Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon čer 17, 2024 2:25 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: ned bře 29, 2015 10:31 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28310
Bydliště: Poděbrady
Dušan2 píše:
Koupil jsem si misku od Provita, ale zkouším klíčit poprvé a dělám vše podle návodu. Do vrchního patra jsem dal čočku, doprostřed mungo a dolu neloupanou pohanu. Mám to od čtvrtka od večera, vše klíčí pěkně, jen mě je divné, že pohanka, která je ve spodním patře má ty klíčky jakoby chlupaté, nevím jestli je to normální, bílé, téměř průhledné. Máte s tim zkušenosti? Je to v pořádku?

Předpokládám, že tam není problém, obiloviny mají na koříncích drobné chloupky, pokud by šlo o plíseň, bylo by nejspíše plesnivé celé zrno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2015 5:51 pm 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Přidám pár svých postřehů ke klíčení.

Je dobré si přečíst něco o sladovnictví, výroba ječného sladu. Je to vlastně klíčení, a to ve velkém, průmyslově, takže to musí zatraceně dobře fungovat. Postup bude platit obecně i pro ostatní semena. Pravidla jsou jednoduchá, ale musí se dodržet:

1) Semeno se musí asi 2 dny máčet, pod vodou, a párkrát vyměnit vodu. To má dva důvody. Jeden je nabobtnání semen, musí přijmout vodu.
Druhý je vyplavení inhibitorů klíčení které jsou ve slupce, do prací vody.

2) Vlastní klíčení pak musí (!) probíhat na vzduchu, probíhá dýchání, semena spotřebovávají kyslík a vydechují kysličník uhličitý.
Přitom musí zůstat vlhká, takže 1-2x denně propláchnout vodou a vodu nechat vytéct. Mohou být v temnu.

Dál už je na každém, jak dlouhé chce klíčky. Jestli krátké, nebo delší výhonky na světle.

Jako jednoduchý a dobrý nápad vidím použití PET flašky, nahoře uřízlé, s jemně propíchaným dnem (našel jsem to někde na netu). Postavit do kbelíku a zalít plně vodou, podle bodu 1).
Pak vyndat z kbelíku, nechat volně na misce s podložkou aby děrované dno nebylo ve vodě, a už jen občas prolít vodou, podle bodu 2). Vydechovaný kysličník uhličitý je těžší než vzduch a bude se odvětrávat, utíkat spodem.

Ještě k diskutované pohance. Taky jsem s ní měl problémy, než jsem zjistil že většina prodávané pohanky je upražená !
Aniž se obtěžují to někde na obalu uvést. Ta upražená má nahnědlou barvu a neklíčí, ta přírodní je bílá nazelenalá a klíčí.
Důvod toho pražení nevím, možná ten, že nepražená po namočení uvolňuje plno slizu, a ta upražená ne.

Taky je dobré si předem zjistit klíčivost semen třeba na mokré vatě. Některá ztrácí klíčivost už po roce. Blbý je že dřív prodávané koření, třeba kmín, bylo živé a běžně klíčilo. Pamatuju jako malý kluk, že teta vzala sáček s kmínem a rozhodila ho za plot do trávy, a na podzim sklidila pekáč plný kmínu, a dnes jsem zkoušel kmín (koření) několika značek, a nevyklíčil žádný. Možná to taky všechno praží. Semena k výsevu bývají zase mořená. Co se dnes dělá s potravinama nechci ani domyslet.

Ještě drobnost k těm víčkům na sklenice. Zjistil jsem že šroubovací víčka jsou železná s imitací eloxovaného hliníku, a jednorázová jsou hliníková. Stačí zkusit magnetem. Dost mě to překvapilo.

Ganesa


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2015 7:43 pm 
Offline

Registrován: úte zář 25, 2012 9:55 am
Příspěvky: 166
ganesa píše:
Přidám pár svých postřehů ke klíčení.

Je dobré si přečíst něco o sladovnictví, výroba ječného sladu. Je to vlastně klíčení, a to ve velkém, průmyslově, takže to musí zatraceně dobře fungovat. Postup bude platit obecně i pro ostatní semena. Pravidla jsou jednoduchá, ale musí se dodržet:

1) Semeno se musí asi 2 dny máčet, pod vodou, a párkrát vyměnit vodu. To má dva důvody. Jeden je nabobtnání semen, musí přijmout vodu.
Druhý je vyplavení inhibitorů klíčení které jsou ve slupce, do prací vody.

2) Vlastní klíčení pak musí (!) probíhat na vzduchu, probíhá dýchání, semena spotřebovávají kyslík a vydechují kysličník uhličitý.
Přitom musí zůstat vlhká, takže 1-2x denně propláchnout vodou a vodu nechat vytéct. Mohou být v temnu.

Dál už je na každém, jak dlouhé chce klíčky. Jestli krátké, nebo delší výhonky na světle.

Jako jednoduchý a dobrý nápad vidím použití PET flašky, nahoře uřízlé, s jemně propíchaným dnem (našel jsem to někde na netu). Postavit do kbelíku a zalít plně vodou, podle bodu 1).
Pak vyndat z kbelíku, nechat volně na misce s podložkou aby děrované dno nebylo ve vodě, a už jen občas prolít vodou, podle bodu 2). Vydechovaný kysličník uhličitý je těžší než vzduch a bude se odvětrávat, utíkat spodem.

Ještě k diskutované pohance. Taky jsem s ní měl problémy, než jsem zjistil že většina prodávané pohanky je upražená !
Aniž se obtěžují to někde na obalu uvést. Ta upražená má nahnědlou barvu a neklíčí, ta přírodní je bílá nazelenalá a klíčí.
Důvod toho pražení nevím, možná ten, že nepražená po namočení uvolňuje plno slizu, a ta upražená ne.

Taky je dobré si předem zjistit klíčivost semen třeba na mokré vatě. Některá ztrácí klíčivost už po roce. Blbý je že dřív prodávané koření, třeba kmín, bylo živé a běžně klíčilo. Pamatuju jako malý kluk, že teta vzala sáček s kmínem a rozhodila ho za plot do trávy, a na podzim sklidila pekáč plný kmínu, a dnes jsem zkoušel kmín (koření) několika značek, a nevyklíčil žádný. Možná to taky všechno praží. Semena k výsevu bývají zase mořená. Co se dnes dělá s potravinama nechci ani domyslet.

Ještě drobnost k těm víčkům na sklenice. Zjistil jsem že šroubovací víčka jsou železná s imitací eloxovaného hliníku, a jednorázová jsou hliníková. Stačí zkusit magnetem. Dost mě to překvapilo.

Ganesa

Takze v klicicich miskach-tri na sobe s plnym dnem na sber vody mi semena klici permanentne v kyslicniku uhlicitem?-Jsou jedovata? Nebo kdyz kysl.uhl. nemuze pryc spodem,tak si najde cestu vrchem?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2015 8:31 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
ganesa píše:
1) Semeno se musí asi 2 dny máčet, pod vodou, a párkrát vyměnit vodu. To má dva důvody. Jeden je nabobtnání semen, musí přijmout vodu.
Druhý je vyplavení inhibitorů klíčení které jsou ve slupce, do prací vody...

Hmmm....inde sa píše, že pred klíčením sa majú semená namáčať v priemere 12 hodín (niektoré menej, niektoré viac, do 24 hodín)... Myslíš, že 2 dni máčania (s možno 2 krát vymenenou vodou za ten čas) by bolo lepšie ? Nebude to už skôr kontraproduktívne ? Ja sa len pýtam, nemám ani šajnu, možno je to dobrý postup...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2015 8:33 pm 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
jajda22 píše:
Takze v klicicich miskach-tri na sobe s plnym dnem na sber vody mi semena klici permanentne v kyslicniku uhlicitem?-Jsou jedovata? Nebo kdyz kysl.uhl. nemuze pryc spodem,tak si najde cestu vrchem?

Nevím jak jsou misky uspořádané. Pokud semínka klíčí, asi k nim má vzduch s kyslíkem přístup, a není problém. Kysličník uhličitý není jedovatý, jen je ve větší koncentraci dusivý, a může zabrzdit klíčení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2015 8:41 pm 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
SemTamTuPrídem píše:
Hmmm....inde sa píše, že pred klíčením sa majú semená namáčať v priemere 12 hodín (niektoré menej, niektoré viac, do 24 hodín)... Myslíš, že 2 dni máčania (s možno 2 krát vymenenou vodou za ten čas) by bolo lepšie ? Nebude to už skôr kontraproduktívne ? Ja sa len pýtam, nemám ani šajnu, možno je to dobrý postup...

Nevím, záleží na semenech. Ječmen máčím asi ty dva dny. Menším nebo rychleji bobtnajícím stačí třeba míň. Záleží taky na teplotě vody.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 2:30 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28310
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Hmmm....inde sa píše, že pred klíčením sa majú semená namáčať v priemere 12 hodín (niektoré menej, niektoré viac, do 24 hodín)... Myslíš, že 2 dni máčania (s možno 2 krát vymenenou vodou za ten čas) by bolo lepšie ? Nebude to už skôr kontraproduktívne ? Ja sa len pýtam, nemám ani šajnu, možno je to dobrý postup...

Jak vám správně píše člen ganesa, je to hodně o teplotě vody i okolí a v pivovaru určitě na tento proces teplou vodu používat nebudou, to by bylo drahé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř bře 23, 2016 11:45 pm 
Offline

Registrován: pon bře 07, 2016 10:55 pm
Příspěvky: 5
Kde kupujete semínka např. vojtěšky, a jiných dražších semen, hodilo by se velké balení (napr 500g-1kg) jelikož by to mohlo být levnější.
Čočka a hrách klíčí obyč ze supermarketu, tak snad nejsou příliš kvalitou jinde než bio atd.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: čtv bře 24, 2016 1:03 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
runner8 píše:
Kde kupujete semínka např. vojtěšky, a jiných dražších semen, hodilo by se velké balení (napr 500g-1kg) jelikož by to mohlo být levnější.
Čočka a hrách klíčí obyč ze supermarketu, tak snad nejsou příliš kvalitou jinde než bio atd.

Prišlo sa na to, že vojtěška (alfa-alfa) je ŠKODLIVÁ........Takže si ju ani nekupuj...
Čočka klíči aj zo supermarketu, hrach musí byť celistvý, takže NIE POLENÝ (práve si klíčim hrach, žlto-zelený mix, od slovenskej pestovateľky).

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: čtv bře 24, 2016 6:21 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Vojtěška je zajímavá ... Jednak to není nejzdravější pícnina pro dobytek, hospodáři s tím mívali problémy, jednak ji dával do domácího vína - spíše aperitivního - bývalý ředitel Becherovky. Já pána znal a byl to fajnšmekr a dělal si doma různé věci, v demižonech, z vlastního sadu. Není nad to, být pozván na sklenku, která se nalévá z 25 l skla plného vojtěšky a červeného kvasu z hroznů a višní.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pát bře 25, 2016 12:11 pm 
Offline

Registrován: pon bře 07, 2016 10:55 pm
Příspěvky: 5
Díky za reakce ale jaksi jsem se nedozvěděl žádnou odpověď kde ji koupit (větší než 120g balení)

@SemTamTuPrídem: Proč by měla být škodlivá nějací američtí vědci zjistili? Max ta zemědělská.
Podle Walkera je to základ protože obsahuje všechny stopové prvky a 90% nadšenců zdravé výživy ji vesele konzumuje.

@martina72: V jakém smyslu zajímavá? Tak je podle tebe špatná (viz. dobytek) nebo dobrá (viz. víno)?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: pát bře 25, 2016 1:43 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
runner8 píše:
@martina72: V jakém smyslu zajímavá? Tak je podle tebe špatná (viz. dobytek) nebo dobrá (viz. víno)?

Obojí \":D\"
Osobně ji na nic nepotřebuji a nenapadá mne nikdo, komu by chyběla.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: ned dub 17, 2016 4:28 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28310
Bydliště: Poděbrady
runner8 píše:
Kde kupujete semínka např. vojtěšky, a jiných dražších semen, hodilo by se velké balení (napr 500g-1kg) jelikož by to mohlo být levnější.
Čočka a hrách klíčí obyč ze supermarketu, tak snad nejsou příliš kvalitou jinde než bio atd.

Kde koupit říci nedovedu, ale asi bych se poohlédl po nějakém dodavateli semínka, tedy přímo pěstiteli, tam bude cena výborná a kvalita předpokládám také.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: stř led 25, 2017 10:17 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Nakličuje tu niekto OVOS NAHÝ ?
Vzhľadom na to, že ovos veľmi rýchlo mäkne pri namáčaní (a to namáčam len 12 hodín), obávam sa, že mi to začne skôr hniť, teda aspoň pár percent (možno 2% ?) polámaných zŕn ovsa...
Určite sa mi nechce s tým piplať a X minút triediť ovos pred jeho namočením a klíčením...hlavne, keď niektoré zrná sa ukážu ako "rozlomené" či naštrbené až po namáčaní...
Ako ste to riešili vy, čo ste nakličovali/nakličujete ovos nahý ?
Neplánujem ho klíčiť dlhšie ako 48 hodín, potom ho aj tak budem kvasiť.... Môžu nejaké "nepodarené" zrná ovsa nahniť za 48 hodín klíčenia ?
Ďakujem za prípadnú odpoveď/odpovede.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klíčení semen
PříspěvekNapsal: sob bře 18, 2017 3:20 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28310
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Nakličuje tu niekto OVOS NAHÝ ?
Vzhľadom na to, že ovos veľmi rýchlo mäkne pri namáčaní (a to namáčam len 12 hodín), obávam sa, že mi to začne skôr hniť, teda aspoň pár percent (možno 2% ?) polámaných zŕn ovsa...
Určite sa mi nechce s tým piplať a X minút triediť ovos pred jeho namočením a klíčením...hlavne, keď niektoré zrná sa ukážu ako "rozlomené" či naštrbené až po namáčaní...
Ako ste to riešili vy, čo ste nakličovali/nakličujete ovos nahý ?
Neplánujem ho klíčiť dlhšie ako 48 hodín, potom ho aj tak budem kvasiť.... Môžu nejaké "nepodarené" zrná ovsa nahniť za 48 hodín klíčenia ?
Ďakujem za prípadnú odpoveď/odpovede.

No nevím, oves je z tohoto pohledu dosti problematický a spíše zkvasí než vyklíčí.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz