Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Ovoce se šlupkou
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=369
Stránka 11

Autor:  Jana [ čtv srp 06, 2009 1:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Ovoce se šlupkou

Dobrý den,
je nějaké ovoce, které je lepší loupat? Papayu jíte se šlupkou? Avokado? Citrusy jen škrabkou, že...
U nějakého je lepší ho oloupat?
Předem děkuji za odpověď
Jana

Autor:  Jarda [ čtv srp 06, 2009 7:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Jana píše:
Dobrý den,
je nějaké ovoce, které je lepší loupat? Papayu jíte se šlupkou? Avokado? Citrusy jen škrabkou, že...
U nějakého je lepší ho oloupat?
Předem děkuji za odpověď
Jana

Papayu jím po celkovém omytí tekoucí vodou, tak jak je, celou včetně slupky i semínek. Podotýkám, že mi to vůbec nechutná, musím si ji proměnit na šťávu a vypít ve směsi s jinou šťávou, například mrkev a pomeranč. Je to hlavně z toho důvodu, že používat by se měly plody co nejméně zralé, které obsahují co nejvíce enzymu o který v tomto případě jde. Avokádo a banán jsou plody, které opravdu se slupkou jít nejde a blbě to jde u kivi, které většinou také loupu, ale záleží na druhu, u některých, které mají velmi tenkou slupku, to není nutné. Citrusy někdy loupu normálně a někdy pouze škrabkou, záleží na tom zda momentálně honím citrin. U exotických druhů to moc neznám, protože je běžně nekupuji, zastávám názor, že člověk by měl jíst nejlépe potraviny vyskytující se do okruhu maximálně 1000 km od místa bydliště.

Autor:  lev [ pon bře 08, 2010 10:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Dobrý den.
Pochopila jsem z jiné diskuse na tomto webu správně, že na křečové žíly a rozšířené žilky neboli metličky na nohách je dobré jíst tu bílou hmotu, která se nachází těsně pod slupkou grepů? Díky za odpověd.

Autor:  Jarda [ pon bře 08, 2010 11:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

lev píše:
Dobrý den.
Pochopila jsem z jiné diskuse na tomto webu správně, že na křečové žíly a rozšířené žilky neboli metličky na nohách je dobré jíst tu bílou hmotu, která se nachází těsně pod slupkou grepů? Díky za odpověd.

Ano v ní se vyskytuje citrin, což je obdoba rutinu a velice dobře tyto cévní potíže řeší obě látky. Jinak je velice dobrá i sirná patlanice, která také tento problém slušně řeší.

Autor:  catcher [ pon bře 08, 2010 11:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Jarda píše:
blbě to jde u kivi, které většinou také loupu, ale záleží na druhu, u některých, které mají velmi tenkou slupku, to není nutné.

Já kiwi neloupu (pokud se ho nechystám jíst vcelku), jen ho krátce omyju pod tekoucí vodou, rozkrojím na čtvrtky a odšťavňuju. Dokonce jsem přestal krájet ty tvrdé špičky na obou koncích, mašinou to projede bez problémů a zůstane jen malý hnědý cucek do kompostu. Ovšem nejsem si jistý, zda nějaká chemie zažraná do slupky (pokud tam je) se může dostat do šťávy ... ? Stejně postupuju i v případě jablek, hrušek, broskví, meruněk atd. Loupu jen pomeranče a citrusy.

Autor:  Jarda [ pon bře 08, 2010 10:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

catcher píše:
Já kiwi neloupu (pokud se ho nechystám jíst vcelku), jen ho krátce omyju pod tekoucí vodou, rozkrojím na čtvrtky a odšťavňuju. Dokonce jsem přestal krájet ty tvrdé špičky na obou koncích, mašinou to projede bez problémů a zůstane jen malý hnědý cucek do kompostu. Ovšem nejsem si jistý, zda nějaká chemie zažraná do slupky (pokud tam je) se může dostat do šťávy ... ? Stejně postupuju i v případě jablek, hrušek, broskví, meruněk atd. Loupu jen pomeranče a citrusy.

U těch slabých slupek to je nesmysl zkoumat, je nutné to pokud možno umýt a nic jiného se na tom nedá vymyslet.

Autor:  Hanka [ pát dub 16, 2010 10:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Dobrý den, dnes jsem se dočetla, že ananas mohu odšťavňovat i se slupkou. Co vy na to?

Ananas: možná vás to překvapí, ale v případě ananasu doporučujeme jak do centrifugy, tak zejména do šnekových lisů vkládat ananas celý včetně kůry / slupky (tj. neoloupaný - ale pochopitelně velmi pečlivě - nejlépe kartáčem - umytý a zbavený horního trsu listů a dolní tvrdé "palice"). Přínos takového postupu je trojí: 1) Ořezem nutně ztratíte také část dužiny a snížíte výtěžnost. Se slupkou naopak odšťavníte více. 2) Ve slupce (ostatně podobně jako v případě téměř všech ostatních druhů ovoce) je vysoký obsah vitamínů, minerálů a u ananasu také enzymu bromelainu, o které byste oloupáním částečně přišli. 3) Zejména u tlakových lisů výrazně zlepšíte průchodnost ananasu přístrojem. Zatímco oloupaný má tendenci vytvářet pyré a ucpávat separační sítka, se slupkou projde mnohem snáze a zanechá skutečně šťávu s nižším obsahem vlákniny. Chuť přitom slupka vůbec neovlivní.

Autor:  Jarda [ pát dub 16, 2010 2:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Hanka píše:
Dobrý den, dnes jsem se dočetla, že ananas mohu odšťavňovat i se slupkou. Co vy na to?

Ananas: možná vás to překvapí, ale v případě ananasu doporučujeme jak do centrifugy, tak zejména do šnekových lisů vkládat ananas celý včetně kůry / slupky (tj. neoloupaný - ale pochopitelně velmi pečlivě - nejlépe kartáčem - umytý a zbavený horního trsu listů a dolní tvrdé "palice"). Přínos takového postupu je trojí: 1) Ořezem nutně ztratíte také část dužiny a snížíte výtěžnost. Se slupkou naopak odšťavníte více. 2) Ve slupce (ostatně podobně jako v případě téměř všech ostatních druhů ovoce) je vysoký obsah vitamínů, minerálů a u ananasu také enzymu bromelainu, o které byste oloupáním částečně přišli. 3) Zejména u tlakových lisů výrazně zlepšíte průchodnost ananasu přístrojem. Zatímco oloupaný má tendenci vytvářet pyré a ucpávat separační sítka, se slupkou projde mnohem snáze a zanechá skutečně šťávu s nižším obsahem vlákniny. Chuť přitom slupka vůbec neovlivní.

Co já na to, je to zcela bez problémů a sám to tak radím i dělám, čili to tak můžete klidně dělat.

Autor:  Xion [ pon dub 19, 2010 7:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Jarda píše:
Co já na to, je to zcela bez problémů a sám to tak radím i dělám, čili to tak můžete klidně dělat.

Ja mam dost blby pocit, z tych dlho stojacich a prevazanych ananasov, casto vidim na supke plno plesni, zalezene aj medzi supiny. Aj ked niesu vidiet, mam pocit, ze tam su.

Autor:  Mat [ pon dub 19, 2010 9:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Xion píše:
Ja mam dost blby pocit, z tych dlho stojacich a prevazanych ananasov, casto vidim na supke plno plesni, zalezene aj medzi supiny. Aj ked niesu vidiet, mam pocit, ze tam su.

Veru, tie šupy sú tak hnusné,zaplesnené, že už nejeden-krát som to drbol do kontajneru.
Ked to nie velmi zaplesnené, tak to poriadne poorezujem a potom spracujem.

Autor:  Jarda [ pon dub 19, 2010 10:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Xion píše:
Ja mam dost blby pocit, z tych dlho stojacich a prevazanych ananasov, casto vidim na supke plno plesni, zalezene aj medzi supiny. Aj ked niesu vidiet, mam pocit, ze tam su.

To je divné co to u vás prodávají za šunt, tady se dá koupit ananas celkem slušný a tento problém s tím není.

Autor:  mohy [ úte dub 20, 2010 8:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

Jarda píše:
To je divné co to u vás prodávají za šunt, tady se dá koupit ananas celkem slušný a tento problém s tím není.

Je to vraj také nepísané pravidlo v znení, JPP (jedna pani povedala), že hlavne ovocie, ktoré sa dováža do EU tak trieda I. ostáva v západných krajinách(teda Nemecko, Francúzko...) a trieda II. a III. sa ku nám na SK dostáva ako trieda I.
Posledne čo sme boli v Holandsku tak či na trhoch alebo v obchodoch, tak cena ovocia bola lacnejšia ako u nás a kvalita bola naozaj o podstatne vyššia. Také banány čo som tam videl, také ku nám nechodia. Chuťovo boli tiež o triedu lepšie ako naše. Tiež som si všimol, že jedna černoška tam kupovala také veľké zelené banány s hnedými fľakmi na šupke, ktoré som u nás ani nevidel a cena bolo 1€, ako u nás v akcií. Potom som ľutoval, že som aj tie nekúpil na skúšku.

Autor:  Jarda [ úte dub 20, 2010 9:00 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovoce se šlupkou

mohy píše:
Je to vraj také nepísané pravidlo v znení, JPP (jedna pani povedala), že hlavne ovocie, ktoré sa dováža do EU tak trieda I. ostáva v západných krajinách(teda Nemecko, Francúzko...) a trieda II. a III. sa ku nám na SK dostáva ako trieda I.
Posledne čo sme boli v Holandsku tak či na trhoch alebo v obchodoch, tak cena ovocia bola lacnejšia ako u nás a kvalita bola naozaj o podstatne vyššia. Také banány čo som tam videl, také ku nám nechodia. Chuťovo boli tiež o triedu lepšie ako naše. Tiež som si všimol, že jedna černoška tam kupovala také veľké zelené banány s hnedými fľakmi na šupke, ktoré som u nás ani nevidel a cena bolo 1€, ako u nás v akcií. Potom som ľutoval, že som aj tie nekúpil na skúšku.

Je pravda, že západní Evropan si na hlavu kálet nenechá, to jen zde jsme sice stále nasraní, ale tak nějak tajně a nedáváme to moc znát, jinak by to také bylo podstatně lepší.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/