Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=3385
Stránka 11

Autor:  opice [ stř úno 06, 2013 12:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu

Zdravím lidi.

Mám prosbu.mohli by jste se někdo podívat na tento recept na sýr z jedlé sody a tvarohu?Co si o tom myslíte?Mě to nějak hlava nebere.Ale kdo ví?

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=65416

Autor:  esie [ stř úno 06, 2013 1:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu

Tak já jsem výrobu taveného sýru z jedlé sody dle uvedeného návodu zkoušela - použila jsem tvaroh z tibetské houby a pak přidala trochu rozpuštěného ghí másla + česnek a bylinky - byla to super pochoutka - nevím ale do jaké míry je to zdravé - ale vycházím z toho, že jsem to vyráběla z kvalitních surovin - i když nic se nemá přehánět a tuto pochoutku zase nekonzumuji každý den. \":D\"

Autor:  opice [ čtv úno 07, 2013 5:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu

Díky esie,ještě by mě zajímala ta zdravotní stránka takto připraveného sýru. \":)\" \":)\"

Autor:  Jarda [ úte úno 12, 2013 11:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu

opice píše:
Díky esie,ještě by mě zajímala ta zdravotní stránka takto připraveného sýru. \":)\" \":)\"

Sice jsem to nezkoušel, ale myslím, že to bude v pohodě, vyzkoušejte si trochu posledovat pH po jídle a uvidíte.

Autor:  pecador [ stř úno 13, 2013 1:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu

Já s tím mám trochu problém. V prvé řadě použitá zákl. surovina - porovnejme mléko od zvířat která se pasou, s mlékem kupovaným, to zn. upraveným a tepelně ošetřeným. Dcera má plemeno jersey, které se vyznačuje obzvlášť vysokou tučností a hustotou. Pozná se již na prvý pohled podle oranžového nádechu po karotenu, když stéká po sklenici, tak pomalu (na rozdíl od těch pasterizovaných břeček z obchodu, které jí pamalu ani nezašpiní) a chuťově - zcela odlišné a neporovnatelné. Dále pak je to tvaroh. Ten se dnes dělá syřidlem, kyselinou a podobnými ingrediencemi, zatímco u nás, nejčastěji když mléko nabřesklo, tak se práce mikroorganismů nechala dokončit a byla v kuchyni uplatnitelná kyška, tvaroh, syrovátka, podmáslí máslo.... Moje babička když vysrážení chtěla urychlit, přidala kyšku, syrovátku, chlebovou kůrku a pod... A nakonec pak i samotné zrání sýra. To může probíhat opět zcela samovolně, bez chemie, přísad a různého čarování. Stačí tvaroh napěchovat do sklenice (snad jen trochu přisolit, posypat kmínem a pod.) a můžeme sledovat, jak to tam pěkně samovolně žloutne, prostupuje od shora dolů, stává se hmotou mazlavou a silně páchnoucí - sýrem. Čichově tedy pěkný smrďoch, chuťově však vynikající a po stránce zdravotní - nic špatného (alespoň v porovnání s tím, co nám nabízí zpracovatelský průmysl).

Autor:  opice [ stř úno 13, 2013 10:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu

Co se týče sýru,mám možnost si kupovat zcela čerstvý,kozí po domácky vyrobený.Ráda vyzkouším i ten přirozený způsob zrání sýra ve sklenici.Mě smrad sýra nevadí,mám ráda i olomoucké,jenom se bojím že zbytek rodiny to odmítne.Nejsem chemik a proto mě zajímala ta reakce jedlé sody s tvarohem,co tam probýha za kouzlo a jaký je výsledný efekt.Na netu je tento způsob popisován jako zdravá forma sýru.Mohl by mi někdo vysvětlit co to tam probíhá za chemii?A jestli je výsledek neškodný jak si myslí Jarda,a nebo mám raději na ten způsob výroby zapomnět?
Děkuji

Autor:  opice [ stř úno 13, 2013 11:02 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Výroba sýru z jedlé sody a tvarohu

Oprava předchozího
pecador píše:
Co se týče sýru

Chtěla jsem napsat tvarohu. \":D\"

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/