstvě mletou žitnou mouku jak na kvásek, tak na těsto.
jani píše:
Budu ráda, když se podělíte o osobní zkušenosti s přípravou kvásku i pečením chleba z něj - děkuji.
osobně doufám, že právě zde, na Jardově fóru o zdraví, takových příspěvků mnoho nebude. Pečivem přeci jen zanášíte střevo a tím oslabujete imunitní systém, což je naprosto kontraproduktivní.
Určitě Vám přeji, abyste se vbrzku dokázala od této drogy - pečiva - docela oprostit. Je škoda se na jednu stranu takto zanášet a na druhou stranu očišťovat šankama a klystýrama.

Autor:  jani [ úte lis 06, 2012 1:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Jindra píše:
joj to byly zajímavé časy, když jsem se zbavoval závislosti na pečivu, práce s kváskem byla zajímavou zkušeností, ale naštěstí ta fáze odvykání netrvala dlouho a už pečivo nevyžaduju, proč si lepit střeva. Než doma péci (a tedy zanášet střevo) pravidelně, zkuste si jenom sem tam, jednou za čas, objednat vynikající kvalitu tady přímo od výrobce, posílají i poštou, doma dáte do mrazáku a máte na čas vystaráno. Bral jsem od nich i čerstvě mletou žitnou mouku jak na kvásek, tak na těsto.

TAdy bych třeba rýpala, jestli je ta mořská sůl rafinovaná \":evil:\", pro moji osobní spotřebu bych do toho nešla, co si neudělám sama ...
Jindra píše:
osobně doufám, že právě zde, na Jardově fóru o zdraví, takových příspěvků mnoho nebude. Pečivem přeci jen zanášíte střevo a tím oslabujete imunitní systém, což je naprosto kontraproduktivní.
Určitě Vám přeji, abyste se vbrzku dokázala od této drogy - pečiva - docela oprostit. Je škoda se na jednu stranu takto zanášet a na druhou stranu očišťovat šankama a klystýrama.

Já a pečivo naštěstí nejdeme ruku v ruce, jen když občas dělám habaneros kůru, tak tam je chleba potřeba ( uvádí se nejlépe sušený, no ale tak kompromis se mi osvědčil ). No a než bych klukům kupovala ty plesnivý znova semletý a upečený šmejdy v obchodech, tak to rači doma upeču, vím, co tam dám, prostě domácí je domácí a rodina se od pečiva odradit nedá, tak aspon tak, no.....

Autor:  Xion [ úte lis 06, 2012 5:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

jani píše:
Já a pečivo naštěstí nejdeme ruku v ruce, jen když občas dělám habaneros kůru, tak tam je chleba potřeba ( uvádí se nejlépe sušený, no ale tak kompromis se mi osvědčil ). No a než bych klukům kupovala ty plesnivý znova semletý a upečený šmejdy v obchodech, tak to rači doma upeču, vím, co tam dám, prostě domácí je domácí a rodina se od pečiva odradit nedá, tak aspon tak, no.....

V tom pripade by som sa s tym asi nepiplal a kupil si tu automaticku pekarnicku, nasypal tam kvalitnu Spaldovu muku a ono to uz spravi samo. No a ked sa uz chce piplat s pecenim, tak by som si prestudoval forum od majstrov (a tych co idu v ich slapajach)
http://www.thefreshloaf.com/forum
(anglictina nutna, ale oplati sa, tolko dobrych tipov a rad)
Potom po slovensky (ale necital som, neviem ci su tam dobre rady, len som si vsimol tu temu)
http://www.porada.sk/t97886-recepty-pre ... karen.html

Potom tu je dobra technika pary v rure, ktora zlepsi kvalitu chleba.
http://www.youtube.com/watch?v=PERdGJCTY1A

Treba na to peciaci kamen, je to velmi dobra vec. Ai najlepsi je Fibrament. http://www.bakingstone.com/ Je dost drahy, ale to co spravi z domacej rury sa ani popisat . Taku polovicnu pec \":-)\" Ja taky pouzivam na pizzu, a dosiahnem aj 320 stupnov v plynovej rure. Obostaval som si to aj samotovymi tehlami (dalo by sa piect aj priamo na nich)
Vyzera to asi takto
http://imageshack.us/a/img41/3835/img0011wou.jpg

Existuje aj rovno taka kamenna vec, co to pecie zo vsetkych stran, vola sa to Hearth Kit, a je to vychvalovane ako asi najlepsia vec na pecenie chleba do rury
http://www.hearth-oven.com/

Pokial mas nebodaj normalnu pec, tak samozrejme tu cast o peciacom kameni mozes preskocit, a tam sa ti budu darit uzasne chlebiky.

Autor:  Majsa [ čtv lis 08, 2012 3:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Mě teda před rokem při přechodu na zdravou stravu zbavit se pečiva problémy nedělalo....naštěstí \":)\" A teď když už něco z mouky, tak zmiňovaný těstoviny a to z jáhlový nebo pohankový mouky. V zeleninovým salátu fakt ňamka. \":)\"

Autor:  Xion [ čtv lis 08, 2012 7:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Majsa píše:
Mě teda před rokem při přechodu na zdravou stravu zbavit se pečiva problémy nedělalo....naštěstí \":)\" A teď když už něco z mouky, tak zmiňovaný těstoviny a to z jáhlový nebo pohankový mouky. V zeleninovým salátu fakt ňamka. \":)\"

Tie dva druhy cestovin, co si vymenovala, su asi najzdravsie mozne cestoviny. \":-)\"
A z rise mucnych veci je uz zdravsi asi len na slnku suseny pohankovy chlieb. \":-)\"

Autor:  Jarda [ sob lis 17, 2012 2:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

lukman píše:
Jedno z lehčích témat.. Zajimalo by mě, jaky je rozdíl mezi chlebem a rohlíkem. Je některá z potravin více škodlivější než druhá?

Jak správně píše člen Xion z obchodu není rozdíl žádný, šmejd je všechno a domácí, jak který, nicméně i s tím bych to nepřeháněl. Dnes není problém ten chleba, nebo rohlík, ale přímo mouka, čili pokud si ji člověk nemele sám těsně před výrobou těsta, je lepší se pečení vyhnout.

Autor:  lukman [ pát lis 23, 2012 1:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

takze kvalitni testoviny budou moje spasa. \":D\" dobra tedy..

Autor:  Jarda [ čtv lis 29, 2012 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

lukman píše:
takze kvalitni testoviny budou moje spasa. \":D\" dobra tedy..

Pokud budou doma udělané, tak jak jsem vám psal, mělo by to fungovat.

Autor:  Noel [ pon zář 30, 2013 9:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohli ... nomika_spi

Stránka 14 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/