Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Miso, Natto, Tempeh
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=3578
Stránka 13

Autor:  lucie5 [ čtv kvě 09, 2013 8:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Miso, Natto, Tempeh

Ahoj všem,
nikde tu nevidím téma pro miso, a to mi připadá, že je velká škoda. Jsou to živé enzymy, které pomáhají rozložit potravu (zjednodušeně). Miso jím každý den, tak 2x, klidně i 3x denně. Lžíci rozmíchám ve vlažné vodě. Je to vynikající! Dá se do toho přidat cokoliv! Povinně to musí i syn. Teď jsme koupili světlé, příště vezmu černé. Mamka prodělala rakovinu, ozařování, chemo a miso ji posílal brácha z Ameriky, asi to tu ještě nebylo nebo nevím. Říkala, že je přesvědčená, že nebýt tady takových věcí jako je miso a japonský houby atd., že by ji to zlikvidovalo. Nám to chutná a používáme to místo, dá se říct, našeho glutamátu \":)\"

Autor:  stejski [ čtv kvě 09, 2013 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

Co jsem tady četl tak tady považujou soju za jednu z nejhorších potravin, ale nenašel jsem proč.Já ji teda moc nemusím, ale třeba to miso
nebo tofu jí v Japonsku ve velkým a jsou na tom zdravotně celkem dobře.Dokonce jsem viděl nějakej rozhovor s Japoncem co se dožil nějakyho
vysokyho věku a říkal že miso polivka byla jeho nejoblíbenější jídlo a každý den ji snídal.Tak jak to s tou sojou je? (vím že miso nemusí být vždy ze soji,
ale třeba z rýže nebo pšenice)

Autor:  Host [ čtv kvě 09, 2013 9:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

Klidně přihoď nějaké zajímavé recepty nebo vlastní zkušenosti/použití... Našel jsem jen obecně toto http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-LECIVYCH-POTRAVINACH/61-MISO

Autor:  lucie5 [ čtv kvě 09, 2013 10:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.

To je na tom asi to nejdůležitější. Myslím, že se sojou je to asi jako s pšenicí, ta je asi už tak přešlechtěná a upravovaná kdoví čím, že je až škodlivá. A hlavně ty uměle vytvořený sojový masa, to musí být pěkný svinstvo.
Já nemám žádný recept, jak jsem psala, dávám to místo solí a glutamátu a bujonu atd. Dávám to třeba do sushi, ale úplně nejvíc do polívek a dochucuju tím v kuchyni vše. Ale nesmí to do horkého, tam se ničí potřebné enzymy, takže vždy do vychládlejšího jídla např. ty polévky.

Autor:  stejski [ pát kvě 10, 2013 7:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

lucie5 píše:
Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.

To je na tom asi to nejdůležitější. Myslím, že se sojou je to asi jako s pšenicí, ta je asi už tak přešlechtěná a upravovaná kdoví čím, že je až škodlivá. A hlavně ty uměle vytvořený sojový masa, to musí být pěkný svinstvo.
Já nemám žádný recept, jak jsem psala, dávám to místo solí a glutamátu a bujonu atd. Dávám to třeba do sushi, ale úplně nejvíc do polívek a dochucuju tím v kuchyni vše. Ale nesmí to do horkého, tam se ničí potřebné enzymy, takže vždy do vychládlejšího jídla např. ty polévky.

Jak to dáváš do sushi?Místo sojovky na námáčení?U sushi se přece ani ta rýže skoro nesolí, když ta sojovka má 20% soli.

Autor:  pv33 [ pát kvě 10, 2013 12:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

lucie5 píše:
Ahoj všem,
nikde tu nevidím téma pro miso, a to mi připadá, že je velká škoda. Jsou to živé enzymy, které pomáhají rozložit potravu (zjednodušeně). Miso jím každý den, tak 2x, klidně i 3x denně. Lžíci rozmíchám ve vlažné vodě. Je to vynikající! Dá se do toho přidat cokoliv! Povinně to musí i syn. Teď jsme koupili světlé, příště vezmu černé. Mamka prodělala rakovinu, ozařování, chemo a miso ji posílal brácha z Ameriky, asi to tu ještě nebylo nebo nevím. Říkala, že je přesvědčená, že nebýt tady takových věcí jako je miso a japonský houby atd., že by ji to zlikvidovalo. Nám to chutná a používáme to místo, dá se říct, našeho glutamátu \":)\"

Lucie, zabyvali jste se taky nattem (Natto)? To je nejlepsi na redeni krve a spoustu dalsich problemu a neni to nebezpecny jako Warfarin. Proto to taky inkvizice u nas zakazala prodavat pod zaminkou, ze to tu nebylo uz nevim pred kterym rokem a tim uz neni sance to prodavat. Ale lze to delat doma, je to hnusny, smrdi to, takze dalsi protvrzeni ze to je velmi zdrave (jidlo se deli na zdrave a dobre \":)\" ) Je to taky fermentovana soja. Nekde mam navody jak to delat, ale na mne je to slozity \":(\" .

Autor:  lucie5 [ pát kvě 10, 2013 4:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

stejski píše:
Jak to dáváš do sushi?Místo sojovky na námáčení?U sushi se přece ani ta rýže skoro nesolí, když ta sojovka má 20% soli.

Tak já nedělám klasický sushi ze syrové ryby, jsem přesvědčená, že na tom je hodnotná ta řasa. Takže konzumujeme pouze thajskou rýži, nedovedu si představit, že bych ještě jedla tu obyčejnou a do sushi balím co mě napadne, třeba plátek tvrdýho sýra, okurku, avokado, někdy i šunku (vím, je to hrozný \":-)\" ) a misem to pomažu než to zabalím a nebo pak trošičku na každý nakrájený kousek. Máš pravdu, ta omáčka je taky šíleně slaná a tu už taky nepoužívám.

Autor:  lucie5 [ pát kvě 10, 2013 4:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

pv33 píše:
Lucie, zabyvali jste se taky nattem (Natto)? To je nejlepsi na redeni krve a spoustu dalsich problemu a neni to nebezpecny jako Warfarin. Proto to taky inkvizice u nas zakazala prodavat pod zaminkou, ze to tu nebylo uz nevim pred kterym rokem a tim uz neni sance to prodavat. Ale lze to delat doma, je to hnusny, smrdi to, takze dalsi protvrzeni ze to je velmi zdrave (jidlo se deli na zdrave a dobre ) Je to taky fermentovana soja. Nekde mam navody jak to delat, ale na mne je to slozity.

Ahoj Pavle, věřím tomu, že spoustu dobrých věcí se prostě nesmí prodávat, protože by zkrachovaly všechny průmysly (mlékárenský, farmaceutický, masný atd.). Nejsem díky bohu z těch lidí, co jim něco musí chutnat, aby to pozřeli. Když jsem přesvědčená, že to má význam, absolutně neřeším chutě. S tou mamkou, nevím jestli by ještě něco chtěla řešit, snaží se sama zdravě a docela nevěří na uzdravení duše. O stravě asi docela čte, ale asi by nevyzkoušela můj tip, je přesvědčená, že hodně ví a dělá co může a že to dělá správně. Ale já bych si ten recept vzala pro sebe. Takové věci je dobré vědět a používat je. Protože nevím k čemu by mi byla farmaceutika, když bych byla nemocná a navíc ti nemocní, co na to věří, na to ani nemají. Takže vše z přírody je nejlepší a hlavně nejlevnější. Ale uniká mi souvislost s rakovinou a ředěním krve... \":?\"

Autor:  Jarda [ pát kvě 10, 2013 6:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

lucie5 píše:
Ahoj všem,
nikde tu nevidím téma pro miso, a to mi připadá, že je velká škoda. Jsou to živé enzymy, které pomáhají rozložit potravu (zjednodušeně). Miso jím každý den, tak 2x, klidně i 3x denně. Lžíci rozmíchám ve vlažné vodě. Je to vynikající! Dá se do toho přidat cokoliv! Povinně to musí i syn. Teď jsme koupili světlé, příště vezmu černé. Mamka prodělala rakovinu, ozařování, chemo a miso ji posílal brácha z Ameriky, asi to tu ještě nebylo nebo nevím. Říkala, že je přesvědčená, že nebýt tady takových věcí jako je miso a japonský houby atd., že by ji to zlikvidovalo. Nám to chutná a používáme to místo, dá se říct, našeho glutamátu \":)\"

Tak miso, tempeh a nato určitě lze doporučit, jde o kvalitní potraviny a dobrý zdroj živin, bakterií a vitamínů, hlavně K2.

Autor:  Jarda [ pát kvě 10, 2013 6:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

stejski píše:
Co jsem tady četl tak tady považujou soju za jednu z nejhorších potravin, ale nenašel jsem proč.Já ji teda moc nemusím, ale třeba to miso
nebo tofu jí v Japonsku ve velkým a jsou na tom zdravotně celkem dobře.Dokonce jsem viděl nějakej rozhovor s Japoncem co se dožil nějakyho
vysokyho věku a říkal že miso polivka byla jeho nejoblíbenější jídlo a každý den ji snídal.Tak jak to s tou sojou je? (vím že miso nemusí být vždy ze soji,
ale třeba z rýže nebo pšenice)

Soja, tak jak se jí zde, je sajrajt nejhrubšího formátu a rozhodně se tak nejí v zemích jejího původu, tam se jí prakticky vždy ve fermentované podobě a to je jiná kapitola.

Autor:  stejski [ sob kvě 11, 2013 11:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

Jarda píše:
Soja, tak jak se jí zde, je sajrajt nejhrubšího formátu a rozhodně se tak nejí v zemích jejího původu, tam se jí prakticky vždy ve fermentované podobě a to je jiná kapitola.

Dovolím si oponovat, tofu není přece fermentované a jí ho celý Japonsko.
A co sojovej izolát, protein, ten je ok nebo taky peklo?

Autor:  lucie5 [ sob kvě 11, 2013 6:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

Jarda píše:
Soja, tak jak se jí zde, je sajrajt nejhrubšího formátu a rozhodně se tak nejí v zemích jejího původu, tam se jí prakticky vždy ve fermentované podobě a to je jiná kapitola.

Myslíte si, Jardo, že z konzumace sojových čerstvý bobů může vzniknout rakovina? Mamka se tím pár let docela živila, a to i sojovým masem.

Autor:  Jarda [ sob čer 08, 2013 9:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

stejski píše:
Dovolím si oponovat, tofu není přece fermentované a jí ho celý Japonsko.
A co sojovej izolát, protein, ten je ok nebo taky peklo?

Chcete tvrdit, že tam vzniká tofu stejně jako tady a ze stejných surovin? Oponentura je dobrá věc, ale na správném místě a to zde bohužel není.

Autor:  Jarda [ sob čer 08, 2013 9:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso

lucie5 píše:
Myslíte si, Jardo, že z konzumace sojových čerstvý bobů může vzniknout rakovina? Mamka se tím pár let docela živila, a to i sojovým masem.

Tak přímo vzniknout, toť otázka, ale určitě tím může být mutace dost podpořena.

Autor:  Zuzka K. [ pát črc 19, 2013 10:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Miso, Natto, Tempeh

Sója je, pokud vím, silný strumigen. Platí to i pro fermentované sójové výrobky, nebo je můžu jíst i s hypofunkční štítnou žlázou?

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/