Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Jablka
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=381
Stránka 11

Autor:  Milča [ stř zář 02, 2009 3:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Jablka

Zkopírováno ze Seznamu.

Konzumace jablek má pro lidské zdraví ještě větší význam, než se dosud soudilo. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, bylo ověřeno v praxi. Ovšem odborníci dosud trochu podceňovali jablka, meruňky a broskve s ohledem na obsah látek blahodárně působících na zdraví – antioxidantů. Těch je v nich podle nejnovějších měření až pětkrát více, než se dosud uvádělo.
„V lidském těle jsou některé sloučeniny (z jablek) fermentovány střevními bakteriemi, tvoří nové metabolity, které mohou být opět prospěšné tělu, například mohou vykazovat antioxidační aktivitu,“ uvedl na vysvětlenou doktor Paul Kroon z Institutu pro výzkum potravin v anglickém Norwichi.
Jablka ale také třeba broskve obsahují velké množství látek, které přímo náleží k polyfenolickým antioxidantům, nebo z nichž polyfenoly vznikají ve střevech.
Tyto antioxidanty mají velký vliv na odplavování nebezpečných látek z těla.
„Polyfenoly (obsažené v jablkách) jsou hlavními prvky lidského jídelníčku, který má důležité zdravotní účinky. Jejich výzkum ve výživě a epidemiologii může být užitečný pro další chápání účinků rostlinné potravy na lidské zdraví,“ dodal k závěrům profesor Fulgencio Saura-Calixto.

Autor:  Sybilla [ stř zář 02, 2009 7:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablka

Milča píše:
Zkopírováno ze Seznamu.

Konzumace jablek má pro lidské zdraví ještě větší význam, než se dosud soudilo. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, bylo ověřeno v praxi. Ovšem odborníci dosud trochu podceňovali jablka, meruňky a broskve s ohledem na obsah látek blahodárně působících na zdraví – antioxidantů. Těch je v nich podle nejnovějších měření až pětkrát více, než se dosud uvádělo.
„V lidském těle jsou některé sloučeniny (z jablek) fermentovány střevními bakteriemi, tvoří nové metabolity, které mohou být opět prospěšné tělu, například mohou vykazovat antioxidační aktivitu,“ uvedl na vysvětlenou doktor Paul Kroon z Institutu pro výzkum potravin v anglickém Norwichi.
Jablka ale také třeba broskve obsahují velké množství látek, které přímo náleží k polyfenolickým antioxidantům, nebo z nichž polyfenoly vznikají ve střevech.
Tyto antioxidanty mají velký vliv na odplavování nebezpečných látek z těla.
„Polyfenoly (obsažené v jablkách) jsou hlavními prvky lidského jídelníčku, který má důležité zdravotní účinky. Jejich výzkum ve výživě a epidemiologii může být užitečný pro další chápání účinků rostlinné potravy na lidské zdraví,“ dodal k závěrům profesor Fulgencio Saura-Calixto.

Tak, ja to neviem takto pekne odorne zhrnúť, ale bude na tom veľký kus pravdy. Spravila som praktický pokus. Čítala som, že keď bude človek konzumovať minimálne 6 mesiacov nalačno dopoludnia iba kyslé jablká, rozpustí to mnohoročné usadeniny. Tak som to skúsila, minulý týždeň uplynulo pol roka a na vlastnej koži, a to doslova, som to pocítila. Mala som na ukazováku a prsteníku ľavej ruky taký hrbolec na druhom kĺbe. A postupne sa zmenšovali, až takmer zmizli. Už ich skoro nevidieť. Musím to teraz prerušiť, lebo tak písali, že po pol roku si treba dať pauzu. O mesiac začnem znova. Teraz bude čerstvých jabĺk dostatok a neviem si predstaviť niečo iné na raňajky ako voňavé, chrumkavé, šťavnaté, jabĺčko. Jablká zbožňujem a hlavne tie kyslé, takže si nielen pochutím, ale si aj polepším na zdraví. \":wink:\"

Autor:  Xion [ pon říj 05, 2009 5:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablka

Ako najlepsie odstranit vosk z jablk (na ktory je viazana vacsina postrekov)? Je jasne, ze nejakou handrickou asi, co napriklad hubka na nadobi, myslim tu stranu s tou drsnou stranou, alebo je lepsia plastova dratenka? Davat na to jar je asi blbost, co?

Autor:  Jarda [ pon říj 05, 2009 6:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablka

Xion píše:
Ako najlepsie odstranit vosk z jablk (na ktory je viazana vacsina postrekov)? Je jasne, ze nejakou handrickou asi, co napriklad hubka na nadobi, myslim tu stranu s tou drsnou stranou, alebo je lepsia plastova dratenka? Davat na to jar je asi blbost, co?

Ani jedno mi zrovna praktické nepřipadá, spíše bych vsadil na horkou vodu, která vosk v tenké vrstvě odstraní v pár vteřinách, což nijak výrazně nemůže škodit jablku těsně před konzumací.

Autor:  Mat [ pát led 15, 2010 9:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablka

Je možné si po kyslých jablkách a kyslej kapuste hned umyt zuby?
Myslím umyt zuby MMS. Nie som si istý, preto sa pýtam.
Ďakujem

Autor:  Jarda [ pát led 15, 2010 9:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablka

Mat píše:
Je možné si po kyslých jablkách a kyslej kapuste hned umyt zuby?
Myslím umyt zuby MMS. Nie som si istý, preto sa pýtam.
Ďakujem

MMS je silně zásaditý prostředek a nemělo by to tedy vadit, já sám to tak běžně dělám a nepozoruji, že by to nějak škodilo.

Autor:  Mat [ pát led 15, 2010 9:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablka

Ok.
Ďakujem

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/