Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Pickles https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=335 |
Stránka 1 z 4 |
Autor: | Mat [ úte čer 30, 2009 2:10 pm ] |
Předmět příspěvku: | Pickles |
Vy sol nedoporučata, ale do tých pickles sa dat musí. Je dobré tam dat morskú sol? Nejaká sol tam íst musí. Aká je najlepšia nádoba? Plastová alebo kameninivá prípadne nejaká iná. Ktorý typ zeleniny je najvhodnejší čo sa týka zásoby laktobacilov? Ďakujem |
Autor: | Jarda [ úte čer 30, 2009 4:17 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Mat píše: Vy sol nedoporučata, ale do tých pickles sa dat musí. Je dobré tam dat morskú sol? Nejaká sol tam íst musí. Aká je najlepšia nádoba? Plastová alebo kameninivá prípadne nejaká iná. Ktorý typ zeleniny je najvhodnejší čo sa týka zásoby laktobacilov? Ďakujem Trochu soli je asi vhodné, ale s úspěchem se dají místo soli použít i mořské řasy, které jsou dost slané. Sůl je rozhodně vhodnější mořská, ale ještě lepší je sůl nečištěná mořská, nebo keltská. Rozhodně je lepší kamenina, ale bohatě stačí i větší sklenice. To si spíše vyberte podle chuti, protože pokud ta nejvhodnější bude nechutná, tak toho sníte málo a to není cílem, ono se to moc neliší, čili je vhodnější jíst to co mi vyloženě chutná a ve větším množství. |
Autor: | Mat [ úte čer 30, 2009 6:10 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Čítal som, že sol uvolní stavu z tej zeleniny. Ked riasy tak ktoré? Mám z toho trochu obavy, lebo ked sa to zle spraví tak to namiesto kvasenia začne hnit a tomu by som sa rád vyhol. Možete mi doporučit nejakú knihu receptov čo máte odskúšané? Ďakujem |
Autor: | Jarda [ úte čer 30, 2009 9:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Mat píše: Čítal som, že sol uvolní stavu z tej zeleniny. Ked riasy tak ktoré? Mám z toho trochu obavy, lebo ked sa to zle spraví tak to namiesto kvasenia začne hnit a tomu by som sa rád vyhol. Možete mi doporučit nejakú knihu receptov čo máte odskúšané? Ďakujem To je pravda, ale velice záleží na tipu zeleniny, některá má tolik šťávy, že není třeba žádnou uvolňovat. Které řasy Vám budou chutnat já netuším, ale třeba vločky Dulse jsou docela dobré. Obavy jsou zbytečné a bez pokusu to stejně nezjistíte, zda máte talent vyrobit něco jedlého. Kuchařské umění je o intuici a ne o receptu, dobrý kuchař uvaří ze zbytků co najde super jídlo, které nic nestojí a matlal klidně ze superdrahých a kvalitních surovin umatlá šlichtu pro prase. Nedělejte toho hned na první pokus celý kýbl a pokud se to nepovede, tak to vyhoďte a pokuste se znovu, jinak Vám poradit asi nedovedu. Já to podle žádných receptů nedělám, asi jsem ten dobrý kuchař a mám intuici, čili všeho tam dávám od oka a přiměřeně. Rozhodně musí bohatě stačit, pokud do Seznamu napíšete "recepty na pickles" a tutově si vyberete. |
Autor: | Mat [ pát pro 04, 2009 5:34 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Vadí ak po zjedení pickles+kyslej kapusty má stolica polohnačkovú konzistenciu? Misu však nešpiní. Tej zeleniny jem realatívne dost+čerstvá zelenina,orechy. Ďakujem |
Autor: | Jarda [ pát pro 04, 2009 7:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Mat píše: Vadí ak po zjedení pickles+kyslej kapusty má stolica polohnačkovú konzistenciu? Misu však nešpiní. Tej zeleniny jem realatívne dost+čerstvá zelenina,orechy. Ďakujem To už dobře není, měla by být formovaná, případně jako velice hustá a hrubá bramborová kaše. Zařaďte do stravy něco, co staví, nebo omezte některý z kvašených produktů. |
