viliro píše:
Potraviny je třeba řadit podle pH.
Potraviny zvyšující pH, a tedy zásaditost organizmu, od nejzásaditějších k těm méně zásaditým:
40 - 35: Ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón
35 - 30: čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango
30 - 25: sušené fíky, rajčata, mrkev,
25 - 20: celer, řepa, sojové boby, zeleninová nať, pampelišky,
20 - 15: hlávkový salát, kapusta, černá melasa, olivy, jablečný ocet
15 - 10: fazole, hrozinky, pomeranče
10 - 5: banány, hrušky, jablka, mrkev, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, mandle
5 - 0: brambory, nejlépe vařené ve slupce, proso (jáhly), pohanka, kokosový ořech
Potraviny snižující pH a tedy zvyšující kyselost v pořadí od těch nejkyselejších k těm méně kyselým:
40 - 35 : Vepřové, telecí, hamburgery, bílá rýže, hovězí, ústřice, uzeniny,
35 - 30: krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje,
30 - 25: ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr,
25 - 20: přírodní a divoká rýže, čočka, oves
20 - 15: pivo, víno, těstoviny, chleba,
15 - 10: celozrnný chleba, margarín, ořechy
10 - 5: máslo a smetana, ječmen,
5 - 0: tvaroh a měkký sýr, švestky
0: syrovátka, kravské a kozí mléko
Nejvíc vhodný z olejů je olivový - oleje jsou převážně neutrální
Zelené čaje a bylinné čaje jsou zásadité, ovocné čaje jsou v pořádku
Mléčné výrobky a mléko se blíží neutralitě s výjimkou tvrdých sýrů (kyselé) a proto nepředstavují z hlediska pH problém, pH sliny měřené ráno po probuzení lakmusovým papírkem ( jeho rozsah 6,3 - 7,5 pH apod.) optimálně neklesá pod 6,8 , pokud ano, je to varující a pokud klesá na 6,3 a níže, jedná se o acidosu, která je hlavním udržujícím faktorem chronických nemocí (v tradičních pojmech nerovnováha jin a jang). Nejlépe (u zdravých lidí) je pH sliny 7,1 (nebo i více), slina nejlépe vyjadřuje stav pH v buňkách těla.
Obecně:
Potraviny, zanechávající v těle zásaditou stopu (posílit příjem):
Všechna zelenina
Všechno ovoce s výjimkou švestek a brusinek
Jedlá soda
Ionizovaná (elektricky alkalizovaná) voda Ionizovaná , zásaditá- živá voda (získána diafragmatickou elektrolýzou). Nejjednoduší způsob, jak neutralizovat každodenní konzumaci stravy, která má kyslé pH.
Potraviny způsobující v těle okyselení (nutno omezit):
Všechno maso,
obilniny a rýže ( přičemž celozrnnost snižuje jejich kyselost)
černý čaj a káva,
perlivé, nebo alkoholické nápoje všeho druhu
z kyselé části tabulky jsou nejpřijatelnější potraviny, blížící se neutralitě, tedy nule
Zajímavá tabulka, ale na pH se nedá dívat jako na jediný a nosný ukazatel. Vždy je třeba posuzovat zároveň radiovitalitu, enzymy a vhodnost té, které potraviny, nebo potravního doplňku pro tělo.
Asi největší výhrady bych měl ke konzumaci jedlé sody, mléčných výrobků, čajů a vařených potravin, naopak některé kyselinotvorné potraviny bych vyloženě doporučil ke konzumaci, ale jde o způsob úpravy. Vhodné jsou z mého pohledu švestky , brusinky, ořechy, syrová vajíčka, červené suché víno, klíčené obiloviny a luštěniny.
Také ionizovaná (elektricky alkalizovaná), zásaditá- živá voda (získaná diafragmatickou elektrolýzou), je sice, jak je uvedeno, nejjednodušší způsob, neutralizace každodenní špatné stravy, která má kyselé pH, ale neřeší žádný z dalších podstatných škodlivých vlivů těchto potravin, na lidský organizmus. Mnohé jsou daleko horší, než špatné pH a to v tabulce není nijak zohledněno. Není možné vytrhávat některé údaje z logických souvislostí a přikládat jim pak naprosto mimořádný význam. Systém léčby nemocí, pomocí živé a mrtvé vody, není špatný, ale také není univerzálně dokonalý, jak by mohl někdo snadno pochopit, je to jen jedna z mnoha možností.