Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Houby
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=347
Stránka 14

Autor:  Jana [ pát črc 10, 2009 3:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Houby

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaký názor máte na houby? Mají nějaké hodnoty pro člověka? Také se mají jíst syrové?
Předem děkuju
hezký den
Jana

Autor:  Jarda [ pát črc 10, 2009 7:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Jana píše:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaký názor máte na houby? Mají nějaké hodnoty pro člověka? Také se mají jíst syrové?
Předem děkuju
hezký den
Jana

Konkrétně hlívu ústřičnou, doporučuji v příkladu denního jídelníčku a sám ji jím velice často, samozřejmě syrovou a je velice chutná, doporučuji vyzkoušet. Rozsah jejího léčivého působení je na dlouhé psaní, ale na toto téma je toho na netu opravdu hodně, najděte přes vyhledavač "hlíva ústřičná" a máte čtení na celý večer. Jiné houby již tak zdravé nejsou, ale jako pochutina proč ne, navíc velice dobře čistí trávicí trakt a to rozhodně není na škodu.

Autor:  milda [ úte črc 14, 2009 10:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Dobrý večer,
mohl byste, prosím napsat nějaký recept na jídlo se syrovou hlívu ústřičnou? Dík, milda

Autor:  Jarda [ stř črc 15, 2009 8:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

milda píše:
Dobrý večer,
mohl byste, prosím napsat nějaký recept na jídlo se syrovou hlívu ústřičnou? Dík, milda

Na hlavních stránkách, v Příkladu denního jídelníčku, je recept napsaný. Pro jistotu ho přenesu sem, ale obecně lze říci, že hlívu ústřičnou můžete v syrovém stavu přidávat do veškerého zeleninového jídla.
Nastrouháme střední mrkev a kousek celeru. Nakrájíme syrovou růžičkovou kapustu, brokolici, brambor, rajčata, cibuli, ledový salát, případně jinou zeleninu a polovinu avokáda. Přidáme pokrájenou syrovou hlívu ústřičnou a dle chuti rozmačkaný česnek 1 – 3 stroužky. Jako zálivku použijeme maximálně 1 polévkovou lžíci jablečného octa a 1 – 2 lžíce extra viržin panenského olivového oleje. Dále přidáme 1 – 2 lžíce rozemletého lněného semínka, nebo strouhaného kokosu a 1 – 2 lžíce naklíčených luštěnin, například mungo, hrách, čočka. Jako koření je dobrá kurkuma nebo kari, případně čerstvá majoránka, máta, třezalka, bazalka, saturejka a pro milovníky pálivých chutí doporučuji papričky habanero, které sám používám téměř do veškerého zeleninového jídla.
Případně se dá na salát použít velice dobrá majonéza z naprosto čerstvého syrového vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa. Celé vejce rozklepneme do mixéru, přidáme jablečný ocet a sůl, pustíme mixér na nejvyšší otáčky a malým pramínkem přiléváme pomalu olej až do zhoustnutí, potom ještě přidáme rozmačkaný česnek a pokrájenou cibulku a krátce promixujeme. Olej se dá použít jakýkoliv, ale každý také jinak chutná, mám to vyzkoušené z naprosto veškerých panenských olejů, ale jako u jiných potravin lépe vždy chutnají ty více škodlivé a tak zde je chuťově nejvhodnější panenský olej slunečnicový. Na zeleninový salát je tato majonéza opravdu super. Při použití této majonézy, již z výše uvedeného salátu vynecháte vše od místa „dle chuti rozmačkaný česnek 1 – 3 stroužky“, dávám pouze majoránku, kurkumu a pálivou papriku.

Autor:  milda [ stř črc 15, 2009 5:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Díky, přes víkend vyzkouším \":)\"

Autor:  Xion [ čtv lis 12, 2009 2:40 am ]
Předmět příspěvku:  Hliva ustricova a Betaglukany

V poslednom case sa dost hovori o Betaglukanoch, ktore zvysuju imunitu (mozno kvoli tym poplachom o chripkach). Obsahuje ich Hliva Ustricova, z ktorej sa casto predavaju rozne betaglukanove extrakty.
Ja sa chcem opytat, je vobec nejaky racionalny dovod siahnut po tych pripravkoch (aj ked tvrdia ze su prirodne), ked Hliva sa da lacno kupit, alebo dokonca vypestovat na kuse dreva?
Su nejake rizika konzumovat ju surovu?
Ake mnozstvo za den je rozumne konzumovat, aby bol ucinok na pozdvihnutie imunity znatelny.
Ja som uz skusal ochutnat a ma to taku neutralnu chut, ze je to mozne jest samotne, ale zamiesanim do zeleninoveho salatu, alebo akehokolvek varackeho jedla, sa nic nemoze pokazit. Takisto skoro hociaka polievka ju myslim s radostou prijme. \":-)\"

aha pardon, az po pridani prispevku som si vsimol, ze v teme "Houby" sa o nej hovori, takze so surovou nieje ziaden problem.

Autor:  Jarda [ čtv lis 12, 2009 9:17 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Hliva ustricova a Betaglukany

Xion píše:
V poslednom case sa dost hovori o Betaglukanoch, ktore zvysuju imunitu (mozno kvoli tym poplachom o chripkach). Obsahuje ich Hliva Ustricova, z ktorej sa casto predavaju rozne betaglukanove extrakty.
Ja sa chcem opytat, je vobec nejaky racionalny dovod siahnut po tych pripravkoch (aj ked tvrdia ze su prirodne), ked Hliva sa da lacno kupit, alebo dokonca vypestovat na kuse dreva?
Su nejake rizika konzumovat ju surovu?
Ake mnozstvo za den je rozumne konzumovat, aby bol ucinok na pozdvihnutie imunity znatelny.
Ja som uz skusal ochutnat a ma to taku neutralnu chut, ze je to mozne jest samotne, ale zamiesanim do zeleninoveho salatu, alebo akehokolvek varackeho jedla, sa nic nemoze pokazit. Takisto skoro hociaka polievka ju myslim s radostou prijme. \":-)\"

aha pardon, az po pridani prispevku som si vsimol, ze v teme "Houby" sa o nej hovori, takze so surovou nieje ziaden problem.

Ne není s ní žádný problém, dá se velice dobře konzumovat syrová a lze ji přidávat prakticky skoro do každého zeleninového jídla. Jinak v tepelné úpravě jsou z ní výborné, sice ne moc zdravé, ale zato velice chutné houbové řízky. Jsou ale rozhodně zdravější, než řízky z masa, které tlumí trávení, naopak hlíva i v této, ne zrovna ideální, úpravě trávení podporuje.

Autor:  Xion [ čtv lis 12, 2009 10:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Vdaka, a ako je to s davkovanim, u surovej hlivy, aby to malo pozitivny efekt? Aby sa to vyrovnalo tym tabletkam s betaglukanom, ktore sa mi moc nechce kupovat. Cez tabletky prijimam len jod kazde dva-tri dni (Kelp) a uz i tak mam zly pocit, ze hltam nejaku tabletku. \":-)\"

Autor:  Jarda [ čtv lis 12, 2009 11:19 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Xion píše:
Vdaka, a ako je to s davkovanim, u surovej hlivy, aby to malo pozitivny efekt? Aby sa to vyrovnalo tym tabletkam s betaglukanom, ktore sa mi moc nechce kupovat. Cez tabletky prijimam len jod kazde dva-tri dni (Kelp) a uz i tak mam zly pocit, ze hltam nejaku tabletku. \":-)\"

Toho nemusí být nějaké veliké množství, stačí pár kusů, já dávám tak 3-4 polévkové lžíce hrubě nakrájené houby, ale opravdu na to moc nezáleží, spíše jde o pravidelnost používání. Na jód si kupte řasy Dulse a ten pocit užívání tablet máte vyřešený.

Autor:  Host [ čtv pro 31, 2009 3:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Jarda píše:
Toho nemusí být nějaké veliké množství, stačí pár kusů, já dávám tak 3-4 polévkové lžíce hrubě nakrájené houby, ale opravdu na to moc nezáleží, spíše jde o pravidelnost používání. Na jód si kupte řasy Dulse a ten pocit užívání tablet máte vyřešený.

Nakrájíte hlívu i s nohou (bílá) nebo jen klobouk (tmavý) ? Já to valím syrové do salátů komplet, ale když není úplně čerstvá tak ta noha chuťově nic moc...to už mi víc šmakují lampiony žampiony

Autor:  Jarda [ čtv pro 31, 2009 6:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Host píše:
Nakrájíte hlívu i s nohou (bílá) nebo jen klobouk (tmavý) ? Já to valím syrové do salátů komplet, ale když není úplně čerstvá tak ta noha chuťově nic moc...to už mi víc šmakují lampiony žampiony

Používám hlívu celou i s nohou, ale ty silnější, tvrdé nohy, většinou proženu odšťavňovačem, nebo je nakrájím velice nadrobno. Je pravda, že žampióny jsou chuťově lepší, ale nemají betaglukany a o ně především jde.

Autor:  Xion [ čtv pro 31, 2009 10:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Co hliva a ovocie. Ked jem cely den ovocie, je mozne zjest male mnozstvo hlivy aj k ovociu, alebo ako je to lepsie riesit v ovocny den?

Autor:  Jarda [ pát led 01, 2010 11:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Xion píše:
Co hliva a ovocie. Ked jem cely den ovocie, je mozne zjest male mnozstvo hlivy aj k ovociu, alebo ako je to lepsie riesit v ovocny den?

Tak to jsem nikdy nezkoušel a zrovna ideální mi to nepřipadá, asi bych hlívu míchal pouze do zeleniny a ovoce jedl samostatně, ovšem nic vám nebrání experimentovat, třeba to bude zajímavá zkušenost.

Autor:  Araila [ pát led 15, 2010 1:44 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

A co třeba houba shii-take nebo reishi?

http://www.vegi.cz/cz/lecive_houby

Ještě by mne zajímalo, zda jíte (vy, co s jídlem hub za syrova máte nějaké zkušenosti) syrové houby samotné nebo s něčím. Samotné houby jsou totiž (alespoň podle mé zkušenosti) do žaludku dost těžké.

Autor:  Jarda [ pát led 15, 2010 8:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Houby

Araila píše:
A co třeba houba shii-take nebo reishi?

http://www.vegi.cz/cz/lecive_houby

Ještě by mne zajímalo, zda jíte (vy, co s jídlem hub za syrova máte nějaké zkušenosti) syrové houby samotné nebo s něčím. Samotné houby jsou totiž (alespoň podle mé zkušenosti) do žaludku dost těžké.

Ty houby, co uvádíte, jsou výborné a mimořádně zdravé, ovšem v syrovém stavu je asi těžko seženete, sušené jsou opravdu velmi tuhé a skutečně těžko stravitelné. Já používám běžně hlívu ve všech jejích kultivarech, dokonce jsem si ji jeden čas pěstoval doma ve sklepě, což není nejmenší problém. Je výborná do salátů a relativně slušně stravitelná, pokud se něco takového dá o houbách vůbec říci. Mimo hlívu lze použít v syrovém stavu i žampióny, které jsou sice chutné, ale z pohledu léčebných účinků to je již slabší.

Stránka 14 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/