Autor: | Mat [ pát pro 04, 2009 9:24 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Nevedel som náist správny výraz. Je to kaša a je hrubo formovaná(je tam jasne vidiet čo som zjedol ráno na obed, na večeru), akurát to nie je také "hutné". Predtým som bol zvyknutý, skor na takú tuhšiu, preto sa mi to nezdalo.Pridám tam nejakú pohnaku,resp amarnt alebo quinou. Ďakujem |
Autor: | Mat [ sob pro 05, 2009 3:13 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Dnes mi matka povedala, že vraj tú kyslú kapustu umývam zle. Vraj sa má prepláchnut v teplej vode. Ja ju preplachujem vždy v studenej, potom vyžmýkam a dám do šalátu alebo zjem samotnú alebo v kombinácii s pickles. Zvláštne,že si to všimla až teraz(aspon ma už nesleduje tak precízne ako predtým) ona to tak vraj prepláchne, ked robí kapustnicu. Naozaj to prepláchnutie studenou vodou vadí? Mne skor pripadá čudné preplachovat tú teplou. Ja osobne som do iba žmýkal, ale nikdy sa mi nepodarilo úplne odstránit ten nálev z ktorého ma potom pálila záha. Ďakujem |
Autor: | Jarda [ sob pro 05, 2009 3:31 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Mat píše: Dnes mi matka povedala, že vraj tú kyslú kapustu umývam zle. Vraj sa má prepláchnut v teplej vode. Ja ju preplachujem vždy v studenej, potom vyžmýkam a dám do šalátu alebo zjem samotnú alebo v kombinácii s pickles. Zvláštne,že si to všimla až teraz(aspon ma už nesleduje tak precízne ako predtým) ona to tak vraj prepláchne, ked robí kapustnicu. Naozaj to prepláchnutie studenou vodou vadí? Mne skor pripadá čudné preplachovat tú teplou. Ja osobne som do iba žmýkal, ale nikdy sa mi nepodarilo úplne odstránit ten nálev z ktorého ma potom pálila záha. Ďakujem Já se domnívám, že to je celkem jedno, pokud ta voda není vyloženě horká, ale to by to zase nešlo rukama vyždímat. Pokud v tom tedy udržíte ruce, tak je to asi jedno, ale já bych to vodou neproplachoval, dle mého názoru stačí lák vyždímat, vodou odstraníte zbytečně mnoho laktobacilů. |
Autor: | Mat [ sob pro 05, 2009 8:32 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Ja to nijako extra nepremývam, to by sa potom skutočne odstránilo to podstatné. Dnes som to po dlhej dobe opat skúsil iba vyžmýkat a opat ma pálila záha. Ono to pálenie záhy je zvláštne, pretože ma páli iba v tom momente ako to jem,resp. este pár minút po dojedení a potom to odoznie. Čo to vlastne sposobuje? Ja sa domnievam,že je to ten nálev. Nemože to mat aj nejakú súvislost s vit.C, ktorého je tam požehnane. Mohol by ma ev. dráždit aj ten? Ako som spomínal, ked to prepláchnem tak sa to eliminuje. Okrem tejto kvasenej zeleniny jem aj tabletové laktobacily ktoré zapíjam pred jedlom. To že sa ovocie a zelenina bije , to je jasné, ale platí to aj v prípade, že by som napr hodil do mrkvového pickles aj jablko? To by som potom vyhodil(kontajner). Alebo do domácej kyslej kapusty by som pridal jablko(nejaký sladký druh napr. odrodu GALA). Bolo by to možné alebo sa mám držat overeného postupu. Dnes som čítal napr, že pridanie obyčajného rafinovaného cukru do kapusty podnieti vznik kyseliny mliečnej a dodá kyslost kapuste. Ten cukor konk. sa premení na kyselinu mliečnu. Je takýto postup ok alebo sa tomu radšej vyhnút? Ďakujem |
Autor: | Jarda [ sob pro 05, 2009 9:26 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Mat píše: Ja to nijako extra nepremývam, to by sa potom skutočne odstránilo to podstatné. Dnes som to po dlhej dobe opat skúsil iba vyžmýkat a opat ma pálila záha. Ono to pálenie záhy je zvláštne, pretože ma páli iba v tom momente ako to jem,resp. este pár minút po dojedení a potom to odoznie. Čo to vlastne sposobuje? Ja sa domnievam,že je to ten nálev. Nemože to mat aj nejakú súvislost s vit.C, ktorého je tam požehnane. Mohol by ma ev. dráždit aj ten? Ako som spomínal, ked to prepláchnem tak sa to eliminuje. Okrem tejto kvasenej zeleniny jem aj tabletové laktobacily ktoré zapíjam pred jedlom. To že sa ovocie a zelenina bije , to je jasné, ale platí to aj v prípade, že by som napr hodil do mrkvového pickles aj jablko? To by som potom vyhodil(kontajner). Alebo do domácej kyslej kapusty by som pridal jablko(nejaký sladký druh napr. odrodu GALA). Bolo by to možné alebo sa mám držat overeného postupu. Dnes som čítal napr, že pridanie obyčajného rafinovaného cukru do kapusty podnieti vznik kyseliny mliečnej a dodá kyslost kapuste. Ten cukor konk. sa premení na kyselinu mliečnu. Je takýto postup ok alebo sa tomu radšej vyhnút? Ďakujem Pálení žáhy znamená vracení kyselin ze žaludku a to, co popisujete vy s tím zjevně nesouvisí, třeba vás nějak dráždí kyseliny ze zelí a po průchodu jídla do žaludku to ustane. Další možnost je sůl, která je velice agresivní a může vám dráždit sliznice, tu opravdu odstraníte propláchnutím z velké části a pak by to nedráždilo. Jablka se přidávat dle mého názoru dají, ale vyzkoušené to nemám, ten cukr bych rozhodně nepoužíval. |
Autor: | Mat [ ned pro 06, 2009 2:09 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Možné to je. Tou solou to asi nie je, tom som už vyskúšal. Soli sa úplne vyhýbam(okrem himalajskej). trochu som pátral po tej kapuste a narazil som na názor, že ked sa tam pridá cukor, že je potom značne kyslá. Tá, ktorú kupujem je presne taká. Ked som sa "baby" na trhu pýtal či tam dala cukor, tvrdila, že nie. Mala tam aj sladkú o ktorej tvrdila, že tam ho dala spolu s jablkami atd. Teraz som z toho zmatený. Existuje nejaký sposob ako by som to mohol doma overit? Ďakujem |
Autor: | Jarda [ ned pro 06, 2009 7:25 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Mat píše: Možné to je. Tou solou to asi nie je, tom som už vyskúšal. Soli sa úplne vyhýbam(okrem himalajskej). trochu som pátral po tej kapuste a narazil som na názor, že ked sa tam pridá cukor, že je potom značne kyslá. Tá, ktorú kupujem je presne taká. Ked som sa "baby" na trhu pýtal či tam dala cukor, tvrdila, že nie. Mala tam aj sladkú o ktorej tvrdila, že tam ho dala spolu s jablkami atd. Teraz som z toho zmatený. Existuje nejaký sposob ako by som to mohol doma overit? Ďakujem Tak tady mě napadá jediná možnost, prostě si to kyselé zelí doma v malém objemu vyrobit a uvidíte kde je problém. |
Autor: | Mat [ pon pro 07, 2009 4:04 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Som zvedavý. Ďakujem |
Autor: | NOWOCAYN [ ned led 31, 2010 7:07 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Chcem sa opýtať : Kedy jesť pickles ? Počas jedla sa to neodporúča, lebo jeho kyslá chuť bráni vylučovaniu amalýzy ( ak sa nemýlim s názvom ), ktorá je nezbytná pri natrávení obilnín ( jem aj tie, zatiaľ si bez nich neviem predstaviť život ). Odporúčate teda napríklad po každom druhom jedle ( denne jem 4 porcie jedla, ak si odmyslím ovocie - to je "predporcia" - ale len nalačno si ho dávam ) si dať pickles ? Samozrejme najlepšie za pomoci vločiek, alebo himalájskej soli ( skôr tej soli... nemám chuť na riasy v kapuste, radšej ich mám v ryži natural ). Alebo pred jedlom ? Ďakujem za vyjadrenie. Marek. |
Stránka 1 z 4 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |