Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Kuchynska sul https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=3497 |
Stránka 1 z 3 |
Autor: | gorol [ stř dub 03, 2013 5:37 pm ] |
Předmět příspěvku: | Kuchynska sul |
da se necim nahradit kuchynska sul pri vareni ? nemyslim ji vynechat ale proste nektere jidla bez soli stoji za prd, ale pokud by ji slo necim co by melo podobnou chut nahradit tak proc ne ? |
Autor: | Elkimek [ stř dub 03, 2013 6:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Himalájskou solí například... |
Autor: | Vševěd [ stř dub 03, 2013 8:25 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
a co se změní nahrazením kuchyňské soli solí himalájskou? |
Autor: | Elkimek [ stř dub 03, 2013 8:32 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
no ta himalájská má od NaCl lepší složní minerálů, takže bude imho prospěšnější? Navíc má lepší chuť |
Autor: | Vševěd [ stř dub 03, 2013 9:46 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
podle mně mu jde o to, aby "netáhnul vodu" dá se to řešit draselnou solí pokud by chtěl nahradit něčím kuchyňskou sůl, tak by himalájská sůl nebyla náhrada, ale spíš alternativa... nezdravá /svým způsobem nezdravá/ bude tak jako tak. |
Autor: | Elkimek [ čtv dub 04, 2013 12:12 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Vševěd píše: podle mně mu jde o to, aby "netáhnul vodu" dá se to řešit draselnou solí pokud by chtěl nahradit něčím kuchyňskou sůl, tak by himalájská sůl nebyla náhrada, ale spíš alternativa... nezdravá /svým způsobem nezdravá/ bude tak jako tak. Jarda píše: Je na rozdíl od běžné soli velice prospěšná a obsahuje řadu nezbytných látek.
Zde je prehled zastoupeni jednotlivých látek v himalajske soli: http://www.biodistributors.com.au/ProdInfFiles/hcs.php Certificate of the Analysis of Himalayan Crystal Mineral Rock Salt From the book,Water& Salt, The Essence of Life by Dr. Barbara Hendel MD and Peter Ferreira: Element Order Num. Results Analysis Type Hydrogen H 1 0.30g/kg DIN Lithium Li 3 0.40g/kg AAS Beryllium Be 4 <0.01ppm AAS Boron B 5 <0.001ppm FSK Carbon C 6 <0.001ppm FSK Nitrogen N 7 0.024ppm ICG Oxygen O 8 1.20g/kg DIN Flouride F- 9 <0.1g/kg Potentiometer Sodium Na+ 11 382.61g/kg FSM Magnesium Mg 12 0.16g/kg AAS Aluminum Al 13 0.661ppm AAS Silicon Si 14 <0.1g/kg AAS Phosphorus P 15 <0.10ppm ICG Sulfur S 16 12.4g/kg TXRF Chloride Cl- 17 590.93g/kg gravimetrie Potassium K+ 19 3.5g/kg FSM Calcium Ca 20 4.05g/kg Titration Scandium Sc 21 <0.0001ppm FSK Titanium Ti 22 <0.001ppm FSK Vanadium V 23 0.06ppm AAS Chromium Cr 24 0.05ppm AAS Manganese Mn 25 0.27ppm AAS Iron Fe 26 38.9ppm AAS Cobalt Co 27 0.60ppm AAS Nickel Ni 28 0.13ppm AAS Copper Cu 29 0.56ppm AAS Zinc Zn 30 2.38ppm AAS Gallium Ga 31 <0.001ppm FSK Germanium Ge 32 <0.001ppm FSK Arsenic As 33 <0.01ppm AAS Selenium Se 34 0.05ppm AAS Bromine Br 35 2.1ppm TXRF Rubidium Rb 37 0.04ppm AAS Strontium Sr 38 0.014g/kg AAS Ytterbium Y 39 <0.001ppm FSK Zirconium Zr 40 <0.001ppm FSK Niobium Nb 41 <0.001ppm FSK Molybdenum Mo 42 0.01ppm AAS Technetium Tc 43 unstable artificial isotope - not included Ruthenium Ru 44 <0.001ppm FSK Rhodium Rh 45 <0.001ppm FSK Palladium Pd 46 <0.001ppm FSK Silver Ag 47 0.031ppm AAS Cadmium Cd 48 <0.01ppm AAS Indium In 49 <0.001ppm FSK Tin Sn 50 <0.01ppm AAS Antimony Sb 51 <0.01ppm AAS Tellurium Te 52 <0.001ppm FSK Iodine I 53 <0.1g/kg potentiometrie Cesium Cs 55 <0.001ppm FSK Barium Ba 56 1.96ppm AAS/TXR Lanthan La 57 <0.001ppm FSK Cerium Ce 58 <0.001ppm FSK Praseodynium Pr 59 <0.001ppm FSK Neodymium Nd 60 <0.001ppm FSK Promethium Pm 61 unstable artificial isotope - not included Samarium Sm 62 <0.001ppm FSK Europium Eu 63 <3.0ppm TXRF Gadolinium Gd 64 <0.001ppm FSK Terbium Tb 65 <0.001ppm FSK Dysprosium Dy 66 <4.0ppm TXRF Holmium Ho 67 <0.001ppm FSK Erbium Er 68 <0.001ppm FSK Thulium Tm 69 <0.001ppm FSK Ytterbium Yb 70 <0.001ppm FSK Lutetium Lu 71 <0.001ppm FSK Hafnium Hf 72 <0.001ppm FSK Tantalum Ta 73 1.1ppm TXRF Wolfram W 74 <0.001ppm FSK Rhenium Re 75 <2.5ppm TXRF Osmium Os 76 <0.001ppm FSK Iridium Ir 77 <2.0ppm TXRF Platinum Pt 78 0.47ppm TXRF Gold Au 79 <1.0ppm TXRF Mercury Hg 80 <0.03ppm AAS Thallium Ti 81 0.06ppm AAS Lead Pb 82 0.10ppm AAS Bismuth Bi 83 <0.10ppm AAS Polonium Po 84 <0.001ppm FSK Astat At 85 <0.001ppm FSK Francium Fr 87 <1.0ppm TXRF Radium Ra 88 <0.001ppm FSK Actinium Ac 89 <0.001ppm FSK Thorium Th 90 <0.001ppm FSK Protactinium Pa 91 <0.001ppm FSK Uranium U 92 <0.001ppm FSK Neptunium Np 93 <0.001ppm FSK Plutonium Pu 94 <0.001ppm FSK |
Autor: | NOWOCAYN_2 [ čtv dub 04, 2013 1:11 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Vševěd píše: podle mně mu jde o to, aby "netáhnul vodu" dá se to řešit draselnou solí pokud by chtěl nahradit něčím kuchyňskou sůl, tak by himalájská sůl nebyla náhrada, ale spíš alternativa... nezdravá /svým způsobem nezdravá/ bude tak jako tak. Až na to, že soľ v skutočnosti nie je nezdravá - minimálne pre konzumenta nasýtených tukov, živočíšnych bielkovín a nízkeho množstva sacharidov. |
Autor: | Vševěd [ čtv dub 04, 2013 7:19 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
včera jsem napsal tohle Citace: ad dvě - při nízkosacharidových dietách se v těle produkuje aldosteron, který sůl vylučuje, to je celé kouzlo. kdyby to tak nebylo, platilo by stejné pravidlo jako pro vysokosacharidovou dietu - a sice, že sůl zadržuje vodu v těle a čím víc jí je, tím víc je zadržené vody. což určitě neprospívá tělu. a ty dneska vyrukuješ s tímhle |
Autor: | NOWOCAYN_2 [ sob dub 06, 2013 8:49 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Kwasniewski z nevedomosti neodporúčal soliť (pri nízkosacharidovej vysokotukovej strave).................... Ešte dobre, že som ho nepovažoval za môjho "mentora", hoci som ho často krát citoval........ |
Autor: | Kachně [ ned dub 07, 2013 1:55 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
gorol píše: da se necim nahradit kuchynska sul pri vareni ? - Vařit se solí není umění, vařit bez soli, to je umění - Bez soli to nejde |
Autor: | Kachně [ ned dub 07, 2013 11:59 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Vševěd píše: včera jsem napsal tohle Citace: ad dvě - při nízkosacharidových dietách se v těle produkuje aldosteron, který sůl vylučuje, to je celé kouzlo. kdyby to tak nebylo, platilo by stejné pravidlo jako pro vysokosacharidovou dietu - a sice, že sůl zadržuje vodu v těle a čím víc jí je, tím víc je zadržené vody. což určitě neprospívá tělu. a ty dneska vyrukuješ s tímhle Koukám že tady se nedá ničemu věřit, je to přesně naopak. Podnětem pro zvýšené vylučování aldosteronu je aktivace RAAS a zvýšená koncentrace draslíku v krvi. Působením aldosteronu v ledvinách se v těle zadržuje sodík, v důsledku toho i voda, naopak stoupá vylučování draslíku močí. |
Autor: | NOWOCAYN_2 [ ned dub 07, 2013 12:10 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Kachně píše: Koukám že tady se nedá ničemu věřit, je to přesně naopak. Podnětem pro zvýšené vylučování aldosteronu je aktivace RAAS a zvýšená koncentrace draslíku v krvi. Působením aldosteronu v ledvinách se v těle zadržuje sodík, v důsledku toho i voda, naopak stoupá vylučování draslíku močí. Takže mal pravdu Kwasniewski, a na paleo-diet.com píšu voloviny ??? ... ...či ? Aha, zase dva názory, a úplne protichodné... Zas, ako vždy, sa človek musí spoliehať na skúsenosti... Nechám teda svoju dávku soli na približne 2 štipkách soli na jedno jedlo... Nikdy som sa "nenalieval" vodou, takže pohoda... |
Autor: | Kachně [ ned dub 07, 2013 12:45 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Stačí si vygooglit "aldosteron sůl" Ale jestli zvyšuje produkci nedostatek sacharidů jsem se nedočetl, jen jednoznačně vyšší produkce aldosteronu zadržuje sůl a vylučuje draslík. A každopádně sodík a draslík má být v určitém poměru, takže kdo se hodně cpe draslíkem, může se cpát i solí. Ale draslíkem se cpou snad jen vegetariáni. |
Autor: | ravima [ ned dub 07, 2013 11:31 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Kachně píše: ...jen jednoznačně vyšší produkce aldosteronu zadržuje sůl a vylučuje draslík. To je pravda, takže tady máme další vševědí blud, ale to už mě ani nepřekvapuje.Kachně píše: A každopádně sodík a draslík má být v určitém poměru, takže kdo se hodně cpe draslíkem, může se cpát i solí. Ale draslíkem se cpou snad jen vegetariáni. Ve vegetariánské stravě toho není nijak výrazně víc, snad jen s výjimkou fruitariánů (811). Ale hlavně draslíku má být v potravě aspoň 2x víc než sodíku, jde o ten poměr, a toho se nedá ani omylem dosáhnout pokud člověk jí věci solené běžnou solí bez ohledu na vegetariánství atp. Pak už jenom zbývá to vyvážit pomocí KCl. |
Autor: | Vševěd [ pon dub 08, 2013 8:23 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kuchynska sul |
Při nízkosacharidových dietách dochází k diuretickému efektu a jestli za to nemůže aldosteron, je možné, že jsem se spletl. Každopádně sůl je v deficitu. Ravimo, posluž si... |
Stránka 1 z 3 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |