Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Sušení ovoce
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=424
Stránka 17

Autor:  fdh [ úte lis 03, 2009 1:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Sušení ovoce

Jardo, máte zkušenost se sušením? Je potřeba to do něčeho namáčet? Někdo popisuje namáčet to do octu nebo citronové vody.... Co Vy na to?

Autor:  Jarda [ úte lis 03, 2009 3:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

fdh píše:
Jardo, máte zkušenost se sušením? Je potřeba to do něčeho namáčet? Někdo popisuje namáčet to do octu nebo citronové vody.... Co Vy na to?

Vlastním velkou, asi šestipatrovou, velice kvalitní, domácí sušičku a ovoce si běžně suším. Naprosto nejvíce švestky, které se pak hodí prakticky do všeho. Mám jich na zahradě asi 5 stromů, takže stejně ani všechno nedokážu zpracovat a to jich minimálně 100 kg ještě zmrazuji. Pouze je rozpůlím, zbavím pecek a narovnám dužinou nahoru. Nijak jinak je neupravuji a suším na cca 40 stupních minimálně 12 hodin. Tím ztratí podstatnou část vody a dalších 12 hodin je nechám rozprostřené v nějakém větším pekáčku srovnat si vlhkost. Poté je lehce propláchnu vlažnou vodou, do sušičky se mi již vejdou dvě původní várky, suším dalších cca 12 hodin, někdy i déle a je hotovo. Přendám do papírových sáčků, kde mohou dýchat a celkem pohodlně vydrží celou zimu, pokud je ovšem dříve nesníme.

Autor:  Veverka [ pon bře 15, 2010 4:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Já tu také suším kde co a nenamáčím nic do ničeho a všechno je dobré i po roce, když tedy vydrží. \":D\"

Autor:  Xion [ pát dub 09, 2010 1:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Jarda, ako doporucujete skladovat susene ovocie? Hlavne mi ide o: susene slivky, hrozienka, datle a broskyne. Ostatne prakticky nepouzivam.
Je jedno, ci sklenena, alebo plastova nadoba?
Staci bezny skleneny pohar od omacok (nieje uplne vzduchotesny)?
Ako je to so svetlom. Lepsie v tme alebo moze byt na svetle. Tu bude asi zavisiet, ci ide o uskladnenie na cely rok, alebo na mesiac-dva. Ja susene ovocie tocim dost rychlo, takze do dvoch mesiacov ho vzdy spotrebujem. Pri takejto dobe uskladnenia vadi svetlo?

Ako dlho je nutne susene ovocie namocit, aby sa "prebudilo" k zivotu? Pomoze aj 1 hodina?

Autor:  Jarda [ pát dub 09, 2010 7:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Xion píše:
Jarda, ako doporucujete skladovat susene ovocie? Hlavne mi ide o: susene slivky, hrozienka, datle a broskyne. Ostatne prakticky nepouzivam.
Je jedno, ci sklenena, alebo plastova nadoba?
Staci bezny skleneny pohar od omacok (nieje uplne vzduchotesny)?
Ako je to so svetlom. Lepsie v tme alebo moze byt na svetle. Tu bude asi zavisiet, ci ide o uskladnenie na cely rok, alebo na mesiac-dva. Ja susene ovocie tocim dost rychlo, takze do dvoch mesiacov ho vzdy spotrebujem. Pri takejto dobe uskladnenia vadi svetlo?

Ako dlho je nutne susene ovocie namocit, aby sa "prebudilo" k zivotu? Pomoze aj 1 hodina?

Většinou používám na krátkou dobu zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem a na delší dobu papírové, nebo plátěné pytlíky, což má zase trochu problém, že se tam mohou nastěhovat molové. Je potřeba to pravidelně přerovnávat, což molům velice dobře brání v usazení. Na krátkou dobu světlo nevadí, ale na celou zimu zásadně ve tmě. To namočení by patrně stačilo, ale já to máčím vždy přes noc a ráno spotřebuji.

Autor:  Pavel Veselý [ čtv zář 30, 2010 6:01 pm ]
Předmět příspěvku:  sušení ovoce

Zdravim!
Mám půjčenou sušičku na ovoce a zeleninu abych si ji ozkoušel před koupí a zjistil jsem že je v ní při sušení 50 stupňů,není to moc?Přemýšlím jestli je to moc tak jestli je lepší kupované sušené ovoce které je ale určitě sířené a v bůhví jakých podmínkách sušené,nebo jestli je lepší domácí,sušené za uvedené teploty.Teď když je venku neomezené množství jablek a hrušek tak je škoda jich nevyužít.
Ještě se chci zeptat jestli je vhodná ke konzumaci nebo na šťávu normální cukrová řepa nebo jestli je škodlivá až když je z ní cukr.
Díky!

Autor:  Jarda [ čtv zář 30, 2010 8:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: sušení ovoce

Pavel Veselý píše:
Zdravim!
Mám půjčenou sušičku na ovoce a zeleninu abych si ji ozkoušel před koupí a zjistil jsem že je v ní při sušení 50 stupňů,není to moc?Přemýšlím jestli je to moc tak jestli je lepší kupované sušené ovoce které je ale určitě sířené a v bůhví jakých podmínkách sušené,nebo jestli je lepší domácí,sušené za uvedené teploty.Teď když je venku neomezené množství jablek a hrušek tak je škoda jich nevyužít.
Ještě se chci zeptat jestli je vhodná ke konzumaci nebo na šťávu normální cukrová řepa nebo jestli je škodlivá až když je z ní cukr.
Díky!

Vhodnější by bylo tak o pět stupňů méně, ale i toto docela vyhovuje, ono to dost záleží na teplotě okolní a velice blbě se dá vytvořit tak přesná teplota, aby vám vyšla ta teplota k sušení ideální. Určitě je vhodnější ovoce doma usušené, protože o něm víte o co jde. Ta řepa se normálně jíst dá, ale je dost projímavá, tak nevím jak dlouho se ve vás ohřeje, ale můžete ji vyzkoušet. Škodlivý je opravdu až cukr, to máte stejné jako u hroznového cukru a hroznového vína, jedno škodí a druhé léčí.

Autor:  Kometa [ pát říj 01, 2010 1:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Ono by snad mělo jít zařadit tam diodu a ta by výkon (a snad i příkon) sušičky snížila. Přítel elektrikář se mi to (trošku marně) snažil vysvětlit. Mám doma taky příliš hřející sušičku a až se k tomu dokopeme, tenhle zákrok jí provedeme.

Autor:  Jarda [ pát říj 01, 2010 9:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Kometa píše:
Ono by snad mělo jít zařadit tam diodu a ta by výkon (a snad i příkon) sušičky snížila. Přítel elektrikář se mi to (trošku marně) snažil vysvětlit. Mám doma taky příliš hřející sušičku a až se k tomu dokopeme, tenhle zákrok jí provedeme.

Elektrikářsky jde samozřejmě výkon spirál utlumovat v tom není žádný problém, dokonce by šel plynule řídit i elektronickým termostatem, ale to již bude docela složité a drahé.

Autor:  JendaC [ stř dub 06, 2011 11:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Hezký den pane Jardo,
rád bych si také pořídil nějakou sušičku, mohl by jste se podělit o jméno modelu jež vlastníte?
Sám ještě nejsem rozhodnut. Děkuji za odpověď i za celý tento skvělý web!

Autor:  Jarda [ čtv dub 07, 2011 10:09 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

JendaC píše:
Hezký den pane Jardo,
rád bych si také pořídil nějakou sušičku, mohl by jste se podělit o jméno modelu jež vlastníte?
Sám ještě nejsem rozhodnut. Děkuji za odpověď i za celý tento skvělý web!

Mám tuto variantu, akorát ve starším provedení http://www.bielmeier.cz/susicky-ovoce-bielmeier/ . Velkou výhodou je, že můžete sušit více druhů potravin najednou a nic nenačichne.

Autor:  Jindra [ úte srp 30, 2011 9:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Jarda píše:
ovoce si běžně suším. Naprosto nejvíce švestky. Pouze je rozpůlím, zbavím pecek a narovnám dužinou nahoru. Nijak jinak je neupravuji a suším na cca 40 stupních minimálně 12 hodin. Tím ztratí podstatnou část vody a dalších 12 hodin je nechám rozprostřené v nějakém větším pekáčku srovnat si vlhkost. Poté je lehce propláchnu vlažnou vodou, do sušičky se mi již vejdou dvě původní várky, suším dalších cca 12 hodin, někdy i déle a je hotovo. Přendám do papírových sáčků, kde mohou dýchat

Jardo děkuji Vám za tento postup, já se totiž bál švestky sušit s tím, že mi začnou plesnivět. Už suším a je to v poho. Děkuji znovu.
Prosím Vás, jen mi není jasné, proč to "Poté je lehce propláchnu vlažnou vodou", prováděné po prvním sušení. Právě jsem první sušení (36 hodin na cca 40 stupních) dokončil a jen mi není jasný důvod či účel tohoto propláchnutí... Prosím Vás k tomu o slovíčko, za něž děkuji předem.

Autor:  Jarda [ stř srp 31, 2011 6:33 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Jindra píše:
Jardo děkuji Vám za tento postup, já se totiž bál švestky sušit s tím, že mi začnou plesnivět. Už suším a je to v poho. Děkuji znovu.
Prosím Vás, jen mi není jasné, proč to "Poté je lehce propláchnu vlažnou vodou", prováděné po prvním sušení. Právě jsem první sušení (36 hodin na cca 40 stupních) dokončil a jen mi není jasný důvod či účel tohoto propláchnutí... Prosím Vás k tomu o slovíčko, za něž děkuji předem.

On se povrch buněk té sušené švestky potáhne cukrem a tím se podstatně ztíží odvod vody, čili pak to sušíte zbytečně dlouho a za vyšších nákladů. Omytí tohoto cukrového obalu sušení výrazně urychlí a výsledný produkt není tak upatlaný a nelepí se.

Autor:  Don Alejo [ čtv zář 01, 2011 11:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Já taky sušim švestky. Suším už skoro týden v kuse (na elektroměr se radši nedívám, stejně tomu moc nerozumím). Taky svestky odpeckuji nebo větší druhy dávám napůl. Velké švestky obracím v průběhu sušení pokožkou vzhůru, protože pokožka plodu přirozeně také vypařuje vodu (často schnou švestky už na stromě a schnou přes pokožku). Usušené dávám do plechových ozdobných krabic vystlaných potravinářským papírem nebo, jako Jarda, do sklenic se šroubovým uzávěrem.

Švestky v ničem nemáčím a ani necukruju (tzv. kandizování). Jenom mně napadlo, jestli by nebylo dobré je trochu popráškovat, už usušené, třeba C vitaminem.

Jenom s jedním si nevím moc rady. S tím kdy jsou už dostatečně usušené. Stále mám pocit, že je to málo, že jsou vevnitř měké a mohly by se snad kazit. Myslím ale, že v průběhu skladování (z loňského sušení) ty víc prosušené švestky stejně naberou nějakou vlhkost z okolí a zároveň z té vlhčí části švestky se rozleze ta zbytková voda do celého plodu a švestky poněkud změknou.

Jardo ta Vaše sušička BELMEIER je asi následnovníkem sušičky DÖRRER, kterou mám já. Výrobce je stejný: německá firma ABC. V principu jsou stejné, liší se jen trochu jinými obládacími prvky na vrchní části.

Vypadá takto:
http://slovenskainzercia.sk/x-sk/inz/81 ... -107-1.jpg

Mám k ní 4 plata v originálním balení + 3 dokoupené. To je celkem 7 poschodí.
Tato sušička má výhodu v tom, že ty plata jsou velmi robustní a lehce se myjí. Nehrozí, že by se polámali. Nevýhoda je v tom, že oproti perforovaným platům/ roštům neprodí vzduch k sušenému materiálu odspodu a ze všech stran, takže jsou méně účinné. Také proudení teplého vzduchu zvrchu je trochu nepřirozené, protože teplý vzduch je lehčí než studený, tak má tendenci stoupat. Zase na druhou stranu s tím krytem s ovládáním a motorem na teplý vzduch je velmi dobrá manipulace.

Mně se už porouchalo nastavování stupňů, tak suším na nižší stupeň, než na který je to výrobcem doporučeno. Ale moc mi to nevadí, protože ten nejteplejší stupeň se mi zdál už moc silný a bál jsem se znehodnocení. Jinak ale v začátku sušení je lepší ten silnější stupeň, protože švestky jsou ještě příliš vodnaté a vypařovaním se silně ochlazují. Jak ale vody ubývá třeba teplotu snižovat jinak se hmota příliš přehřívá. Průmyslové sušičky takhle fungují. Já to suším ale kontinuálně tak, že ubírám usušené a přidávám jedno nebo dvě plata nových švestek.

Autor:  Jarda [ sob zář 03, 2011 9:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Don Alejo píše:
Já taky sušim švestky. Suším už skoro týden v kuse (na elektroměr se radši nedívám, stejně tomu moc nerozumím). Taky svestky odpeckuji nebo větší druhy dávám napůl. Velké švestky obracím v průběhu sušení pokožkou vzhůru, protože pokožka plodu přirozeně také vypařuje vodu (často schnou švestky už na stromě a schnou přes pokožku). Usušené dávám do plechových ozdobných krabic vystlaných potravinářským papírem nebo, jako Jarda, do sklenic se šroubovým uzávěrem.

Švestky v ničem nemáčím a ani necukruju (tzv. kandizování). Jenom mně napadlo, jestli by nebylo dobré je trochu popráškovat, už usušené, třeba C vitaminem.

Jenom s jedním si nevím moc rady. S tím kdy jsou už dostatečně usušené. Stále mám pocit, že je to málo, že jsou vevnitř měké a mohly by se snad kazit. Myslím ale, že v průběhu skladování (z loňského sušení) ty víc prosušené švestky stejně naberou nějakou vlhkost z okolí a zároveň z té vlhčí části švestky se rozleze ta zbytková voda do celého plodu a švestky poněkud změknou.

Jardo ta Vaše sušička BELMEIER je asi následnovníkem sušičky DÖRRER, kterou mám já. Výrobce je stejný: německá firma ABC. V principu jsou stejné, liší se jen trochu jinými obládacími prvky na vrchní části.

Vypadá takto:
http://slovenskainzercia.sk/x-sk/inz/81 ... -107-1.jpg

Mám k ní 4 plata v originálním balení + 3 dokoupené. To je celkem 7 poschodí.
Tato sušička má výhodu v tom, že ty plata jsou velmi robustní a lehce se myjí. Nehrozí, že by se polámali. Nevýhoda je v tom, že oproti perforovaným platům/ roštům neprodí vzduch k sušenému materiálu odspodu a ze všech stran, takže jsou méně účinné. Také proudení teplého vzduchu zvrchu je trochu nepřirozené, protože teplý vzduch je lehčí než studený, tak má tendenci stoupat. Zase na druhou stranu s tím krytem s ovládáním a motorem na teplý vzduch je velmi dobrá manipulace.

Mně se už porouchalo nastavování stupňů, tak suším na nižší stupeň, než na který je to výrobcem doporučeno. Ale moc mi to nevadí, protože ten nejteplejší stupeň se mi zdál už moc silný a bál jsem se znehodnocení. Jinak ale v začátku sušení je lepší ten silnější stupeň, protože švestky jsou ještě příliš vodnaté a vypařovaním se silně ochlazují. Jak ale vody ubývá třeba teplotu snižovat jinak se hmota příliš přehřívá. Průmyslové sušičky takhle fungují. Já to suším ale kontinuálně tak, že ubírám usušené a přidávám jedno nebo dvě plata nových švestek.

Moje sušička je prakticky stejná a mám 6 pater, jinak postup používám téměř stejný, ale vyplatí se to provozovat přes časový spínač, vždy třeba 30 minut sušit a pak nechat chvíli vycházet vodu a zase sušit. Dost se tím ušetří na spotřebě a řekl bych, že to suší i rychleji.

Stránka 17 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/