Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Rajciny-rajčata https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=389 |
Stránka 1 z 2 |
Autor: | Xion [ pon zář 14, 2009 9:20 am ] |
Předmět příspěvku: | Rajciny-rajčata |
Ako doporucujete jest rajciny? Ide o ovocie, ako ste uz spominali, a teda sa lahko moze ich zasadotvornost zmenit, a stavaju sa kyselinotvorne. Samozrejme, akoukolvek tepelnou upravou a nespravnym kombinovanim. Prave o to kombinovanie mi ide. Ludia rajciny povazuju za zeleninu, a tak ich casto aj tak pouzivaju... k cestovinam, k chlebu, k skrobovinam... Cize, ak som to spravne pochopil, tak pokial stoja v zaludku 3 hodiny, napriklad zo skrobovinami, menia sa na kyselinotvorne? Pokial stoja v zaludku z bielkovinami (napr. orechy), dopadne to rovnako? A co kombinovanie so zeleninou... su sucastou oblubenych jarnych salatov, napriklad s cibulkou, paprikou, salatom a uhorkami. V takomto stave sa tiez travia tak dlho? A kombinovat s ovocim sa mozu bez negativnych nasledkov? |
Autor: | Jarda [ pon zář 14, 2009 10:00 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
Xion píše: Ako doporucujete jest rajciny? Ide o ovocie, ako ste uz spominali, a teda sa lahko moze ich zasadotvornost zmenit, a stavaju sa kyselinotvorne. Samozrejme, akoukolvek tepelnou upravou a nespravnym kombinovanim. Prave o to kombinovanie mi ide. Ludia rajciny povazuju za zeleninu, a tak ich casto aj tak pouzivaju... k cestovinam, k chlebu, k skrobovinam... Cize, ak som to spravne pochopil, tak pokial stoja v zaludku 3 hodiny, napriklad zo skrobovinami, menia sa na kyselinotvorne? Pokial stoja v zaludku z bielkovinami (napr. orechy), dopadne to rovnako? A co kombinovanie so zeleninou... su sucastou oblubenych jarnych salatov, napriklad s cibulkou, paprikou, salatom a uhorkami. V takomto stave sa tiez travia tak dlho? A kombinovat s ovocim sa mozu bez negativnych nasledkov? S čímkoliv, co obsahuje škroby a cukry, je opravdu velice nevhodné je jíst, protože výsledná směs kvasí a je to zdroj kyselin. Co se týká ořechů, tak zde tak špatné zkušenosti nemám, ale je otázkou, zda to bude platit obecně pro všechny konzumenty. Je to sice ovoce, ale jíst je s ovocem jsem nezkoušel a nijak vhodné mi to nepřipadá. Jím je téměř denně v zeleninovém salátu a do toho přidávám i ořechy, abych byl přesný kokosovou moučku a pár mandlí. Nezdá se mi, že by s tím byl nějaký problém, ale možná stojí za vyzkoušení jíst je pouze samostatně. Ještě lepší je vypít rajčatovou šťávu v přestávkách mezi jídly, kde se vzhledem k velice rychlému vstřebávání šťávy, cca 15 – 20 minut, lze potížím určitě vyhnout. |
Autor: | Mat [ pát zář 18, 2009 7:31 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
To je fajn, že sa dá pridat sušený kokos do šalátu. Ja tam dávam repkový olej. Ked dám repkový olej tak nemám dat ten kokos alebo možem dat oboje. Dávam tam aj tú kyslú kapustu. Tú mám vynechat, ked dám kokos alebo to nevadí? Ten šalát si dávam ku pohanke alebo amarantu. Ďakujem |
Autor: | Jarda [ pát zář 18, 2009 9:16 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
Mat píše: To je fajn, že sa dá pridat sušený kokos do šalátu. Ja tam dávam repkový olej. Ked dám repkový olej tak nemám dat ten kokos alebo možem dat oboje. Dávam tam aj tú kyslú kapustu. Tú mám vynechat, ked dám kokos alebo to nevadí? Ten šalát si dávam ku pohanke alebo amarantu. Ďakujem To budete muset vyzkoušet, já obiloviny běžně nejím, ale asi by to vadit nemělo. Patrně tam můžete dát veškeré zmiňované potraviny naráz a nic Vám to dělat nebude. Nicméně stále Vás upozorňuji na škodlivé vlastnosti obilovin, jinak to určitě ničemu nevadí. |
Autor: | Mat [ sob zář 19, 2009 7:13 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
OK. ten amarant a pohanka tam nemusí byt nevyhnutne. chutí mi to tak to s tym jem. Ďakujem |
Autor: | Host [ pon úno 22, 2010 7:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
Jarda píše: Jím je téměř denně v zeleninovém salátu a do toho přidávám i ořechy, abych byl přesný kokosovou moučku a pár mandlí. Taky bych si bez rajčat nedokázal zeleninový salát představit, ale zajímá mě ten kokos. Používám do salátu i cca polévkovou lžíci bio panenského kokosového oleje (tuku), ale ta 300ml pixle je celkem drahá kdežto strouhaný kokos stojí pakatel. Jaký je mezi nimi rozdíl chuťově i z nutričního hlediska?
|
Autor: | Jarda [ pon úno 22, 2010 8:40 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
Host píše: Taky bych si bez rajčat nedokázal zeleninový salát představit, ale zajímá mě ten kokos. Používám do salátu i cca polévkovou lžíci bio panenského kokosového oleje (tuku), ale ta 300ml pixle je celkem drahá kdežto strouhaný kokos stojí pakatel. Jaký je mezi nimi rozdíl chuťově i z nutričního hlediska? Tak já čistý kokosový olej nemusím, protože mi moc nechutná. Kokosová moučka má mnohem lepší chuť, obsahuje mimo tuku i vlákninu a bílkoviny, navíc je velice levná a k dostání prakticky všude. |
Autor: | NOWOCAYN [ sob úno 27, 2010 4:46 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
Čítal som, že po zjedení rajčiny sa nemá jesť škrobové ani bielkovinové jedlo. Ani pred zjedením rajčiny ( v oboch prípadoch neviem o koľko minút/hodín sa jedná, a koľko rajčín by narušilo proces... ). Kúpil som si totiž bio rajčiny ( nie cherry, ale stredná veľkosť rajčín ) a chcem sa opýtať, či bude stačiť polovica rajčiny ( naruší trávenie menej ) s 1g vit. C, a či sa dá druhá polovica použiť napr. po 6-tich hodinách, pričom ten čas by bola v chladničke. Ďakujem za odpoveď. Doplnenie : Mimochodom, pohánka je vraj niečo ako ovocie... znamená to, že po rajčine si kľudne môžem dať pohánku bez toho, aby som sa "obával" že mi ju bude horšie ( pohánku ) tráviť ? V knihe od Gennadija Malachova sa totiž píše o rajčinách : "Po rajčatech se nedoporučuje jísť bílkovinnou nebo škrobovitou potravu ( takže asi len zeleninu - poznámka Nowocayn ), protože s těmito prvky se kyseliny obsažené v rajčatech špatne snášejí. Ze stejného dúvodu se nedoporučuje zapíjet jídlo rajčatovou šťávou.". Takže mi z toho vychádza že ak chcem v určitý deň ovocie, sírnu patlaninu ( mliečny produkt ), rajčiny ( kyseliny ) a zeleninu, orechy/semená ( bielkoviny ), tak mi ostane na obilniny ( pšeno, ryža, pohánka - ak sa tam počíta tiež... ) asi jedno jedlo - dajme tomu večera. Uf... nie som na to zatiaľ pripravený... budem viac, keď budem môcť nahradiť rajčatá čerstvými šťavami z dvojhriadeľového odšťavovača, ktorý ale budem mať asi až na vianoce... takže - jedna paradajka s 1g vit. C je schopná narušiť trávenie, alebo nie ? Ak áno, polovica paradajky + 1g vit. C bude ešte stále dostatočne dobre "spolupracovať" ? Bude tam totiž o celú polovicu menej karotenoidov ( zlá správa ), ale zároveň o polovicu menej kyselín ( dobrá správa pre "další chod" vo forme škrobov alebo bielkovín ). Hmmm.... |
Autor: | Jarda [ sob úno 27, 2010 10:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
NOWOCAYN píše: Čítal som, že po zjedení rajčiny sa nemá jesť škrobové ani bielkovinové jedlo. Ani pred zjedením rajčiny ( v oboch prípadoch neviem o koľko minút/hodín sa jedná, a koľko rajčín by narušilo proces... ). Kúpil som si totiž bio rajčiny ( nie cherry, ale stredná veľkosť rajčín ) a chcem sa opýtať, či bude stačiť polovica rajčiny ( naruší trávenie menej ) s 1g vit. C, a či sa dá druhá polovica použiť napr. po 6-tich hodinách, pričom ten čas by bola v chladničke. Ďakujem za odpoveď. Doplnenie : Mimochodom, pohánka je vraj niečo ako ovocie... znamená to, že po rajčine si kľudne môžem dať pohánku bez toho, aby som sa "obával" že mi ju bude horšie ( pohánku ) tráviť ? V knihe od Gennadija Malachova sa totiž píše o rajčinách : "Po rajčatech se nedoporučuje jísť bílkovinnou nebo škrobovitou potravu ( takže asi len zeleninu - poznámka Nowocayn ), protože s těmito prvky se kyseliny obsažené v rajčatech špatne snášejí. Ze stejného dúvodu se nedoporučuje zapíjet jídlo rajčatovou šťávou.". Takže mi z toho vychádza že ak chcem v určitý deň ovocie, sírnu patlaninu ( mliečny produkt ), rajčiny ( kyseliny ) a zeleninu, orechy/semená ( bielkoviny ), tak mi ostane na obilniny ( pšeno, ryža, pohánka - ak sa tam počíta tiež... ) asi jedno jedlo - dajme tomu večera. Uf... nie som na to zatiaľ pripravený... budem viac, keď budem môcť nahradiť rajčatá čerstvými šťavami z dvojhriadeľového odšťavovača, ktorý ale budem mať asi až na vianoce... takže - jedna paradajka s 1g vit. C je schopná narušiť trávenie, alebo nie ? Ak áno, polovica paradajky + 1g vit. C bude ešte stále dostatočne dobre "spolupracovať" ? Bude tam totiž o celú polovicu menej karotenoidov ( zlá správa ), ale zároveň o polovicu menej kyselín ( dobrá správa pre "další chod" vo forme škrobov alebo bielkovín ). Hmmm.... Ten čas je velice individuální a přesně se určit nedá. Pokud to ve vás bude kvasit, tak na množství nezáleží a v lednici to klidně vydrží. Už několikrát jsem vám psal, ať nevymýšlíte detektivní kombinace, prostě to vyzkoušejte a jsou dvě možnosti, buď to vadit bude, nebo ne, to já na tuto vzdálenost nepoznám a například mě to nijak nevadí. |
Autor: | NOWOCAYN [ ned úno 28, 2010 7:37 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
o.k. pán Jarda. Takže napríklad 1 cherry paradajka zvládne spolupracovať aj s dvoma gramami kyseliny l-askorbovej ( vit. C ) ? Tri krát denne 1 cherry, to by trávenie škrobovitých ( pšeno... ) a bielkovinových ( oriešky...) jedál nenarušilo myslím nikomu. |
Autor: | Jarda [ ned úno 28, 2010 9:33 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
NOWOCAYN píše: o.k. pán Jarda. Takže napríklad 1 cherry paradajka zvládne spolupracovať aj s dvoma gramami kyseliny l-askorbovej ( vit. C ) ? Tri krát denne 1 cherry, to by trávenie škrobovitých ( pšeno... ) a bielkovinových ( oriešky...) jedál nenarušilo myslím nikomu. To nemá k nějakému množství rajčat vazbu, prostě jde o bioflavonidy a ty jsou skoro ve všem, nemusí to být rajče, které je v zimním období dost hnusné. Já používám různé šťávy do kterých to rozmíchám. Klidně to mohou být borůvky, červená řepa, pomeranče, mrkvová šťáva a mnoho dalších potravin. Do 0,5 litru klidně i 8000 mg nepředstavuje problém, akorát je to dost kyselé. |
Autor: | NOWOCAYN [ pon bře 01, 2010 11:24 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
Rajčiny vraj darovali indiáni belochom nie s dobrým úmyslom... Údajne sa používali na zastavenie tehotenstva ( na potrat ), i keď určite vo veľkom množstve skonzumovaných paradajok... Takže ak sa budú jesť rajčiny v rozumnom množstve ( možno jedna denne ), tak je všetko o.k. ? Alebo je to celé len historka ? |
Autor: | Sybilla [ pon bře 01, 2010 11:32 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajciny |
NOWOCAYN píše: Rajčiny vraj darovali indiáni belochom nie s dobrým úmyslom... Údajne sa používali na zastavenie tehotenstva ( na potrat ), i keď určite vo veľkom množstve skonzumovaných paradajok... Takže ak sa budú jesť rajčiny v rozumnom množstve ( možno jedna denne ), tak je všetko o.k. ? Alebo je to celé len historka ? Rajčiny okrem nespochybniteľne prospešných látok obsahujú aj jedovaté alkaloidy solanín a chaconín, ktoré sa nedajú zničiť ani varením. Smrteľná dávka solanínu je 400 miligramov. V 80-gramovej zelenej rajčine je 25 miligramov tohto prudkého jedu. Priotráviť sa dá aj zo zaváraných zelených rajčín. Teda všetkého s mierou. |
Autor: | Maybes [ sob čer 11, 2011 11:19 am ] |
Předmět příspěvku: | Rajčatová šťáva |
Zdravím Jardo, jak byste nejlépe uchoval šťávu z rajských.Je mi líto, když je jich pak ze zahrádky tolik, že se nestíhají sníst. Kdyby se přidala kys. citrová a zavřelo do lahví mohlo by to nějaký čas vydržet, nebo je to zbytečná práce? Pak to bude, ale asi kyselinotvorné, že? Popř. kolik? Děkuji za nápady. |
Autor: | Jarda [ sob čer 11, 2011 7:45 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rajčatová šťáva |
Maybes píše: Zdravím Jardo, jak byste nejlépe uchoval šťávu z rajských.Je mi líto, když je jich pak ze zahrádky tolik, že se nestíhají sníst. Kdyby se přidala kys. citrová a zavřelo do lahví mohlo by to nějaký čas vydržet, nebo je to zbytečná práce? Pak to bude, ale asi kyselinotvorné, že? Popř. kolik? Děkuji za nápady. No nevím, přidat vitamín C to asi na nějakou dobu fungovat bude, ale nevím na jak dlouho a co se týká jiného způsobu konzervování, tak ty za moc ideální tedy nepovažuji. Já sám nic podobného nedělám a vyzkoušené to nemám, ale větší dávka céčka by měla tu šťávu konzervovat snad celkem spolehlivě. Dávkování bych stejně musel hledat na netu, tak se podívejte sama, ale určitě bude potřeba jít nad 6 g na 0,5 litru, což ovšem zase tak moc nevadí. Akorát toho pak nebudete možné pít litry, kvůli případnému předávkování céčkem, což spustí průjem. |
Stránka 1 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |