Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Plíseň na sádle...
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4328
Stránka 11

Autor:  Martin Soky [ ned zář 28, 2014 6:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Plíseň na sádle...

Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Autor:  pecador [ pon zář 29, 2014 12:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Vyhodit!

Autor:  Martin Soky [ úte zář 30, 2014 4:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

jj....to mne také napadlo,ale co dělat aby se plíseň nedělala,a radu jako že sádlo neškvařit,tu snad ani nepotřebuji....díky \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\"

Autor:  Monika12 [ stř říj 01, 2014 3:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Sklenici i víčko je třeba předem polít vařící vodou, zavřít po úplném vychladnutí...skladovat v suchu a temnu...v lednici a sklenici ještě obalím papírem(v temnu). A vždy ok, vydrží i rok.

Autor:  Vševěd [ čtv říj 02, 2014 5:01 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Plíseň? Určitě je to plíseň? Sádlo nemůže zplesnivět. Mám ho i rok v kameninovém hrnci ve spížce, při normálních teplotách a nikdy
nezplesnivělo.

Autor:  Martin Soky [ ned říj 05, 2014 8:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Slívám sádlo do kuch.misek/smalt s průhledným víčkem/a plíseň to opravdu je/je to jak penicilín a chlupatý/.... \":wink:\"

Autor:  D. Valentová [ sob říj 11, 2014 12:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Plíseň se v sádle tvoří, pokud se nedostatečně odpaří voda během procesu škvaření. Na vodnatějším sádle se pak objevuje tmavě šedá plíseň, která je velmi jedovatá. Doporučuji takové sádlo okamžitě vyhodit.

Autor:  Martin Soky [ sob říj 11, 2014 7:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Děkuji za odpověď,paní Valentová.....myslel jsem,že v tom bude nějaký fígl.... \":oops:\"

Autor:  Deane [ ned říj 12, 2014 7:40 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Monika12 píše:
Sklenici i víčko je třeba předem polít vařící vodou, zavřít po úplném vychladnutí...skladovat v suchu a temnu...v lednici a sklenici ještě obalím papírem(v temnu). A vždy ok, vydrží i rok.

To sa mi moc nezdá polievať hoci vriacou vodou, ja sádlo nerobím ale my sme mali doma na bravčovú masť také smaltované nádoby ktoré sa zatvárali vlastným deklom na pánte, hore mali dierky a nikdy nám neplesnivelo. Žiadne polievanie horúcou vodou, tam voda nemá čo robiť. Do vysušenej nádoby sa nalialo horúce riadne vyškvarené a nedávalo sa do žiadnej chladničky ani sa nijak vzduchotesne nezatváralo. A nikdy na ňom nebola žiadna plieseň a vydržalo oveľa viac než rok. Keď už bolo nové tak mamka niekomu to rok staré ešte dala pretože vtedy sa ho narobilo často veľa. Myslím že problém bude v nedostatočnom vyškvarení ako správne píše pani Valentová.

Autor:  Jarda [ ned říj 12, 2014 9:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Tak dobře udělané sádlo skutečně plíseň nenapadá a vydrží obdivuhodně dlouho, ale špatně odpařené napadnout může, jak vám správně píše členka D. Valentová.

Autor:  miram [ pon říj 13, 2014 3:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Martin Soky píše:
Zdravím...potřebuji radu,vyškvařím sádlo,sliju do misek a po vychladnutí dám do ledničky,po nějakém čase se mi začne dělat na sádle plíseň...nevíte co s tím??? \":cry:\" \":cry:\" \":cry:\"

Martine az budes priste zase skvarit sadlo, tak tam pridej 1 lzici sody. Soda ti to sadlo pekne vybeli a prodlouzi trvanlivost, zadna plisen se ti tam nevytvori. Pridej tam sodu (tu co je na peceni) hned v zacatku, kdyz se to zacne roztapet. Jinak sadlo by se melo skvarit pri teplote 108C (225F). Tak to alespon delaji Mennonite tady v USA.
Sadlo se da i zamrazit a muzes si pak vytahovat podle potreby, treba takto.

Příloha:
MeasuredLard2.jpg
MeasuredLard2.jpg [ 14.61 KiB | Zobrazeno 19400 krát ]


Přílohy:
LardMuffin.jpg
LardMuffin.jpg [ 73.35 KiB | Zobrazeno 19400 krát ]

Autor:  D. Valentová [ pát říj 17, 2014 9:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

miram píše:
Martine az budes priste zase skvarit sadlo, tak tam pridej 1 lzici sody. Soda ti to sadlo pekne vybeli a prodlouzi trvanlivost, zadna plisen se ti tam nevytvori. Pridej tam sodu (tu co je na peceni) hned v zacatku, kdyz se to zacne roztapet. Jinak sadlo by se melo skvarit pri teplote 108C (225F). Tak to alespon delaji Mennonite tady v USA.
Sadlo se da i zamrazit a muzes si pak vytahovat podle potreby, treba takto.

Obávám se, že přidání sody do sádla by mohlo zničit jeho chuť a plísni by stejně nezabránilo, pokud zůstane v sádle hodně vody. Nedělala bych z toho vědu a prostě si dala záležet, aby sádlo bylo dostatečně vyškvařené a nezůstala v něm přebytečná voda. Experimenty se sodou nebo mražením jsou dle mého názoru zbytečné.

Autor:  NOWOCAYN_2 [ pát říj 17, 2014 12:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

D. Valentová píše:
Obávám se, že přidání sody do sádla by mohlo zničit jeho chuť a plísni by stejně nezabránilo, pokud zůstane v sádle hodně vody. Nedělala bych z toho vědu a prostě si dala záležet, aby sádlo bylo dostatečně vyškvařené a nezůstala v něm přebytečná voda. Experimenty se sodou nebo mražením jsou dle mého názoru zbytečné.

Presne tak. Chceme masť z čistého sadla, a nie do toho pchať sódu bikarbónu.... Tá bude podľa všetkého u ľudí s nedostatkom Hcl spôsobovať ešte väčší nedostatok... Navyše je to úplne zlý nápad. Asi taký, ako primiešať do uvareného vychladnutého mäsa (napr. gulášu) vitamín C 1 lyžičku, a dať do chladničky, nech dlhšie vydrží....
A bieliť masť ? NAČO ???? Nech je taká, aká má byť, pre krista pána... Bieliť masť, "červeniť" mäso, a čo ešte ? ....
Pridaním sódy do masti sa úplne zmení jej pH okrem iného............ To je načo dobré ? Masť má mať také pH, aké má....

Autor:  Jarda [ sob říj 18, 2014 5:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

D. Valentová píše:
Obávám se, že přidání sody do sádla by mohlo zničit jeho chuť a plísni by stejně nezabránilo, pokud zůstane v sádle hodně vody. Nedělala bych z toho vědu a prostě si dala záležet, aby sádlo bylo dostatečně vyškvařené a nezůstala v něm přebytečná voda. Experimenty se sodou nebo mražením jsou dle mého názoru zbytečné.

Máte pravdu za našich předků sloužilo kvalitně vyškvařené sádlo jako konzervant masa, ne aby se muselo samo konzervovat.

Autor:  Martin Soky [ pon říj 20, 2014 4:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Plíseň na sádle...

Děkuji všem za odpovědi a nejpravděpodobnější chyba se mi jeví v málo vyškvařeném sádle \":roll:\" \":)\" \":D\" hezký den Martin

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/