NOWOCAYN píše:
"Něco jiného je emulgovaný stav v čerstvé šťávě plné enzymů, kdy je stravitelnost naprosto optimální." - pán Jarda, dovolil som si "vyňať" vášu vetu z jedného príspevku z tejto stránky ( V téme "kombucha" ). Mám totiž k nemu otázku...
Chcem sa Vás opýtať, na čom máme trénovať zuby ( stisk zubov, ich mechanické namáhanie - aj namáhanie čeluste ), keď v strave "takmer vitariána" - čo doporučujete za takmer ideálne - sú oriešky a semená možno to jediné, čo slúži na "tréning" zubov a ďasien ( mechanické namáhanie ). Nakoľko väčšinu zeleniny ( pravdepodobne ) odšťavujete ( určite mrkvu a inú tvrdú zeleninu ), tak - na čom trénujete svoje zdravé zuby ?
Otázka číslo 2 : Emulgovaný stav orieškov ( atď ) v čerstvej zeleninovej štave ( ovocnú nepočítam, tam to asi nie je ideálna kombinácia oriešky + ovocie ) je dostatočné natrávenie potravy ? Nechýbajú sliny ktoré obsahujú enzým ptyalín potrebný na natrávenie potravy, a žutie ( aj keď žutie len "studenej zeleninovo-orieškovej polievky" ), ktoré dá žalúdku signál, že sa dostane potravina ( nie voda, ale potravina v tekutom stave ) do žalúdka ? Lebo v tom prípade ani nevidím dôvod mať zuby, kebyže si robím denne emulgovanú stravu. Zuby by som využil len minimáne - na mäkké ovocie a na listovú zeleninu ( ktorá sa odporúča odšťavovať ešte častejšie, ako taký kaleráb atď... ). Takže ako to je ? Ďakujem za odpoveď
Pokud by jste mě znal, tak by vás toto ani nenapadlo. Již na základní škole mě učitelé stále nadávali, protože jsem stále žvýkal a do dnešního dne jsem s tím nepřestal a vidět mě bez žvýkačky, je skoro zázrak.
Ptyalin potřebujete na trávení složitých škrobů a pokud si pamatuji tak ty jsou v zrní, což tady všude píšu, že obilí prakticky nejím. Na nic ostatního není potřeba, to se již tráví v žaludku. Navíc já jím dost normální tvrdé stravy k těm šťávám a ořechovému mléku, čili tento problém se mě příliš netýká.